Мојот дом е и твој или не?

• Креатор на темата Креатор на темата Дивајн
  • Време на започнување Време на започнување
Освен тие што ми се најблиски, многу мрзам некој да ми шурка по дома и да ми отвора фрижидери и слично. Тоа ми е поим за простотилак и малограѓанштија. Или онаа грозна навика што постои кај нас некој коа ќе ти дојде дома првпат да го прошеташ низ станот да му покажеш све, од купатила до спални до тераси... небаре во палати живееме во Македонијава па ќе покажуваме раскош. Глупа македонска навика.
Исто така се понашам и кога идам негде - не одам и не влагам нигде неповикана и не сакам да чепкам по туѓи куќи. Пак, се разбира, со исклучок на неколку најблиски луѓе.

Pa slobodna sum kaj drugarka mi najdobra i kaj babite,a inace kaj nekoj drug se odnesuvam pristojno i mirno,a dodenka nekoi derugi luge se kaj mene e lom...se odnesuvaat poloso od doma zaso zanaat deka nema da im recam nisto!!!! LOSO

Кога одам на гости, многу сум срамежлива, без разлика дали сум кај блиски луѓе или кај некои подалечни познаници. Ми се случувало да одам кај другарка, да ми каже да си земам сама вода, а мене ми било непријатно да се опуштам и да се однесувам како да сум дома. Кај тетка ми да одам на гости, нема шанси да се опуштам и да игнорирам дека не сум дома.
А кај мене ако дојде некој близок, разбирам да се опушти, ама се со мерка. Ама не би ми пречело пример најблиските другарки да се послужат со нешто сами, се случувало Девилиш да дојде кај мене и да свари на пример кафе за двете, а претходно да си отклучи сама и да ме буди. Некогаш на шала знам да и кажам да се чувствува како дома, но да не се однесува така:icon_lol:
Не сум била во ситуација да морам да превртувам очи или да реагирам затоа што не се опуштил никој преку мерка. Само би се живцирала ако некој ми чачка по фиоки, да ми растурива, да ѕирка насекаде:nerv:

Имам 3 другарки кои што кај мене дома се буквално ко по дома зошто јас сакав така да биде.До толку сме блиски што нема потреба да се чувствувам непријатно од нив кај нив дома ниту пак кај мене дома за било што. Си отвараат фрижидер,си јадат,си пијат,си лежат..све што им душа сака:cug::icon_lol::icon_lol:Ама тоа се тие три што можат и смеат така...Се е до довербата моја во нив и нивната во мене.Се знае што е интимно и каде не се чепка,иако тајните меѓу нас се минимални скоро непостоечки:pipi:

Друг така слободен е дечко ми.Он си иде кај мене и коа јас сум излезена или на работа,си јаде,си гледа тв или ме чека мене.Истото и јас кај него кога има прилика.Мојот дом е и негов дом и обратно:wub:.
Тие се тие 4 особи кои можат да го прават тоа.Све надвор од тој круг мора да се понаша како доликува на некој што не ми е толку близок.

Бидејки имам повеќе живеалишта, во секое од нив сум си заправо дома, кога и да отидам. Единствено најкомотен сум овде каде што ми е лоциран компјутеров и другите тракатанци кои во другите две живеалишта ми недостасуваат.

Не одам многу по гости, ама кога ќе одам многу се страмам и понекогаш има моменти само да слушам, а глас да не испуштам освен ако не ми постават некое прашање :). А за кај мене дома мислам дека не треба да се прави тоа муабет. Секој што ќе дојде може да прави што сака она буквално што сака :je: :je: :je:

Epa zavisi od mestoto kade se naogam a pred se od licnosta kolku ja znam i sum bliska so nea pa za da mozam taka slobodno da se setam!
Kaj nas toa nekogas e nevoobicaeno i nekako cudno no vo zapadot si se dvizat lugeto slobodno kaj i da odat:)ona sto e navistina potrebno e cuvstvoto za oset i samokontrola

Да почнам од тоа дека не отварам врата ако не очекувам некој ... значи може да се убие од звонење некој на врата, но ако претходно не се најавил не отварам, гајле ми е. Истото си го правам и јас ... ненајавена не одам ни кај моите што ми е втор дом. Поштовам сечиј одмор по дома и ни сакам да вознемирам некого, ни мене некој од никаде да ми се појави.
За однесување по гости сум повеќе од пристојна. Не станувам ни до wc освен ако ептен морам, а не па да си појдам до кујна или спална или што и да е. Кај мене не поштовам некоја претерана слобода исто така. Мојот дом е мој, а гостинот секогаш е повеќе од убаво пречекан од мене и ќе добие што сака, па не мора на тоа да си зема слобода да ми претура работи и шета по соби. Имам еден другар кој порано почесто ми доаѓаше на гости (сега нормално не), а после неговото заминување морав буквално све што имам да враќам на место ... имаше невидена слобода и темперамент што ми гази на нерви. Во такви случаи немам слобода ни да му кажам да се однесува попристојно ... лошо од моја страна.

Друга работа е ако е некој дојден на повеќе дена да преспие кај мене. Јас си имам обврски преку ден па може да прави што сака ... да си зготви нешто, да си легне да одмори, да се истушира кога сака итн ... само во спална никогаш никого не пуштам т.е. не кажувам дека може да влезе, па сега ... кој како.:icon_lol: Најлично катче ми е тоа и го разбирам како нормална појава од моја страна.

И за крај да кажам дека апсолутно се сложувам со муабетот на Ацева ... кафе-муабет на страна, ни кај мене ни кај тебе и го практикувам се повеќе во последно време дека јас едвај се прибирам дома, не па гости да викам:icon_lol:

Заклучок ... мојот дом е само мој, а секој друг внатре е гостин.

mRnO напиша:
Koga sum kaj nekoi epten bliski rodnini se ponasam recisi kako doma,iako ne cepkam epten po frizideri i takvi rablti,kaj bliski drugari/drugarki imam dobieno dozvola da pobaram jadenje dokolku sum gladen,ili nekoi takvi raboti,no sepak mi e sram da go storam toa
Ај немој да збориш на мене дома ми бараше јадење што збориш сега и ти а ц ц ц
Не сепак само со еден збор ќе кажам дека све зависи кај кого сум и колку сум близок со тој или со таа или со нив све зависи од тоа

Se slagam potpolno so tvoeto mislenje. koga odam bilo kade sum gostin i toa go ocekuvam od site sto ke dojdat kaj mene.Mrazam koga nekoj ke dojde i ke mi seta na sekade po stanot i ti otvara na sekade i se pravi deka ti emnogu blisok i zato se oseka sloboden a ustvari samo ceka nesto da vidi i utre da zbori po lugeto.Zatoa sakas da dojdes kaj mene pa Brate imam tel najavise a vo sprotivno ja vrata ne otvaram, ne sakam nikoj da mi navleguva vo privatnata svera toa go mrazam .

кај и да сум се осеќам како гостин , значи сум фин , културен итн е кога ќе дојдам дома тогаш друга прича
све у вис и раце и нозе , абе све(сега немојте премногу буквално да ме сваќате кога кажав све:):):))

многу сум опуштен и ич не се срамам кога сум на гости, а шо се работи за чепкање по инвентарот, е тоа не може да се деси може само да разгледувам изложени ствари, иначе а а а а

Pa se odnesuvam prilicno pristojno,ne se nametnuvam mnogu ama zavisi i od toa kaj kogo sum.Imam eden drugar sto zivee odma do mene vrata do vrata i se znaeme od raganje i so nego ne si ni zvonime na vrata a si vleguvame.Kaj nego sum skros opusten isto i on kaj mene a na drugi mesta sum popribran.

Koa idam kaj babite ili kaj cicko mi, isto ko da sum doma. A na drugi mesta sasvim pristojno. Dodusa, i toa zavisi kaj koj... Imam 1-2 drugari kaj koi se osekam dovolno slobodno ne da otvaram po frizider i da cepkam, ama opusteno da idam voda da si zemam ili kafe da si svaram. Isto i tie kaj mene.

Pa kaj bliski lugje kako sto e tetka mi, vujko mi, baba mi i slicno se custvuvam kako doma. Epten sum opustena koga sum kaj niv. No koga sum kaj nekoi podalecni rodnini ne mrdam od mestoto na koe sum. Kaj drugarkite doma sum potpolno opustena, a i tie kaj mene. Zboruvam za drugarki za koi cel den sme zaedno.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom