Јефто
@JeftoMKD | Јефто™
- Член од
- 30 октомври 2011
- Мислења
- 2.732
- Поени од реакции
- 1.308
- Локација
- Скопје, Македонија
- Веб-сајт
- www.twitter.com
Е па тоа де, се сложуваме за странските канали профа. Само сме имале недоразбирање...Да, но не е океј да има македонско аудио на Спорт Клуб. Единственото аудио т.е. коментар треба да е на македонски јазик. Исто и со титловите на Дискавери и сличните, само македонски титл без можност за друг титл. А кај детските канали кои се малку специфични (особено Никелодион или Картон Нетворк или Дизни), ако неможат да овозможат на македонски тогаш оригинал на англиски. Барем децата од мали ќе учат англиски, а не некои други јазици.
Исто и со МТВ. Се сеќаваш кога преговорите се водеа во Пржино. Преговараа едните и другите. Браќата седеа на страна едниве и другиве се обвинуваа, но мораше Аљи да стави амин на договорот, а луѓето преговараат за обвинителства, обвинители, правна држава, а Аљи: мора да има 24 часовен канал на албански! И би МТВ 2 албански. Двајца се караат, третиот користи.
Сите малцинства имаат минимум информирање, а ова што се прави е премногу.
Јас не сум го гледал новиот канал за деца МТВ 5, или пак спрортскиот (за кој е сеуште рано) и сенадевам дека нема аудиопции на други јазици, осоено не на шип!
Проблемите може да ги решат само од Агенцијата за медиуми, ама они сите се на копче.
Автоматски споено мислење:
Баш пријатно се изненадив, незнаев за ова. Одлично.
За со Пржинските решенија, остај, како политиколог ич не ми се збори на таа тема, бидејќи од а до ш си во право... двајцата се караа, а мудриот си искористи.