Над 35,000 издадени Бугарски пасоши ?!

• Креатор на темата Креатор на темата skorpija^m
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Vo skopje raboti drugar za americka firma rabotat vo iznajmen stan od gazdata koj e amerika , 10 vraboteni se i zemaat po 1000 evra plata.Sabota i nedela ne rabotat.Ova ti go kazvam za da znajs deka ako imas znaene toa ke ispliva na povrsina koga togas i bez TATARSKI PASOS

Sega ke pisam nesto onaka kako sto bi izreagiral na ulica za ovaa tema!
Na 35 000 majki,sestri,tetki,babi...sve po spisok stikli sto im nosi u familija da im se kacam!
A inace...pod hitno da se donese zakon po koj sto e nemozno dvojno drzavjanstvo i STRIKTNO da se pocituva!
Inace...zborev ja deka `komsiite` od istok ke kjutat dur ne vlezat u EU posto takov im e nietot!(od uvek bile presmetani kurvi)!
E sega...ke treba da se navikneme na nivnite provokacii i da gi fatime na kondicija kako grcite!

Zevsus напиша:
Sega ke pisam nesto onaka kako sto bi izreagiral na ulica za ovaa tema!
Na 35 000 majki,sestri,tetki,babi...sve po spisok stikli sto im nosi u familija da im se kacam!
A inace...pod hitno da se donese zakon po koj sto e nemozno dvojno drzavjanstvo i STRIKTNO da se pocituva!
Inace...zborev ja deka `komsiite` od istok ke kjutat dur ne vlezat u EU posto takov im e nietot!(od uvek bile presmetani kurvi)!
E sega...ke treba da se navikneme na nivnite provokacii i da gi fatime na kondicija kako grcite!

Mоре, што се нервирате толку? :)

Преку 2000000 Македонци имаат земено секакви државјанства. Секој, освен нашите источни комшии знаат зошто е така, во суштина и тие самите го знаат тоа, но го покажуваат она што ним им одговара.
Се вадат бугарски пасоши за да се отпатува некаде полесно, па да може да се заработи некоја пара :) Кој од тие што земал бугарски пасош останал во Бугарија? Колку од нив тоа го направиле од причина што се чувствувале бугари? Скоро николку :) Сум ги сретнувал по граници и држави, па сите ми имаат речено „да искочам од балканот бе батка“.

Остајте ги бугарските медиуми и нивните интернет тролови, вистината е сосема поинаква.

ernesto ce напиша:
Dars [едитирано од супер модератор].Vo kratki crti to so citam od tebe e katastrofa.Vozi bugarski koli ama ke zavrsis kako privrzanicite na mara buneva.NARODE MAKEDONSKI SVESTISE NE SPIJ TIIIII......
Nakratko,ponatamu ne vozvrakam: Ce bi se prevrtel vo grob da znae kakvi se ljigusi mu go kradat imeto,a jas imam samo edno edinstveno da ti kazam:
[едитирано од супер модератор]

Vaka,da rezimirame i zaklucime.
Demokratsko pravo na sekoj graganin e da gi koristi pravata utvrdeni so zakon kako i pridobivkite so ustav zagarantirani.Ako dve drzavi dozvoluvaat dvojno drzavjanstvo,ne gledam nikakva pricina za navreduvanje i ponizuvanje.Denes, koga aplicirame za Evropa,koga se stremime site zaedno da bideme edno golemo semejstvo,ne gledam nikakva pricina za delenje na vakvi ili onakvi.Istorijata da im ja ostavime na istoricarite,taa samo moze da ne vrati nazad i da ne zaglibi vo kalta,idninata e taa koja treba da ne soedinuva.Bez navreduvanje,bez plukanje po necie dostoinstvo,kako moze nekoj koj ne stapnal vo Bugarija i ne sretnal bugarin, bez i malku pocit, go prazni svoeto ego i siri omraza.Nasata makedonstina da ja branime so seta sila tamu kade e najpotrebno,od kandzite na onie koi ne opustosija i dovedoa do prosjacki stap,od onie koi ni zemaat pet pati pogolemi davacki,bilo za koli,bilo za avionski bileti ili ako miluvate gjubre za zemjodelsvoto.Tuka pokazete go svojot ponos,zosto znam deka na branikot na tatkovinata nieden od vas nema da zastane ako navistina zagusti,tamu ke odat onie koi ziveat na pragot na bedata i siromastijata,vprocem kako zrtvite od fingiraniot proces 2001.Na onie so skapi avtomobili,rej ban ocila i super brz internet ni vlakno ne im falese.Veruvajte,moeto licno ponizuvanje pri zemanjeto bugarski pasos e mnogu pomalo od ponizuvanjeto koga nekoja debilna faca, koja misli deka ctr alt i delete e edno kopce,gi polni dzebovite od nasata pot i maka.

Дарс и Ернесто Че:
Ви ги избришав квалификациите кои си ги давате еден на друг. Би ве замолил во иднина, во жарот на дискусијата, да се воздржате од такви меѓусебни навреди.
Сепак, темата е околу Бугарските пасоши, а не кој има кој нема таков. Таква тема има на Општи, но и таму дискутирајте без навреди. Сепак, не личи на нивото на форумот, а и на вашето лично ниво.
Не реплицирајте на ова, продолжете со дискусиите по темата.
Благодарам!

dars напиша:
Ako nekoj od Vas e politicki oboen i gi srka benefitite od toa ponizuvanje,neka mu e so ksmet,no zboruvam vo imeto na onie sto maka macat da go zakrpat mesecot,onie koi razmisluvaat so sopstvenite vijugi i nemaat nikakva hipoteka zad sebe,a veruvaj ne ima mnogu.Ako se tapa prasanjava vo odnos na cicanjeto potta na obicniot gragjanin,togas Vie sofisticiranite umovi na edna ili druga politicka opcija(seedno) uzivajte gi plodovite na vasata poltronsko kameleonska politika.
Na Strumiks(kogo osobeno go cenam)da mu odgovoram deka registracijata so zelen karton vo Bugarija cini okolu 150 evra,a mesecen internet so brzina od 1Mb cini 15 evra.
Misticen i Trn bi gi zaprasal,se cuvstvuvaat li pogolemi Makedonci ako ja branat kauzata za derenje na obicniot gragjanin.
Bratot,ne znam Boskovist ili homo e,da go izvadi prstot od usta i da si go stavi vo g**ot,oti samo za tamu moze da mu posluzi.

Hahha,koja patetika si ti i site ko tebe!:tapp:

Se gleda deka se trudis maksimalno da se prisposobis so vulgarizmite kon standardite na tvojata nova tatkovina Vulgaria,pardon,Bulgaria!

Ti si edna obicna prodadena dusicka koja se prodava poradi poniski zeleni kartoni i internet,hahhha,nego drugo me interesirase ova so internetov,kakva korist od bug. drzavjanstvo za poeftin internet?
Ti davaat gratis 10 godini internet ako stanes Bugar?:helou:

Kakva korist ti ke imas ziti se,eve i da ides da zivees vo Bugarija,sto da ne slucajno imaat uslov deka samo onie so drzavjanstvo bugarsko mozat da se konektiraat na net!:tapp:

Ako sakas da najdes rabota i da rabotis ke najdes rabota i vo MK,ama doagjame do zaklucok deka po se izgleda tebe tolku ti faka crpkata(pogotovo citajki gi tvoite postovi),pa da ti kazam pravo voopsto ne mi e krivo ako ljugeto ko tebe si zaminat od Makedonija,bar ke znaeme na sto sme,a sto se odnesuva na tvoite politicki frustracii najverojatno imas gorko iskustvo tokmu poradi nekakvi si ''beneficii'' sto ti bile veteni a ne ispolneti!
Ti si LUZER bez razlika kakvo drzavjanstvo ke imas!

Здравејте на всички. Отскоро ви чета и ако може да се вклјуча в дискусијата
Без значение, че с'м от Пиринска Македонија, не знам официалнијат македонски език, рискувам да напиша нјакоја глупост или да б'да криворазбран, затова с ваше позволение, ште пиша на б'лгарски.
Като п'рво, имате много погрешна представа какво е в момента Б'лгарија. Вашите представи може да са верни за преди 10 години, но не и за сега.
Четох, че в Скопие имало американска фирма дето давала 1000 долара заплата. ште ви кажа само, че в Софија такава заплата вземат средноспециализираните кадри и може да се каже че вече е масова. Вјарно е че има хора с ниски доходи, но ви уверјавам, че в момента е наст'пил так'в глад за кадри навсјак'де, че заплати от по 1000 евро чисто, след дан'ци за сравнително добри специалисти, не висша класа, са нешто нормално. Да не говорим, за строителни работници как'в е глада. Само в моја рајон е п'лно с'с строителни (градежни) работници от Кочани, Струмица, штип и Крива паланка, идват с хилјади и т'рсјат работа. Всичките те, с којто и да с'м говорил кандидатсва за гражданство, за ад работи в Б'лгарија. В Македонија ако работи и с'бота и неделја ја докарат по 200 евро, ја не не, в Банско и Сандански правјат по 800-900 без с'бота и неделја. Това е по техни думи.
Така че, слезнете на земјата хора, живота е един и трјабва да се живее, тези граници дето сте ги сложили в главите си, за ваше добро е да ги махнете.
Поздрави и извиненија, че пиша на б'лгарски.

pirinec "че " daj toa malku zavrti se da te vidime vo profil.... "че" toa nosot da ne ti e malku mnogi izdolzen ???? :):)!!!

pirinec напиша:
Здравејте на всички. Отскоро ви чета и ако може да се вклјуча в дискусијата
Без значение, че с'м от Пиринска Македонија, не знам официалнијат македонски език, рискувам да напиша нјакоја глупост или да б'да криворазбран, затова с ваше позволение, ште пиша на б'лгарски.
Като п'рво, имате много погрешна представа какво е в момента Б'лгарија. Вашите представи може да са верни за преди 10 години, но не и за сега.
Четох, че в Скопие имало американска фирма дето давала 1000 долара заплата. ште ви кажа само, че в Софија такава заплата вземат средноспециализираните кадри и може да се каже че вече е масова. Вјарно е че има хора с ниски доходи, но ви уверјавам, че в момента е наст'пил так'в глад за кадри навсјак'де, че заплати от по 1000 евро чисто, след дан'ци за сравнително добри специалисти, не висша класа, са нешто нормално. Да не говорим, за строителни работници как'в е глада. Само в моја рајон е п'лно с'с строителни (градежни) работници от Кочани, Струмица, штип и Крива паланка, идват с хилјади и т'рсјат работа. Всичките те, с којто и да с'м говорил кандидатсва за гражданство, за ад работи в Б'лгарија. В Македонија ако работи и с'бота и неделја ја докарат по 200 евро, ја не не, в Банско и Сандански правјат по 800-900 без с'бота и неделја. Това е по техни думи.
Така че, слезнете на земјата хора, живота е един и трјабва да се живее, тези граници дето сте ги сложили в главите си, за ваше добро е да ги махнете.
Поздрави и извиненија, че пиша на б'лгарски.

Off topic пиринец ти етнички се чувствуваш македонец или бугари, занчи ЕТНИЧКИ, и ако се чувствуваш како етнички бугарин подобро пишувај на јазикот на кој што збориш, значи не литературниот бидејќи повеќе ќе те разберат на тој дијалект бидејќи е поблизок до амкедонскиот јазик отколку да пишуваш на литературен бгарски јазик.

Пиринец, абе не пиеме нафта и ние, сме прошетале, сме виделе, сме разбрале по Бугарија какви се платите... Не ти држи баш муабетот.
А за градежниците... И кај нас доста земаат. Пишував некаде за дневниците од по 1200 ден.

Bacillus gagous напиша:
Off topic пиринец ти етнички се чувствуваш македонец или бугари, занчи ЕТНИЧКИ, и ако се чувствуваш како етнички бугарин подобро пишувај на јазикот на кој што збориш, значи не литературниот бидејќи повеќе ќе те разберат на тој дијалект бидејќи е поблизок до амкедонскиот јазик отколку да пишуваш на литературен бгарски јазик.

Па убаво, че пиша на роднија ми диалект да видим дали че ме разберете. Значи ич нема значение каков се чувствам, за тава дето ви пишах има ле некакво значение?
Concrete, не ми верува или по-скоро, нечете да верувате - таков ви е проблемо на вас.

Струмикс напиша:
Пиринец, абе не пиеме нафта и ние, сме прошетале, сме виделе, сме разбрале по Бугарија какви се платите... Не ти држи баш муабетот.
А за градежниците... И кај нас доста земаат. Пишував некаде за дневниците од по 1200 ден.

Струмикс, ја лажльо не сам. Кажувам тава шо ми кажуваа ваши хора, от Струмица, от Кочани и така нататак. П'но е тува сус них. Вув Банско са барем едно 300-400 души.
А тава шо ми пишуваш - в голема заблуда си, брат.

pirinec напиша:
Па убаво, че пиша на роднија ми диалект да видим дали че ме разберете. Значи ич нема значение каков се чувствам, за тава дето ви пишах има ле некакво значение?
Concrete, не ми верува или по-скоро, нечете да верувате - таков ви е проблемо на вас.

Пиринец тоа со етничката припадност е чисто информативно, бидејќи ако си од тие што се етнички македонци во бугарија да знам како некој нив размислува , на поради друго.

И батали ги градежните работници, тие зависно од проектот и колку пари дава инвеститорот толку пари и земаат, освен тоа не бираат многу многу земаат работа што им се нуди, а и машала добар дел од градешните работници работата надвор, каде што нашите градежни фирми се ангажирани во работата. Не заборавај дека градешните работници секогаш биле економски сезонски емигранти.
Дај кажи ми ти мене за електроинжењери, архитекти, машински инжењери.
Бидејќи во Студентскиов дом кај што сум во германија има дури три Бугарки кои студираат архитектура, и едната пред три четири месеци ми кажуваше дека ситуацијата со платите воопшто не е добра и дека целата ситуација ќе се влоши со влегување во ЕУ зошто цените ќе се дигнеле. А за три месеци да има раст на просечната плата од 300% индицира на многу голема инфлација, а сигурен сум дека ЕУ нешто што нејќе да види во своите редови е висока инфлација.
Така да малку проаналлизрај си ги тврдењата кои ги напиша.
И назад на темата.

Bratot напиша:
Hahha,koja patetika si ti i site ko tebe!:tapp:

Se gleda deka se trudis maksimalno da se prisposobis so vulgarizmite kon standardite na tvojata nova tatkovina Vulgaria,pardon,Bulgaria!

Ti si edna obicna prodadena dusicka koja se prodava poradi poniski zeleni kartoni i internet,hahhha,nego drugo me interesirase ova so internetov,kakva korist od bug. drzavjanstvo za poeftin internet?
Ti davaat gratis 10 godini internet ako stanes Bugar?:helou:

Kakva korist ti ke imas ziti se,eve i da ides da zivees vo Bugarija,sto da ne slucajno imaat uslov deka samo onie so drzavjanstvo bugarsko mozat da se konektiraat na net!:tapp:

Ako sakas da najdes rabota i da rabotis ke najdes rabota i vo MK,ama doagjame do zaklucok deka po se izgleda tebe tolku ti faka crpkata(pogotovo citajki gi tvoite postovi),pa da ti kazam pravo voopsto ne mi e krivo ako ljugeto ko tebe si zaminat od Makedonija,bar ke znaeme na sto sme,a sto se odnesuva na tvoite politicki frustracii najverojatno imas gorko iskustvo tokmu poradi nekakvi si ''beneficii'' sto ti bile veteni a ne ispolneti!
Ti si LUZER bez razlika kakvo drzavjanstvo ke imas!

Izvadi go prstot,gledam ja svati poentata.

Znaci prvo,nervira i omalovazuva sto sekoj eden bugarin ekonomskite parametri i parite gi mesa so politika i so nacionalni cuvstva,sto edno so drugo e nespoivo!
Vtoro,vistinata okolu ekonomskite pokazateli koi sto i pirinecot i drugite gi nabroivte e nekade na polovina!
Tocno e deka vo Sofija vo momentov nema nevrabotenost i deka se osekja glad za kvalifikuvan kadar!Megjutoa,platite za sredna strucna sprema rabotnici se od 400-600lv!
Tocno e i deka ima firmi koisto svoite kvalifikuvani visisti(visoko obrazovanie) gi plakjaat od 800-1500lv,no nisto povekje!
Isto taka tocno e deka ima nevrabotenost od 15-40% po drugite gradovi vo Bugarija(bez Sofija),vo zavisnost od regionot!Najmali se platite vo severozapadnite gradovi,kako Montana,Vidin....
Tocno e i deka bugarite vo poslednava godina mnogu oficialni podatoci gi nabildaa...se so cel da vlezat bezproblemno vo E.U,a znam deka e taka posto im go pratam ekonomskiot rast i nekoi izmeni vo parametrite vo poslednava godina se NEDOSTIGNATI na svetsko nivo,sakam da kazam...jebi ga neka ne bide gi lazat...gi izmislija!
Sosem skoro analiziravme pazar vo Bugarija zaedno so eden prijatel na 60 strani,na prasalnik od 150 prasanja za edna stranska kompanija!Taka da,ako nekoj go interesiraat podatocite...slobodno da gi pobara!
Kolku do pirinecot:
Brat mi,poznavam enormno dobre tvoita strana...Oba4e,v momenta kogato shte se oslobodite ot traumite i shte po4nete da deistvate po evropeiski,shte zabravite za teritorialnite aspiracii i nie shte investirame pove4e v Bulgariq!Sega za sega...nezavisimo 4e imam gotovi proekti,gordosta ne mi pozvoliava da investiram v stranata vi!
A za famata mnogo rasprostranena v Bulgariq na posledak 4e horata v Makedonija niamat pari...sam presudi..Az pravia kum 1500eu na meseca i vsi4kite koito poznavam gore-dolu imat zaplati pogoliami ot 30 000 den(1000lv).Razlikata e 4e v momenta ima tezuk disbalans v Makedonija mezdu zaplatite koito sa polu4avat v Skopie i vsi4ki drugi gradove...no sravnitelno burzo shte ispravim tazi nepravda!
Budi mi pozdraven,po4vam da se radvam 4e na kaigana zapo4nahme da govorim za kreativni i zivotozna4esti nesta.:helou:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom