Моето второ ЈАС

• Креатор на темата Креатор на темата ROZA
  • Време на започнување Време на започнување

Моето второ ЈАС

• Го чувствувам,постои

Гласови: 86 79,6%
  • Не,нема такво нешто

Гласови: 22 20,4%

• Вкупно гласачи
    108
Член од
18 септември 2005
Мислења
318
Поени од реакции
12
Многу долг период размислувам околу ова прашање.Понекогаш имам чувство дека тоа второ ЈАС кое го носиме сите во себе има голема улога во нашите животи.Го поистоветувам со подсвеста,но дали е подсвест не сум сигурна.Го поистоветувам со шесто сетило,но дали е тоа повторно не сум сигурна.Го поистоветувам со оние антенички кои ги има секое живо суштество кои светкаат тогаш кога се најмногу потребни и понекогаш без да знаеме ни го покажуваат патот.Има уште многу...
Јас му верувам на моето ЈАС и читајќи книги од познати психоаналитичари го спознавам уште подлабоко!До каде сте Вие со ова прашање!?Дали сте навлегле во филозофијата на сопственото живеење и потрага по подобар живот!?Дали употребувате афирмаци како онаа од познатиот ЈУ филм„Сваког дана у сваком погледу све више и више напредујем“(мислам дека беше така,не ме фаќајте за збор)!?Или постои некоја друга афирмација...

Jas mislam deka sekoj ima vtoro JAS vo sebe dlaboko...moze ne go izrazuva...imam citano i jas za toa!!! Moze tvoeto vtoro jas e nesto sto ti posakuvas da bides a ne si!!!

~ThE_VaMpIrE~ напиша:
Jas mislam deka sekoj ima vtoro JAS vo sebe dlaboko...moze ne go izrazuva...imam citano i jas za toa!!! Moze tvoeto vtoro jas e nesto sto ti posakuvas da bides a ne si!!!

И јас се согласувам, сите имаме второ јас али зависи дали ти излева или не...на некои луѓе им излева кога не сакаат и преактивно - т.е. шизофренија, некои само во одредени ситуации кога им е најпотребно, а некои луѓе се една личност во една ситуација а друга личност во друга - како што сум и јас. Нема да објасувам во детаљи во какви ситуации сум различна, али таа разлика ја забележав пред 2 години и не ми се веруваше дека сум тоа јас дека така можам да размислувам. Али сега ми е се пореално.

"Второто јас" како совест, како штурчето од Пинокио или како multiple personality?

Дефинитивно имам нешто во себе што може да се нарече второ јас. Незнам дали е подсвест, шесто сетило или сијаличка која се пали во одредени ситуации но што и да е тука е. Тоа е другата во мене што секогаш знае што треба да направи и да не погреши за да не се кае после тоа и секогаш ја кара таа првата, ралната што најчесто едноставно мора да и оди контра. :nesvest:

Vo vrska so ova prasanje imam epten komplicirano mislenje koe e razlicno od mislenjeto na drugite.
Spored mene,ona drugoto vo nas go pretstavuva razumnoto,realnoto i sekogas ni pokazuva kako da postapuvame kon nestata bez da upotrebuvame ni mal del od nasata fantazija.Sekogas toa vlijae koga pravime nesto nevoobicaeno i ne predomisluva vo vakvite slucai,ne tera da se vratime kon sekojdnevnoto i da prodolzime da ziveeme po vospostaveniot red i mir.Ovaa vtoro JAS koe go ima vo sekoj od nas,mislam deka e zavisno od okolinata vo koja ziveeme,sekogas go registrira i go cuva vo sebe ona sto drugite go imaat kazano za nas,ona sto na drugite im preci kaj nas,pa zatoa sekogas se obiduva da ne ottrgne od toa sto go pravime a koe predizvikuva reakcii na neprifatenost kaj drugite vo okolinata.
Vo nekoi situacii e pozelno da se sledi razmisluvanjeto na ona vtoroto sto go nosime vo sebe.Megutoa,koga bi uspeale da mu se sprotistavime i da go ottrgneme od naseto sustastvuvanje,sekogas bi bile originalni vo nasite dejstvuvanja,sekogas bi ja zemale vo predvid kreativnosta na nasiot sopstven razum,kako i fantazijata na sopstvenite misli!:star:

jas imam dve licnosti vo sebe :
prvata e dobra,umna i uci ( e kako bubalica u skolo )
vtorata e belacija,fraer i pravi gluposti kade stasa i kako moze (vtorata licnost obicno e vklucena kaj mene ;) )

JAs sum Bliznak vo horoskop taka da definitivno imam 2 licnosti vo mene koi se aktiviraat vo zavisnost od situacijata.Nekogas sum raspolozen i se zafrkavam ama koga ne mi e denot covek ne moze da napravi normalen muabet so mene.Vo sekoj slucaj mislam deka sekoj ima barem 2 licnosti vo sebe.

Мистичен напиша:
"Второто јас" како совест, како штурчето од Пинокио или како multiple personality?

Го молам авторот на темата да одговори на прашањево за останатите да можат да искажат конкретен одговор.

Ama stvarno nikogas ne sum razmisluvala na toa prasanje.
Stvarno no mislam deka postoi

Мистичен напиша:

Со самото тоа што намопенувам употреба на афирмации индирекно нагласувам дека станува збор за она второ ЈАС кое се поистоветува со потсвеста, која умее многу да делува на многу наши одлуки па дури и на наше раположение и.т.н.
Накратко би нагласила само дека потенцирам на влијанието на нашите мисли(размислувања) на подсвеста.Има рзлични филозофски гледишта кон прашањето за „Науката на Умот“.Јас не сакав толку филозофски да го наметнам ама сакав да потикнам Ваше размислување и дебати околу тоа прашање!Тоа второ ЈАС може да управува со нашиот живот!
Сум приметила кога размислувам понекогаш за одредена тема и ако тоа мое размислување длабоко се вреже во мене при првата средба со ситуацијата за која сум размислувала подсвесно сум постапила на соодветниот начин како и што ми биле насочени мислите.
Ова е слично со самоубедувањето да се тргнам и да ја отфрлам негативната енергија(која навистина е моќна и те влече како вртлог кон себе) и да ја прифатам позитивната која носи само доблести.
Памтам една добра мисла во која гледам вистина:
Мислите коишто сме ги одбрале да размислуваме се во суштина боите со кои ги сликаме нашите животи...
Што милсите Вие на ова!?

Јас верувам дека повеќето кајганџии го користат второто, третото, петото или кој знае кое ЈАС овде на форумов. Тоа е таканаречена шизофренија.

Јас го убив своето второ ЈАС и останав само ЈАС.

п.с. она у њума - или другата во неа, по кумановски.

Јас не верувам дека имам второ јас. Сеуште не сум го спасрила првото, па таман работа второ...:icon_lol: Не најсериозно, поствест, ок, ама второ јас, нееее...

Верувам дека постои кај секој човек, тоа си го интерпретирам со потсвеста која многу влијае за нашите постапки во одредени ситуации, или познатата добра изрека "слушај си го срцето, а не разумот" уствари тоа "слушање на срцето" за мене претставува размислувањето на моето второ јас... на потсвеста... :raz:

vtoroto jas,da... nekad mozno e i da se ima duri i poveke jas... smetam deka toa vtoroto jas e vsusnost nekoja licnost "dlaboko vo nas" koja ni pomaga da sfatime, resime, razjasnime nekoi raboti... ne za dzabe nekogas se ponasame kako edna osoba a po nekoe vreme ko sosema druga... ali ustvari mnogu od lugeto toa ne go sfakaat kao nivno vtoro jas, zatoa i vikaat deka toa ne postoi (sto voopsto ne e taka)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom