Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Дај малце повеќе нешто, не само вака, поткрепи го мислењето...Revenant tapa, ocekuvav poveke dobiv pomalce![]()
Како што и претпоставува, се работи за грешка од страна на еуровент. „Теткицата“ што ги типкала податоците ги внела вредностите за Qh, наместo вредностите за Qhe.Чудни се податоците у смисол што се фингирани у некој смисол, и за јоркот па и за аирвелот.
Како може да е TOL за јоркот(hansolot) само -10 кога на тие -10 ЕуроВ имаат измерено дека вади 3,19Kw топлина 3,5ката или 4,36KW 5,5ката што на таа Т= -10 грубо речено е 80% од моќноста и далеку од ТОL (краен лимит на климата).
А за споредба имаш податоци пример за оној "евтиниот" даикин RXB дека на -7 дава 2,48kw ама битно има TOL од дури -15 на кои едвај може да извади 1,99Kw со COP=2,12.
Кај аирвелот(у-краун) повторно само до -10 се мерени и наведен е пак TOL= -10 со тотално нелогичен податок CSOP=4,60, klasa A++, и пази лапсус од дури 4900KW годишна потрошувачка за 12ката што нема логика да има толкава потрошувачка со тој COP i А++, за таа класа потрошувачката треба да e околу 1000KW а не 4900KW. За 18ката па имаат наведено дури 7420Kw годишна потрошувачка при SCOP=4,00 и А+ класа. Просечен европски купец кога ке види енергетска налепница од скоро 5000KW веднаш ке избега од климава, иако не ми иде никако да може да се отпечати таква енергетска налепница на која ке пишува и A++ и под неа 4900KW годишна потрошувачка за греење.
After checking, I need to complete my answer.
Qh is the annual demand in heating.
Qhe is the annual Energy consumption.
For Product Airwell HOD12 : Qhe = 1065 kWh
You are right, there is a misunderstanding on Airwell's data.
Ако само кај Аирвел згрешила добро еКако што и претпоставува, се работи за грешка од страна на еуровент. „Теткицата“ што ги типкала податоците ги внела вредностите за Qh, наместo вредностите за Qhe.
Еве дел од одоговорот од еуровент, после кратка преписка додека се разбравме што е муабетот![]()
Aуу немој така одма ке ти рипне фацава што се крсти у непогрешливите Еуровент сертификатиEurovent samo gi prepisuvaat podatocite sto gi dobivaat od proizvoditelot.
Merenjata si gi pravat proizvoditelite, eurovent samo gi proveruva (dokumentaciski) i prepisuva nivnite podatoci.
@Gree info postirase celi dokumenti ovde za nivnite merenja i imavme moznost da vidime kako izgleda eden takov dokument. Toa go pravat site proizvoditeli. Potoa tie dokumenti gi prakaat vo eurovent koj gi pregleduva i ako se napraveni vo ceftificirana "labaratorija" so licenca za testiranje, gi odobruva i go izdava "famozniot" eurovent certifikat za koj ima tolku visoko mislenje na forumov.
Toa e moeto mislenje.
Jas ja kupiv taa bez sertifikatNa primer imate dve klimi so ista cena od razlicni proizvoditeli, edniot ima sertifikat drugiot nema. Kazete koja bi ja KUPILE?
Истава грешка ја имаше скоро еден член на форумов, види овдеError code: P0 на внатрешна единица на Vivax ACP-18CH50AECI ne javuva stalno od vreme na vreme. Dali nekoj ima vakov problem
Jas imam, mi rekoa deka e normalno, go imam isiot model, deka bilo zastita od variranje na strujata vnatre vo samata klima ( ako se pojavele poveke od 3-5 spike-a vo 10 min se javuval ovoj eror kod koj e za zastita na kompresor i potoa se gubi i klimata prodolzuva so rabota) taka da dosega eve nema problem... Pa ke vidime vo idnina imame 3 god garancija.Error code: P0 на внатрешна единица на Vivax ACP-18CH50AECI ne javuva stalno od vreme na vreme. Dali nekoj ima vakov problem