pirinec напиша:
Е драги Струмичанецо, парво ште ти отговорja.Живота в Балгариja не е лек за тези които не работjaт и не могат да работjaт. За тези които нjaма работа тук или не ги задоволjaва тук - света е отворен за Балгариja и всеки може да работи кадето си ште. За поjaснение на един преждеговоришт тук ште му кажа, че за балгарите НЕ Е НЕОБХОДИМА РАБОТНА ВИЗА за Европеjскиjaт саjуз. За нjaкои от даржавите имаме ограничениja, но те ште важат максимум до 2 години, това е и смисала ва ЕС - свобода на движение на пари, хора и ресурси. За пенсионерите положението е тежко, средната пенсиja, говорja по спомен е нjaкаде малко по-малко от 200 лева, но има и пенсии и по 400 лева, зависи от това на какви доходи се е осигурjaвал преди това. Като примери за средни доходи (повтарjaм доходи, не заплати) - средно на работештите специалисти вав строителството е над 1200 - 1300 лева. Инженерите среден калибар 800-900, висша класа 1500 - 1600, IT специалисти над 2000 лева. Обштите работници от порjaдака на 30 лева надница.Сега, ти jaвно верваш в световната конспирациja и се мислиш за супер модератор, твоj проблем, в грешка си. Да не казвам, че лажеш, заштото все пак имам вазпитание, ште кажа че си се заблудил. Повече нjaма да пиша тук, успокоj се. Нjaмам намерениja да обикалjaм по разни проксита и аjпита, та да намирам дупки да влизам тук и ти отварjaм очите за живота. За поjaснение на всички, правja всjaкакви техники за да МОГА ДА ВИЖДАМ, камо ли да пиша тук това и предишните ми постинги, без парвиjaт. Така че позволjaвам ти след мен да пишеш, бришеш, фантазираш, да браниш и така нататак, докато не се усетиш че живота ти от занимаване с глупости е станал безсмислен.Бадете здрави приjaтели.
Е, Пиринец, сега ред е да ти одговорам и на ова, нели?
И јас имам нешто домашно воспитување, па нема да речам дека лажеш, туку дека светот го гледаш со розови очила. nikos под тебе кажа што и како е всушност работата, а по Пиринот имам едно чудо роднини, па и тие кажуваат понешто. Секако дека Софија и незнам кој друг забутан град не е исто нели? Исто како и кај нас: Скопје-држава, другото провинција, и пониски плати и помалку избор и се тоа...А да...животот и тука не е лесен за тие кои не им се работи и кои немаат надеж и храброст да се нафатат со нешто, исто е секаде во светот. Ама се занесуваат дека со Бугарскиот пасош ќе одат некаде, ќе работат и пари ќе печалат, па сеуште гледам останаа во Струмица, а верувам слично е и насекаде по Македонија. Единствено кои искориостија нешто со таквиот пасош се бизнисмените, за полесно патување и можеби бизниси во Бугарија вклучително и ЕУ.
А инаку, што бараш прокси и сл. си сам крив, зошто 5 јузера си отварал? А некако баш ми оди муабетот со тебе...
Нема да бришам, нема да фантазирам, но кога ќе ми се чепнеш по националноста и ќе почнеш да навредуваш, е тогаш ќе ги употребам алатките според овластувањата на овој форум.
Што се однесува до мене и мојот живот, не е воопшто бесмислен. Јас што сум намислил во животот сум успеал да остварам и постојано одам по нови цели. Е затоа има смисла. А каква е смислата на твојот живот, види си сам, не е мое да се мешам, ниту да оценувам, нити ме интересира.
Воедно, во потполност се согласувам со постот од nikos, кој успеа да се оттргне од чувството на ЕУ надмоќ, кое хистерично ве нападна деновиве и ги постави работите на здрава, издржана основа и даде искрен и точен преглед на реалноста, како кај вас, така и кај нас.
Не заборавај: Велат, животот е тркало и се врти.
Биди ми поздравен и остани со здравје. Биди слободен да ми се обратиш по ПП, Пиринецу. Нема смисла веќе темата да оди во офтопик.