Мислам дека не си во право, зависно од местоположбата на станот и изолацијата би требалo 12 да згрее 38м2. Јас имам у дневна соба Panasonic CS / CU-TE15HKE и не загрева туку амам прави 45m2 без никаков проблем, ама на јужна страна ми е собата и компресорот се наоѓа на јужна страна така да помалку се оптеретува доколку би бил на северна страна, а плус и отварам собите да се грејат и другите соби. На пример брат ми има иста таква клима само што неговата е 18 и грее 28м2, а никако неможе да ги згрее зашто компресорот му е на северна страна и собата се наоѓа на северна страна и нон стоп (многу често) му исклучува, односно одмрзнува. Е сега зборот ми е дека доколку местоположбата на собата е на јужна страна и компресорот се наоѓа на јужна страна и има добра изолација, помало оптоварување ке има и ке постигнува и 12 да згрее 38м2, а исто така ке нагласам дека и голема улога има чие производство е климата, односно не е иста таа клима што ја спомна ако е произведена во Кина и ако е Малезиска, имам искуство и со тоа и огромна е разликата.Da, sigurno ne se razbirame.
COP e matematicki odredena vrednost samo na +7.
SCOP e matematicki odredena vrednost na +7, 2, -7, -10... i neznam tocno na kolku i koi temperaturi meren COP. I site tie vrednosti na COP za razlicni temperaturi potoa se sobiraat, mozat, delat so brojot na casovi na sekoja oddelna temperatura vo sezonata (nakratko kazano so grafikot za Strazbourg).
Zatoa nemoze da bide COP podobar pokazatel od SCOP, koga e samo prost rezultat od delenjeto na deklariranata mokj i potrosenata struja za taa mokj.[DOUBLEPOST=1446583772][/DOUBLEPOST]
Vidis, toa e greskata uste vo start.
Sigurno vo tehnomarket koga ja kupuval klimata, toa prodavacite mu rekle deka ke moze da stopli i 38m2 Panasonicot 12-ka.
E toa e koga se kupuva od marketi za bela tehnika klima, prodavacite pojma nemaat sto zborat, pa ke ti kazat se sto sakas da slusnes samo da ti prodadat nesto.
Vaka sega, 3,5kw klima ili 12-ka nema sansi da zatopli 38m2.
Mora 5,5kw ili 18-ka. Zatoa brat-ti nemoze da se stopli, ne e kriva klimata.