Мое мислење. Младите треба со респект да се однесуваат кон својата религија без разлика на која и припаѓаат: христијанска,мухамеданска,хиндуистичка,будистичка...
Религијата преставува живо наследство кое останало кај нас со векови. И кои сме сега ние тоа богаство да не го цениме,да го отфрлиме како нешто кое по дваесет векови не е вредно за нас, не заслужува повејќе да опстојува околу нас, тоа е изветвена наука која не му е потребна на денешниов млад човек. Што мислите дека во историјата немало такви обиди? Но, опстанала и сега повторно гледам по форумиве повеќето млади луѓе се против религијата. Што корист едно опшество ќе има без неја,мислите дека луѓето ќе бидат по луѓе. Или која нација,народ е без религија? Или сакате да експериментирате па да пробаме ние со нашиот народ. Ако религијата е забраниме мислите не чека брз просперитет,напредок,или симпатија ќе заработиме кај останатиот свет. Дај ви се молам. Секој е горд на она што го наследил па и јас на тоа што сум,оној кој се откажал од своето и прифатил друго модерно мислење лесно и од него ќе се откаже.
Bez razlika na koja religija pripagjaat...?
Ako e taka, togas i sektite se religii,
Dali ova vazi za niv?
Ne!
E sega kako ke poznaeme koja religija e vistinskata, koi religii propoveduvaat dobri a koi losi raboti ( iako recisi gi nema oni koi propoveduvaat dobri raboti )?
Sekoj za svojata religija smeta deka e onaa vistinskata.
Poradi toa sto recisi nitu edna religija ne se bazira vrz dokazi, nikoj od niv ne moze da dokaze deka negovata religija e vistinskata, i sto im ostanuva da napraat?
Vo najgolemiot broj na slucaevi, toa ke go resat po pat na nasilstvo!
Под еден: Јас сум муслиман и сум горд на тоа што припаѓам на најчистата религија некогаш создадена!
Под два: Ме занима како тоа ние сме покорители на демонот - по што го заклучивте тоа?!?
Под три: Имам две прашања за Вас
1. Кога читате весник го читате денешниот весник или оној пред 6 години? (Ве молам да ми одговорите на прашањето)
2. Кога последен пат сте прочитале некоја книга за другите религии, освен православното христијанство.
Се надевам дека наскоро ќе ми одговорите за да ја продолжиме оваа дебата!
1. Zavisi sto sakam da procitam.
2. Jas probav da najdam elektronska verzija od kuranot na makedonski jazik, ama ne uspeav, da ne imas ti nesto vakvo?
Haristotel напиша:
И коментар за темата:
Комплетно се согласувам со Quark, секоја религија пропагира љубов, пријателство и разбирање и верување во Создателот на овој свет.
Прашање за атеистите:
Ако не верувате дека постои Бог, тогаш кој го создал сето ова?
Ако мислите дека станува збор за теоријата на големата експлозија (која сеуште не е докажана, затоа и се нарекува теорија), тогаш како настанала, кој ја направил таа експлозија?)
И мислите дека сме настанале туку така? Ако мислите дека по смртта не постои ништо друго, тогаш зошто постоиме, зошто живееме, која е целта на нашето постоење??? Да умреме??? Мислам дека никој не би сакал да неговото постоење заврши со смртта - толку мака во животот за на крај - ништо!?!?!
Јас би рекол дека овој живот е како еден тест на кој ако ‘‘положиме‘‘ со вербата ќе одиме во рајот а ако не тогаш во пеколот.
Toa ne vazi za sekoja religija!!! ( iako mozebi ne vazi za nitu edna )
1. Na pogresno prasanje, pogresen odgovor....mozebi...
Ako za se mora da se bara sozdavatel, togas za da dokazeme deka od nisto, bukvalno nisto, nastanalo nesto, togas morame da najdeme i kako nastanal sozdavatelot, sto znaci deka religijata ne go objasnuva vo celost prasanjeto kako nastanalo se`, tuku go vlece i vlece do eden moment, koj e golema laga, za koj nema nikakvi dokazi...deka se` e sozdadeno od gospod, a gospod ne bil sozdaden od nisto.
Toa sto smetame deka objasnuvanjata na religijata ne se tocni, zatoa sto nemaat nikakvi dokazi, t.e. za da mozeme da go smetame toa, ne mora da imame svoe celosno objasnuvanje na toa prasanje, dovolno e samo da gi sledime dokazite i logikata, i da se trudime na racionalen nacin da go objasnime toa.
Toa sto mozebi nikogas nema da uspeeme da go napravime toa, ne e pricina da se odkazeme od nasite obidi za objasnuvanje na toa kako se` nastanalo, t.e. ne e pricina da veruvame vo sekakvi gluposti.
2. Zosto sekoe postoenje mora da ima nekoja cel?
Eve, i dokolku barame cel za naseto postoenje, togas zosto nie da ne postoime za da dademe se` od sebe da staneme bessmrtni, da ja razvivame naukata, da uzivame vo ovoj zivot...?
Ova e nisto...?
Znaeme deka covekot postoi uste pred da se pojavi religijata, i znaeme deka covekot seuste postoi.
Dokolku toa sto go napisa ti e tocno, togas sega covekot nemase da postoi, zatoa sto togas covekot bi nemal nitu edna pricina da zivee..
Od ova ( deka covekot postoi i den denes ) sledi deka ne si vo pravo.