Најекономично греење и ладење

Член од
18 декември 2018
Мислења
98
Поени од реакции
91
Da spodelam iskustvo na greenje so klimi vo kukja bed izolacija malterisana PVC prozori plafon visina 2,5 metri trska nad trskata imam izolacija staklena volna 10 cm i nad nejze 5 cm kamena volna gream dve sobi od po 17 kvadrati so dve Vivax 09 aemi 2,5kw I edna soba od 20 kvadrati so On Of klima Hyundai 3,5 kW smetka za prosliot mesec 4300 den od koi 2000 den se za struja bez klimive I kvarcna grealka I kalolifer koi gi koristam po potreba vo kujna I banja Hyundai to raboti po 10 saati navecer ja isklucuvam a Vivaxive po 17 saata isto navecer gi isklucuvam

Последно уредено:
D

Deleted member 95595

Гостин
Da spodelam iskustvo na greenje so klimi vo kukja bed izolacija malterisana PVC prozori plafon visina 2,5 metri trska nad trskata imam izolacija staklena volna 10 cm i nad nejze 5 cm kamena volna gream dve sobi od po 17 kvadrati so dve Vivax 09 aemi 2,5kw I edna soba od 20 kvadrati so On Of klima Hyundai 3,5 kW smetka za prosliot mesec 4300 den od koi 2000 den se za struja bez klimive I kvarcna grealka I kalolifer koi gi koristam po potreba vo kujna I banja
kako pomina vo "ladnive" denovi koga beshe - 7/-8? Si postignuvaa temperatura klimite?

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Vchera malku razmisluvav, kolku sme razgaleni nie sho se grejme na klimi. 700W na saat mi vlechi WN klimata vo spalna, 25m2 sose WCto i malce se sekirav i si vikam, 700W ne e ni eden greach od edna 1,6kw kvarcna pechka sho ja imam so dva greachi. Gospod znae kolku ke me koshtashe da stavev parno na peleti zoshto spalnata e takva da shto i da imav sistem za greenje vo spalnata ke troshev povekje nego normalno. Imashe tuka nekoi shto vikaat "neizoliran prostor e ubiec na inverterite" ko demek ako imash parno na peleti ili na drva nema da ti troshi povekje nego obichno zoshto ti e prostorot neizoliran. Mozda gresham, ne znam, neka me ispravi nekoj ako e taka, ama toplotna potreba na prostor e toplotna potreba, ako za 25 m2 neizoliran prostor ti trebaat 150w na m2 toplina, tolku ke ti treba pa shto sakal imaj za greenje. E sega, 150w na m2 za 25m2 soba e 3,75kw toplotna pofreba, da zaokruzime na 4kw. So SCOP 3 da presmetame deka raboti eden inverter, toa znachi 1, 3kw ke troshi klimava na saat pomnozeno so 4,2 denari ispagja 5,6 denari, a edna vrekja peleti da zememe deka e 170 denari (a znaeme deka i poskapo gi kupuvaat) i ako znaeme deka 1kg peleti dava 4kw toplina, da podelime 170 so 15 (tolku kg peleti ima vo edna vrekja) ovie 4kw za sobava od 25m2 ke ne chinat 11, 3 denari ili tochno duplo poskapo nego na inverter klima.

Ako neshto promashuvam, neka me ispravi nekoj, ama muabetov mi beshe deka ke go jadev stapot na veliko ako stavev parno na peleti, deka ne se sekiram potroshuvachkava na klimava vo spalnava i na 900w na saat da odi zoshto znam deka ke se sredi toa koga ke gi eliminiram nedostatocite na spalnava i mi e mnogu, mnogu drago sho staviv inverteri, samo Gospod da im dade dolg vek.
Еве јас ќе ти пишам за кај мене за месец Февруари. Мојот стан имал потреба од 1650KWh топлина во теков на месец Февруари (28 дена земено) тоа изразено преку различни грејни тела би изгледало баш вака:

Греење на струја - пр. панелен радијатор, конвектор, котел на струја
1 kWh топлина = 4.5 денари (*1650 = 7425 денари за Февруари)
COP вредноста ја сметав 1, затоа што скоро сите уреди кои директно ја претвораат електричната енергија во термална, имаат COP многу блиску до 1.
1 kWh електрична енергија го сметав 4.5 денари, затоа што ватметарот ми покажува дека толку просечно ме чини мене лично.

Греење на пелети
1 kWh топлина = 3.7 денари (*1650 = 6105 денари за Февруари)
Сметав дека 1 kg пелети е 14 денари, затоа што цените што успеав да ги најдам се движеа од 13 до 19 денари.
Сметав дека 1 kg пелети даваат 5 kWh топлинска енергија, затоа што сите вредности што ги најдов се движеа меѓу 4.7 и 5.3 kWh.
Сметав дека од тие 5 kWh се искористуваат 70%, затоа што ефиксаноста на печките што ги најдов се движеше меѓу 65% и 75%.

Греење на струја со термоакумулациона печка
1 kWh топлина = 3 денари (*1650 = 4950 денари за Февруари)
COP вредноста ја сметав 1, затоа што скоро сите уреди кои директно ја претвораат електричната енергија во термална, имаат COP многу блиску до 1.
1 kWh електрична енергија го сметав 3 денари, затоа што планирам со тајмер печката да се полни исклучиво на ефтина тарифа - како што е и наменета.

Греење на букови дрва
1 kWh топлина = 2.3 денари (*1650 = 3795 денари за Февруари)
Сметав дека 1 m³ букови дрва се 3.000 денари.
Сметав дека 1 m³ букови дрва даваат 2.000 kWh топлина, затоа што податоците што ги најдов се движеа од 1.800 до 2.200 kWh.
Сметав дека се искористуваат 65% од тие 2.000 kWh, затоа што ефикасноста на печките што ги најдов се движеше меѓу 60% и 70%.

Греење со ефтин инвертер
1 kWh топлина = 1.6 денар (*1650 = 2640 денари за Февруари)
Го земав како пример Mitsubishi HJ35VA, кој според Eurovent има SCOP 3.8 (A). Seasonal COP е просек земен од цела грејна сезона. Оваа просечна ефикасност можат да ја постигнат ефтини инвертери. 1 kWh електрична енергија го сметав 4.5 денари. Како што напоменав погоре, и ќе земам дека просечен COP ка климата и бил 2.8 за овој месец

Греење со топлотна пумпа
1 kWh топлина = 1.5 денар (*1650 = 2475 денари за Февруари)
Го земам како пример CARRIER 30AWH008 monoblock inverter Ql/g = 7/8 kW кој има SCOP 4 кој е земен од цела грејна сезона. Оваа ефикасност ја имаат буџет топлинските пумпи кои се користат во домаќинствата. 1kWh електрична енергија го сметав за 4.5 денари. Просечно за Февруари ќе земам дека и било COP и бил 3 за овој месец.

Греење со скап инвертер (хиперинвертер)
1 kWh топлина = 1.125 денар (*1650 = 1856 денари за Февруари)
Го земав како пример Mitsubishi FH35VE, кој според Eurovent има SCOP 5.1 (A+++). Seasonal COP е просек земен од цела грејна сезона. Оваа просечна ефикасност можат да ја постигнат само климатизери со цена од 1.000 €, па нагоре. И тоа само неколку климатизери, не било кои за тие пари.
1 kWh електрична енергија го сметав 4.5 денари. Како што напоменав погоре, и ќе земам дека просечен COP ка климата и бил 4 за овој месец

https://forum.kajgana.com/threads/Најекономично-греење-затоплување.39011/page-1186#post-8357290

Член од
18 декември 2018
Мислења
98
Поени од реакции
91
kako pomina vo "ladnive" denovi koga beshe - 7/-8? Si postignuvaa temperatura klimite?
On of klimava ne ja uklucuvav od sabajle koga bese - 7,8 Posto mrzne brzo I ne gree dobro od 12 saat ja pustav ama od 20 stepeni poise ne mrda so cesti defrosti a Vivaxive great muka nemaat od sabajle e malce zortot posto se oladeni sobite ne e greeno cela vecer ama gi Rokam na 26 stepeni vtora brzina zesko duvaat I brzo zagreva so Vivaxive temperaturata e 23 stepeni vo sobite na edno metro visina pusteni na 25 stepeni taa temperature ja postigna posle ceteri saata Greenje na 26 stepeni od sabajleto koga base - 7,8 a vo sobite bese po16 stepeni posle gi namaliv na 25 I taka si odrzuva 23 stepeni

Последно уредено:
Член од
25 март 2013
Мислења
235
Поени од реакции
141
Mi treba eden sovet za crevoto za odvod. Vcera vecer crevoto za odvod od klimata celosno zamrznalo do gore. I sega klimata si teche od stranite valjda preliva i lom cel balkon mi go napraela so voda koj sto isto taka smrznal.
Gledam od stranite i klimata bela e.
Reshenie ?[DOUBLEPOST=1545395967][/DOUBLEPOST]Celo crevo od dole do gore e smrznato zatoa e i iskriveno. Kako sto mozete da vidite na slikite od strana i pozadi e bela mashinata. 20181221_133359.jpg 20181221_133343.jpg 20181221_133350.jpg 20181221_133328.jpg

Последно уредено:
Член од
18 декември 2018
Мислења
98
Поени од реакции
91
Mi treba eden sovet za crevoto za odvod. Vcera vecer crevoto za odvod od klimata celosno zamrznalo do gore. I sega klimata si teche od stranite valjda preliva i lom cel balkon mi go napraela so voda koj sto isto taka smrznal.
Reshenie ?
Ako ti e zamrznato plasticnoto lule sto e pod tacnata ili crevoto probaj so topla voda da gi odmrznes ako treba sipi topla voda i vo tacnata posle toa ako slobodno tece vodata niz crevoto i ako klimata e zamrznata pusti ja na ladenje da go stopi mrazot samo treba da go proveris luleto da ne ti e zapuseno ili crevoto ti e tesno pa lesno mrzne

Член од
25 март 2013
Мислења
235
Поени од реакции
141
Ako ti e zamrznato plasticnoto lule sto e pod tacnata ili crevoto probaj so topla voda da gi odmrznes ako treba sipi topla voda i vo tacnata posle toa ako slobodno tece vodata niz crevoto i ako klimata e zamrznata pusti ja na ladenje da go stopi mrazot samo treba da go proveris luleto da ne ti e zapuseno ili crevoto ti e tesno pa lesno mrzne
Zamrznato e i plastichnoto lule. Znaci od dole do gore e zamrznato crevoto. Sakav da go izvadam crevoto za da teche direktno od luleto vo korito no kako zalepeno e. Mrazot kamen e.
Inaku od kade topla voda da mu isturam?
Iiii kako da go resham problemot bidejki crevoto nonstop ke mrzne vaka i ne mozam nonstop da go odmrznuvam i da visam pred klimata.

D

Deleted member 95595

Гостин
Zamrznato e i plastichnoto lule. Znaci od dole do gore e zamrznato crevoto. Sakav da go izvadam crevoto za da teche direktno od luleto vo korito no kako zalepeno e. Mrazot kamen e.
Iiii kako da go resham problemot bidejki crevoto nonstop ke mrzne vaka i ne mozam nonstop da go odmrznuvam i da visam pred klimata.
ko ke go itopis mrazot, trgni go celo lule i stavi nekoja pogolema vangla pod klimata direktno tamu da teche. Jas taka bi napravil

Член од
18 декември 2018
Мислења
98
Поени од реакции
91
Reshenie ?[DOUBLEPOST=1545395967][/DOUBLEPOST]Celo crevo od dole do gore e smrznato zatoa e i iskriveno. Kako sto mozete da vidite na slikite od strana i pozadi e bela mashinata. Прегледај го приврзокот 201689 Прегледај го приврзокот 201690 Прегледај го приврзокот 201691 Прегледај го приврзокот 201692
Druze klimava ne e mnogu zamrznata treba samata so eden defrost da go stopi mrazot crevava dobro izgledaat po standard zasto zamrznale ne znam kaj ti odi vodata od klimava da ne e zamrznato crevoto na krajot na odvodot samo Mnogu e navalena nanapred klimava da ne nema dobar pad pa vodata si stoi a i desniot drzac e mnogu iskriven ic ne izgleda sigurno toa vikaj koj ti ja montiral da opraat toa

Член од
7 октомври 2008
Мислења
228
Поени од реакции
203
Reshenie ?[DOUBLEPOST=1545395967][/DOUBLEPOST]Celo crevo od dole do gore e smrznato zatoa e i iskriveno. Kako sto mozete da vidite na slikite od strana i pozadi e bela mashinata. Прегледај го приврзокот 201689 Прегледај го приврзокот 201690 Прегледај го приврзокот 201691 Прегледај го приврзокот 201692
Ако досега климата не влегла во дефрост и не одмрзнала самата, тогаш ти пушти ја на ладење и кога ќе одмрзне извади го лулето и цревото одоздоле и стави една канта за поликолор под климата...

Последно уредено:
Член од
18 август 2015
Мислења
213
Поени од реакции
420
Nema nikakov problem sega za sega. Ne se slusha ni deka raboti klimata.
No me plashi da ne se navali ushte poveke od tezinata so tek na vreme.
Следи го тоа од време на време. Секакви поместувања и влошување на состојбата-викни ги монтажерите без многу размислување. Мислам дека ќе биде ОК- без секирација.

Член од
28 мај 2016
Мислења
56
Поени од реакции
80
citam odrzuvanje na temperatura na 20c 21c, izvinete ali za mene toa ne e greenje kaj mene se namesteni klimite na min 24 i samo koga spijam u spalna ja namaluvam posto ne se spie mnogu e toplo i istoto go pravat i moite dole no vo nikoj slucaj ne gi gasime klimite iskreni duri i koga provetruvam ne gi gasam 5 do 10 min.
i isto citam povlekla klimata 1.2kw a trosheshe po 0.6kw, iskreno ne se ni zamaram koga e potoplo troshi pomalku i normalno koga e poladno povishe, najbitno e deka sum stoplen i ne mi doagja golema smetka za struja.
ima mnogu novi korisnici na klimi sto pocnuvaat da se grejat i ne im se poznati terminite
mnogu biten faktor pri rabotata na klimata e nadvoreshnata temperatura normalno no isto taka i vlaznosta na vozduhot sto znaci moze da bide mnogu ladno i suvo vreme i klimata ke raboti so saati i nema da vleze vo DF no isto taka moze da bide i ne tolku ladno no ekstremno vlazno vreme i da pravi mnogu cesti DF

Член од
18 август 2015
Мислења
213
Поени од реакции
420
Време е на дефрости. Сите го имаме тој проблем. Јас тој проблем го имам решено на тој начин што кога почнуваат минусни температури го вадам пластичното луле, а под климата ставам пластична канта ( од поликолор 25 кг ), така при дефрост водата бргу и лесно се одведува од климата. Пластичната канта секоја вечер ја проверувам и во зависност колку се насобрало вода -ја празнам. Со затоплување од месец март - го враќам платичното луле и кондензатот истакува преку платичното црево. Просто, но ефикасно. Ако сакаш да нема многу штркање -една жица во форма на буквата „Г“ постави во отворот од каде истакува кондензатот и спроведија во кантата, кондензатот по неа ќе истекува во кантата-едноставно, но ефикасно.

Член од
5 октомври 2016
Мислења
95
Поени од реакции
407
Еве ја и сметката за 11.2018:
Smetka za struja 11.2018.jpg
Еден Хансол 3.5-ка ми покрива околу 30 м2 (детали за објектот и (не)изолацијата има во овој мој пост).
Втор Хансол 3.5-ка во 20/26 м2 монтиран на 17 ноември, пред тоа се користеше термо печка строго пасивно и беше полнета во евтина струја со термостат.
Климите работат окулу 70% од времето на 21C, 30% на 22C. Во пракса добивам 22 - 23C, бидејќи хансолите пребацуваат за степен, два.

Ако минусираме (најмалку) 1543 ден за сите останати потреби + таксата за јавно осветлување, остануваат 2000 ден потрошени за греење. :)
Декември стартуваше со вистински зимски температури, а топрва доаѓаат ладни денови и ноќи со многу пониски температури, па очекувам повисоки сметки за овој, како и за наредните месеци.

Член од
18 декември 2018
Мислења
98
Поени од реакции
91
Druze ja ne bi staval korita i kanti pod klimata kako sto gledam klimava ti e nova sea brzo montirana a i temperaturive ne bea tolku niski da ti mrzne kaj plasticnoto lule i crevata spored slikive ne e dobro montirana mnogu e navalena napred a desniot gumen i metalen drzac se mnogu iskriveni sto e nedozvolivo metalniot drzac kako da e namenet za mnogu polesna klima i nemoze dobro da se nosi so tezinata na tvojava klima ocekuvaj deka ke se iskrivi uste povise so tek na vreme zatoa reagiraj si pobrzo

Kajgana Shop

На врв Bottom