Мојот дом е и твој или не?

• Креатор на темата Креатор на темата Дивајн
  • Време на започнување Време на започнување
Секако дека е многу битно колку ми се блиски луѓето кај кои одам на гости. Ако одам кај ептен блиски другарки слободна сум, но сепак сум доволно културна да не претурам по работите или да си буричкам во фрижидерот. Ако нешто ми треба го прашувам домаќинот дали може да го добијам. Сепак е малку непријатно кога некој има желба да ми претура низ куќа и да чепка работи кои несакам да се допираат.

Дома и кај баба ми сум си најслободна... Кај тетка ми ич :) Незнам зашто.... А кај другаркиве... Кај оние што се дружам подолго време, и што често идам кај нив, сум малку послободна, али, неможам да буричкам по ствари, да отварам фрижидер или слично, освен ако она пред тоа не ме замолила или не ми кажала :) Глупаво ми е...
А за кај мене... Не ми смета, освен ако не претераат... И се нервирам кога ми растураат по дома :) Ако сакаат да чепкаат нешто бар нека го вратат на место после, а не кога ќе си отидат да се утепам од раскревање.... И ако претеруваат им кажувам... И ако не се подобрат нареден пат не ги канам :) Ама до сега не сум имала такви проблеми, среќа

дома, кај бабами и кај теткими ми сум најслободен нормално и кај другарите, а на друго место не

кај поблиските на пример баба,дедо сум слободна

ама да одам негде на гости кај комшика или слично не би се однесувала така
сепак не сум дома па да правам што сакам:toe:

Mi casa es tu casa.

Само не пипај пивото у фрижидер. Прашај прво.

Па зависи за каде се работи.Ако сум на пример кај баба ми или кај тетка ми се чувствувам како дома,буричкам,отварам-затварам насекаде и така.Но ако сум на друго место имам почит и си седам мирен :kesa:

нормално кај баба ми, тетка ми , вујко ми, а и кај сите другари овде шо ми се како биг фемили сме :)

Нигдје није као код куче! На гости мислам дека сум примерен, а за дома кога имам гости сакам да се осекааат како да се дома :D
Mi casa es su casa :D:D:D

Зависно од тоа каде сум, доколку сум кај другари друагарки сто ми се ептен блиски не се воздржувам за ништо како и они кај мене но нормално ако сум некаде каде што не сум секојдневен инвентар или 3-4 дете си се однесувам најкултурно и примерно:smir:

нормално дека све си има граници како и тоа коа се оди на гости дека не треба да се има истото понашање како по дома.... зборам на гости кај пријатели/ки а кога се во прашање во посета кај роднини тоа е веќе друго.Сепак во вториов случај нормално е да се биде повеќе слободен.....треба да се разграничат овие две работи...односот кој што се има дома ретко смее да се примени во надворешната заедница.......

Zavisi kaj sum, ako sum kaj baba mi tamu si se osekam kako doma, legnuvam kaj sakam, setam kaj sakam, otvaram kaj sakam, isto i kaj tetka mi, kaj drugarkite imam nekoj sloboda, koa se sami doma se slucuva da si prilegnam kaj niv isto i oni koa se kaj mene, a kaj lugje so ne mi se bliski sekako deka nemam nikakva sloboda.

Кај тие другари што ги знав више подолго време нормално кај нив се понашам како дома и слободно а кај тие што не сум многу близок колтура на ниво

Кај поблиските другари/другарки се понашам буквално ко да сум дома: ако спијам на некој/а од нив, си станувам, си варам кафе, си се служам со се` во станот/куќата. Исто е и кога они ќе дојдат кај мене, имаат потполна слобода, ако сакаат и голи да се шетаат по стан.
И кај роднини имам голема слобода да правам што сакам, буквално се осеќам како дома.

зависи...има луге во кои имам доверба и самите знаат дека имаат дозвола...а јас кога сум на туга територија секако посебно кога имам отидено неколку пати прашувам дали може на пример вода или...а инаку кај тие луге кои одам поретко ги поздравувам со добар ден...а интересно кај родителите на другарите им велам здраво...чудно

се зависи од тоа кај сум на гости...кога сум кај поблиските се понашам како дома а исто и они кога се кај мене имаат дозвола да си отвараат да си зимаат...а кога сум кај некој не толку близок нормално сум примерен гостин

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom