Мојот дом е и твој или не?

• Креатор на темата Креатор на темата Дивајн
  • Време на започнување Време на започнување
Дивајн напиша:
Заклучок ... мојот дом е само мој, а секој друг внатре е гостин.
те пастирав зашто неможев да ти дадам зеленко!:pipi:
Реченицава кажува се!
Ми се има случено "гостинот"да ја премине границата и премногу да се опушти!Чурев чурев се додека не ми пукна филмот и поштено го отерав у пм укажувајќи му на неговото дрско однесување!Тоа му беше последен пат да дојде кај мене ама стварно неможев веќе да издржам:nerv: кога он си дозволил така да се однесува кај мене и да претурува во мојата приватност додека јас варам кафе тогаш и ја можам да си дозволам да го избркам додека да трепне!:star:

Кај баба ми , кај поблиски роднини поопуштено се однесувам , кај другари се контролирам.

DJ_DEXTER напиша:
Кај баба ми , кај поблиски роднини поопуштено се однесувам , кај другари се контролирам.

Ako ne se kontroliras so kje naprajs? :pos2:

Кај блиски сум послободна, а не ми смета и тие кај мене исто да се.
Но сепак си има некои работи кои може, а кои неможе да се прават. Не сакам претурувања по ствари и шетање по соби беспотребно.

Kaj baba mi, potocno kaj bratucedite bukvalno raspar praam.. Si setkaram po sobi, si ziam za jadenje, si cackam kaj ke mi doe. :) Iam use nekolku drugarki kaj koj so taka stojat rabotite ali ne se mn, A i ne sum mn onaka neso da se sramam i kaj drugi koa idam osven ako se roditelite doma, E togas buba4e sum, ni da pisnam ni da trepnam :) Ali ne zboram sea bas u frizider da cackam, da si se ranam sama ili takvi raboti, ali fino lepo ke si pobaram kaj nekoi luge i toa bez problem, iam drugarka od prvo odd so mi e, E kaj nea koa mi se jade i kazuem i ponekad me praka ja da napraam ako epten e zasednata pa da ja mrzi, i so nejzinite epten dobro se znam, a za kafinja praenje i voda toa nema potreba ni da se kazue, se znae.. samoposluga, i ona e taka kaj mene, Neretko doeka sum ja po forumive ili onaka opsto na PC i me mrzi da staam celi ruceci me precekuele, Ali toati e druzenje veke 9 godini.. :)

Зависи каде сум на гости...
Ако сум кај некои роднини или блиски пријатели сум како дома и се осеќам слободно од нивна страна да правам што сакам(се разбира до одредена граница)
Ако сум кај некој што не ми е толку близок или па не го знам доволно долго,се однесувам...како на гости.Примерен гостин сум.
Кај мене сакам гостите да се чувствуваат слободно,само мразам кога ми претураат по работите,посебно другари/ки на сестра ми(што не се ни мои гости).Тоа ме вади од кожа.Или па да земе некој да ми претура по компјутер со најскриениот фолдер и да ми чита привани работи.Се ежам,од чиста причина што кога јас би отипла на гости кај таа личност,таа нема да сака јас да го правам истото.
Значи,сакам да се чувствуваат слободно да сменат програм,да ги ставам нозете на креветот,да пуштат музика итн,но со усул.

прилично сум пристоен на гости, освен кај баба ми(како дома да сум). Имам 2-3 другари & другарки кај кои шо не е проблем да земам вода или да седнам на PC без да прашам, ама да отварам фрижидери и да влегуем по спални???НЕЕЕ:nenene:

Се зависи од блискоста со личноста.
Ако ми е подалечен, си седам “пособрано“ без да шпартам многу по куќата, значи не се опуштам многу.
Е сега кога се однесува до моите најдобри другарки, братучедите и слични ВИП личности, кај нив имам целосна слобода, исто како и тие кај мене. Значи за нив важи “мојот дом е и твој“.

Кога идам кај фамилија, на пример вујко-ми или дедо-ми се чуствувам како дома. Затоа што така и ние очекуваме кога ќе ни дојде некој од семејството да се однесува.

А кога сум на гости кај некој пријател тогаш сум се разбира попристоен и срамежлив. Прашувам за тоа што ми треба и си седам мирен цело време.
Исто вака сакам и пријатели кога ќе дојдат кај мене на гости да се однесуваат.

Мојот дом си е мој дом и толку. Секој кој ќе влезе е гостин и без разлика колку ми е блиска таа личност сепак има одредени граници. Не може туку така да ми пребарува по мои лични работи и да се шета без никаква потреба. Сакам луѓе кои знаат да се чувствуваат слободни ама сепак со граница.

Како се однесувате кога сте некаде на гости? Слободни сте како да сте по дома или сте примерни гости? Да ви дообјаснам ... се шетате каде ви се сака, отварате каде ви се сака да ѕирнете што има па и да се послужите пр. ако станува збор за фрижидер, останувате без осет до кога ви одговара, си менувате канали што вас ви се свиѓаат или па се воздржувате од вашите потреби и за све културно прво си прашувате дали смеете или па воопшто ништо од тоа не правите?
Правите разлика во однесувањето кај поблиски и подалечни луѓе?
А од друга страна како сакате кај вас дома да се однесуваат гостите?
Поштовате слобода од нивна страна или ве нервира ако ја имаат?
Како се поставувате ако од гостите го добиете однесувањето што не ви се допаѓа ... ги опоменувате ако се преслободни или им нудите слобода ако не се?
Итн, итн, итн:pipi:

Sekogas sum za pristojno odnesuvanje, i koga sum gostin i koga ke mi dojdat gosti...
Navistina e smesno, glupavo i nedolicno da zeme gostin sto prvpat mi doaga, da mi pretura niz friziderot i sl.raboti...Koga se raboti za bliski prijateli, se cuvstvuvam i jas i tie bliski vo mojot dom...Mojot dom e i niven dom-always:pipi:
Imam samo edna mala mana....Kaj i da otidam, makar toa i da e za prvpat kaj nekoi prijateli, vednas se fakam za daljinsko:kesa:

Како се однесувате кога сте некаде на гости? Слободни сте како да сте по дома или сте примерни гости? Да ви дообјаснам ... се шетате каде ви се сака, отварате каде ви се сака да ѕирнете што има па и да се послужите пр. ако станува збор за фрижидер, останувате без осет до кога ви одговара, си менувате канали што вас ви се свиѓаат или па се воздржувате од вашите потреби и за све културно прво си прашувате дали смеете или па воопшто ништо од тоа не правите??
Правите разлика во однесувањето кај поблиски и подалечни луѓе?

Е па се зависи од тоа колку ми е блиска личноста.Ако е некој поблизок,каде што сум била милион пати и веќе сум како дома,тогаш се однесувам послободно,речиси исто како дома.Значи,сепак не тотално исто како дома,бидејќи сепак туѓа куќа е туѓа куќа,без разлика колку ти е блиска личноста,но сепак можам и да се опуштам и немам некој срам.
Но,ако не сум толку блиска со личноста,тогаш сум повоздржана и не се однесувам како дома,туку сум малку порезервирана.Опуштена сум,но сепак не се опуштам и премногу.

Дивајн напиша:
А од друга страна како сакате кај вас дома да се однесуваат гостите?
Поштовате слобода од нивна страна или ве нервира ако ја имаат?
Како се поставувате ако од гостите го добиете однесувањето што не ви се допаѓа ... ги опоменувате ако се преслободни или им нудите слобода ако не се?

Кај мене дома гостите,сакам да се чувствуваат како дома.Не сакам да се чувствуваат непријатно или да се стегаат.Што им е потребно нека кажат или пак во краен случај може и да отидат и да си земат нешто за јадење,ако им се јаде(пример).
Тешко дека би ги опоменала ако се преслободни,затоа што не би можело тоа да се случи,сакам луѓе кои се чувстуваат пријатно кај мене дома и мило ми е ако е така.Но,ако се стегаат,би ги советувала да се опуштат и се што им треба да ми кажат.

Единствено нешто,што не дозволувам и што ме нервира е некој да ми чепка по дневниците или пак по приватни ствари.Јас кога одам на гости,не буричкам по туѓи ствари,па истото го очекувам и од гостите!

Таман ќе постирав на оваа тема се најави Напаста! Напаста е второто име на една моја другарка која се чувствува поудобно во мојот дом и од мене самата. Си влегува во кујна си вари кафе, знае и да подзачисти ако ја изнервира мојот уметнички неред! Вика и урла кога зборува за се и сешто и имам чуство дека без проблем би правела муабет и со моите родители на истите теми за кои ние правиме муабет! Ќе остани кај мене два дена па изгледа нема да ме има два дена и на форумов, а сега одам психички да се подготвам за овој гостин!

Како дома беф само кај баба и дедо од кај на тато страната.....сега само во собата на оваа баба се чуствувам ко дома :(....

Мн мразам коа се преопуштаат некои кај мене без прашање.. а јас кај се однесувам како дома па кај двете најбољи другарки и тоа е онака стварно ко домицка да сум си .... и они кај мене исто... сеа не буквално да шетам сегде да си отварам ... али мн сум поопуптен него на друго место :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom