Мојот дом е и твој или не?

• Креатор на темата Креатор на темата Дивајн
  • Време на започнување Време на започнување
На гости без оглед кој ми се, се однесувам пристојно и по протокол ако сум канета на ручек може да се понудам да помогнам при раскревање на масата или замивање на садови . Кај мене моите блиски мислам дека се однесуваат како дома а официјални гости се пристојни во однесувањето ,инаку не сакам гости кој завируваат насекаде или отвараат шифоњер.

Се однесувам пристојно и гостите се на прво место. Постојат и исклучоци... Ако се собериме повеќе другари може да паднат и многу мајтапи, несериозни муабети...

Е сега како би сакал да се однесуваат гостите...
Пичка прва класа.. ја собрав од маса.. Mi casa es su casa. Во тој случај да :)

А ако дојдат гости нема потреба да се шетаат низ соби или да буричкаат каде што ќе им текни. Сепак се гости...

Па јас многу ретко идам на гости, и многу ретко примам гости :) А кога сум на гости се однесувам пристојно

Зависи кај кого сум. Ако сум кај другар секогаш прво прашувам, кога сум кај баба ми не прашувам се што сакам тоа правам зимам и слично. Кај други некој што енос ги познавам или не сум бил многу време или прв пат одам сигурно пристојно се однесувам, дури прашувам дали може да одам по ВЦ. :)

Vo tuga kuka sednuvam tamu kaj sto ke mi recat domakinite t.e vo koja prostorija na primer ke sedime i ne se setam naokolu da cepkam i gledam sto se imaat lugeto doma.Ednostavno ne me interesira.Dokolku samite mi pokazat nesto togas stanuvam da vidam no sama da cepkam po tugi stvari ne nikako.Toa go ocekuvam i od gostite koga ke dojdat kaj mene.Strasno me nervira da mi se ima deseno sedime vo edna soba i si odat vo kujna si cepkaat bez da prasat kao da si se kaj familija na primer.E sega posle nekolku takvi ponasanja kaj mene veke ne gledaat zeleno svetlo za vlez drug pat.Sekoj covek treba da si ima osnovna kultura kako da se ponasa vo tuga kuka i kolku da se sedi a ako vidam deka lugeto(gostite)se bez oset ne gi vikam poveke na gosti.Takvi gosti ne mi trebaat da mi kornat nervi i da mislam da gi kontroliram sto cepnale sto zemale itn.Mojata kuka e samo moja ne i tvoja i taka treba da bide.(bar kaj mene)

Кога идам на гости се однесувам најпристојно што можам. Ако ми се иде до веце прашувам ако испадне некоја друга работа исто најучтиво ќе си прашам без разлика колку и да сме блиски со луѓето.
А за доаѓање кај мене на гости и колку мојот дом е твој има значење кај мене зависи од чоекот кој ми доаѓа. Инаку по обичај јас идам повеќе на гости, а кога ми доаѓаат гости барем сакам да биде најавено зошто некогаш дома станот ми е лом и не сакам лоши впечатоци да има и затоа сакам да средам прво. А за тоа мој дом е твој дом немам никаков проблем слободно повелете ама најавено да повторам.

Taka totalno opustena samo kaj baba i dedo i nikade na drugoo mesto..kaj i da odam imam cuvstvo deka ne sum doma ii taka i se odnesuvam..ke zemam sto mi e najpotrebno i tolku, nikogas ne burickam nasekade, ne pravam haos (kako doma), naprotiv mnogu sum uredna koga sum na gosti, a i mi smeta koga neki moi gosti premnogu ke se opustat..

Доколку сум кај некоја мноооооогу блиска другарка си давам слобода,но со мерка.Кај баба ми,стрина ми и чичко ми се чувствувам ко дома.А доколку одам на друго место не се растрчавам насекаде и не го ставам носот каде што не ми е местото.
Кога ќе дојдат кај мене гости исто така зависи кој дошол.Како јас кај нив,така и они кај мене.

Па кај баба и дедо сум си најопуштен, кај другарите најчесто сум опуштен оти сме заедно од 1во одделение, а за на други места сум мн повлечен бетер од бубалка сум.Нејќам да правам хаос и да оставам никаков впечаток.

Таа слобода што ја имам и дома е застапена само кога одам на гости кај баба ми и дедо ми.Можам да кажам дека израснав кај нив,па затоа и нивната куќа ја чуствувам како свој втор дом.
На други места [исто кај поблиски роднини] и покрај тоа што имам дозвола да чачкам по фрижидер и слично,не го правам тоа,некако глупаво и срамно ми е незнам зашто.:kesa:
А иначе...Кога поблиските другарки се кај мене дома,да имаат слобода и не ми смета ако ми отворат некаде,ионака немам што да кријам од нив.
Кога ми се оние “подалечните“ другарки на гости и си зимаат многу за право,знам да ги опоменам онака на шала на смеа,али си сфаќаат што сакам да им кажам.
Не трпам такво однесување кај мене дома,ми смета и знае да ме извади од такт!:toe:

Ne,ne se soglasuvam taka da se odnesuvaat kako da e niven dom i nemoze taka...sepak se gosti

da imam rodnini sto se ponasam isto kako doma a i tie isto kja mene;)

Нормално бе брат. Пробувам да не дишам за да не им го трошам воздухот и одвај чекам да си одам дома за да се измочам.

Не се однесувам никаде така, па дури ни кај баба ми, и не сакам некој мене така да ми се однесува дома. Тоа е непочитување на домот, несакам некој да ми штрапа со чевли дома, несакам да ми лежи по кревети и да ми чачка по комјутер. Гостинот си е гостин, и како таков треба да се однесува кај мене. И несакам да ми пушат дома цигари. Едно е цигар два не ми смета, ама да ми дојде некој дома и да пуши како Турчин тоа не го поднесувам.

Јас не можам така слободно да се однесувам кога сум на гости. И кај најблискиот другар да сум јас го прашувам кога сакам да направам нешто. Јесте да ми е близок али негов дом е негова приватност, може не сака секаде да му одиш по куќата и секаде да бркаш.
Јас од гостите барам исто да го почитуваат мојот дом, тоа не значи да прашуваат дали може да одат по веце, али не каде им текне да отидат без прашање или да бркнат секаде да видат што има. Мислам треба да постои граница на секоја близина.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom