Младите и религијата

• Креатор на темата Креатор на темата me4ka
  • Време на започнување Време на започнување
Eden e vistinskiot Bog, pripadnicite na drugite religii ne se omalovazuvani od nas clenovite na Crkvata.
vistinata e vo crkvata i nikade na srugo mesto, onie koi se poklonuvaat na Alah,Lama, katolicite idr. verski zaednici, se pokoriteli na demonot i vo niv nema nisto zaednicko so nas
Хм....интересно.
deka pocustvuvale "nesto" i tie za vreme na molitva ne go negirame samo problemot e toa od deka ide toa i kako se maniferstira.
А од кај сте сигурни дека вашето не потекнува од демонот,туку нивното?
Како шо пишуваш сам,и ѓаволот може да направи да се осеќаш убаво,нели така се случува со нив,според тебе?
Можеби ѓаволот прави ВИЕ да се чувствувате убаво,а они се вистинските верници?
no treba da sme scesni deka i od takva navodno "lubov"
Таква како вашата?
Podelbata od 1054god, na Pravoslavni i Katolici e oodvojuvasnje na del od vernite na zapad
Чисто колку шо знам,поделбата се случила поради поделувањето на Источно и Западно Римско Царство,во кое тогаш христијанството била официјална религија.
И второ,Ватикан е прилично помоќен од Православието,така да,не веруам дека они ке сакаат некогаш да се спојат со вас,туку дека на крај,вие ќе ги молите нив.
Соочи се,црквата е политика.Сите случувања во неа,се водени од политички побуди,а вистинските идеали(кои се навистина добри),скоро и да не постојат.А тоа дека поделбата не е од политички причини,можете да си го кажувате меѓу вас и да се тешите.Другите се доволно свесни да ја знаат вистината.
A ti odi i jadi GOMNA.
Wаu,witwe Ewic i scawed and he`s swearing.He might go to Hell:pos2:
jas znam deka ke goram vo pekolo a sto brat so ateistite, kade ke odat oni?
Ко прво,ако верувале атеистите дека ке горат во Пеколот,немало да бидат атеисти,туку мали испрани мозочиња како тебе.Со нагласок на МАЛИ.
Како второ,ако знаеш дека ке одиш во пеколот,зошто уопште се трудиш?Мислам,која е поентава на сево ова?Секако ке гориш...:):):)
И на крај,мал совет.
АКо си ги викаш другарчињата од црква,да проповедаат на форумов,барем викај некои попаметни.
Вака само ке предизвикате понор,и дури и ако сака да стане некој Христијанин,читајќи ве вас,ке се премисли.Ти го кажуам воа со најдобра намера,бидејки знам дека ви требаат членови.Мислам,да се соочиме,православната вера има се помалку од нив.Луѓето ви бегаат по секти,стануваат Католици,дури и некои стануваат свесни и ја сваќаат целата заблуда(мада се ретки).Значи,напрајте нешто,и тоа брзо,пошто стварно несакам народот да отиде по секти у стил Јеховини Сведоци,оти тие се и бетер од вас.На Православието барем сме навикнати.
Само,пред да почнете да проповедате,едуцирајте се,бидејки,како шо гледам,претставнициве на другите религии,ве прелетуваат со начитаност,начин на логика и слично.
Можеби мислиш дека го кажувам воа со иронија,ама веруј ми,комплетно сум искрен.Сменете нешто подитно,вака ништо не праите.

Ima li sekoj pravo na izbor?

Слушај,јас верувам,верувам во Бог.
Не треба на никој да се објаснувам и докажувам.
Мене никој не може да ми суди.Мене само Бог ќе ми суди.Немаш право да ми наметнуваш мислење.
Секој има избор да верува во што сака.
Koga nekoj saka da im ja dokaze vistinata na nekoj vernik, togas toj nekoj, nema pravo na toa... Cudna rabota...
No, koga nekoi lugje, sakaat da nadmetnat religija ( direktno ili indirektno ), togas sekoj ima dolznost da veruva vo religijata koja toj saka da ja nadmetne...
I tebe ti ja nadmetnale taa religija.Tuka ne se raboti za dobrovolno prifakjanje na religijata...
Ti imaat dadeno pravo da odberes religija, uste pred da odberes?
Te imaat prasano dali sakas da ja prifatis taa religija, uste pred da ja prifatis?
Te imaat ostaveno da stanes dovolno vozdrasna, da mozesh svesno da prifatis religija, uste pred da pocnat da ti ja polnat glavata so glupostite koi gi propovedal nekoj?
Ti imaat objasneto shto navistina pretstavuva religijata, pred da pocnat da ti ja polnat glavata so propovedite na religijata?
...
Aj, cekam iskren odgovor na ovie prasanja...

Koga nekoj saka da im ja dokaze vistinata na nekoj vernik, togas toj nekoj, nema pravo na toa... Cudna rabota...
No, koga nekoi lugje, sakaat da nadmetnat religija ( direktno ili indirektno ), togas sekoj ima dolznost da veruva vo religijata koja toj saka da ja nadmetne...
I tebe ti ja nadmetnale taa religija.Tuka ne se raboti za dobrovolno prifakjanje na religijata...
Ti imaat dadeno pravo da odberes religija, uste pred da odberes?
Te imaat prasano dali sakas da ja prifatis taa religija, uste pred da ja prifatis?
Te imaat ostaveno da stanes dovolno vozdrasna, da mozesh svesno da prifatis religija, uste pred da pocnat da ti ja polnat glavata so glupostite koi gi propovedal nekoj?
Ti imaat objasneto shto navistina pretstavuva religijata, pred da pocnat da ti ja polnat glavata so propovedite na religijata?
...
Aj, cekam iskren odgovor na ovie prasanja...
Ај не прашувај без везе. Зарем не прочита, се определила по некоја основа и не ги замара другите со својот избор дека е тој тоа вистинското.
Упати го прашањето каде треба има и превише кандидати.

jas i me4kata sme mnogu bliski ne sme svestenici , a toa sto sme moze samo preku licni poraki.koj saka da doznae nesto poveke. Me4kata ne raboti vo crkva za da koristi net, od doma e.A ti odi i jadi GOMNA.

Слушај „другар“...Ако веќе толку ти е стало до зборот Божји и до Црквата, и ако немаш акутна амнезија, сети се кои постови на блажен живот ги имаш пишувано, и ти НЕ ЈАДИ ГОМНА! Ако веќе по некоја грешка ви текнало да дадете убава тема (како шо си е оваа) немојте за ја гнасите со муабети од типот која религија е „најјака“. Не си играј со вербата на другите, живееш во мултиетничка, а со самото тоа и во мултирелигиозна земја.

Бог е еден. Интерпретацијата на Бога е различна, од различни страни на светот. Доближи се малку и прочитај нешто повеќе, надвор од нашата религија. Ке сфатиш дека воглавно, сите религии се засноваат на истите правила, сите шират љубов, мирен живот и страв од надприродното. Тоа што ние го имаме како Божји заповеди, тие го имаат како пеења во Куранот, Мантри и други начини на пренесувања на правилните начини на живот. На чист морал, и на ништо друго.

Развијте ја темава на поинакво ниво. На правилното, онака како што сте ја напишале во насловот. Разговарајте за тоа колку младите се религиозни денес, и какво е нашето размислување за религијата. Почитувај ги сите, како што те учи нашиот Бог да почитуваш.

И ПАЗИ НА РЕЧНИКОТ!

jas znam deka ke goram vo pekolo a sto brat so ateistite, kade ke odat oni?:toe:

E ne si mi jasen ... blampas za Bog za Pravoslavie itn.., vregas drugi religii itn.. i pa ke goris vo pekolot ...

Da ne ubi nekoj ili slicno , da sega da se spasuvas ..?!

Zaso velis deka ke goris vo pekolot .. frikac ?

Ај не прашувај без везе. Зарем не прочита, се определила по некоја основа и не ги замара другите со својот избор дека е тој тоа вистинското.
Упати го прашањето каде треба има и превише кандидати.
Koga ke se postavat prasanja vo vrska so religijata, na nekoj koj ja prifaca ili nadmetnuva istata, na koi prasanja vistinskiot odgovor im e sprotiven od ona sto go propovedaat tie, togas nesto ne e vo red so prasanjata, ili na niv ako dobies, ke dobies nevistinit odgovor..a na toa koga ke kazes deka odgovorot sto si go dobil ne e vistinit, ke ti kazat: Vo religijata, vistina e ona sto go kazuva toj sto ja propoveda religijata.Ovaa vistina.. ( i slicni gluposti, da ne prodolzuvam.. )....

Znaci, vistinata koja sto ja propoveda toj sto ja nadmetnuva religijata, za onoj na koj mu ja nadmetnuva religijata,pred da uspee da ja nadmetne, e laga.
Zaklucok:
Onie koi ja propoveduvaat religijata, kazuvaat LAGI!!!

inaku, tnxs na komplimentot vo vrska so mojot avatar ;)...

kako sakate mislite jas veruvam vo isysa hrist imojata vera nikoj ne ja nametnyva

Сигурен си дека никој не ти ја наметнал? Како што агора кажа ти сам си ја одбрал религијата или твоите родители ти ја НАМЕТНАЛЕ кога не си знаел ништо? Добро е што веруваш но не пробувај таа верба да ја наметнеш на други. Сите веруваат во што сакаат нема никој право да им каже во што МОРА да веруваат.

Насловот на темата е младите и религијата.
Значи колку што јас сватив дали е потребно да се запознаат со нејзе?
Ако мислите дека сте запознаени не само со православната(христијанска која потекнува од Исус Христос) туку со која и да е, и ако тоа не ви се допаѓа и не ви ги дава потребните одговори, тогаш слободно правете го тоа што мислите дека е најпаметно за вас.
Јас сум православен христијанин и ќе продолжам да верувам во Господ.
А мислам дека запознавањето со религијата нема апсолутно ништо лошо да ви донесе.:smir:

Здравоооооооо
Арни сте?
Ја подзачистив малку темава.

Наредниот кој ќе ги рани другите со нешто што не се јаде, ќе добие бан.
Наредниот кој ќе си игра играчки на темава и ќе ја носи во друга насока, ќе добие бан.
Наредниот кој од досада ќе си го троши залудно времето на темава известувајќи не` за резултати од натпревари, ќе добие бан.

Или дискутирајте како луѓе или ќе се погрижам да немате пристап на темава.

И потрудете се да не да читам само празни муабети.

Благодарам на вниманието, продолжете си со дискусија.

moze mojte roditeli mi ja nametnale verata no barem sum sreken sto sym ja zacuval verata od mojte pradedovci

moze mojte roditeli mi ja nametnale verata no barem sum sreken sto sym ja zacuval verata od mojte pradedovci
Seuste mislis deka lugjeto, posebno mladite lugje, ne treba da imaat svoi mislenja za da se custvuvaat srekni?
Ako e taka, koja e razlikata pomegju drogata i religijata?

kako sakate mislite jas veruvam vo isysa hrist imojata vera nikoj ne ja nametnyva
И вака ли планираш бе да си ја шириш религијата,бе еееееј,освести сеее...
Кога некој ке те притисне во дебата,кажуеш:Ја си веруам,вас кој ве ебаа...
Дај молимте,и после сакаш младите да бидат Православни.Тешко.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom