Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
за да загрееш цел стан цената е повисока, а воздухот е посувI toa bajagi ke poskapi strujata a sea i ako plakjas 100evra evtino e toa za razlika od smetkive na toplifikacija
uffff, ne iskinava so smetkite za struja, ne poznavam nekoj koj se gree na struja, a platil pomalku od 100 Evra (6.000).... a najavuvaat i poskapuvanje!!!
Јас се греам на струја со такви панели и цело време се пуштени кога сме дома и баш денеска дојде сметка за струја 4450 денари.![]()
Јас се греам на струја со такви панели и цело време се пуштени кога сме дома и баш денеска дојде сметка за струја 4450 денари.![]()
не, не сум јас градител туку работам термика-климатизација. едноставно е кај проектите за истите. ги зимаш параметрите од вградените материјали (прозори, врати, зидови, подови и тавани) добиваш израчуната мокност за секоја просторија и ја појачуваш со 30% повеке мокност. тука нема грешка... оние 30% не значат дека ке ти биде потопло 30% од она што го бараш, иако може, сепак тоа се 30% резерва, во случај некој д=од дадените параметри на вградени материјали да затаил... нема утка ако ме конташ... инаку, размислував за таков уред да го купам, чисто само заради проверка на вистината на вграденото... многу често и добивам проект нацртан и опишан што ке биде вградено, па не е тоа направено... некој скратил на материјали за да ушпара, па ке го јадам јас ако не ги ставам тие 30% резерва... а инаку фино би било да го имам... имаш ли можеби идеја каде да го барам по поволна цена...
ти пишува на сметката кога е прочитан струјомерот од кој до кој датум. друг пат со палка пречекај го читачотјануарскава сметка за струја.... мама ебаа... не ми е јасно како (уствари јасно ми е ама друг пат за тоа), на сите им дојдоа луге им дојдоа доста ОЈАЧАНИ сметки... во некои ситуации и до 75% повеке од нормалното... една од можните солуции е дека прочитаа струјомерите наместо за 30 дена, за 45-50 дена... друг е муабетот со “складираните“ киловати, кои се чуваат за поскапувањето во јануари па наеднаш ги опнаа заради рентабилност поголема да прикажат... и нормално акциите да им се поткачат, дивиденди да зголемат... голема игра е тоа, а кој страда? народот... јас во живот не ум имал поголема сметка од 5.000, а овој пат ми стигна малтене 8.000 за струја а да не заборавиме дека не поскапе струјата, ги зезна регулаторна и овој пат не им дозволи поскапување во јануари како што е пракса задњиве 2 децении... а јас... јас се бунев, кажував, читав состојби џабе... нема сила која ке ги убеди НИВ (господата од евн) дека згрешиле и нема суд кој ке ги осуди за вакви превари....
HMMM a jas nesto po doma eksperimentirav so bojlerot i dobiv 700denari pomala smetka.....
најтрагично е што ако јас можев да ја развијам оваа технологија која заштедува и до 30% а далеку сум од инжинер и уште помалце факултетски образован, тогаш каде се фирмите кои призведуваат камини и други грејни тела кои имаат каде каде поголеми финансии и стручен кадар!!! ( или можеби немаат)