Најекономично греење и ладење

Член од
24 декември 2008
Мислења
403
Поени од реакции
245
Дали е нормално Vivax multisplit клима , со 2 внатрешни единици , изгасната да троши од 15 до 30 w на саат ?
Во спецификацијата пишува само 1-2w

или има некој проблем климата ?

Член од
2 август 2014
Мислења
1.798
Поени од реакции
4.158
Дали е нормално Vivax multisplit клима , со 2 внатрешни единици , изгасната да троши од 15 до 30 w на саат ?
Во спецификацијата пишува само 1-2w

или има некој проблем климата ?
Ne e normalno.
Toa znači deka elektronikata e aktivna, kako da čeka da prodolži so rabota pomeđu palenje i gasenje na kompresorot.
Ako e pobarano off so daljinskoto mora da odi vo stand by i da vleče ko što vikaš 2W.
Probaj izvadi go kabelot za napajanje na nekolku minuti da se resetuva elektronikata, ako ne uspee definitivno ima nekoj potrošač.....

Член од
24 декември 2008
Мислења
403
Поени од реакции
245
Ne e normalno.
Toa znači deka elektronikata e aktivna, kako da čeka da prodolži so rabota pomeđu palenje i gasenje na kompresorot.
Ako e pobarano off so daljinskoto mora da odi vo stand by i da vleče ko što vikaš 2W.
Probaj izvadi go kabelot za napajanje na nekolku minuti da se resetuva elektronikata, ako ne uspee definitivno ima nekoj potrošač.....
Исклучување е возможно само преку осигурач , ќе пробам така.

Заприметив дека на ладно време потрошувачката е 30w просек, а на потопло 15w.
Мерењето е направено преку саатот за струја. Дали некој грејач се активирва или ?

Последно уредено:
Член од
16 април 2019
Мислења
387
Поени од реакции
545

Мерењето е направено преку саатот за струја. Дали некој грејач се активирва или ?

Od cel stan ili sprat od kuka kade ima cela elektricna instalacija 15-30 w trosilo pa ne si siguren deka klimata ti tolku trosi koga nemas wat metar na klimata i da meres potrosuvacka.
Toa sakal nekel nekoj wat ke se trosi stekeri prekidaci domofoni bravi elektricni led na prekidacite .
Toa ne e nisto sto trosi ne ti e 150-300 wati eptem ti na watot mu se treses.

Член од
24 декември 2008
Мислења
403
Поени од реакции
245
Od cel stan ili sprat od kuka kade ima cela elektricna instalacija 15-30 w trosilo pa ne si siguren deka klimata ti tolku trosi koga nemas wat metar na klimata i da meres potrosuvacka.
Toa sakal nekel nekoj wat ke se trosi stekeri prekidaci domofoni bravi elektricni led na prekidacite .
Toa ne e nisto sto trosi ne ti e 150-300 wati eptem ti na watot mu se treses.
Станот е празен и никој не живее, на струјата е приклучена само климата и еден тв(кој во станд бај моде) троши 0.5w проверено со мерач

Сите мерења се направени најточно на евтината тарифа, бидејќи тогаш нема никаква екстра потрошувачка , како на пример лед сијалица или слично

Иначе без климата уклучена во струја, имаше месечна потрошувачка од 4кw
Сега 2kw на три дена.

Член од
23 декември 2018
Мислења
101
Поени од реакции
134
Ај Греевци да објаснат, зашто Charmo premium e na -15 a Charmo Arctic na -25... dali radi greacite ili ima nekoja druga razlika?

Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.534
Поени од реакции
2.834
Ај Греевци да објаснат, зашто Charmo premium e na -15 a Charmo Arctic na -25... dali radi greacite ili ima nekoja druga razlika?
Charmo premium kapilara , pomala vnatresna edinica ( kako Tundra ) vs Charmo Arctic EEV,bajagi pojak kompresor , greaci, pogolema vnatresna edinica.

Член од
2 август 2014
Мислења
1.798
Поени од реакции
4.158

Ako ne pomogne ova so resetov togaš najverojatno se koristat namotkite od kompresorot kako greač na masloto vo kompresorot.
No toa bi trebalo da e na poniska T od segašnava kako zaštita od laden start......

Член од
24 декември 2008
Мислења
403
Поени од реакции
245
Ako ne pomogne ova so resetov togaš najverojatno se koristat namotkite od kompresorot kako greač na masloto vo kompresorot.
No toa bi trebalo da e na poniska T od segašnava kako zaštita od laden start......
Во Битола со сињакот преку ноќта се спушташе до -5С и подолу

Значи да не ја гасам од струја да не направам некои проблеми во неа ?

Член од
2 август 2014
Мислења
1.798
Поени од реакции
4.158
Во Битола со сињакот преку ноќта се спушташе до -5С и подолу

Значи да не ја гасам од струја да не направам некои проблеми во неа ?
Nema nikakov problem da bide isklučeno, so prvoto priklučuvanje dovolni se dve tri minuti da se zagree masloto, a toa pak kako poliestersko ne ni mrzne do -50C taka da ne se sekiraj.

Член од
10 јуни 2015
Мислења
540
Поени од реакции
858

Другарче а ти да си провериш со мерач.оти некако не ми оди во глава ..
при самото притискање на копчето се дава сигнал до фотодиодата или фототранзисторот да даде напон до релето и релето го затвара струјното коло и од приправност (стен бај) оди режим на работа но дали ке активира други компоненти зависи од параметрите на далинскиот..(ама и оваа некако не ми оди во глава )
можен дефект е само
фототранзисторот да е некако пробиена

Член од
24 декември 2008
Мислења
403
Поени од реакции
245
Другарче а ти да си провериш со мерач.оти некако не ми оди во глава ..
при самото притискање на копчето се дава сигнал до фотодиодата или фототранзисторот да даде напон до релето и релето го затвара струјното коло и од приправност (стен бај) оди режим на работа но дали ке активира други компоненти зависи од параметрите на далинскиот..(ама и оваа некако не ми оди во глава )
можен дефект е само
фототранзисторот да е некако пробиена
Не е возможно со мерач бидејќи климата се напојува директно од кабел до надворешната единица, и од неа земаат струја двете внатрешни, нема штекери итн.

Тоа фоторанзисторот е од далечинското или од внатрешната единица?

Член од
10 јуни 2015
Мислења
540
Поени од реакции
858
Не е возможно со мерач бидејќи климата се напојува директно од кабел до надворешната единица, и од неа земаат струја двете внатрешни, нема штекери итн.

Тоа фоторанзисторот е од далечинското или од внатрешната единица?
тога
Во климата е .. во внатешната единица..
тогаш на Алиехпрес имаш мерачи за електрична енергија кои се осигурач и мерач со вифи,само ќе го замениш осигурачот на фазата од климата.цена мислам оти беше од 10-15евра
Автоматски споено мислење:

Или ампер клешта ја има секој електричар и директно на климата може да измери..

Последно уредено:
Член од
2 август 2014
Мислења
1.798
Поени од реакции
4.158
Može nekoj da mi razjasni koj e vlezen model na DAIKIN, što e razlika pomeđu Daikin Sensira ftxf35d/rxf35d, Daikin Sensira ftxf35a/rxf35a, Daikin Sensira ftxf35b/rxf35b, Daikin Sensira ftxf35c/rxf35c.
Gleam se prodava Daikin Sensira ftxf35d/rxf35d za 56,800 den, ova li e vlezen model? I ovde vladee zbrka, negde pišuva deka ima freon 700 gr, negde 550 gr, a razlikata e stvarno mnogu bitna so 550gr može da se slika, a so 700gr i težina od ne znam 26 kg nadvorešna e sosem pristojno. Vo Tetovo vo nivnoto pretstavništvo servisorot tvrdi deka ima i EEV što ušte pomalce e za veruvanje bidejći stručnjakot tvrdi deka ne postoi inverter bez EEV, so kapilara bile samo on- off klimite. Vikam dečko pa pola inverteri se so kapilari, nešto si se zbunuval ha,ha,ha.
Mene gledajći ja klimava vo živo ne mi izgleda slabička, izgleda pristojno i ako modulira nisko kako što pišuva vo katalozite može da me zainteresira. Ama koga će ja vidiš pre prenapunpanata cena od 930e, gleaš deka ti se nudi muda za bubrezi , evropska cena e okolu 700e https://www.climamarket.eu/en/wall-split-ac-daikin-ftxf35c-rxf35c, vo Hrvatska isto https://www.ri-klima.hr/en/air-conditioners/daikin-air-conditioners/daikin-sensira-bluevolution-inverter-air-conditioners/daikin-sensira-ftxf35c-rxf35c-3,5-kw-en-detail, ja ima i za 660e https://www.acpclima.com/sensira-ftxf35d-rxf35d-r32-heat-pump-split-set-b1e29/, duri i vo Srbija koja neli ne e vo EU e 730e https://www.inelektronik.rs/daikin-inverter-ftxf35c-rxf35c-sensira.... stanuva jasno deka toa si e eden ispodprosečen ured koj ne vredi ni približno za tie pari. Za 700e sigurno deka bi vredel, ama po našava cena treba da sum budala da ja kupam.
Za poskapite modeli ne ni ispituvam tamu sigurno e nabieno cena i po 300-400E....

Kajgana Shop

На врв Bottom