Атеист
Дежурен Шаман
Да, ти си ист ко верник.Хахахахх абе исто е.
Па што си трошиш муабет за себе? Бар корицата од библијата ја имаш ли прочитано?Ili si vernik ili ne si,za tie izmegu ne trosam muabet
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Да, ти си ист ко верник.Хахахахх абе исто е.
Па што си трошиш муабет за себе? Бар корицата од библијата ја имаш ли прочитано?Ili si vernik ili ne si,za tie izmegu ne trosam muabet
За еден човек да биде верник и да се поистоветува со одредена религија не треба само да ја прочиата светата книга на неговата вера,треба да се труди колку што е можно да се води по нејзините убедувања и верувања.Да, ти си ист ко верник.
Па што си трошиш муабет за себе? Бар корицата од библијата ја имаш ли прочитано?
Морам, за да прават муабет со мене луѓето....барем таков да изгледамДа, ти си ист ко верник.

Во принцип немам ништо против таков брак. Ама...
Пишував некаде (одамна). Што ќе бидат децата? Православни? Муслимани? Шиптаpи? Каури?
Затоа не ми се допаѓа таков брак.Јас сум од мешан брак, како религиски, така и етнички. Двете страни наводно атеистички, со текот на годините секој по своето тргна. Едната страна се обидуваше да ме втурне во неговата приказна, ми честиташе Бајрам и слично, и јасно дадов до знаење дека тоа не е нешто со кое би можел да се идентификувам. Кога се венчавав во Црква, таа страна не ми дојде на венчавање ниту на свадба, бидејќи наводно сум ја навредил.
Сакам да кажам, Муслиманите се ретардирани. Воглавно. Брак со нив не.
Да. Ама само последната.Па што си трошиш муабет за себе? Бар корицата од библијата ја имаш ли прочитано?

Јас сум сигурен дека да било обратно би била иста слика. И ние (православните) не сме ништо полиберални.Јас сум од мешан брак, како религиски, така и етнички. Двете страни наводно атеистички, со текот на годините секој по своето тргна. Едната страна се обидуваше да ме втурне во неговата приказна, ми честиташе Бајрам и слично, и јасно дадов до знаење дека тоа не е нешто со кое би можел да се идентификувам. Кога се венчавав во Црква, таа страна не ми дојде на венчавање ниту на свадба, бидејќи наводно сум ја навредил.
Сакам да кажам, Муслиманите се ретардирани. Воглавно. Брак со нив не.
Ако нема почит за идеолошките или религиозните убедувања на другиот, или ако едната страна пробува да го наметне она во кое верува, тури му курот.
Јасно, значи бурно ќе му го туриш....јас би реагирала многу бурно во таков случај.
Не мора да значи. Познавам луѓе со мешани бракови, па слават и Божиќ и Бајрам и сѐ заедно, или пак не слават ништо воопшто. Сѐ зависи од поединецот.
Ама ете, за жал има случаеви како родителите на @Solaire of Astora... Не знам, јас би реагирала многу бурно во таков случај.
Koga velam izmegu mislam na lugeto,malku ke kradam,pa ke go molam gospod da ne me fatat....jas sum daleku od tieДа, ти си ист ко верник.
Па што си трошиш муабет за себе? Бар корицата од библијата ја имаш ли прочитано?
Nepopravliv ateist,eve da ti objasnam sto podrazbiram pod toa posto gledam ne ti odgovara muabetot pa stanuvas pomalu nekorekten.Za mene vernik podrazbira prosto kazano duhovno nasproti materijalno,postot kako iskusenie,potreba za istrajnost,zdravje na teloto,duhot i umot.Koga velam izmegu mislam na lugeto,malku ke kradam,pa ke go molam gospod da ne me fatat....jas sum daleku od tie
А ако ти кажам дека овој проблем го нема само во Македонија, туку е присутен и кај „прогресивните западњаци“?Менталитетот на луѓето е да не прифаќаат ништо поинакво и различо. Само свое ама и тоа не чини.
Многумина што потекнуваат од помало и изолирано место, каде и да се наоѓаат на планетава, размислуваат овака.Јас сум дете од мешан брак (Полска/Македонија). Различни националности и различни вери од иста религија (православен/католик).

...инаку неприфаќањето на твојата мајка како пољакина е само еден чин на неприфаќање на нешто што е недостижно, повисоко, поеманципирано, поинтелкетуално, повоспитано и понапредно дојдена од цивилизација во овие простории кои до вчера биле неписмени и со кал до колена малтене земјоделска територија во склоп на југославенските републики! што не можат да помислат да се споредат со неа ни по однесување ниту по општа култура, па ете на таков начин си го истакнувале простотилукот во неприфаќање како што велиш ти со благ тон културно „менталитет“!- Во Македонија на многу луѓе им сметаше што мајка ми е од Полска, многумина му зуеа на татко ми што не зема македонка, имав слушано и ја а и мајка ми погрдни имиња за неа и нас децата. Многу често се осеќав поинаква, како да не припаѓам со другите деца затоа што бев дете “на пољакињата“Мајка ми има акцент кога збори Македонски и никоја од мајките на нашите друштва како деца не ја прифаќаа и едноставно не ја дружеа. Многу често и роднините на татко ми и правеа глупости и никогаш не ја прифатија целосно.Од друга страна, татко ми секогаш беше многу добредојден и почитуан од страна на роднините на мајка ми.
Менталитетот на луѓето е да не прифаќаат ништо поинакво и различо. Само свое ама и тоа не чини.И ако е Макеоднка што ја зема, на неговите ќе им биде проблем што е девојка од Битола а не од Скопје. Другарите ќе го ругаат зошто она вика чинија а не тањир. И тоа е најлошото во целата ситуација.