Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Ja kupiv novata tundra meefra 5.5ka
Ceka montaza.

Prostorot za nadvoresnata e so kos ke bide problem.
Ako moze da ja iznivelira so nosacite da stavi na ednata pokratka na drugata podolga..
Ja sobira izmegu kjosot i sidot no ke ja zalepi levata strana na nadvoresnata.

Pod prozor tesko ke mi ja fati cela terasa.

A na sidot pozadi moze, ama ke bara baegi podolgi cefki od 3 metra sekako.

Vase mislenje i ideja
Baraj asolni monteri.....ako imas zakazano so nekoj ...sto treba da montiraat ,i koga ke ti dojdat i ti davaat nivni bezvrska predlozi kolku da ti zemat 5000k.otkaci gi ....kazi mu tvoj predlog i nivniot pa da najdete resenie...inaku os slikite i nacrtanoto ama.bas niato ne svativ sto e muabetov.....
Автоматски споено мислење:

Inaku neka nie napomos.... PM10 momentalno 81 ne pocnata sezonata na +20° nadvor a sto pravime po 2/3nedeli .....i za ovoj napaten grad nema subvencii .......

Attachments

• Screenshot_20191011_002611_com.gorjan.airquality.jpg
    Screenshot_20191011_002611_com.gorjan.airquality.jpg
    287,7 KB · Прегледи: 24
  • Screenshot_20191011_002600_com.gorjan.airquality.jpg
    Screenshot_20191011_002600_com.gorjan.airquality.jpg
    279,6 KB · Прегледи: 23
Последно уредено:
Baraj asolni monteri.....ako imas zakazano so nekoj ...sto treba da montiraat ,i koga ke ti dojdat i ti davaat nivni bezvrska predlozi kolku da ti zemat 5000k.otkaci gi ....kazi mu tvoj predlog i nivniot pa da najdete resenie...inaku os slikite i nacrtanoto ama.bas niato ne svativ sto e muabetov.....
Автоматски споено мислење:

Inaku neka nie napomos.... PM10 momentalno 81 ne pocnata sezonata na +20° nadvor a sto pravime po 2/3nedeli .....i za ovoj napaten grad nema subvencii .......
Ova e poradi napadot na ucastokot

Za 23 kvadrata soba (kukja) so pvc izolacija prozori i vrati predlog nekoi od ovie klimi, poekonomicna podobro (neznam tacno kolku mesecno trosat) - cena do kaj 500E

Za 23 kvadrata soba (kukja) so pvc izolacija prozori i vrati predlog nekoi od ovie klimi, poekonomicna podobro (neznam tacno kolku mesecno trosat) - cena do kaj 500E

Деветка отпаѓа...а Маци...давно, давно.... дури вчера, објави PdesignH за климите на Vivax... излегува дека AUJI и AERI се исти на хартија... но за AUJI немаш ниту еден корисник на форумов тешко ќе најдеш и на други форуми....AERI ти е докажана клима, на форумов ја имаат десетина, но цената (29К) е висока...во градот херој, некој објави а гледам и во Техномаркет е 26,000 https://tehnomarket.com.mk/product/3545809/vivax-cool-12000btu-acp-12ch35aeri-gold За економична, економична е... во тој ценовен ранг ти се и Haier Tundra 3.5 Gree Viola 3.5, Midea Mission 3.5kW. Hisense 3.5kW (hitachi compresor, но за оваа клима нема објавено кориснички искуства на темава) ... тука некаде се во нијанси разлика и во квалитет и во перформансите, сите овие клими.

Последно уредено:
Деветка отпаѓа...а Маци...давно, давно.... дури вчера, објави PdesignH за климите на Vivax... излегува дека AUJI и AERI се исти на хартија... но за AUJI немаш ниту еден корисник на форумов тешко ќе најдеш и на други форуми....AERI ти е докажана клима, на форумов ја имаат десетина, но цената (29К) е висока...во градот херој, некој објави а гледам и во Техномаркет е 26,000 https://tehnomarket.com.mk/product/3545809/vivax-cool-12000btu-acp-12ch35aeri-gold За економична, економична е... во тој ценовен ранг ти се и Haier Tundra 3.5 Gree Viola 3.5, Midea Mission 3.5kW. Hisense 3.5kW (hitachi compresor, но за оваа клима нема објавено кориснички искуства на темава) ... тука некаде се во нијанси разлика и во квалитет и во перформансите, сите овие клими.
Како може иста клима, а различни карактеристики напишани кај различни продавачи :

Sent from my SM-A405FN using Tapatalk
57c3d320eeeb71070fce27cc0c858ff6.jpg
e21d337729ca794117fa60e801254d3c.jpg

Последно уредено:
Дечки мене нешто не ми е јасно како климиве се економични, а сепак трошат по 3,5kw? Или оваа бројка е за максимум потрошувачка?

Дечки мене нешто не ми е јасно како климиве се економични, а сепак трошат по 3,5kw? Или оваа бројка е за максимум потрошувачка?
Греат 3.5кв не трошат. А трошат 1кв.

Што мислите Daikin FTXF50 ќе ми заврши ли работа за 45м2 салон со кујна, добро изолиран простор, ја има сега на попуст негде околу 60к искача со монтажа, или некој друг предлог во тој ценовен ранг? Гледам има Toshiba suzumi plus за околу 59к, па ако може и споредба меѓу Daikin и Suzumi.

На единица приведена енергија даваат 3 повеќе. Ова е заради природата на добивање на таа енергија преку брзо испуштање и набивање на фреонот.

Па така кога прочиташ COP 4.0 (не SCOP туку COP) значи на приведен 1kW струја дава 4 kW топлина.

Обична греалица/панел има COP 1 или преведено пушташ 2000 добиваш 2000 во идеални услови.
Ако греалицата односно греачот почне да "свети" тој COP е под 1 затоа што дел од струјата се претворил во светлина (во овој случај светлината е несакана појава)

Кај климите оној COP опаѓа со пад на надворешната температура. Колку повеќе знае да го задржи тој коефициент толку подобро но најчесто таквите клими, со на пример COP 4.0 на - 10 / - 15), се скапи.
Ете затоа имаме тема за клими со над 1900 страни и скоро 30.000 мислења.

Хансол веќе нема да се произведува или Грее Македонија нема веќе да го продаваат !?
Во Грее стор ми кажаа дека има нов модел место него ама со послаби карактеристики G-Tech LCLH башка поскап 42.000 ден.

Што мислите Daikin FTXF50 ќе ми заврши ли работа за 45м2 салон со кујна, добро изолиран простор, ја има сега на попуст негде околу 60к искача со монтажа, или некој друг предлог во тој ценовен ранг? Гледам има Toshiba suzumi plus за околу 59к, па ако може и споредба меѓу Daikin и Suzumi.

Од каде е попустот?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom