Отворија темата кај финците и за micubisito fh има и таму поплаки не е се идеалноЕве шо викаат Финците за тој Хансол до -20
Нека не ве трујат GREE лобите овде.
Читајте и едуцирајте се пред да ги дадете тешко заработените пари.
Отворија темата кај финците и за micubisito fh има и таму поплаки не е се идеалноЕве шо викаат Финците за тој Хансол до -20
Нека не ве трујат GREE лобите овде.
Читајте и едуцирајте се пред да ги дадете тешко заработените пари.
Znam za sto sluzat,i logicki e da se gumeni za da ne se prenesuva vibracija,ama me cudi sto se pravi tolku fama okolu niv i zosto po default ne gi vgraduvaat,koga cenata e smesnaЈас не би знаел да ти кажам бидејќи ги немам. Ама мислам дека работата дирекно да не се допираат мет.држач(носач) со над.единица.
Можно е да помине некоја иновација во тој правец.
Нема споредба ниту дилема - митсубиши и биди си раат на душата.Zdravo
Zaintetesiran sum za inverter za 35 m2 za Bitola se mislam pomegu gree amber i mitsu fh 35. Ve molam za preporaki. Moze i nekoja treta. Budzet 1000-1100 eur
Dali imas gumici baferi na klimata na nadvoresnata edinica za namaluvanje na bucavata i vibraciite?
Немам вакви бафери не наместија кога монтираа зошто незнам не бев дома тогаш.Не треба да има било каква бука. Кај мене нема бафери ама ете ти пробај,ако не помогне викни ги од сервис да не е некој капак или друг дел разлабавен.
Пред 5-6 години кога ја монтираа Беко-то на работа побарав да ги стават баферите што доаѓаа заедно со климата, но монтерите ме убедуваа дека ќе попушти гумата по некое време од сонце и ќе почне да брчи уште повеќе, ама бев упорен и ги наместија.Пред еден месец морав да ги престегам штрафовите, беа олабавени, гумата омекната и испукана.Претпоставувам дека тоа е причината, да си немаат непотребни интервенции во иднина или недај боже да се разлабави штрафот од вибрации и да испадне ( не сакам ни да помислам што би можело да се случи).Znam za sto sluzat,i logicki e da se gumeni za da ne se prenesuva vibracija,ama me cudi sto se pravi tolku fama okolu niv i zosto po default ne gi vgraduvaat,koga cenata e smesna
Na klimi mk pisuva 43Db https://klimi.mk/product.php?id=264[DOUBLEPOST=1511215678][/DOUBLEPOST]Колку децибели треба да е максималната јачина на бучава кај Хансол -20 ?
Moj predlog bi bil ToshibaZdravo
Zaintetesiran sum za inverter za 35 m2 za Bitola se mislam pomegu gree amber i mitsu fh 35. Ve molam za preporaki. Moze i nekoja treta. Budzet 1000-1100 eur
Ова мислам дека се однесува за внатрешната единица. За надворешната сигурно е повисоко само незнам колку.Na klimi mk pisuva 43Db https://klimi.mk/product.php?id=264
Можеш да споделиш каков навлажнувач имаш и колку го зема.Инаку истиот проблем го имам и јас.здраво, јас за ова зимо првпат решив да се греам со инвертер, зедов Mitsubishi Heavy Srk50zm-s околу 35м2 ќе греам, куќа малтеришана со дупли дрвени прозорци,
пишав и порано овде.
но сега како непланирано ми се јави-сувиот воздух преку ноќ, зедов еден развлажнувач за евтини пари, и гледам на RH% мерилото си ја врши работата ја покачува вредноста на влажноста, но ме интересира дали има некое друго решение за сувиот воздух, бидејки развлажувачот си бара обврска со него, го полниш вода, па треба да се пушта-гаси, појачува-намалува, плус и он си има некоја минимална потрошувачка. ако може некој искуство, и некое поедноставно решение. ???
Generale izvini pak ja...Се што сакам да кажам е дека 1кв електрична енергија + магија не е еднаква на 4-5-6-7кв топлинска енергија со директна трансформација. Но 1кв електрична енергија во топлинска пумпа која работи на инвертер кога е +7 степени може да пренесе 3-4-5 кв топлинска енергија.
Инаку, немам посебен мерач за да видам колку влече самиот систем за греење, и навистина не знам. Но, можам да постирам колку ми беа сметките за струја (не само за греење) последните две грејни сезони.
Кај мене е местено Кано 2ка за цела куќа (2 сонди по 4 КВ инсталирана моќност = 8КВ). Куќата е на два спрата, од кои активно се загрева само долниот спрат. Горниот кога како затоа што не секогаш има луѓе таму. Тоа му доаѓа цел долен спрат, околу 60 квадрати (соба со телевизор, дневна, спална, купатило). Горе исто има 3 спални + трпезарија со кујна (секој радијатор си има термовентил за регулација на температура). Целата куќа е околу 130 квадрата (2та спрата). Изолација има, надворешна 10 цм стиропор + лепак + абриб. Внатре, долниот спрат е ламперија. Горниот спрат има тервол врз таванот. Прозорците се сите со двојно стакло. Ролетни насекаде.
Инаку, се додека температурата се врти во рангот на 5-10 степени, внатре без загревање е околу 17-20 степени.
Режим на работа: 23 степени греење, 15 степени мирување. Една сонда од 4 KW работи нон стоп, другата сонда 4 KW ќе се уклучува повремено (кога има луѓе горе). Има термостат со програмирање за секој ден во неделата, и работи по следниот начин.
Пон-Петок: Наутро од 4:00-7:00 часот и попладне 16:00-22:00 часот активно греење. Остатокот од времето, пасивно.
Саб-Недела: 5:00-22:00 активно греење.
2015/2016 Мека зима, цела грејна сезона беше некоиси 10 000 денари.
2016/2017 Ноември околу 2000 денари сметка за струја, декември 3500, јануари 4 500, Февруари 3 000, Март 1800.
Сметката за струја вклучува бојлер, телевизор, два фрижидера, перална, осветлување.
Оваа сезона го уклучив на 08.11.2017, па ќе видиме како ќе биде со сметките оваа година.
Во Кочани само во Сетек имаше развлажнувач, и го зедов овој модел, не бучен, тивок е и може да се спие со него, но замарање е да полниш вода, појачуваш-намалуваш. и знае да навлажни на подлогата оклу него, или на ѕидот до него да има влажно, не оди се во воздух, паѓа и околу.Можеш да споделиш каков навлажнувач имаш и колку го зема.Инаку истиот проблем го имам и јас.
Mene mi trrba za 35 m2Na klimi mk pisuva 43Db https://klimi.mk/product.php?id=264[DOUBLEPOST=1511215678][/DOUBLEPOST]
Moj predlog bi bil Toshiba
https://klimi.mk/product.php?id=212
Za 55 m2 e ovaa Toshiba tebe za kolku kvadrati ti treba ?