Младите и религијата

• Креатор на темата Креатор на темата me4ka
  • Време на започнување Време на започнување
Еве неколку скромни зборови од мене. Искрено не сакам долги постови зашто и јас ретко ги читам долгите,па ќе бидам краток.
Христијанството почива на темелите кои ги поставил Исус Христос, а тоа во главно се.....љубовта, простувањето и што е нај битно молитвата кон Бога.
Не е возможно целосно да се објасни само со постување треба директно да се навлезе ако навистина сакате.
Што на крај се остава на сопствен избор на луѓето.
Младите ако се запознаат со религијата ќе добијат многу и ќе сватат дека љубовта е таа што го води човекот напред.
Krstonosni vojni, inkvizicija, rusenje na kulite bliznacki, mozna treta svetska vojna....ova e ljubov?

Inaku, se otkazuvam, ke se potrudam...

Сега јас можеби рекла-казала муабет ќе направам, ама според еден социолог кој го следев на телевизија, младите кај нас не се доволно запознаени со сопствената религија, не го знаат вистинското значење на определени симболи, ритуали кои се дел од православието.
И зачлучокот околу тоа како младината е ‘се почесто во црквите и станала порелигиозна паѓа во вода (овде го парафразирам ,,муабетот‘‘ на социологот) бидејќи непосредно пред или после посетата на црквата тој истиот млад човек посетил некое кафуле.
Истото се случи и за Велигден. Младите турбо го прославија празникот правејќи се ,,дроб‘‘ пијани.
Ова ме наведува на единствен заклучок дека религијата или верата (како сакате) кај нас се само помодарство или некаво традиционално наследство кое успеало да ја победи ,,комунистичката пауза‘‘.

И можноста да научиме нешто за првославната вера на нашиот ни форум самите си ја пригушуваме со меѓусебните напаѓања, обвинувања...
Те не ни се допаѓа стилот, те обвинуваме некој дека припаѓал на некоја секта, а со тоа докажувме дека и самите сме прилично нетолерантни (дури и како атести )и слично, и ‘се ама буквално ‘се се доживува како пропаганда. Не знам зошто за мене се се сведува само на дискусија.:toe:

ПС: Заборавив да додадам дека честите посетители на форум религија (добро, не сите ама повеќето) повеќе се занимаваат со меѓусебни и лични препукувања одколку со содржината на темата, и таман да предвидам дека најверојатно мојот пост ќе го игнорираат се случи токму очекуваното.:)

Како Христијанин, запознавам т.е. подучувам млади луѓе, ајде да речам во религијата. Не ги учам да веруваат во РЕЛИГИЈА, туку ги учам да веруваат во БОГ.

Со самото тоа што ги подучуваш да веруваат во Бог, ги учиш да веруваат во надчовечкото, во супериорното, во она на кое треба да се огледаме. Значи, ги учиш да бидат религиозни...

A zosto mladite bi trebalo da bidat zapoznaeni so religijata?
Како можеш да поставиш вакво прашање? Да не ти пукна тоа експлозивот за кој бараш по нетот книги како да направиш бомба.
Нормално дека треба да бидат запознаени што претставува религијата,само на тој начин можат да одберат што е добро за нив (мислам лично секој за себе), да прифатат некоја или не.
Па појди од себе како можеш за нешто да дискутираш а да немаш појма што е тоа.

Младите ако се запознаат со религијата ќе добијат многу и ќе сватат дека љубовта е таа што го води човекот напред.
Чудно.
Младите кои се запознаваат со Magic Mushrooms,ја дознаваат комплетно истата истата работа.
Не озбилно,јас не сум запознаен со религијата,па ипак знам дека љубовта го води човекот напред и сум го почувствувал тоа без никакви молитви.
Не го сваќај ова како реплика,само сакав да кажам дека има повеќе начини да се спознае вредноста на љубовта,а религијата е веројатно еден од нив.Само го нема ексклузивното право.
Што на крај се остава на сопствен избор на луѓето.
Што навистина многу ме радува.
Неортодоксноста и ненападноста на Православието е навистина за поздрав,кога би го споредиле со останатите религии.
Нашите погорни споменати другарчиња,не влегуваат во оваа дефиниција,посебно со нивната напорна природа,која според мене е сосем спротивна од природата на самата нивна религија.Затоа им треба друг начин.

pa, da. Verata vo Boga ne e samo edna vrsta na zanimacija, tuku nacin na zivot, jas ne bi go upotrebuval terminot religiozen covek tuku vernik.

pa, da. Verata vo Boga ne e samo edna vrsta na zanimacija, tuku nacin na zivot, jas ne bi go upotrebuval terminot religiozen covek tuku vernik.

Ало.....човеку темата не е ширење проповеди (се однесува и на другите твои постови), читај младите и религијата - односно дали имаат доволно познавање за неа, без обзир верувале или не во неа.

Како Христијанин, запознавам т.е. подучувам млади луѓе, ајде да речам во религијата. Не ги учам да веруваат во РЕЛИГИЈА, туку ги учам да веруваат во БОГ.
Ova e kontradiktorno, dokolku se` se raboti za
mladite treba da bidat zapoznaeti so religijata za polesno da im se sprotistavuvaat na iskysenijata od gavolot za zemnite nagradi
I da ovoznozat onie koi im ja propoveduvaat religijata da mozat da manipuliraat so nivnite zrtvi, da sirat omraza, da pravat podelbi...
Zosto mladite da go ucat samo toa sto go propoveda religijata?
Zosto da ne naucat sto navistina taa pretstavuva, sto mu nanela na covestvoto, sto se zakanuva deka ke mu nanese, kako nastanala...
Zosto?
verata nadezta ilybovta se najdobrite dobrodeteli vo hristijanstvoto
A najgolemite efekti na hristijanstvoto se: predizvikuvanje svetski vojni ( krstonosnite ), borba protiv naukata, sirenje na omraza, pravenje podelbi i razliki kade sto gi nema...
Како можеш да поставиш вакво прашање? Да не ти пукна тоа експлозивот за кој бараш по нетот книги како да направиш бомба.
Нормално дека треба да бидат запознаени што претставува религијата,само на тој начин можат да одберат што е добро за нив (мислам лично секој за себе), да прифатат некоја или не.
Па појди од себе како можеш за нешто да дискутираш а да немаш појма што е тоа.
Koga mladite bi gi primale site znaenja vo vrska so religijata na chasot po veronauka ( i onie za krstonosnite vojni, za inkvizicijata, za toa deka tretata svetska vojna verojatno ke bide predizvikana od religiite i mn drugo), bez selekcija na podatocite, togas i jas bi sakal mladite da go ucat toa.
No, zosto da ucat lagi, selektirani podatoci, izmislici, gluposti...?

Koga mladite bi gi primale site znaenja vo vrska so religijata na chasot po veronauka ( i onie za krstonosnite vojni, za inkvizicijata, za toa deka tretata svetska vojna verojatno ke bide predizvikana od religiite i mn drugo), bez selekcija na podatocite, togas i jas bi sakal mladite da go ucat toa.
Кој тоа спомна официјални часови? Има и други начини!

Вака Агора...никоја религија не те учи нити на војни, нити на било каков друг вид на насилство. Значи, имаш религија, која те учи на мир и на љубов, и имаш настрани лидери на проповедништва, некои од нив рангирани како едни од најозлогласените имиња во историјата, кои на таков начин дале можност да ти денес имаш факти да го изнесеш ова.

- Крстоносните војни: под маска дека се бара гробот Исусов, се пљачкаат териоториите од страна на гладната (за леб) и уште погладната (за невидени богатства) власт (а под власт, нормално, погореспоменатите проповедници)

- Инквизиција: оние што ја спроведувале, палејки научници и „вештерки“ (најубавите девојки), биле најголемите игноранти, незнајковци, а и педофили неретко...

- Трета светска војна...немој молимте...

Тука идеме до суштината:
Религијата е само алатка,создадена од нејзините лидери,за полесно(и тоа многу полесно да ги постигнат своите себични цели),иако по дефиниција,религијата проповеда љубов и мир.
Проблемот е што,лидерите на тие религии(и на некои нации во кои тие религии се доминанти),проповедаат дека треба да се случи војна и истребување на целокупни народи,етникуми и групации на луѓе кои со различни верувања и гледишта,за да се достигнат споменатите вредности,што,најнормално е само маска за нивната вистинска цел-континуираната власт над човештвото и уништување на секој обид за оспорување на истата.

Тука идеме до суштината:
Религијата е само алатка,создадена од нејзините лидери,за полесно(и тоа многу полесно да ги постигнат своите себични цели),иако по дефиниција,религијата проповеда љубов и мир.
Проблемот е што,лидерите на тие религии(и на некои нации во кои тие религии се доминанти),проповедаат дека треба да се случи војна и истребување на целокупни народи,етникуми и групации на луѓе кои со различни верувања и гледишта,за да се достигнат споменатите вредности,што,најнормално е само маска за нивната вистинска цел-континуираната власт над човештвото и уништување на секој обид за оспорување на истата.

Сосема рационалнен одговор. Делумно се сложувам со тебе...викам делумно, затоа што религиозната маса ги почитува доблестите на религијата, и не е заинтересирана за политичките, или било какви други аспирации на лидерите. Се додека и таа не е директно засегната. Е во тој момент стапува на сила правото на слободна воља: „верувам во Бога, ама ова знам САМ дали ке го направам или не, зошто јас не сум натеран да го направам од Бога, туку од некој кој го проповеда него. Од обичен смртник каков што сум и јас“. Тогаш кога обичниот човек, обичниот верник ке биде доволно способен да ја избистри сопствената свест, и правилно да си ја искористи слободната воља, тогаш религијата ке ја добие вистинската слика, и нема да постојат недостојните влијанија на „лидерите“.

Тогаш кога обичниот човек, обичниот верник ке биде доволно способен да ја избистри сопствената свест, и правилно да си ја искористи слободната воља, тогаш религијата ке ја добие вистинската слика, и нема да постојат недостојните влијанија на „лидерите“.
Преубаво кажано.
Штета што сеуште постојат луѓе кои се далеку од таквиот момент.:(

Чудно.
Младите кои се запознаваат со Magic Mushrooms,ја дознаваат комплетно истата истата работа. ... само сакав да кажам дека има повеќе начини да се спознае вредноста на љубовта,а религијата е веројатно еден од нив.

Не е истата работа.

Нов пристап кон религијата во Британија

Британските ученици треба да учат дека религијата не секогаш е сила на доброто.
Ова е пресудата на Агенцијата за образовни стандарди.

Извештајот, кој следи по петгодишното разгледување на предметот и неговото предавање во Британија, делумно е инспириран со нападите во Лондон и оние од 11-ти септември.
Порастот на верските училишта, растот на фундаменталистичките форми на религијата и последиците од бомбашките напади врз Лондон го обоија извештајот за верското образование во Британија.

Агенцијата за образовни стандарди вели дека училишата „не можат да ги занемаруваат контроверзите" и оти веќе не треба да ги охрабруваат децата некритички да размислуваат за религијата само како за „добро нешто".
Во извештајот се признава напредок, но се забележува дека децата треба да учат оти „верата е сложена и оти нејзиното влијание е повеќезначно".
Главното советодавно тело за верско образование се повикува да размисли за проширување на надлежностите, ставајќи повеќе нагласок на „промовирањето кохезија на заедницата и учење на различностите".

Се додава дека е потребен поголем нагласок на тоа децата да можат да го разберат променливото општествено значење на религијата во модерниот свет.
Извештајот се фокусира на образовните стандарди, но ја одразува и растечката загриженост околу обемот на поделеноста во земата околу религијата и идентитетот, како и на потребата за справување со екстремизмот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom