Младите и религијата

• Креатор на темата Креатор на темата me4ka
  • Време на започнување Време на започнување
Koga nekoj saka da im ja dokaze vistinata na nekoj vernik, togas toj nekoj, nema pravo na toa... Cudna rabota...
No, koga nekoi lugje, sakaat da nadmetnat religija ( direktno ili indirektno ), togas sekoj ima dolznost da veruva vo religijata koja toj saka da ja nadmetne...
I tebe ti ja nadmetnale taa religija.Tuka ne se raboti za dobrovolno prifakjanje na religijata...
Ti imaat dadeno pravo da odberes religija, uste pred da odberes?
Te imaat prasano dali sakas da ja prifatis taa religija, uste pred da ja prifatis?
Te imaat ostaveno da stanes dovolno vozdrasna, da mozesh svesno da prifatis religija, uste pred da pocnat da ti ja polnat glavata so glupostite koi gi propovedal nekoj?
Ti imaat objasneto shto navistina pretstavuva religijata, pred da pocnat da ti ja polnat glavata so propovedite na religijata?
...
Aj, cekam iskren odgovor na ovie prasanja...

Ете такви како тебе ме нервираат.
Јас сум ХРИСТИЈАНКА,јас верувам во БОГ.
Не сакам да те убедувам,не сакам да ти наметнувам,почитувај го моето мислење и почитувај ја мојата вера како што јас го почитувам фактот дека не веруваш.
Мојот живот,моја работа што сум и дали верувам во Бог.Мојата верба е само за мене.
Немам намера да ти одговарам на прашањава.
Не ме интересира ти дали веруваш или не знам ти што.Твој проблем,твоја работа,твој живот - прави и верувај и мисли како сакаш.
Јас за мојата вера немам намера да дискутирам,затоа што дискутирам за теми кои за мене се дискутабилни,НО за мојата вера,за она во што јас ВЕРУВАМ не дискутирам и крај. Точка.
Молим те не ми реплицирај,почитувај го фактот дека кога се работи мојата верба,не сакам да се расправам.Само го дадов моето мислење на темата и тоа е тоа.
Го почитувам твојот избор,почитувај го и ти мојот!

Eden e vistinskiot Bog, pripadnicite na drugite religii ne se omalovazuvani od nas clenovite na Crkvata. vistinata e vo crkvata i nikade na srugo mesto, onie koi se poklonuvaat na Alah,Lama, katolicite idr. verski zaednici, se pokoriteli na demonot i vo niv nema nisto zaednicko so nas osven nasata lubov kon niv, deka pocustvuvale "nesto" i tie za vreme na molitva ne go negirame samo problemot e toa od deka ide toa i kako se maniferstira.
Vidi, vidi, ja pa mislev deka Islamot propoveda zaednistvo i gi priznava site religii i Bozji proroci megu koi i Isus. Cudno.

Koga ke se postavat prasanja vo vrska so religijata, na nekoj koj ja prifaca ili nadmetnuva istata, na koi prasanja vistinskiot odgovor im e sprotiven od ona sto go propovedaat tie, togas nesto ne e vo red so prasanjata, ili na niv ako dobies, ke dobies nevistinit odgovor..a na toa koga ke kazes deka odgovorot sto si go dobil ne e vistinit, ke ti kazat: Vo religijata, vistina e ona sto go kazuva toj sto ja propoveda religijata.Ovaa vistina.. ( i slicni gluposti, da ne prodolzuvam.. )....

Znaci, vistinata koja sto ja propoveda toj sto ja nadmetnuva religijata, za onoj na koj mu ja nadmetnuva religijata,pred da uspee da ja nadmetne, e laga.
Zaklucok:
Onie koi ja propoveduvaat religijata, kazuvaat LAGI!!!
Ovoj pa ovoj. Daj be ziti mene, objasni mi ednas za sekogas na naj prost mozen nacin, zosto skoro sekoj e**n post se obiduvas nepotrebno da go kompliciras , so sto gi teras lugeto da mislat deka si eden nepopravliv freak.
I pojasni ja ovaa metoda so koja sto stigas do vakvi neverojtni i epohalni zaklucoci. Da ne e tvoj patent?

okolu temata

sto se odnesuva do mladite, mislam deka poucno i pozitivno bi bilo da bidat malku pozainteresirani za religijata, bi imalo mnogu doblesni stvari koi sto bi gi naucile od nea, ako nisto drugo barem moralno-etickite normi i principi koi sto gi propoveda sekoja religija, nema apsolutno nisto loso vo niv. Pa i eden ateist bi mozel da gi prifati niv ( iako ne go prifaka postoenjeto na Gospod ) kako zdrava osnova vrz koja ke se gradi kako karakter i individua.

Мое мислење. Младите треба со респект да се однесуваат кон својата религија без разлика на која и припаѓаат: христијанска,мухамеданска,хиндуистичка,будистичка...
Религијата преставува живо наследство кое останало кај нас со векови. И кои сме сега ние тоа богаство да не го цениме,да го отфрлиме како нешто кое по дваесет векови не е вредно за нас, не заслужува повејќе да опстојува околу нас, тоа е изветвена наука која не му е потребна на денешниов млад човек. Што мислите дека во историјата немало такви обиди? Но, опстанала и сега повторно гледам по форумиве повеќето млади луѓе се против религијата. Што корист едно опшество ќе има без неја,мислите дека луѓето ќе бидат по луѓе. Или која нација,народ е без религија? Или сакате да експериментирате па да пробаме ние со нашиот народ. Ако религијата е забраниме мислите не чека брз просперитет,напредок,или симпатија ќе заработиме кај останатиот свет. Дај ви се молам. Секој е горд на она што го наследил па и јас на тоа што сум,оној кој се откажал од своето и прифатил друго модерно мислење лесно и од него ќе се откаже.

Мое мислење. Младите треба со респект да се однесуваат кон својата религија без разлика на која и припаѓаат: христијанска,мухамеданска,хиндуистичка,будистичка...
Религијата преставува живо наследство кое останало кај нас со векови. И кои сме сега ние тоа богаство да не го цениме,да го отфрлиме како нешто кое по дваесет векови не е вредно за нас, не заслужува повејќе да опстојува околу нас, тоа е изветвена наука која не му е потребна на денешниов млад човек. Што мислите дека во историјата немало такви обиди? Но, опстанала и сега повторно гледам по форумиве повеќето млади луѓе се против религијата. Што корист едно опшество ќе има без неја,мислите дека луѓето ќе бидат по луѓе. Или која нација,народ е без религија? Или сакате да експериментирате па да пробаме ние со нашиот народ. Ако религијата е забраниме мислите не чека брз просперитет,напредок,или симпатија ќе заработиме кај останатиот свет. Дај ви се молам. Секој е горд на она што го наследил па и јас на тоа што сум,оној кој се откажал од своето и прифатил друго модерно мислење лесно и од него ќе се откаже.
Seto toa zavisi od karakterot na covekot, od negovata duhovna sposobnost, za gradenje na samiot sebe.

Eden e vistinskiot Bog, pripadnicite na drugite religii ne se omalovazuvani od nas clenovite na Crkvata. vistinata e vo crkvata i nikade na srugo mesto, onie koi se poklonuvaat na Alah,Lama, katolicite idr. verski zaednici, se pokoriteli na demonot i vo niv nema nisto zaednicko so nas osven nasata lubov kon niv, deka pocustvuvale "nesto" i tie za vreme na molitva ne go negirame samo problemot e toa od deka ide toa i kako se maniferstira.
Под еден: Јас сум муслиман и сум горд на тоа што припаѓам на најчистата религија некогаш создадена!
Под два: Ме занима како тоа ние сме покорители на демонот - по што го заклучивте тоа?!?
Под три: Имам две прашања за Вас
1. Кога читате весник го читате денешниот весник или оној пред 6 години? (Ве молам да ми одговорите на прашањето)
2. Кога последен пат сте прочитале некоја книга за другите религии, освен православното христијанство.
Се надевам дека наскоро ќе ми одговорите за да ја продолжиме оваа дебата!

И коментар за темата:
Комплетно се согласувам со Quark, секоја религија пропагира љубов, пријателство и разбирање и верување во Создателот на овој свет.
Прашање за атеистите:
Ако не верувате дека постои Бог, тогаш кој го создал сето ова?
Ако мислите дека станува збор за теоријата на големата експлозија (која сеуште не е докажана, затоа и се нарекува теорија), тогаш како настанала, кој ја направил таа експлозија?)
И мислите дека сме настанале туку така? Ако мислите дека по смртта не постои ништо друго, тогаш зошто постоиме, зошто живееме, која е целта на нашето постоење??? Да умреме??? Мислам дека никој не би сакал да неговото постоење заврши со смртта - толку мака во животот за на крај - ништо!?!?!
Јас би рекол дека овој живот е како еден тест на кој ако ‘‘положиме‘‘ со вербата ќе одиме во рајот а ако не тогаш во пеколот.

Вака Агора...никоја религија не те учи нити на војни, нити на било каков друг вид на насилство. Значи, имаш религија, која те учи на мир и на љубов, и имаш настрани лидери на проповедништва, некои од нив рангирани како едни од најозлогласените имиња во историјата, кои на таков начин дале можност да ти денес имаш факти да го изнесеш ова.

- Крстоносните војни: под маска дека се бара гробот Исусов, се пљачкаат териоториите од страна на гладната (за леб) и уште погладната (за невидени богатства) власт (а под власт, нормално, погореспоменатите проповедници)

- Инквизиција: оние што ја спроведувале, палејки научници и „вештерки“ (најубавите девојки), биле најголемите игноранти, незнајковци, а и педофили неретко...

- Трета светска војна...немој молимте...
Religijata, direktno ili indirektno, pokraj drugite losi raboti, te uci i da ne baras dokazi za nesto sto ke go slusnes, t.e. da veruvas vo recisi se ona sto nekoj ke ti go kaze, vo sprotivno, ti ne si dobar vernik, sto znaci deka te pravi lesen za manipulacija i drugi stvari.
Тука идеме до суштината:
Религијата е само алатка,создадена од нејзините лидери,за полесно(и тоа многу полесно да ги постигнат своите себични цели),иако по дефиниција,религијата проповеда љубов и мир.
Проблемот е што,лидерите на тие религии(и на некои нации во кои тие религии се доминанти),проповедаат дека треба да се случи војна и истребување на целокупни народи,етникуми и групации на луѓе кои со различни верувања и гледишта,за да се достигнат споменатите вредности,што,најнормално е само маска за нивната вистинска цел-континуираната власт над човештвото и уништување на секој обид за оспорување на истата.
Delumno si vo pravo,
Koga ke kazes "religijata", mislis na site religii ( i onieveri od sektite i t n ),
sto znaci deka ne si vo pravo.
Vo recisi nitu edna religija ne se dokazuva ona sto se propoveduva, t.e. pravad da veruvas vo nesto sto ne e vistinito, t.e. izmisleno na toj nacin na koj sto toj sto propoveda ke moze mnogu lesno da manipulira.
Ova, mozno e ( no poretko koga ) da se iskoristi za dobri celi,
no, od sekogas se koristelo i ke se koristi za manipulacija so lugjeto i ostvaruvanje licni celi.
Sto znaci deka postoenjeto na religijata na covestvoto mu nanelo mnoooogu povekje zlo, od dobrina.
Zosto posle ova da se pocituvaat religiite, i da se veruva vo niv?...
Сосема рационалнен одговор. Делумно се сложувам со тебе...викам делумно, затоа што религиозната маса ги почитува доблестите на религијата, и не е заинтересирана за политичките, или било какви други аспирации на лидерите. Се додека и таа не е директно засегната. Е во тој момент стапува на сила правото на слободна воља: (1) „верувам во Бога, ама ова знам САМ дали ке го направам или не, зошто јас не сум натеран да го направам од Бога, туку од некој кој го проповеда него. Од обичен смртник каков што сум и јас“. (2) Тогаш кога обичниот човек, обичниот верник ке биде доволно способен да ја избистри сопствената свест, и правилно да си ја искористи слободната воља, тогаш религијата ке ја добие вистинската слика, и нема да постојат недостојните влијанија на „лидерите“.
1.Shansite nekoj da go pomisli boldiranoto, se mnogu mali, recisi i e nevnzmozno ova da go pomisli nekoj "dobar" vernik...
2.Ako se sluci obicniot covek, site obicni lugje, da ja izbistrat sopstvenata cel i pravilno da ja iskoristat slobodnata volja, togas religijata nema da postoi!
Ете такви како тебе ме нервираат.
Јас сум ХРИСТИЈАНКА,јас верувам во БОГ.
Не сакам да те убедувам,не сакам да ти наметнувам,почитувај го моето мислење и почитувај ја мојата вера како што јас го почитувам фактот дека не веруваш.
Мојот живот,моја работа што сум и дали верувам во Бог.Мојата верба е само за мене.
Немам намера да ти одговарам на прашањава.
Не ме интересира ти дали веруваш или не знам ти што.Твој проблем,твоја работа,твој живот - прави и верувај и мисли како сакаш.
Јас за мојата вера немам намера да дискутирам,затоа што дискутирам за теми кои за мене се дискутабилни,НО за мојата вера,за она во што јас ВЕРУВАМ не дискутирам и крај. Точка.
Молим те не ми реплицирај,почитувај го фактот дека кога се работи мојата верба,не сакам да се расправам.Само го дадов моето мислење на темата и тоа е тоа.
Го почитувам твојот избор,почитувај го и ти мојот!
...dokolku site vernici ( i onie koi ja propoveduvaat religijata ), go pocituvale izborot na lugjeto, togas ke imashe mnogu malku vernici, recisi i ke gi nemase ( zatoa sto nikoj ne se rodil vernik, a od nego vernik moze da se napravi samo na nacin na koj nema da se pocituva oravoto na sloboden izbor,so kazuvanje lagi i t n )...
Ovoj pa ovoj. Daj be ziti mene, objasni mi ednas za sekogas na naj prost mozen nacin, zosto skoro sekoj e**n post se obiduvas nepotrebno da go kompliciras , so sto gi teras lugeto da mislat deka si eden nepopravliv freak.
I pojasni ja ovaa metoda so koja sto stigas do vakvi neverojtni i epohalni zaklucoci. Da ne e tvoj patent?

okolu temata

sto se odnesuva do mladite, mislam deka poucno i pozitivno bi bilo da bidat malku pozainteresirani za religijata, bi imalo mnogu doblesni stvari koi sto bi gi naucile od nea, ako nisto drugo barem moralno-etickite normi i principi koi sto gi propoveda sekoja religija, nema apsolutno nisto loso vo niv. Pa i eden ateist bi mozel da gi prifati niv ( iako ne go prifaka postoenjeto na Gospod ) kako zdrava osnova vrz koja ke se gradi kako karakter i individua.
Bolduvanoto ti e kontradiktorno edna na drugo...

Ne, seuste go nemam patentirano toa, no jas ( verojatno i mn drugi lugje ) dojdov do toj zaklucok, popravime ako ne sum vo pravo, a ne samo od okolu da mi kazuvas nesto sto vrska nema so toa sto go napisav...

Da, malku toa bi bilo pozitivno, no mnooooogu mnoooogu povekje od toa bi bilo negativno!

Nema apsolutno nisto loso vo ucenjeto na religijata?
Koga bi se ucela VISTINATA, togas toa bi mozelo da bide taka, no sega ne e!

Под еден: Јас сум муслиман и сум горд на тоа што припаѓам на најчистата религија некогаш создадена!
Под два: Ме занима како тоа ние сме покорители на демонот - по што го заклучивте тоа?!?
1. Кога читате весник го читате денешниот весник или оној пред 6 години? (Ве молам да ми одговорите на прашањето)
2. Кога последен пат сте прочитале некоја книга за другите религии, освен православното христијанство.
Normalno deka se cita posedniot.
Knigi citam dosta no ne me i intersira za drugite religii na najmalku za muslimanstvoto, mislam deka nema potreba da proucuvna nesto od koe bi nemal potreba, seto toa sto go znam za drugite religii e nauceno samo od citanje na teoloska literatura, onamu i onie temi vo koi se obrabotuvaatat drugite religii.

Bez razlika na koja religija pripagjaat...?
Ako e taka, togas i sektite se religii,
Dali ova vazi za niv?
Ne!
E sega kako ke poznaeme koja religija e vistinskata, koi religii propoveduvaat dobri a koi losi raboti ( iako recisi gi nema oni koi propoveduvaat dobri raboti )?
Sekoj za svojata religija smeta deka e onaa vistinskata.
Poradi toa sto recisi nitu edna religija ne se bazira vrz dokazi, nikoj od niv ne moze da dokaze deka negovata religija e vistinskata, i sto im ostanuva da napraat?
Vo najgolemiot broj na slucaevi, toa ke go resat po pat na nasilstvo!

1. Zavisi sto sakam da procitam.
2. Jas probav da najdam elektronska verzija od kuranot na makedonski jazik, ama ne uspeav, da ne imas ti nesto vakvo?
Haristotel напиша:
И коментар за темата:
Комплетно се согласувам со Quark, секоја религија пропагира љубов, пријателство и разбирање и верување во Создателот на овој свет.
Прашање за атеистите:
Ако мислите дека станува збор за теоријата на големата експлозија (која сеуште не е докажана, затоа и се нарекува теорија), тогаш како настанала, кој ја направил таа експлозија?)
И мислите дека сме настанале туку така? Ако мислите дека по смртта не постои ништо друго, тогаш зошто постоиме, зошто живееме, која е целта на нашето постоење??? Да умреме??? Мислам дека никој не би сакал да неговото постоење заврши со смртта - толку мака во животот за на крај - ништо!?!?!
Јас би рекол дека овој живот е како еден тест на кој ако ‘‘положиме‘‘ со вербата ќе одиме во рајот а ако не тогаш во пеколот.
Toa ne vazi za sekoja religija!!! ( iako mozebi ne vazi za nitu edna )
1. Na pogresno prasanje, pogresen odgovor....mozebi...
Ako za se mora da se bara sozdavatel, togas za da dokazeme deka od nisto, bukvalno nisto, nastanalo nesto, togas morame da najdeme i kako nastanal sozdavatelot, sto znaci deka religijata ne go objasnuva vo celost prasanjeto kako nastanalo se`, tuku go vlece i vlece do eden moment, koj e golema laga, za koj nema nikakvi dokazi...deka se` e sozdadeno od gospod, a gospod ne bil sozdaden od nisto.
Toa sto smetame deka objasnuvanjata na religijata ne se tocni, zatoa sto nemaat nikakvi dokazi, t.e. za da mozeme da go smetame toa, ne mora da imame svoe celosno objasnuvanje na toa prasanje, dovolno e samo da gi sledime dokazite i logikata, i da se trudime na racionalen nacin da go objasnime toa.
Toa sto mozebi nikogas nema da uspeeme da go napravime toa, ne e pricina da se odkazeme od nasite obidi za objasnuvanje na toa kako se` nastanalo, t.e. ne e pricina da veruvame vo sekakvi gluposti.
2. Zosto sekoe postoenje mora da ima nekoja cel?
Eve, i dokolku barame cel za naseto postoenje, togas zosto nie da ne postoime za da dademe se` od sebe da staneme bessmrtni, da ja razvivame naukata, da uzivame vo ovoj zivot...?
Ova e nisto...?
Znaeme deka covekot postoi uste pred da se pojavi religijata, i znaeme deka covekot seuste postoi.
Dokolku toa sto go napisa ti e tocno, togas sega covekot nemase da postoi, zatoa sto togas covekot bi nemal nitu edna pricina da zivee..
Od ova ( deka covekot postoi i den denes ) sledi deka ne si vo pravo.

Pisi mali tekstovi golemi ne citam, pisi po na skrateno, nemozam da se maltretiram so tolku citanje ako ti treba odgovor na nekoe prasanje pokratko!Mislam niso ne e moralno se e vo domenot na slobdnata volja!

Можеби прашањето не е кој,туку ШТО.
Ако мислите дека станува збор за теоријата на големата експлозија (која сеуште не е докажана, затоа и се нарекува теорија)
Религијата е уште помалку докажана.
Ти како верник,си последен кој може да зборува за докази,бидејќи,како и сите останати верници,ти си предан на својата религија на основа на вера а не на докази.
некогаш создадена!
Нели ти е малку чудно,што нешто натприродно и божествено како религијата е СОЗДАДЕНА,од обичен човек?
Воопшто,такво нешто не би требало да биде создадено,туку да постои отсекогаш и засекогаш.
Ако мислите дека по смртта не постои ништо друго, тогаш зошто постоиме, зошто живееме, која е целта на нашето постоење???
Никој не рекол дека по смртта не постои ништо.Само дека тоа не се некакви илузорни Рајчиња и Пеколчиња,на кои што се надевате.Смртта е крај на овој живот,почеток на нов.Истата енергија,само во друга форма.
Дефинирањето на животот како еден обичен тест,кој треба да го положиме,е понижувачко за нашата форма на егзистенција.
Животот не треба да се положува,треба да се живее,да се прифати во себеси со сите свои убавини и тешкотии.А тоа е многу покомплексен процес од положување на некаков тест,кој би не однел во вечноста.
Некако ми е ужасно здодевна помислата на останување во едно место за цела една вечност.Сите форми во Универзумот,имаат тенденција да се движат и менуваат.Посебно оние живите,како човечките суштества.Затворањето на суштество кое е навикнато на константни промени и адаптации кои го следеле во текот на целиот негов живот,во една непроменлива средина(без разлика Рај или Пекол),е комплетно апсурдно.

Смртта е крај на овој живот,почеток на нов.Истата енергија,само во друга форма.
Научно потврдено? Доказ? Или, како и сите останати верници,ти си предан на својата религија на основа на вера а не на докази.

Не ми изгледа веројатно. Чакра = тркало; соодветен збор кај нас е чекрк.

Основата и клучната поврзаност е во Санскритот. Уште сум во фаза на протолкување на останатите езотерии, па мислам да отворам посебна тема за тоа...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom