Најекономично греење (затоплување)

Член од
7 декември 2015
Мислења
195
Поени од реакции
544
Sem ako imas spalna kako mojata kade e smrzvachka i moram i na trojka izduv da ja drzam klimata za da moze da e ramnomerna temperaturata.

Moram da go resham problemov so spalnava, imam mnogu ladni dzebovi bidejki ima kako prekrsuvanja sobava. I gubitoci toplotni imam mnogu, a ne mozam da utvrdam kade. Ne znam kako da proveram. Prebrzo mi se ladi sobata, a ne e samo radi izolacija, bidejki normalna izolacija si ima i 5 komorni prozori. Se javiv kaj toj shto mi gi prodade klimite, ima aparati za merenje temperaturi, termalni kameri pa da dojdi da razgledame shto i kako e pa naredna nedela ke dojdi da vidi.
Nema takvo nesto kako normalna izolacija, se znae kakva e izolacijata, ima takvi sto moze da ti presmetaat kolkavi zagubi imas, mozes i samiot samo treba da izguglas...Kaj mene bese isto kocan ladno vo spalnata, e godinava ne e poke...Imav ploca gore i neizoilran tavanski prostor a nadvor imav izolacija so stiropor, ama ne e to to..Ako ne ti e gore izolirano dzabe...Pitaj go klime zoso mu se javuva mufla go zidovite i ke ti kaze poradi pvc dogramata koja ja stavil, e ako mu veruvas na Klime si se zeznal...I toj gore ima ploca samo,i za nego to e odlicna izolacija :)...I da za komsikata elektricen kamin da gi gleda drvata kako gorat vo HD :))..
Zato pred da stavis klimi ti trebaat toplinski zagubi da utvrdis..Ako ne sakas da citas guglas, go imas Klime on ti neviden expert...Samo tesko mu odi so komsikite nikako da gi stopli :)...
Toa 10...11 ili 12kw mozi da bidi i pomalce ako dobro izolirate,nezavisnot dali e Gree i Mica ili koj bilo tip na greenje...
Kaj mene e 7kw dnevno..za razlika od lani koga bese 10-11kw vo isti uslovi..
PS postot ne se odnesuva samo na tebe licno tuka na site koi treba da naucat nesto,pred da se opredelat za vakov tip na greenje...
Znaci bez @Klima ured samo koga se odlucuvate za nesto...nedaj boze da mu si komsija ili komsika :)
 
D

Deleted member 95595

Гостин
Направено сето тоа, некоја позначителна разлика нема...

@Fikshe1989 ?
Brat, aj slikaj ja vnatreshnava edinica od podaleku? Ne mi e jasno kako ti e montirana, cudno e na slikava. Slikaj ubo od podaleku da se vidi ubavo vnatreshnava edinica.
Vidi ovde kako da proveris koj zid ti e najladen, najdi nekoj so vakov merac da izmeris
Vakov merach ima, laserski.
 
Член од
7 декември 2015
Мислења
195
Поени од реакции
544
@Chicco69

Nemam bukvalno nishto protiv tebe, ama zashto koga se razbudi sabajlevo prvo shto napravi e da go spodelis mojot post za defrostite na entry modelot na Mitsubishi WN35, a ne go spodeli postot kaj shto dechkoto se zali deka najvisokata klasa na Gree, Amberot mu buvta defrosti na sekoi 20 minuti na dechkoto??
Daj te molam i Ve molam ne vleguvajte vo nepotrebna anti gree vojna...Celta na temata da se nauci nesto a ne da se konfrotira bez vrska, ako ne cini mojata wn entry model ne cini ni amber..jas imam maka ams da mu crkni i na komsijata kozata te gree to..Toa za defrost e objasneto od @tzlatko , nema vrska so tvojata e entry model na brend, osven ako ne e rasipana ili ima algoritam takov algoritam da vleguva vo defrist na sekoi 50 min, sto ne veruvam deka e niedno od dvete...Aj da poednostavam odi na odmor vikend za Nova Godina pa dojdi si doma po tri dena a klimite da ti se iskluceni doma..Idis doma vo dnevna 8c nadvor 0c ili pod nula pa uste sneg da vrni...Pa drugar ke zazalis i FH 35 sto si kupil, so mislis zosto...
@mdeni @tzlatko @Chicco69 @Strelec popravete me ako gresam..
 
Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.395
Поени од реакции
2.668
Se do
па нели не беше вработен у Гри?
значи се продаде хансолот па сеа иде нова тура на акција
ама ме изненадивте очекував дека тоа ке биде супермоќниот амбер со коп 5.1 кој бега од еуровент оти многу е јак, да не ги брука другиве не му е за негоооо хихих



Sent from my iPhone using Tapatalk
A be kauboec, eve da ti pojasnam, se raboti za nov model VOZDUH-VODA.. dosta tie
 
Член од
12 декември 2010
Мислења
9.975
Поени од реакции
10.652
Se do

A be kauboec, eve da ti pojasnam, se raboti za nov model VOZDUH-VODA.. dosta tie
значи ти викаше дека немаш врска со Гри
сеа вадиш инсајдерски информации
сам си ја бутна маската
очигледно увезувате поголема количина за поефтино па као идат на акција
таква ви е политиката океј ама немора овдека цитрони да ги праите као тој модел е бест бај у моментот за послем друг модел да ви е нај нај и се така у круг



Sent from my iPhone using Tapatalk
 

Lu5

Som la gent Blaugrana!
Член од
30 ноември 2011
Мислења
4.215
Поени од реакции
7.275
Здраво, имам неколку прашања за Lomo lclh.

Што е i-feel, зошто го има како опција на далечинскиот управувач а не во апликацијата и дали овај модел поддржува i-feel?

Што е 8c heating? Обратно, го има во апликација а го нема на далечинско, дали поддржува 8c овај модел?

Што се healthy и scavenging модови (дрвото и куќата)?

Чудно ми е колку недетално е упатството за користење.

Фала.
IMG_20181117_174934.jpg IMG_20181117_174929.jpg Screenshot_20181117-174854.png
 
Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
8c e за во викендица да оставиш преку цела зима за да не троши скоро ич, а да не ти замрзне внатре.

Ова не ти е баш битно за да се замараш. 8ц е ненормално ниска температура и е за специјални случаеви како што ти реков.

Ако е за стан или куќа не треба под 20ц да ја ставаш никогаш климата.
 
Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.532
Поени од реакции
7.277
@ante1 не грешиш воопшто, најлошо е кога некој ке ти ја утне снагата на климата па сред зима се покриваш со ќебиња или преградуваш со Кнауф. Моите пишувања тука се баш во таа насока за да поединци тука (што прво неразбираат и само тролаат) не ги лажат луѓето дека сите клими се 3,5ки како на ладење така на греење. А ги лажат !! У стил ако нема пари за Хансол ке го згрее и Вивкас АЕБИ од 16.000ден оти негде така му рекле сите се 3,5ки...реалноста е таа и тие прикаски ги има и овде, и по маркетиве со неписмени продавачи.
Инаку со јака 3,5ка може да се грее цел стан до извесни Температури и со добар распоред за тоа. Но за тоа Треба јака изолација за да цела зима издржи.
Еве како тоа се рекламира во културен свет....со 3,5кава и тоа Nordic верзијата на VE ке грееш 220м2 ама со изолација 30w/m2, ili 80m2 so 50W/m2. И тоа е сосема точно зашто моделов на -10 и при максимално оптеретување дава 4Kw, па за 80м2 ама одлично изолирани со 50w/m2 топлински загуби (а не 100w) е доволно да имаш Темп од 20Ц на таван.
За да намалиш топлински загуби до 30w/m2 малтене пасивна куќа треба можда 20цм стиропор на фасада, и секако скапи прозори.

200m2.jpg
и како споредба Трол прве класе упорно тврди дека со неговата јака 3,5ка грее исто 80м2 као да има топлински загуби 50w/m2, ма цела зима му е топло и ЦОП има 5,1 сите по гаќи шетаат, а овој ни 5цм стиропор нема на фасада не па 20цм, ниту ПВЦ прозори.....со дихт траката и силикон на прозорите има барем 100w/m2 загуби и на Температури од незнам -2Ц ке му фали уште една таква клима.

Сметките од станот со ПВЦ ги прикажува како потрошња за станот со дрвените, за да му искочи попустот за новата FH ;)

Силикон и дихт трака и инвертер. Тоа е сосем доволно за да се реши еден простор за почеток.

П.с. напротив баш не и ја вадам маста со тоа што е уклучена цело време. Туку ја користам како што и би требало. Со цел да работи најлабаво и да е најекономична.

П.п.с ова е од стан со ПВЦ. Имам ист стан со дрвена столарија зафихтувана. И иста клима. Потрошњата е слична ама условите се различни и многу повеќе се отвара и готви и свашта во тој со дрвните.

П.п.п.с. дали сетирам? Сетирам за да е околу 23ц во престојот. А рецимо 22 во собите. Под 22 веќе ми е ладничко и гледам да нема под 22ц на ниеден термометар во куќата.
 
Последно уредено:
Член од
2 март 2017
Мислења
1.396
Поени од реакции
441
Направено сето тоа, некоја позначителна разлика нема...

@Fikshe1989 ?
Ne se primetuva na slikata dali se raboti za Twin Rotary compresor ( Dual Inverter ) ili e smart inverter.
Preslika i stavi slika
Vo odnos na greenjeto ako ne ti zagreva na 25stepdni i fan 3 stavlja na 27 stepeni i fan 5 i vidi kako ke topli dali ke ima razlika ako ne povikaj

servis

LG
 
Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.532
Поени од реакции
7.277
Здраво, имам неколку прашања за Lomo lclh.

Што е i-feel, зошто го има како опција на далечинскиот управувач а не во апликацијата и дали овај модел поддржува i-feel?

Што е 8c heating? Обратно, го има во апликација а го нема на далечинско, дали поддржува 8c овај модел?

Што се healthy и scavenging модови (дрвото и куќата)?

Чудно ми е колку недетално е упатството за користење.

Фала.
Прегледај го приврзокот 199688 Прегледај го приврзокот 199689 Прегледај го приврзокот 199690
I-Feeel e Temperaturen senzor vgraden vo dalecinskoto, i nemoze da go ima vo aplikacija posto sofverot ne e i senzor. Kade ke go namestis dalecinskoto od tamu ke prakja signal prema vnatresnata edinica za Temperaturata, a sondata od vnatresnata ke ja iskkljuci, na sekoj 10min prakja signal, znaci mora da e vo vidno pole so vnatresnata oti e Infrared signal.
8C Heating se koristi voglavno za vikendica ili ako otides poveke dena na pat sred zima, da odrzuva 8C vo prostorot za da ako previse padne Temperaturata da ne ispukaat vodovodni cevki.
Drvoto e Cold Plazma, kukjata e za kanalski-kasetni edinici koi mozat da vnesuvaat opcionalno i svez vozduh od nadvor(opcionalno znaci moze a nemora da se koristi)...
@Lu5 kako dopolna ...8C na dalecinskoto se aktivira so kratko pritiskanje na Temp+Clock (dvete istovremeno) vo mod na greenje, vo mod na ladenje so istite kopcinja se aktivira ES EnergySave funkcijata.
 
Последно уредено:
Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.850
5.5kw inverter klima na popust 27.999 den mislam deka vredi za cenata ako se ima solidna stolarija i izolacija.
знаеш чиј компресор работи во оваа но-нејм клима?... Еве што одговориле на некој што се интересирал и прашал: ROTARY, Compressor Model -QXF-B096zE190A, Compressor Oil-FW68DA... ај погоди чиј компресор е?
Инаку се сложувам ОК е за парите и за условена гаранција од 1+4 години! Ако се користи за греење 40тина квадрати опен спејс, да си ги вратиш вложените пари (менувајки некое друго средство за греење) за 4-5 год со истекот на гарантниот рок...
 
Член од
2 март 2017
Мислења
1.396
Поени од реакции
441
знаеш чиј компресор работи во оваа но-нејм клима?... Еве што одговориле на некој што се интересирал и прашал: ROTARY, Compressor Model -QXF-B096zE190A, Compressor Oil-FW68DA... ај погоди чиј компресор е?
Инаку се сложувам ОК е за парите и за условена гаранција од 1+4 години! Ако се користи за греење 40тина квадрати опен спејс, да си ги вратиш вложените пари (менувајки некое друго средство за греење) за 4-5 год со истекот на гарантниот рок...
Neznam sto kompresor ima toj inverter NEO no znam deka porano on-off NEO klimite bea so SANYO compresor dali i ovaa inverter e so kompresor SANYO neznam tocno.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom