Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
И на крај да се разочараш оти не е толку добар колку шо си го памтел.

А твојава па коинциденција... ја слушам моментално песнава и ти го глеам аватаров твој.

Tipov ima 2 klimi vo ista prostorija, Grito ima izduv od 50C a Daikinot edvaj 41C :pos:
Eve zasto vredat korisnicki iskustva.
Gree VS Daikin

• Ми се допаѓа
Reactions: GT1
Ми треба помош: старата клима ми рикна, па сакам да ја заменам. Собата е околу 25m2, а климата би ја користел во период кога не е многу ладно, бидејќи за јаката зима имам друго греење.
Бидејќи не ми е за во најладното, се двоумам помеѓу Грее Бора (обична од 15.000) и Грее Ломо Еко (инвертер - 22.000). И двете се за до 35m2, а потрошувачката им е речиси иста (веројатно во карактеристиките се пишува средна моќност). Совет?

Ми треба помош: старата клима ми рикна, па сакам да ја заменам. Собата е околу 25m2, а климата би ја користел во период кога не е многу ладно, бидејќи за јаката зима имам друго греење.
Бидејќи не ми е за во најладното, се двоумам помеѓу Грее Бора (обична од 15.000) и Грее Ломо Еко (инвертер - 22.000). И двете се за до 35m2, а потрошувачката им е речиси иста (веројатно во карактеристиките се пишува средна моќност). Совет?

Podobro zemisi inverter iako ti e za preodno koristenje na greenje poveke ke ti se isplati inverter nego li obicna on-off
Imas Gree. Vivax. Haier. Spored sumata ti odlicisi.
https://klimi.mk/product.php?id=233

https://klimi.mk/product.php?id=106

https://klimi.mk/product.php?id=220

Благодарам за советот и за линковите. Доколку ги споредам тие два модели што ги спомнав претходно:

Инвертер:
Просечна моќност: 3200/3400W
Влезна моќност ладење/греење: 997/942W

Обична:
Просечна моќност: 3250/3400W
Влезна моќност ладење/греење: 1012/942W

Бројките се тука-така, а цената е за 50% поскапа на инвертерот... Или нешто друго не земам предвид?

Здраво на сите, и порано имам пишано на форумот, но сега веќе дојде време да купам клима, па сакам да слушнам мислења. Прво, станот:

2u74s4i.jpg

Долната страна е исток, десната север. Нова градба, добра изолација, ПВЦ дограма (не баш нај нај ама не е ни лоша). Сакам да греам дневна, трпезарија и кујна.

Бидејќи сум од Битола, и планирам да купам клима од Лерин (Mega Euronics), цените што ми беа понудени се:

Toshiba SUZUMI PLUS RAS-B13N3KV2-E1/RAS-13N3AV2-E1 - 730 EUR ( 589 после враќање данок )
Toshiba MIRAI MIRAI RAS-13BKV-E/RAS-13BAV-E - 570 EUR ( 459 после враќање данок )
Fujitsu ACYG 12 LLCC - 539 EUR ( 430 после враќање данок )
Mitsubishi MSZ-FH35VE / MUZ-FH35VE - 1050 EUR ( 845 после враќање данок )

Се мислам помеѓу SUZUMI и MSZ, Suzumi-то најмногу поради цената (нецели 600 евра), а MSZ-то е да не речам класа над сите, а и прифатлива цена е 845 евра за таа клима.

Коментари?

Благодарам за советот и за линковите. Доколку ги споредам тие два модели што ги спомнав претходно:

Инвертер:
Просечна моќност: 3200/3400W
Влезна моќност ладење/греење: 997/942W

Обична:
Просечна моќност: 3250/3400W
Влезна моќност ладење/греење: 1012/942W

Бројките се тука-така, а цената е за 50% поскапа на инвертерот... Или нешто друго не земам предвид?

Tocno inverter klimite se poskapo no zatoa pak moze da greeat do -15 nekoj modeli i do -20,-25 i inverterot ne raboti so poln kapacitet odnosno kako sto ja dostiga zadadenata temperatura taka gi namaluva vrtezite na kompresorot fakticki tuka e taa efikasnist i zasteda na energija dodeka pak on-off klima uredite rabotat so poln kaapacitet bez pritoa da se namalat vrtezite na kompresorot
Zatoa se i poskapi inverterite od on-off no so tek na vreme investiranjeto vo inverter se ispaka pri zasteda na energija.[DOUBLEPOST=1505847062][/DOUBLEPOST]
Здраво на сите, и порано имам пишано на форумот, но сега веќе дојде време да купам клима, па сакам да слушнам мислења. Прво, станот:

2u74s4i.jpg

Долната страна е исток, десната север. Нова градба, добра изолација, ПВЦ дограма (не баш нај нај ама не е ни лоша). Сакам да греам дневна, трпезарија и кујна.

Бидејќи сум од Битола, и планирам да купам клима од Лерин (Mega Euronics), цените што ми беа понудени се:

Toshiba SUZUMI PLUS RAS-B13N3KV2-E1/RAS-13N3AV2-E1 - 730 EUR ( 589 после враќање данок )
Toshiba MIRAI MIRAI RAS-13BKV-E/RAS-13BAV-E - 570 EUR ( 459 после враќање данок )

Се мислам помеѓу SUZUMI и MSZ, Suzumi-то најмногу поради цената (нецели 600 евра), а MSZ-то е да не речам класа над сите, а и прифатлива цена е 845 евра за таа клима.

Коментари?

Od predlozenive inverteri jas bi go odbral MITSUBISHI[DOUBLEPOST=1505847124][/DOUBLEPOST]
Tocno inverter klimite se poskapo no zatoa pak moze da greeat do -15 nekoj modeli i do -20,-25 i inverterot ne raboti so poln kapacitet odnosno kako sto ja dostiga zadadenata temperatura taka gi namaluva vrtezite na kompresorot fakticki tuka e taa efikasnist i zasteda na energija dodeka pak on-off klima uredite rabotat so poln kaapacitet bez pritoa da se namalat vrtezite na kompresorot
Zatoa se i poskapi inverterite od on-off no so tek na vreme investiranjeto vo inverter se ispaka pri zasteda na energija.[DOUBLEPOST=1505847062][/DOUBLEPOST]

Od predlozenive inverteri jas bi go odbral MITSUBISHI
Sepak ti odluci si[DOUBLEPOST=1505847202][/DOUBLEPOST]

Od predlozenive inverteri jas bi go odbral MITSUBISHI
Sepak ti odluci si

Последно уредено:
Гледајте го бугарскиот Слава додека игра уште некој ден во кино. Одличен е. (y)

2u74s4i.jpg

Коментари?
Есапот ти е арен само уште царина да си израчунаше нема лошо да ти биде [emoji2]

Sent from my Lenovo TB2-X30F using Tapatalk

Или нешто друго не земам предвид?
Комфорот? плус ке имаш многу чести дефрости на околу 0C надворешна Т кога има и најголема влажност а такви денови има многу.
Поскапа е за 30% ne 50.
[DOUBLEPOST=1505853847][/DOUBLEPOST]

Коментари?
Две од овие клими се со еднореден изменувач или еквиваленти на клими што не се "јак бренд" како овие што си ги навел а со цена од околу 20.000 ден а имаат + WiFi :)
Една од овие која не е 845еу исто ке ти заврши работа за твојата квадратура и нема потреба да се испужиш за Митсубишито. Оваа во Србија е уште поефтина со редовна (реална) цена околу 450еу, кај нас истата е со цена од 700еу и произведена е во P.R.C.
За Битола најпаметно ти е нешто со греачи т.е бар до -20.
Од Тошиба има ли Daisekai 10ka во таа грчка продавница и дали знаеш цена за неа ?
Мираи13 може да се најде во Хрватска и за 475еу
А кај нас истата 650еу

Последно уредено:
Есапот ти е арен само уште царина да си израчунаше нема лошо да ти биде [emoji2]

Sent from my Lenovo TB2-X30F using Tapatalk

Договорено е на граница, не се секирај :) Затоа земам од Грција.

Две од овие клими се со еднореден изменувач или еквиваленти на клими што не се "јак бренд" како овие што си ги навел а со цена од околу 20.000 ден а имаат + WiFi :)
Една од овие која не е 845еу исто ке ти заврши работа за твојата квадратура и нема потреба да се испужиш за Митсубишито. Оваа во Србија е уште поефтина со редовна (реална) цена околу 450еу, кај нас истата е со цена од 700еу и произведена е во P.R.C.
За Битола најпаметно ти е нешто со греачи т.е бар до -20.
Од Тошиба има ли Daisekai 10ka во таа грчка продавница и дали знаеш цена за неа ?
Мираи13 може да се најде во Хрватска и за 475еу
А кај нас истата 650еу

Тој ми рече дека од Тошиба работат најмногу со Suzumi и Mirai, ама можи да се порачаат и други модели. Претпоставувам дека ќе ја земи од друга продавница и ќе си стави маржа, бидејќи за Митсубишито се јавуваше негде пред мене прашуваше цена некои математики праеше на дигитронот, ваљда од друга продавница ќе ја зема. А Тошибите ги имаше на лагер. Можам да прашам и за Suzumi 16ка... дали тоа би било паметно?

Не знам, надворешната единица ќе ми биде малку на завет (на балкон затворен од 3 страни), а и последните 5 години сме немале температури од -15 повеќе од 10 дена во просек, така да не знам дали да форсирам модели за пониски температури... уште се мислам. Митсубишито не е со еднореден изменувач?

so bidna, gi batali li peletite.
:D

Не сум ги баталил, ова е за друга намена. Но со воведувањето на ефтина тарифа на електрична енергија во текот на денот, тогаш обавезно се исклучува печката на пелети и се вклучува климата :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom