Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Znaci prvo vaka, komsiite sto site gi zborite se vo EU i nemaat 15 posto carina prema Japonija kako sto iamme nie. Za toa kriv e nekoj drug a ne Toshiba. Sum primetil i za drugi raboti ne samo za klimi kaj nas se poskapi od komsiite. Se slagam deka vo kina kvalitetot na izrabotka e poslab no ne go mislam toa za Tajland. http://www.toshiba-aircon.jp/affiliates/index.htm, na toshiba carrier coorporacijata najgolemite fabriki im se vo tajland i od tamu nosat vo cel svet. Taka da ona sto doaga kaj nas e istoto sto e vo Germanija ili vo UK.
Za 55 kvadrati ke ti treba okolu 5,0 kW.
I daj nemojte so tehnomarket i neptun, covece, odam pred nekoj den i edna zena me ubeduva deka do -15 S normalno ke raboti klimata a posle toa samo malku ke i padnel kapacitetot :S. Vo takvi supermarketi isto im e dali ke prodadat tavce za przenje jajca i klima ured taka da ne veruvajte mnogu na "strucnite" lica zadolzeni za prodavanje na klima uredi i frizideri i televizori i sto uste ne vo tehnomarket.

isto ti e vnatresno demit fasada za toa si vo pravo
ke ti odzeme nekoj 7-8 sm vnatresno od zid
i najidealno e da se koristi vnatre mineralni materijali koi sto se poeftini od ostanatite
ovoj sistem mu e top i bi go kostal nekoj 13-16 evra od m2 kaj nas vo makedonija
knauf ke go kosta poveke
e sega racunaj deka odprilika za negovata kuka bi doslo okolu 150m2 zidovi(ne me fakaj za merka tocna)
toa se naknadni 2 banki trosok sto ke mu vredi mnogu vo zivotot kako investicija
.......изолација од внатре??? ......тоа значи дека масата на зидовите ја исклучуваш како термички акумулатор.., останува само како звучен. Се изолираш и за греење и за ладење само со 7-8-те см, внатрешно на зид....

zvucna izolacija od stiropor ne moze da bide! nikogas....toa ni e najgolema dezinformacija
stiroporot e samo toplotna izolacija a za zvucna i toplotna treba da bide demit fasada ili kako ja vikate ama so kamena volna namesto stiropor
.......изолација од внатре??? ......тоа значи дека масата на зидовите ја исклучуваш како термички акумулатор.., останува само како звучен. Се изолираш и за греење и за ладење само со 7-8-те см, внатрешно на зид....
isto ti e so fasadata dali vnatre ili nadvor barem kolku sto znam jas a toa go rabotam profesionalno
samo sto za vnatresno se koristat mineralni materijali za da mozat zidovite da disat
samo sto gubis prostor vnatresen ti se smaluvaat prostoriite

...вака сеа , малку објаснение со прости зборови....кога имаш зидови од цигли на пример..кога е надвор ладно зидот се лади од надвор кон внатре..., т.е.топлината мигрира кон надвор и се губи. Ако од надвор се стави слој изолационен материјал...губењето на топлината е драстично намалено , но истовремено се подига топлината на зидот т.е. таа почнува да се акумулира во него и зрачи кон просторијата кога температурата во просторијата се намали. И се тоа обратно ..кога ја ладиме просторијата. Ако имаш изолација внатре..зидот е вон таа проказна т.е. сам за себе се лади и загрева од надворешните влијанија... и служи само како звучна изолација( за неа треба маса) и механички ја носи скаламеријата во која се живее... :) Затоа објекти со мноооогу дебели зидови од масивна цигла се супер..нивната маса е тогаш и акомулатор на толина во лето..таа тешко низ нив стигнува во просторијата ..т.е. просторијата е мноогу поладна од надворешната температура, но таа топлина, таман кога надвор залладува..ја грее на некој начин просторијата. Таквите простории во зима се топли , а во лето ладни....затоа во Санта Фе на пример сите ДОБРИ куќи се од набиена земја и дебели скоро метар.... :), а на север во Лапонија најпријатно е во укопани земуници...;)

Да дополнивте темата за тапчовци?
Фали анимирани, бонус и акција. А Појол чека да изгледа сите 10 од акција, за да каче левел.
Уште е тапчо. :))))))))

Да дополнивте темата за тапчовци?
Фали анимирани, бонус и акција. А Појол чека да изгледа сите 10 од акција, за да каче левел.
Уште е тапчо. :))))))))
Трпение, спасение.

а каде е сместена таа тема ? никогаш самиот неможам да ја најдам освен линк некој тука ако не остави.. зошто не ја ставите како важна тема па сите да можи лесно да ја пронаоѓаме..

Не сум ја видел, фала..

Знаеш што е зезнато, порано во корисничкиот панел надгледуваните теми стоеја без разлика дали некој пишал нешто ново или не. Во тие во кои имаше ново беа болдирани насловите. Сега кога нема ново се губи темата од надгледувани (а оваа е затворена за пишување). Јас на пример во букмарк имам надгледувани теми за побрзо да ми отвора. Порано со к-панелот беше супер сега си имам мака со ова.

Истото се дешава и кај мене, само ако имаш нови мислења на темата ти ја дава во надгледувани и мислам стига известување ако некој постира во неа. Ај веројатно со апгрејдот ќе се среди :)

Никој неможи да го замени првиот дел..:)

Никој неможи да го замени првиот дел..:)

Да првиот е закон! Овој третиот според треилерот не ми изгледа нешто посебно, но рано е за критики. Да не биде безвеза направен, колку да се каже продолжение и да се изгледа само заради стара слава на првите два дела.

Кој ги нема гледано нека седне нека ги гледа страшни се :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom