Mockumentaries

• Креатор на темата Креатор на темата Pluh
  • Време на започнување Време на започнување

Најдобра mockumentary серија?

• Вкупно гласачи
    42
^ Зожто? Јас неможев да прекинам со Modern Family. Една сезона за една вечер изгледав.

О....кеј, и утрото ме фати.

2 нови мокјументарис што ги гледам

Death Valley - цајкани и зомбиња/врколаци/вампири. Има глупи цајкани, има дебели, забеган шеф... Оваа што ја пиша wot.
Reno 911! - цајкани. Глупи, курви, педери, расисти...

И двете серии се добри.

• Ми се допаѓа
Reactions: wot
Зошто не можам да најдам тема од 30 Rock на кајгана ?

Ја пред еден месец отприлика, ги открив канадските Trailer Park Boys. И ги изгледав сите сезони (и филмови) за помалку од петнаесет дена. До толку ми беше добро, не можев да сопрам.
Ликови, сценарио, кастинг... све топ. Се добива впечаток дека никој глумец на планетава не би можел да ги одглуми боље ликовите, како да се измислени специјално за нив, што можда и е вистина, со оглед на фактот дека режисерот и двајцата главни глумци се најдобри другари ште од средно. Интересно е и тоа што, на прес конференции и во интервјуа глумците ги нема, него само ликовите. Ќе си помисли некој дека ликовите влегле у нивниот живот, тие (глумците) всушност цело време се во ликовите. Отприлика нешто како Голум и Смигол, само не толку крипи.

Точно е тоа што во некој пост го тврдеше Pluh, дека е битно да ги изглеаш неколкуте први епизоди, за да се запознаеш со ликовите, кои обично во вакви серии, не се мењаат.

Доста од карактеристиките кои се набројани во првичниот пост, важат за оваа серија, која ја препорачувам ептен, особено ако ви се свиѓаше My Name is Earl. Епа од TPB, дефинитивно е украдена идејата за My Name is Earl, само што, нормално е завиткана во по прифатлив* холивудски омот.

"brilliance shines through the layers of carefully placed shit"

* како за кого

Интересно е и тоа што, на прес конференции и во интервјуа глумците ги нема, него само ликовите...
btw не сум ги глеал ја тие интервјуа, али така пишуеше на интернет, а интернет све кажуе истина.

Предложете ми добри серии од овој вид. Еве јас кои ги имам гледано со нивна оцена (можеби рецензии ќе напишам подоцна)
The Office (US) - 9.5/10 пола поен одземав бидејќи Мајкл си отиде. Оваа серија ме зарази со жарнов.
Party Down - 7/10 многу потценета серија е, ајде хипстери, палете! :)
Modern Family - 8/10 пола од оцената ја добива Фил, да не беше тој, серијата немаше да ми биде смешна толку колку што ми е сега.
Curb Your Enthusiasm - 8.5/10
Arrested Development - 7/10
Flight of The Conchords (мислам дека не спаѓа во mockumentary, но не сум сигурен, anyway...) - 9/10

Teмава ја сместив во подфорумот серии бидејќи има многу повеќе серии од овој жарн отколку филмови.

Немој да ми кажеш дека не си ја гледал The Office (UK)???

Ако на америчкава верзија им даваш 9,5/10 на англиската би требало да дадеш најмалку 15/10 :)

За мене дефинитивно најдобра mockumentary серија... Its not even close...

Немој да ми кажеш дека не си ја гледал The Office (UK)???

Ако на америчкава верзија им даваш 9,5/10 на англиската би требало да дадеш најмалку 15/10 :)

За мене дефинитивно најдобра mockumentary серија... Its not even close...
Не ми се допаѓа многу англискиот акцент. Навикнат сум на амерички и имам тешкотии да ги разберам Англичаните, па треба со англиски превод да ги гледам.

Ушиве ми капнаа додека ги слушав Монти Пајтон и The IT Crowd, па чекам да ми оздрават за да почнам со TO (UK) :D

Чек, а на што е пародија Modern family? Јас само 2-3 епизоди изгледав, чека на ред.

Иначе јас сакам трака со смеење, многу сум навикнат зошто сите омилени сит-коми ми се до трака.

Чек, а на што е пародија Modern family? Јас само 2-3 епизоди изгледав, чека на ред.
Не е онаква „Meet The Spartans“ пародија. Главно е пародија на документарни серии. А низ серијата има некои референци (со шеги) за други филмови и серии. Може да се смета и за пародија на серии со фамилии во кои владее среќа и слога, што е баш спротивно во реалниот живот и во модерн фамили. :D

Clark and Michael интернет серија. http://en.wikipedia.org/wiki/Clark_and_Michael

Со Michael Cera и Clark Duke во главните улоги. Се работи за двајца другари кои имаат сценарио што мислат дека ќе им успее, но не успева баш. Имаат awkward хумор и како influences им се ставени The Office UK, Larry David, Larry Sanders Show, Arrested Development...

На YT можете да ги гледате сите 10 епизоди. Многу е добра серијава. По ~10 минути трае една епизода.

Dorm Life http://en.wikipedia.org/wiki/Dorm_Life
мокјументари со животот во студентскиот дом. Има секакви ликови: пијаници, бубалици, забегани, шмизли... Како интервјуа меѓу сцени се ликовите пред веб камера. Во првата сезона епизодите траат по ~5 минути, а во втората по ~10. На YT можете да ги изгледате 2те сезони.
http://www.youtube.com/show/dormlife?s=1

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom