- Член од
- 2 март 2017
- Мислења
- 1.396
- Поени од реакции
- 441
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Има логика..Уште една работа - важна работа, уште еднаш ќе нагласам дека мора да секој да знае колкава моќност за греење му е потребна. На пример, ти сега се грееш на дрва? Печката/ќумбето на колку киловати е спцефицирана? Се обложувам дека не е помалку од 8 киловати, а можеби е повеќе, можеби 12киловати?
Замисли за простор кој си го греел со 8, или 12 киловати, сега да земеш клима од 3.5киловати, или 5 киловати... И тие киловати да не се доволни?
Што мислиш декаа ќе се случува тогаш?
Одговорот на тоа прашање го имаш во цитатов од клима-неред подолу. Во тој цитат подолу ќе најдеш пример за некој што купил недоволно јака клима која не постигнува да загрее простор (кој има поголеми топлотни загуби од моќноста на климата). Во истиот цитат ќе најдеш и пример и зошто од неписмени не треба да се слушаат совети... Нормално, од кој да слушаш совети а од кој не, е тој заклучок никој не може да да го заклучи за тебе. Но не дека е и толку многу тешко да заклучиш kojе nepismen idava losi sovetina lujgeto.![]()
Jas ne sum mu go preporacal gree-to LCLH tuku mu go preporacale od prodavnicata koja sto go kupil gree-toНормално, од кој да слушаш совети а од кој не
Значи нема врска дека никој не се пожалил од Hansol-от. Ако се вратиш назад ќе ги видиш еден куп проболеми кои ги искуси мој другар, кој зеде Hansol на мое наговарање и кој имаше проблеми да загрее соба од 20тина квадрати со Hansol-от со Sanyo компресор.
Сензорите се успиваа па температурата варираше. Кога температурите беа околку 0 панел од 2,5KW побрзо ја загреваше собата одколку климата која требала да дава и поголема топлина. А потрошувачката одеше до плафон.
И што е најтрагично, кога пријави проблем и побара сервис, луѓето од Gree на крајот отворено му кажаа дека немаат намера да си прават трошоци и да ја испитаат климата, или пак не дај боже да ја заменат. Слично искуство мислам со сервисна поддршка на Gree имаше и друг член, мислам дека беше Goran0505 или нешто слично. На крајот ја батали климата и се врати на греење на дрва, кои му испаѓаа поевтина варијанта.
Во секој случај може да се вратиш назад и подетално да ги разгледаш проблемите.
Иначе има и проблем да одкриеш колкав капацитет имаа Hansol-от. Од Gree велат дека дава 4KW на -10. Експерите за Gree велеа дека и Hansol-от има Eurovent сертификат преку некој модел на York, што практично бил Hansol со лепенка на York, но тој модел на -7 имаше капацитет од 3,1KW и COP околку 2 односно за 50% полош COP од јапонските модели.
Се на се, јас не би ти го препорачал моделот. Мислам дека јапонските модели до 50тина илјади се поквалитетни и поекономични.
Imas dobri dobieni soveti a za drugoto ke mora i sam da se potrudis...Citaj detalno da ne se zaebes, kako jas prviot pat ako si resil da premines na ovoj vid na greenje...Znaj samo nema poveke cad, bojadisuvanje sekoja godina, cepenje na drva sleguvanje vo podrum koj sigurno ne zagrean po drvata...Najoriginalniot na temava..poznat i po aliasot deus ex machina...Koj go smisli ova Klima Nered.... ????

@Vanlok go smisli neznam sto ima covekot protiv meneKoj go smisli ova Klima Nered.... ????
Nemoze da se pomiri so faktite i argumentite od tvoja strana , a neli pred faktite i bogovite molcat.@Vanlok go smisli neznam sto ima covekot protiv mene
Ne e bitno koj kakvi fakti ima sekoj so svoj pametNemoze da se pomiri so faktite i argumentite od tvoja strana , a neli pred faktite i bogovite molcat.
Мене ми звучи како нешто да не е во ред со климата....имаше проблеми да загрее соба од 20тина квадрати со Hansol-от со Sanyo компресор. Сензорите се успиваа па температурата варираше. Кога температурите беа околку 0 панел од 2,5KW побрзо ја загреваше собата одколку климата која требала да дава и поголема топлина. А потрошувачката одеше до плафон.
Тоа не смеело да се деси.И што е најтрагично, кога пријави проблем и побара сервис, луѓето од Gree на крајот отворено му кажаа дека немаат намера да си прават трошоци и да ја испитаат климата, или пак не дај боже да ја заменат.
Не си во право за Goran0505. Пребарај наназад, и ќе видиш дека човекот се обидел да поддимензионирана клима да грее ДУЌАН, со никаква изолација (големи стаклени излози), со многу висок плафон (не се сеќавам точно, ама високо било)... Со толкави топлотни загуби, а недоволно димензиониран уред, што може да се очекува?Слично искуство мислам со сервисна поддршка на Gree имаше и друг член, мислам дека беше Goran0505 или нешто слично. На крајот ја батали климата и се врати на греење на дрва, кои му испаѓаа поевтина варијанта.
Сосема точно. Дури во ситуации кога топлотните загуби се релативно големи, една Тошиба само преку заштедата (во однос на поголемата потрошувачка на Гри), ќе си ја исплати разликата за... неколку години (зависно од топлотните загуби).[DOUBLEPOST=1510178785][/DOUBLEPOST]Мислам дека јапонските модели до 50тина илјади се поквалитетни и поекономични.
Немам ништо против тебе друже, само малку се шегувам - ајде, нема лутење за малку мајтап нели? Мора и малку да се насмееме на темава.@Vanlok go smisli neznam sto ima covekot protiv mene

Се плашам дека не можам да ја присвојам авторската заслуга за надимакот на Климе наш. Но кој е кумот, ќе те оставам во неизвесност (или сам да пребаруваш наназад).poznat i po aliasot deus ex machina...![]()