На магистри и на доктори им нудат 12.000 денари плата

• Креатор на темата Креатор на темата Shellshock nam67
  • Време на започнување Време на започнување
Сестра ми заврши докторка со просек 9.70, а сега е на приватна специјализација и моите плаќаат по 2 илјади евра годишно за таа специјализација, што секако се премногу пари за МК стандард ! Утре ќе заврши и што потоа, ќе треба да оди во некое селце да работи во некоја прчварија со некаква си диби-дус клиентела за 12.000 на месец ! Од друга страна пак на пр. братучедите кои незнаат два и два и едвај завршија средно, сега работат по угостителски објекти и земаат добри парички, а пак во летниот период одат да работат по угостителските објекти во Охрид и заработуваат доста солидно !

Завршениот факултет па и станувањето магистер не гарантира дека одма ќе најде работно место, но чим има толкав просек очигледно е дека се разбира и тогаш ќе си најде работа. Факултетот денеска ти е само предност пред останатите ништо друго, се останатото е на способност како ќе се снајдеш и како те бива, нема правила некој со основно може ќе остане милионер а некој што станал магистер може да си остане на таа плата 15.000-20.000 максимум. Ете сестра ми заврши Економски за неполн месец по завршувањето се вработи во приватна фирма значи не е во државна институција со партиска книшка, нормално првите месеци не зимаше цела плата но со месец по месец и ја покачуваат.. и да ни таму не ја вработија само затоа што имала факултет завршено и добар просек, туку и таму им проверуваат знаење од областа во која ќе работат па тогаш ги примаат.

Диплома ко диплома не значи ништо, освен дека имаш предност за работно место.. на пример тој со средно воопшто неможе ни да аплицира за тој оглас за работно место безразлика колку и да можеби знае повеќе ? што чисто сумњам дека има таков.

Заврши приватен па не најде работа, или нагаѓаш само? Знам кај мене на БАС има доста што има и дипломски и постдипломски шо имаат завршено и се на топ работни позиции.За магистарски сеуште немаат ама мислам дека е во план али битно се вработуваат.Ама таму не одат луѓе кои очекуваат државата да им најде работа откако ке завршат.Одат луѓе кои се снаоѓаат сами, без никој да им поклони ништо и еве лично од мое искуство ти кажувам ако не фатиш книга тука ке поминеш исто толку лошо колку и на државен.Никаде нема поклон оцени :)
Не сакам да прашам дали со приватен се наоѓа работа и дали они од таму те препорачуваат на некоја компанија за да стекнеш искуство или пак се исти како државните не се замаарт со тоа што ќе биде со тебе после завршувањто. Има поклон оцени но ти тоа не го гледаш знам неколку личности кои се на ФОН и овој во Свети Николе и минат со пари немат појма од тоа што го учат.

И што кур ако завршиле факултет? Секој сељак на нива роден може денес да заврши факултет. А тоа им го овозможува проклетиот Болоњски процес, што демек куроф ми го реформираше образованието. Треба да разберат дека не е само да го завршиш факултетот со бубање и препишување, него да РАЗБЕРЕШ нешто дур трае целиот процес на студирање. Треба да ги поврзуваш стварите што ги учиш, да се надоградуваш од други извори, да инвестираш у тебе, да си поставуваш прашања цело време, да филозофираш за материјалот, да го тумачиш, размислуваш, апетитот за откривање никогаш да не го снема, не само да учиш за колоквиум од книгите кои ти даваат лимитирано знаење, да размислуваш "outside the box", да не поставуваш прашања од типот "EEEE KOLEGI A KOI LEKCII TREBA ZA KOLOK., TEORIJA NE SE UCI TAKA?". Сеуште не ми е јасно како може човек кој решил да студира технички науки да вика дека не го интересира теорија, и дека го боли курот, ќе препише теорија. Па глупаку прост ограничен, теоријата ти кажува зошто се работите БАШ ТАКВИ!!!. Значи некој со години експериментирал, пробувал, и сите тие закони и формули имаат некакво физичко значење!!!. Е кога сите ќе почнат да ги применуваат работиве, тогаш ќе имаме квалитетен кадар, па да видам дали таквиот нема да добие понуда за добро работно место.

Моментално не познавам човек шо не е завршил факс или не е на пост-дипломски ( добро де можда лажам , знам 1-2јца :D ). Секој е со факултет, многу мал процент имат работа , и тие шо работат , работат за смешни суми ..

Овие шо се на власт ( сеедно кој е дали лавчето , дали ружата ) , само си го мерат и си го прчат и гледат да ги ја понижуват опозицијата .. јеботе , преку кур ми е веќе .. 21ви век живееме ко луѓе од 16-ти , полуписмена раја гледам како е поставена на високи позиции само оти лепиле плакати порано , а луѓе кои ја заслужуват таа позиција дремат дома , играт спортска или рмбат за ебани 9.000 ( од кои 70% се предвреме дадени ).

Не ми е јасно зашо мора да биде толку комплицирано , зашо не функционираме да си го подобриме животот .. 2 и пол милиона сме , зашо не бидеме обединети ?! 80% од маабети шо ги слушам низ град или било дека у оваа вукојебина се : Ќе ги ебеме на следните избори , Ние сме на власт нишо не ни можат , можат само да ни го пушат и љубоморат итн ... Јеботе простио народ ..

Моментално не знам фамилија шо нема подигнато кредит , не еден 2-3 минимум .. Банките се полнат со пари „законски“ , народо е принуден на тоа , со плата од 10.000 нишо не се праве , ебаго тоа е 1/4 од сметката за струја само , дека се другите давачки , а камоли за нешто екстра ..

Ама и ние ко народ сме овци , не знам .. толку ебање шо веќе отрпнаме , ваљда затоа не се дига глас .. Цени на струја , на парно за се живо рипат , платите идат подоле , компании се затварат , а не се отварат .. ја не гледам тука нишо светло со оваа прогресија (т.е. регресија ) у наредните 10тина години ..

Џонсон Контрол ќе отварале фабрика у Штип .. баш денеска се вртеа маабети за платите на „идните“ работници .. Знаете шо сума се вртеше ? околу 6.000 -8.000 денароси .. мизерија ... Во странсто толку дават за една вечера за двајца и тоа за смешни порции ( знам , оти работев во ресторант ) , а тука толку се плаќа за 10 часовна работа ...

Не знам , али мене у глава ми се врте само една работа .. една убава револуција , анархија , изгори се , па почни од почеток .. Оти ко шо стојат работите тука , само црно гледам ..

И не е само МК , цел свет е вака .. вештачки направена криза за тотално осакатување на населението .. со ден на ден се повеќе се зголемува бројо на популацијата на планетата , али се напреднуа у технологијата , па автоматизирани машини можат да работат поефикасно и поефтино од луѓето , па со тоа паѓа бројот на слободни работни места прогресивно , ебаго една Шпанија и Италија се на колена поради невработеност , а камоли ние ..

Не е у питање ВМРО или СДСМ ,у питање е човечката свест , алчноста на глобално ниво .. Полека овоа делува на феудално опшетсво у 21-ви век .. тотална копија , само „поцивилизирано“..
--- надополнето: 5 април 2012 во 18:38 ---
И што кур ако завршиле факултет? Секој сељак на нива роден може денес да заврши факултет. А тоа им го овозможува проклетиот Болоњски процес, што демек куроф ми го реформираше образованието. Треба да разберат дека не е само да го завршиш факултетот со бубање и препишување, него да РАЗБЕРЕШ нешто дур трае целиот процес на студирање. Треба да ги поврзуваш стварите што ги учиш, да се надоградуваш од други извори, да инвестираш у тебе, да си поставуваш прашања цело време, да филозофираш за материјалот, да го тумачиш, размислуваш, апетитот за откривање никогаш да не го снема, не само да учиш за колоквиум од книгите кои ти даваат лимитирано знаење, да размислуваш "outside the box", да не поставуваш прашања од типот "EEEE KOLEGI A KOI LEKCII TREBA ZA KOLOK., TEORIJA NE SE UCI TAKA?". Сеуште не ми е јасно како може човек кој решил да студира технички науки да вика дека не го интересира теорија, и дека го боли курот, ќе препише теорија. Па глупаку прост ограничен, теоријата ти кажува зошто се работите БАШ ТАКВИ!!!. Значи некој со години експериментирал, пробувал, и сите тие закони и формули имаат некакво физичко значење!!!. Е кога сите ќе почнат да ги применуваат работиве, тогаш ќе имаме квалитетен кадар, па да видам дали таквиот нема да добие понуда за добро работно место.

Хаха , знаеш дека оние шо завршиле на ваков начин факс се моментално на позиции ( поголем процент од нив де ) , за разлика од оние кои постајоно учеле .. Еден вид на демотивација .. Шо ќе се замараш да учеш коа знаеш дека шансите да се вработиш ти се помали од оној до тебе шо нема доволно IQ ни да препише на испит ...

А коа сме веќе на оваа тема : http://www.kanal5.com.mk/default.aspx?mId=44&egId=14&eventId=89611

Пијавици ...

Моментално не познавам човек шо не е завршил факс или не е на пост-дипломски ( добро де можда лажам , знам 1-2јца :D ). Секој е со факултет, многу мал процент имат работа , и тие шо работат , работат за смешни суми ..

Овие шо се на власт ( сеедно кој е дали лавчето , дали ружата ) , само си го мерат и си го прчат и гледат да ги ја понижуват опозицијата .. јеботе , преку кур ми е веќе .. 21ви век живееме ко луѓе од 16-ти , полуписмена раја гледам како е поставена на високи позиции само оти лепиле плакати порано , а луѓе кои ја заслужуват таа позиција дремат дома , играт спортска или рмбат за ебани 9.000 ( од кои 70% се предвреме дадени ).

Не ми е јасно зашо мора да биде толку комплицирано , зашо не функционираме да си го подобриме животот .. 2 и пол милиона сме , зашо не бидеме обединети ?! 80% од маабети шо ги слушам низ град или било дека у оваа вукојебина се : Ќе ги ебеме на следните избори , Ние сме на власт нишо не ни можат , можат само да ни го пушат и љубоморат итн ... Јеботе простио народ ..

Моментално не знам фамилија шо нема подигнато кредит , не еден 2-3 минимум .. Банките се полнат со пари „законски“ , народо е принуден на тоа , со плата од 10.000 нишо не се праве , ебаго тоа е 1/4 од сметката за струја само , дека се другите давачки , а камоли за нешто екстра ..

Ама и ние ко народ сме овци , не знам .. толку ебање шо веќе отрпнаме , ваљда затоа не се дига глас .. Цени на струја , на парно за се живо рипат , платите идат подоле , компании се затварат , а не се отварат .. ја не гледам тука нишо светло со оваа прогресија (т.е. регресија ) у наредните 10тина години ..

Џонсон Контрол ќе отварале фабрика у Штип .. баш денеска се вртеа маабети за платите на „идните“ работници .. Знаете шо сума се вртеше ? околу 6.000 -8.000 денароси .. мизерија ... Во странсто толку дават за една вечера за двајца и тоа за смешни порции ( знам , оти работев во ресторант ) , а тука толку се плаќа за 10 часовна работа ...

Не знам , али мене у глава ми се врте само една работа .. една убава револуција , анархија , изгори се , па почни од почеток .. Оти ко шо стојат работите тука , само црно гледам ..

И не е само МК , цел свет е вака .. вештачки направена криза за тотално осакатување на населението .. со ден на ден се повеќе се зголемува бројо на популацијата на планетата , али се напреднуа у технологијата , па автоматизирани машини можат да работат поефикасно и поефтино од луѓето , па со тоа паѓа бројот на слободни работни места прогресивно , ебаго една Шпанија и Италија се на колена поради невработеност , а камоли ние ..

Не е у питање ВМРО или СДСМ ,у питање е човечката свест , алчноста на глобално ниво .. Полека овоа делува на феудално опшетсво у 21-ви век .. тотална копија , само „поцивилизирано“..
--- надополнето: 5 април 2012 во 18:38 ---

Хаха , знаеш дека оние шо завршиле на ваков начин факс се моментално на позиции ( поголем процент од нив де ) , за разлика од оние кои постајоно учеле .. Еден вид на демотивација .. Шо ќе се замараш да учеш коа знаеш дека шансите да се вработиш ти се помали од оној до тебе шо нема доволно IQ ни да препише на испит ...

А коа сме веќе на оваа тема : http://www.kanal5.com.mk/default.aspx?mId=44&egId=14&eventId=89611

Пијавици ...

Нормално, има и такви кои со партиска книшка си фаќаат добри работни места, со солидна плата за фин и културен живот, тоа е факт. Зборам генерално, за психата и идеалите на моите колеги, па и други академски граѓани. Значи они се однесуваат како што кажав во постот, а очекуваат да се вработат на добро место и некој да го цени тоа што го завршиле факултетот. Епа го завршиле, ама како ---> и пак се враќаме на почеток од мојот пост.

Познавам писмени луѓе(интелектуалци) со, но и без диплома !
Исто така познавам и луѓе(неписмени) без, но и со диплома !
Така да врти-сучи се си е индивидуално !
Дипломата отсекогаш била, е и ќе биде потребна, но сепак не е пресудна во наоѓањето на солидно работно место !

Е кога сите ќе почнат да ги применуваат работиве, тогаш ќе имаме квалитетен кадар, па да видам дали таквиот нема да добие понуда за добро работно место.

У право си... а , тоа знаеш ли кога ќе се случи? Кога сите ќе се запишуваат на факултетот што го сакаат и за кој се заинтересирани, а не за кој има работа ( ако воопшто има работа за некој). А се дотогаш џабе е се...

Незнам на кој факултет си ама...знам за медицински факултет годишно макс се трошат 50 евра за копии пријави и ситни давачи партиципација речиси никој не плаќаше сите беа или промени без или ослободени после 1 година. Така беше во јас кога студирав пред 5-6 години. Ако не се сменило нешто драстично од тогаш ама се сомневам. Дали потрошив 200-300 евра за 6 години студирање.
Информатика завршив, а тоа е друго кога си ослободен од партиципација. 200-300 евра минимум јас давав за еден семестар и по 50 евра за книги а ти за 6 години. Мрземе да им го пишувам ценовникот кога е џабе веќе парите се дадени а ние сме со празни раце.
Ако има некој од УГД на овој форум може да пише колку дава годишно.

Не сакам да прашам дали со приватен се наоѓа работа и дали они од таму те препорачуваат на некоја компанија за да стекнеш искуство или пак се исти како државните не се замаарт со тоа што ќе биде со тебе после завршувањто. Има поклон оцени но ти тоа не го гледаш знам неколку личности кои се на ФОН и овој во Свети Николе и минат со пари немат појма од тоа што го учат.

Епа еве ја не плаќам за оцени, си учам и си ги добивам со не помалку труд од тие на државните шо учат.Одам на пракса, запознавам луѓе што или работат такво нешто или вработуваат такви кадри како мене (шо ќе бидам) имам топ смислена настава со повеќе вежби за во пракса отколку класични предавања а и денар не давам повеќе од тоа шо ми е во договорот.Стварно незнам како е на другите факултети ама од мое искуство ти кажувам (немам причина да лажам) мене ми е топ.Сепак, има разлика од факултет до факултет.Неможе според тоа шо некој студент на ФОН или на Европски се пофалил дека платил и поминал без учење да им судиме на сите факулети.И на државен да платиш за оцена ке ја добиеш, незнам зошто е чудно тоа што некој платил на приватен па добил оцена.Јасно ни е на сите дека денес за се живо се плаќа и се добиваат тендери така, договори се уништуваат, свашта се прави.Што е оцена на факултет у споредба со овие.

^ Ретки се тие како тебе не викам дека ги нема на приватните, а сигурно си сретнал и такви што плаќаат. :)
А да и Болоњскиот систем да се укине по оти уште ме боле главата од некои: Аце ај кажи што ти е заокружено на 3 прашање, дај ми домашно сакам да имам 5 поени, дај ми ја тетратката да ја исфотокопирам мене раката ме боли јас денеска не пишува......... :pos:

Нормално, има и такви кои со партиска книшка си фаќаат добри работни места, со солидна плата за фин и културен живот, тоа е факт. Зборам генерално, за психата и идеалите на моите колеги, па и други академски граѓани. Значи они се однесуваат како што кажав во постот, а очекуваат да се вработат на добро место и некој да го цени тоа што го завршиле факултетот. Епа го завршиле, ама како ---> и пак се враќаме на почеток од мојот пост.

80% од вработените тука се така ( зборам за Штип ) .. преку партија ..

А за такви студенти , имаше и јас кога бев студент , ебаго лаборанти бевме , 70% од нас не знаеја како се зема крв од вена ( една крава еднаш за малце ќе искрвареше една старица оти у ја пукна вената учејќи се како да зема крв ).

У право си... а , тоа знаеш ли кога ќе се случи? Кога сите ќе се запишуваат на факултетот што го сакаат и за кој се заинтересирани, а не за кој има работа ( ако воопшто има работа за некој). А се дотогаш џабе е се...
Да, + тоа. 50 % од моите колеги се на факултетов пошто демек може да обезбеди добра егзистенција, или поради тоа што им рекле од дома дека треба да идат на електро. Смешно е, дури и еднаш другар од средно ми вика: "Брат, ја не знам зошто дојдов на факултетов искрено, али ај". Епа јас знам, пошто мама и тато решиле од тебе да напраат инженер, и ти идеш на електро. Како така ќе го завршиш ( со преписи, бубање, итн..) ама ќе го завршиш. И што после? Кој ќе те прими тебе на работа кога ти како софтверски инженер не знаеш што е покажувач? Кој ќе ти даде тебе 500-700 евра почетна плата за твоето НЕзнаење? Никој. А друг па вика: "Па мене искрено животна желба ми е драмски, ама шо ќе работам со тоа, ќе бидам пијандура и пропалица.". Сестрата на "актеров" завршила електро пред 3 години, и сеуште не може да најде работа. Се запрашувате зошто? Мислам дека одговорот е очигледен. Не знам зошто луѓево не си запишуваат тоа што стварно сакаат да студираат и им е пасија, него мора да се исфорсирани за некоја насока. Тоа смрди, и не чини.

80% од вработените тука се така ( зборам за Штип ) .. преку партија ..

А за такви студенти , имаше и јас кога бев студент , ебаго лаборанти бевме , 70% од нас не знаеја како се зема крв од вена ( една крава еднаш за малце ќе искрвареше една старица оти у ја пукна вената учејќи се како да зема крв ).
И ти ли си од Штип, ако немаш работа да бараме партија или да седеме пред вратата на градоначалнико :D :pos: оти со факултет мене ни во продавница не ме зимаат ќе мора крави да си купам да пасам. :eek:

И ти ли си од Штип, ако немаш работа да бараме партија или да седеме пред вратата на градоначалнико :D :pos: оти со факултет мене ни во продавница не ме зимаат ќе мора крави да си купам да пасам. :eek:

Да бе од Штипсбург сум :D

Ако нешто мразам у живото , тоа е политика и религија .. двете прават само полошо на човештвото отколку шо му носат добро .. Партиски мислам дека никагаш нема да се активирам ..

Иначе , имаме златни кладилници тука ( повеќе од аптеки или школа ) , ќе си играме спортска и ќе пцуаме на наместени утакмици шо не бутат у 90та :D ко секој друг горд Штипјанец :noze:

Епа ќе има невработени кога отворија факултети во секој град само за да ги лажат децата и државата да се наполни пари, и тие шо не знаат да читаат завршија факултет.
Пред некој ден ми кажуват дека една моја колешка од Информатика што заврши само 3 години и тоа едвај со препишување работи во болницата како докторка o_O еден друг колега уште не завршен работи како ит специјалист во едно училиште па маани тоа цел ден се шета низ чаршија сретнувам го вика на пауза сум 2-3 саата да пијам кафе и да јадам :eek: и двајцата си лапаат по 400-500 евра плата и кога и дае вака ќе земат и магистерски и еден ден може и да ги видам во парламентот вака како шо е тргнало а немаат просек поголем од 7.00 а оние со над 9.00 идат волонтери за 3000 ден :tapp: јбг партиската книшка прави се Америка му е мајката кај нас не вреди да се учи. :гомце: :facepalm:

Информатичарка работи во болница како докторка? WTF!? Ако и дојде некој болен шо ќе му каже? Господине, направете си update на антивирусот, пошто имате 2-3 вируса, еден рестарт, стајте кулер паста, и немате гајле, топ сте. Ооо боже, каде ние живееме...
:facepalm:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom