Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
За куќа подобро прво да инвестираш во изолација, инаку греењето ќе ти дојде скапо и пак нема да се загрееш како треба.

Многу точно! Доколку не си во можност однадвор на пример *демит фасада* (што би било идеално) .... не е лошо и од внатре да ги изолираш надворешните ѕидови со 5-ка тервол и гипс-картон плочи. Нема да те чини скапо.
Нешто непроверено. Слушнав деновиве (од колешка) дека на понуда на пазарот имало некои табли веројатно тврдо пресуван стиропор, стиродур, полистирен... (што ли ќе е!?) кој се поставувал од внатрешна страна како изолација на надворешните зидови. Као се ставале неколку слоеви: лепило, стиропор, рабиц мрежа, глет маса, завршен слој.... тоа би му дошло како некоја внатрешна демит фасада, но како реков треба да се провери оваа полу-информација.... сепак и ГК Кнауф е доста добра опција за изолација - евтина а добра!

Многу точно! Доколку не си во можност однадвор на пример *демит фасада* (што би било идеално) .... не е лошо и од внатре да ги изолираш надворешните ѕидови со 5-ка тервол и гипс-картон плочи. Нема да те чини скапо.
Нешто непроверено. Слушнав деновиве (од колешка) дека на понуда на пазарот имало некои табли веројатно тврдо пресуван стиропор, стиродур, полистирен... (што ли ќе е!?) кој се поставувал од внатрешна страна како изолација на надворешните зидови. Као се ставале неколку слоеви: лепило, стиропор, рабиц мрежа, глет маса, завршен слој.... тоа би му дошло како некоја внатрешна демит фасада, но како реков треба да се провери оваа полу-информација.... сепак и ГК Кнауф е доста добра опција за изолација - евтина а добра!
isto ti e vnatresno demit fasada za toa si vo pravo
ke ti odzeme nekoj 7-8 sm vnatresno od zid
i najidealno e da se koristi vnatre mineralni materijali koi sto se poeftini od ostanatite
ovoj sistem mu e top i bi go kostal nekoj 13-16 evra od m2 kaj nas vo makedonija
knauf ke go kosta poveke
e sega racunaj deka odprilika za negovata kuka bi doslo okolu 150m2 zidovi(ne me fakaj za merka tocna)
toa se naknadni 2 banki trosok sto ke mu vredi mnogu vo zivotot kako investicija

од планот (скицата) на просториите што сака да ги грее можеме да видиме дека само поголемата просторија 5Х6м се надворешни ѕидови... значи (претпоставувам висина 2,5м1:
(5*2,5) 2 ѕида
(6*2,5) 2 ѕида
по мене 55 м2.... ама ова што го кажуваш за цената (13-16 Евра) не ми изгледа баш евтино!

од планот (скицата) на просториите што сака да ги грее можеме да видиме дека само поголемата просторија 5Х6м се надворешни ѕидови... значи (претпоставувам висина 2,5м1:
(5*2,5) 2 ѕида
(6*2,5) 2 ѕида
по мене 55 м2.... ама ова што го кажуваш за цената (13-16 Евра) не ми изгледа баш евтино!
za metraza ne kazav tocno kolku i kako ke si vidi on
a cenata e taa znaci materijal rabotna raka se vkluceno
hehehe jas mislam deka e eftino ako saka takvo nesto
ne sum momentalno vo MKD ne gi znam tocno cenite pukam samo kolku sto imam slusnato
znaci toa mu e top cena sprema mene sredeno cakum pakum obeleno a on so raka vo dzeb(gazda)
e sega ako saka sam da pravi toa veke e drugo

Море БУГАР! научи се да пишиш све шо сакаш во едно мислење, не е чат на фејсбук ова.. миљарда известувања ми стигнаја.

Znaci prvo vaka, komsiite sto site gi zborite se vo EU i nemaat 15 posto carina prema Japonija kako sto iamme nie. Za toa kriv e nekoj drug a ne Toshiba. Sum primetil i za drugi raboti ne samo za klimi kaj nas se poskapi od komsiite. Se slagam deka vo kina kvalitetot na izrabotka e poslab no ne go mislam toa za Tajland. http://www.toshiba-aircon.jp/affiliates/index.htm, na toshiba carrier coorporacijata najgolemite fabriki im se vo tajland i od tamu nosat vo cel svet. Taka da ona sto doaga kaj nas e istoto sto e vo Germanija ili vo UK.
Za 55 kvadrati ke ti treba okolu 5,0 kW.
I daj nemojte so tehnomarket i neptun, covece, odam pred nekoj den i edna zena me ubeduva deka do -15 S normalno ke raboti klimata a posle toa samo malku ke i padnel kapacitetot :S. Vo takvi supermarketi isto im e dali ke prodadat tavce za przenje jajca i klima ured taka da ne veruvajte mnogu na "strucnite" lica zadolzeni za prodavanje na klima uredi i frizideri i televizori i sto uste ne vo tehnomarket.

isto ti e vnatresno demit fasada za toa si vo pravo
ke ti odzeme nekoj 7-8 sm vnatresno od zid
i najidealno e da se koristi vnatre mineralni materijali koi sto se poeftini od ostanatite
ovoj sistem mu e top i bi go kostal nekoj 13-16 evra od m2 kaj nas vo makedonija
knauf ke go kosta poveke
e sega racunaj deka odprilika za negovata kuka bi doslo okolu 150m2 zidovi(ne me fakaj za merka tocna)
toa se naknadni 2 banki trosok sto ke mu vredi mnogu vo zivotot kako investicija
.......изолација од внатре??? ......тоа значи дека масата на зидовите ја исклучуваш како термички акумулатор.., останува само како звучен. Се изолираш и за греење и за ладење само со 7-8-те см, внатрешно на зид....

zvucna izolacija od stiropor ne moze da bide! nikogas....toa ni e najgolema dezinformacija
stiroporot e samo toplotna izolacija a za zvucna i toplotna treba da bide demit fasada ili kako ja vikate ama so kamena volna namesto stiropor
.......изолација од внатре??? ......тоа значи дека масата на зидовите ја исклучуваш како термички акумулатор.., останува само како звучен. Се изолираш и за греење и за ладење само со 7-8-те см, внатрешно на зид....
isto ti e so fasadata dali vnatre ili nadvor barem kolku sto znam jas a toa go rabotam profesionalno
samo sto za vnatresno se koristat mineralni materijali za da mozat zidovite da disat
samo sto gubis prostor vnatresen ti se smaluvaat prostoriite

...вака сеа , малку објаснение со прости зборови....кога имаш зидови од цигли на пример..кога е надвор ладно зидот се лади од надвор кон внатре..., т.е.топлината мигрира кон надвор и се губи. Ако од надвор се стави слој изолационен материјал...губењето на топлината е драстично намалено , но истовремено се подига топлината на зидот т.е. таа почнува да се акумулира во него и зрачи кон просторијата кога температурата во просторијата се намали. И се тоа обратно ..кога ја ладиме просторијата. Ако имаш изолација внатре..зидот е вон таа проказна т.е. сам за себе се лади и загрева од надворешните влијанија... и служи само како звучна изолација( за неа треба маса) и механички ја носи скаламеријата во која се живее... :) Затоа објекти со мноооогу дебели зидови од масивна цигла се супер..нивната маса е тогаш и акомулатор на толина во лето..таа тешко низ нив стигнува во просторијата ..т.е. просторијата е мноогу поладна од надворешната температура, но таа топлина, таман кога надвор залладува..ја грее на некој начин просторијата. Таквите простории во зима се топли , а во лето ладни....затоа во Санта Фе на пример сите ДОБРИ куќи се од набиена земја и дебели скоро метар.... :), а на север во Лапонија најпријатно е во укопани земуници...;)

Фонко до лани (и години назад) користева компресори на Mitsubishi и Sanio.... За првите ти кажа дека се одлични... се слагам! Такви беа и инверторите на Фонко (информиран сум од задоволни корисници) Неколкупати предходно напишав дека Mitsubishi и Daikin се единствените производители на клима-инвертори кои покрај ладење можат да се користат и за загревање на простории.....и тоа го прават сосема квалитетно!
Се јавив и јас во Фонко.... на мое изненадување и жал, ми кажава дека сега нудат клими-инвертори (не прашав дали се оригинални или е само компресорот вграден во Фонко брендот)...значи се работи те нивната понуда на врвот на клима инверторите Daikin. Многу квалитетни климатизери, но ми се сврте во глава од цената!... Многу квалитетна машина, но и многу пари!
Затоа ме чуди за кои тоа клими во Фонко рекле дека не се за загревање. Веројатно мислеле на НЕ-инвертори, кои работат (греат) на температури до -6-7 степени....

Не ми се верува дека Техномаркет се толкави се толкави дунстери, аматери.... за да дозволат вакви мизерии да се случуваат со сервисирање на клима уредите кои тие ги продаваат.... Инаку искрено, тоа и погоре на форумов го напишав - не прочитев на ниеден форум добри зборови за Hitachi инверторите - ниту на хрватските, српските бугарските сајтови кои ги посетувам.... баш спротивно, многу извикани се, можеби најмногу од инверторите! Се жалат луѓето на нив.
Искрено, не ми е јасно зошто инсистираш за скап инвертор од марките Daikin, Mitsubishi, Toshiba....кои чинат како што заклучи блиску до иљадарка.... кога погоре напиша дека би го користел за греење на просторија 40-45 м2 во полу-сезона: Октомври/Ноември..... и веројатно Март/Април? Во меѓувреме за најладниот период на зимата користиш парно кое велиш одлично функционира!? Овие марки што ги наведов вклучувајки го тука и многу квалитетниот производител Fuji - Fujitsu.... се клими-инвертори кои служат и во најладниот дел на зимата, и на температури до -15 дури некои модели и на -20*С... значи како основно (единствено) грејно тело....
По мене, значи лично мое мислење (што немора да биде точно, бидејки моите информации се од пријатели или од специјализирани сајтови или разни форуми од Балканов).... било кој модел од споменатите брендови, кој е со инсталирана моќ + 4Kw и 12.000 BTU.... без никаков проблем би ја извршиле задачата греење на добро изолирана просторија од 40м2 во полусезона (4 месеци)..... Дури сум на мислење дека покрај добра изолација доколку имате и добра надворешна столарија, нови прозори масив или повеќекоморни PVC со термопан стакло..... ќе заборавите на парното, особено ако можете да го сведете греењето на 25М2, како што кажа погоре.
Понудата овде е навистина очајна! Ретко се среќава од овие брендови во понудата на инвертори.... и доколку се најде тогаш тоа ќе биде инвертор Made In China, како што е случај со многу добрата марка Fujitsu која се нуди во продавницата Yorc позади Собрание на РМ во истата низа со Леснина МИ Краш.... но ќе повторам како кинески производ. Денес случајно поминав поред таа продавница и видов во излогот еден модел на YORC инвертор 4,2Kw, со одличен COP фактор (потрошувачка 0,85 - така барем пишуваше).... па се сетив на твојот пост и уште повеќе дека еден стручњак за греење Кано на форумов рече aко не се лажам дека моделите на YORK, Carier.... и воопшто американските клими биле врвот на климатизацијата (заедно со Јапонците) бидејки надворешните единици ги правеле од многу квалитетни материјали, при што нивните единици тежеле дупло повеќе од останатите.... Цената на овој модел ако добро се сеќавам е 45-6 наши иљади, а Fujitsu-то некаде 39,000.- .....
Сепак ми изгледа најдобар избор на нашиот пазар е понудата на Енергија - Toshiba... моделот сега, дали е Daisekai незнам, но произведен e во Малезија за европски пазар, секако е многу подобар избор од кинескиот Фуџитсу.... за овој модел пишуваше една дама на форумот, веројатно ќе прочиташ..... ако добро се сеќавам цена околу 50,000 Ден....
Толку од мене... драго ми е што го посочи форумов те. темата на него како најквалитетна на нашиве форуми, со оглед на тоа дека ја отворив јас!:) .... се надевам дека и нешто корисно ќе извлечеш од моето пишување, макар и тоа дека не треба да слушаш секого.....;)
Во секој случај најдобри се советите од професионалци... се надевам Кано ќе се вклучи со некој совет.

ќе заборавите на парното, особено ако можете да го сведете греењето на 25М2, како што кажа погоре.

точно заради ова сакам да земам добра клима (инсистирам на добар (а не скап :) ) инвертор), затоа што има многу добри можноти да се сведе на тие 25квадрати и во поладните денови, и на пример во некои сезони да се заборави на парното, кога нема потреба да се грее цела куќа.

Сепак ми изгледа најдобар избор на нашиот пазар е понудата на Енергија - Toshiba... моделот сега, дали е Daisekai незнам, но произведен e во Малезија за европски пазар, секако е многу подобар избор од кинескиот Фуџитсу.... за овој модел пишуваше една дама на форумот, веројатно ќе прочиташ..... ако добро се сеќавам цена околу 50,000 Ден....

Да да прочитав. И прашав во енергија. Цена со монтажа за 4kw+ е од 79к до 89к (Daisekai made in Japan) или 52к до 59к (AvAnt и Suzumi Plus Made in Thailand).

Ајде да го почекаме и Кано за нешто паметно на темава.

Се јавив и јас во Фонко.... на мое изненадување и жал, ми кажава дека сега нудат клими-инвертори (не прашав дали се оригинални или е само компресорот вграден во Фонко брендот)...значи се работи те нивната понуда на врвот на клима инверторите Daikin. Многу квалитетни климатизери, но ми се сврте во глава од цената!... Многу квалитетна машина, но и многу пари!

Јас прашав, тоа што ти не си прашал, оригинални ги продаваат. Цената е под 1000евра за 5kw модел, со вклучена монтажа надвор од Скопје. За клима како Daikin (освен ако не продаваат некоја супер стара технологија/модели/компресори) ова е би рекол пристојна/пониска од очекувана цена. Пример, тошиба маде ин јапан, немаше под 1000евра. Сега, за под магичната граница од 1000ева останува трилемата:

1. Daikin
2. Toshiba made in Thailand
3. Carrier

Јас прашав, тоа што ти не си прашал, оригинални ги продаваат. Цената е под 1000евра за 5kw модел, со вклучена монтажа надвор од Скопје. За клима како Daikin (освен ако не продаваат некоја супер стара технологија/модели/компресори) ова е би рекол пристојна/пониска од очекувана цена. Пример, тошиба маде ин јапан, немаше под 1000евра. Сега, за под магичната граница од 1000ева останува трилемата:

1. Daikin
2. Toshiba made in Thailand
3. Carrier

Оригинален во Фонко ти рекоа дека нудат Daikin!? Ама од каде? Потекло од Кина... или? Доколку е од Кина би се решил за еден од останатите два. Доколку е од Јапонија, не би имал дилема! Од овој бренд најпознат во Свет во клима индустријата .... 1,000 за таква машина од 5kW (па уште и ако има добар COP фактор поголем од 3,5... гарантирано ќе грееш квалитетно и евтино 40м2.... а Toshiba од Малезија велиш си прашал во Енергија многу блиску со цената! (55-6,000)..... Секако ќе се распрашаш бидејки потеклото е многу битно! Распрашај се и наоколу и ако можеш почекај го и Кано да коментира (го нема веројатно е на одмор), тој можеби нешто ке ти каже за Carrier-от нешто што незнаеме ни јас ни ти. Пиши му пп (приватна порака, ќе ти одговори, шампион е човекот.... иако се занимава со друг систем за греење, несебично одговара и за она што му е конкуренција.....

"5ft 7 Tom Cruise to act as 6ft 5 man mountain in new movie"

Well, if CGI can make monkeys talk, blue aliens, and entire worlds, I'm sure they can make it look like Tom Cruise can act. :pos:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom