D
Deleted member 95595
Гостин
Shto e toa "smart defrost??
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Go citav ova pred 3 dena, ama sakav da znam dali ako nekoja klima ima "smart defrost" navedeno kako nekakva prednost/opcija znaci neshto ili e toa nekakov prodazen trik?[DOUBLEPOST=1519776552][/DOUBLEPOST]Eve decki nekoi parametri od toa shto merev. Odma da kazam deka najvaznata stavka, potroshuvackata, ne ja izmeriv bidejki seushte nemam merac:
Друже, извини вака, ама потрошвачката не е најважната ставкаGo citav ova pred 3 dena, ama sakav da znam dali ako nekoja klima ima "smart defrost" navedeno kako nekakva prednost/opcija znaci neshto ili e toa nekakov prodazen trik?[DOUBLEPOST=1519776552][/DOUBLEPOST]Eve decki nekoi parametri od toa shto merev. Odma da kazam deka najvaznata stavka, potroshuvackata, ne ja izmeriv bidejki seushte nemam merac:
Spalna soba, 22m2 i WC 4m2, Mitsubishi WN35 klima. Nadvoreshna temperatura -2. Zadadena temperatura 25 stepeni. FAN 3 brzina od mozni 4. Duvanje nadolu. Usisna temperatura 25,5 stepeni, izduv 43 stepeni. Temperatura vo sobata na 4 metri od klimata 24 stepeni, na 2,5 metri desno od klimata na visina od 70 cm (kaj shto mi e glavata) e 20/21 stepen. Temperaturata na levata strana od klimata , vednash do nea, blizu mestoto kade shto i e termostatot temperaturata e 23,4 stepeni. Defrost pravi na nekade saat vreme i defrostot trae 5:30 minuti.
Za test, pocnav poleka da namaluvam na dalinskoto, i koga namaliv na 23 stepeni ednata sijalicka od vnatreshnata edinica se zgasna (shto znaci deka termostatot na klimata oseka deka e blisku do zadadenata temperatura), a tek koga na dalinskoto namaliv na 21 stepen vnatreshnata edinica ja krena zelozinata i prekina so duvanje, a da povtoram, T vo sobata beshe 24 stepeni.
Ova definitivno mi kazuva deka imam problem so termostatot na klimata, deka toj dobiva pogreshna informacija za realnata temperatura (edno 3 stepeni pomalku) i deka toa najverojatno e poradi zidot na koj shto e zakacena vnatreshnata edinica, i deka vo najkratok mozen rok ke moram da mu stavam izolacija. Shteta shto ne mozev da vi ja kazam potroshuvackata.
Tvojata klima e so kilometri daleku od tkn pameten ili intelegenten defrost, evidentno ima tkn glup defrost koj go imaat i naeftinite ONN/OFF modeli.Sledniot cekor nadolu e klima bez opcija defrost, zatoa sto ima i takviDefrost pravi na nekade saat vreme i defrostot trae 5:30 minuti.
A inace brat, deka nemam procitano, kolkava kvadratura grees i koj Amber e ova? 5,5kata?Amberov vcera koga bese nad 80% vlaznost 2 ili 3 defrosta napravi na razlicni periodi, a ne kako po casovnik.
Ama denes kako vlaznosta padna pod 60% nekako epten mu se pogodi, kako zaladuva mislam deka sve potoplo ke gree
Vo 8casot duri 60°C pokaza vo eden moment. Ako se potera ubavo so 2Kw moze da si vlece so saati ama izduvot sve nad 55°C na 4ta ili 5ta Fan brzina(680 ili 730m3).
Usput nov strim i TVUzivo![]()
Eve tuka imam raspored na stanot i opis.A inace brat, deka nemam procitano, kolkava kvadratura grees i koj Amber e ova? 5,5kata?
Da imase elementarni poznavanja od tematikava samiot ce zaklucese deka klima so programiran defrost koj odi po tajmer, pa na od sekoi 35 ili 40 ili 45 min odrabotuva 10 min ladenje, za da stopi nesto sto na +7C NEMA NI DA POSTOI, e najosnoven i najmizeren model pa makar i nosela ne znam kakvo zvucno ime. E sega tesi se japonecot da vgradil algoritam da ne go pravi ova i na pozitivni T ( zasto lesno moze da se sluci i toa).@tzlatko
Nema potreba da se zablagodaruvas drugar, iskren sum i ke bidam celo vreme na forumov, jas ne sakam da se pravam heroj tuka, nitu da se pravam deka sum napravil najpameten izbor samo poradi toa shto sum kupil japonska klima za 40k.
Sabota ke dojde majstorot shto mi ja montirase klimata, a i toj shto mi ja prodade ke go viknam da proverat dali slucajno klimata ima problem so termostatot, bidejki klimata celo vreme raboti pod "polna parea" e ne vleguva vo "ekonomicno rabotenje" iako ja postignala posakuvanata temperatura ili doshla na 1-2 stepeni od nea. Znam deka e poradi toa shto e zakacena na mnogu losh zid megjutoa sakam da dojdat i da vidat.
A toa deka "sekoja klima bi rabotela so izolacija" e izjava koja mozebi bi ti ja prifatil kako argument no samo vo situacija koga bi staval izolacija na cela kukja, a jas toa nema da go napravam, tuku ke stavam samo izolacija na zidcheto kade shto e zakacena klimata, a toa e 2/2,5 kvadrati zidche, mozes da go vidis kolkavo e na slika imav postirano kako izgleda. Od nadvoreshna strana, zidot e katastrofa.
A za toa dali sum se zafrknal ili ne nikogas ne mozis da kazis se dodeka ne doneses bilo koja druga klima na mestoto od mojata WN pa da vidime taa drugata klima kako bi se snashla vo vakvi uslovi. Se dotogas, muabetite ke se cista shpekulacija, pukanje seir i dezinformacija.
ДРУГАР ај олади малку и јас сум 40 па не се однесувам како мома пред мажење, со ништо не те навредија и остај политика настрана од форумот.Ce ti repliciram samo uste ednas: ne sum ti DRUGAR, nitu sum bil nekogas drugar,ne sum ni bil clen na komunisticka partija i ako imam 63 godini, mi se povracase od komunizmot.
Izvinete, jas ne sum znael deka ste tolku povozrasen od mene, jas imam 28 godini. Ama moram da prasham edna rabota shto bi sakal da mi ja odgovorite, i toa ne samo Vie nego i povekjeto tuka. Dobro zashto site se odnesuvate eden sprema drug kako da sme neprijateli, znaci aman vekje, ke se izedite eden so drug. Kako da e grev najgolem, kako majka da sme vi opcule ako ne znaeme za toplinski zagubi, za kubikaza na vozduh, ili ako sme zele Mitsubishi, a ne Todhiba ili sum zemal Gree, a ne Daikin ili ne ti znam shto. Aman vekje. Ne e ni cudo shto citam deka edno vreme bila blokirana temava i ne mozelo nishto da se pishi tuka.Ce ti repliciram samo uste ednas: ne sum ti DRUGAR, nitu sum bil nekogas drugar,ne sum ni bil clen na komunisticka partija i ako imam 63 godini, mi se povracase od komunizmot.