На магистри и на доктори им нудат 12.000 денари плата

• Креатор на темата Креатор на темата Shellshock nam67
  • Време на започнување Време на започнување
Jas na vremeto sakav zanat ama koj me slusal mene me teraa so sila da ucam za da ne rabotam i sea stvarno ne rabotam he he.

Jas na vremeto sakav zanat ama koj me slusal mene me teraa so sila da ucam za da ne rabotam i sea stvarno ne rabotam he he.

Умре времето кога со диплома во рака, обавезно те чекаше работно место и тоа солидно платено, зборам за во Социјализмот(СФРЈ) !
Денеска е сосема спротивно, денеска само да имаш јак и баран добро испечен занает и ќе млатиш пара, а со дипломата можеш или да си го избришеш задникот, или да си го потпалиш ќумбето или пак да си ја урамиш и закачиш на ѕид, ова не го мислам лично за тебе, туку општо зборам !

Веќе во оваа држава не знам што е подобро дали да завршиш факултет или не. Ни терај ни води :tapp:
А инаку ми се крева косата кога некој ќе рече е па на овие од приватен факултет им е лесно.. лесно поминуваат. Па кој ти дава оценка и диплома на вересија бе. Ако на еден, двајца им се случило тоа не значи дека на сите им делат оценки. А оценки и дипломи богами може да се делат и на државен кога се има јаки врски и пари.
А професорите од приватен немаат потреба да земаат мито зошт платите им се мноогууу солидни. Затоа има мн професори од државните кои се сега на приватните факултети. А и условите за работење и студирање се супер и на ниво.

Јас студирам на ФОН и можам да кажам дека и јас и колегите се имаме буквално дупнато од учење. И испитите не се со заокружување како да сме дечиња во основно. Не велам дека и за тоа не треба учење ама сепак без многу учење може да се помине.
А за да земеш да раскажуваш и да пишуваш по една цела испитна тетратка треба да имаш многууу добро научено.
Ќе дојде време кога приватните факултети и кај нас ќе се ценат многу повеќе од државните

Не зборувајте за тоа што не го знаете.

Ама пак јас за џабе си зборувам кога не можам со сила на некој да му го сменам мислењето :notworthy:

Само се надевам дека овие предрасуди ќе престанат бидејќи штетат на многу солидни студенти да најдат добра работа која ја заслужуваат.
Но за тоа треба претходно и државава да се среди и да тргне напред. А ако не не бега странство
Поздрав и секое добро:)

Многу им се и тие.

Не зборувајте за тоа што не го знаете.

А од каде знаеш ти што знаеме ние??

Темата е потценет/преценет труд на магистрите и докорите на науки, а не приватни vs. државни универзитети.

штета за тие што мислат дека завршиле факултет/магистратура па мислат дека нивната работа е завршена......животот е борба до крај,а иницијативата и иновативноста го движат светот напред......

па никој не ве терал да завршите факултет.
сега можеби некој ви го поматил паметот дека ако завршиш ке имаш поубава и подобро платена работа и бла бла бла.
е да ама прво треба да ја најдеш.
така да незнам што се љутите, сте инвестирале во своето знаење и инвестицијата не ви се исплати. и наместо да спасите тоа што може да се спаси некој оди на дооусовршување демек тогаш сигурно ке го побараат. и дури да се свртиш поминал пола живот, тој нема ни ден стаж зад себе , искуство уште помалце. и после сите му се криви, посебно државата. ами што да речи некој кој иневстирал милиони евра во некој бизнис и на крај не испаднало ништо од тоа.
така да спрема вашите 1000 евра годишно за кој никој и не ве терал , сами сте отишле, тој што загубил 100 000 евра мислам дека е повеќе заебан.

па никој не ве терал да завршите факултет.
сега можеби некој ви го поматил паметот дека ако завршиш ке имаш поубава и подобро платена работа и бла бла бла.
е да ама прво треба да ја најдеш.
така да незнам што се љутите, сте инвестирале во своето знаење и инвестицијата не ви се исплати. и наместо да спасите тоа што може да се спаси некој оди на дооусовршување демек тогаш сигурно ке го побараат. и дури да се свртиш поминал пола живот, тој нема ни ден стаж зад себе , искуство уште помалце. и после сите му се криви, посебно државата. ами што да речи некој кој иневстирал милиони евра во некој бизнис и на крај не испаднало ништо од тоа.
така да спрема вашите 1000 евра годишно за кој никој и не ве терал , сами сте отишле, тој што загубил 100 000 евра мислам дека е повеќе заебан.

И јас се слагам со твојов пост, навистина кога подобро ќе подразмислиш, некој дал неколку илјади евра(се на се) и завршил факултет/магистериум/специјализација и.т.н. и на крај пак неможе да се вработи по струката за која учел, фатил 30ка а ништо не видел во животот(освен книга), нема ниту пари, ниту пак еден ден работен стаж, но од
друга страна пак има луѓе кои губат стотици илјади евра, па и милиони, луѓе губат здравје па и глава ................. така да мој совет е прежалете ги тие неколку илјади евра фрлени за образование и моите порано фрлаа по ветар пари за ете да ме исшколуваат, видоа не бива и се повлекоа, повеќе не ме тераат да учам, ниту пак фрлаат пари по ветар за мене, инаку работам веќе 4-5 год. за ситни пари, ама тоа е тоа, животот неможе секогаш да биде онаков каков што ние сакаме да биде !

Но навистина не ми се сфатливи некои работи, во земја со 30% сиромаштија и 30% невработеност, а од друга страна има суфицит на високо-образован кадар, кој секоја година се зголемува ...... наместо да се учат занаети, сите трчаат по факултети, после некоја годинка ќе дипломираат и после пак домче !
Сосема се сложувам со ова...

башка, за да магистрираш требаат едно 2000 евра (минимум) од одмашниопт буџет. Која е поентата да си магистриран невработен? Од дома инвестирале во тебе, те школовале до завршувањето на факултетот... па идиме до момент, со факултет наоѓаш работа, работиш Х време па се запишуваш на магистерски како би можел сам да си го покриеш трошокот, и како би добил поголема шанса за напредок во кариерата. Вака ко шо е сега, сите се магистри, со 0 работно искуство = исто како некој шо завршил средно... така нема поента тоа “доусовршување“ ко си невработен, не си се запознал со реални проблеми, не си заебал нешто, не си работел прекувремено за да го попрајш то шо си го сјебал....

Сосема се сложувам со ова...

башка, за да магистрираш требаат едно 2000 евра (минимум) од одмашниопт буџет. Која е поентата да си магистриран невработен? Од дома инвестирале во тебе, те школовале до завршувањето на факултетот... па идиме до момент, со факултет наоѓаш работа, работиш Х време па се запишуваш на магистерски како би можел сам да си го покриеш трошокот, и како би добил поголема шанса за напредок во кариерата. Вака ко шо е сега, сите се магистри, со 0 работно искуство = исто како некој шо завршил средно... така нема поента тоа “доусовршување“ ко си невработен, не си се запознал со реални проблеми, не си заебал нешто, не си работел прекувремено за да го попрајш то шо си го сјебал....

Крајно несфатливи работи ................. :tapp:

Se raboti za smena na dva sistema socijalizmot i tranzicijava, vo socijalizmot bilo sramota da ne si ucen iako samoto formalno obrazovanie ne e nikakva garancija deka si razumen ili umen, sekoj za sebe si e najumen i najrazumen, se raboti za odnosite megu poedincite ili opstestvenite grupi. Jas znam nekoi ne zavrsile fakultet samo zatoa sto nejkele da ucat a obrazovanieto bilo besplatno a znam koj se zapisal zavrsil fakultet osven ako sam ne se otkazal.Od druga strana gledam so fakulteti a prosti prirodno glupi koi poradi obrazovanieto apla dreci nivnata prostota koja zaludno ja krijat pozadi naucenite maniri i izrazni sredstva.Jas za sebe mozam slobodno da kazam deka sum filozof posto znam deka non stop se zamaram sto bi rekle drugite so stvari koi se osnova vo filozofijata, znam po sebe segde kaj idam toj sum, no ne rabotam ni ko nastavnik vo osnovno posto nema rabota i rabotam sosem cetvrto. Kaj nas posto nie sme vo tranzicija premin nisto ne e definirano i ne se znae nisto zatoa nenaviknati na brzo nastanatite promeni se otide u pm. Sreka sto sme ko narod neorganizirani inace ke puknese vojna cisto da se napravi lom za posle da se sreduvaat rabotite.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom