Од оваа дискусија која се води овде, произлегува само еден заклучок:
Најпрвин, сведоци сме на искажувањата на оние кои го имаат земено бугарскиот пасош, дека тоа го направиле
само од економски причини, дали заради емиграција, купување кола или сл. и не се чувствуваат како Бугари.
Но, со тој нивен акт на земање друго државјанство (Бугарско во случајот) само помагаат на смислената Бугарска кампања за однародување на Македонците и придавање на Бугарски карактер на Македонија.
Има една изрека дека со војна неможеш да поробиш некој, и да си ги оствариш целите. НО, економски можеш и тоа како успешно. Еве го примерот.
А беа спомнати и понижувањата и сл. Епа, ако сте можеле да ги истрпите, јас тоа не би го можел. Како што реков, премногу, дури самоубиствено, сум горд Македонец. Таков сум роден, таков и ќе умрам, па макар бил и последниот таков на Земјата.
Мало дополнување: Регистрацијата на мојата кола, од 1.4 Л мотор, чини околу 13.000 ден. Зелен картон е потребен само при излез од земјата, а не одам скоро никаде надвор од државата, освен неколку пати годишно до Грција, и вадам зелен картон од најефтините за 15 дена.
Интернетот, кој ми е потребен за сурфање само, го плаќам 710 ден на месец, 128 kbps, неограничен на ништо, а повеќе од тоа и не ми е потребно.
јахутерминал напиша:
Хахаха, па ако си горд Македонец и патриот ќе скршиш. Брат во ова време нема патриотизам. Секој се бори за опстанок. Овде златни студенти со над 8.5 просек неможат да се вработат, а не пак некој со помал просек или без факултет. А на Бугарија токму и фали високостручен кадар во сите погледи, така да паметни се оние кој земале пасош и останале таму, па сега вие бидете патриоти и останете во Македонија да заработите некој денар.
Ако сум јас некој квалитет и со просек, како што велиш, оној кој ќе ги сака моите услуги, ќе ме ангажира, независно од пасошот кој го поседувам, туку заради мојот квалитет. Државјанството не игра улога, мозокот игра.
А, на крајот на краиштата, ако си толкав квалитет, имаш интернет, праќај CV и друго што ти е потребно по белосветскиве фирми, па нека те повикаат, и во тој случај за виза е многу лесно. А за да студираш на Бугарски универзитет, не е потребно нивно државјанство. Ако е, тогаш за тие кои го прават тоа немам никаков коментар за да го искажам мојот презир.