Мед

• Креатор на темата Креатор на темата rossonerka
  • Време на започнување Време на започнување
^^ samo so metalna lazica ne smee da se jade zatoa sto metalot predizvikuva hemiska reakcija i strukturata na molekulite na medot se promenuva, nepravilna a ne onaka kako sto treba da bide, taka bar imam slusnato.

Него јас да си прашам Колку време е потребно да кристализира медот? или бар да почне да кристализира?

Следниот викенд е саемот на мед во Кичево. Се најавува најголемо присуство досега. Кој е љубител на медот, патот под нозе............

Следниот викенд е саемот на мед во Кичево. Се најавува најголемо присуство досега. Кој е љубител на медот, патот под нозе............
Оваа година излезе добра за дабов мед, слушам доста фалби :)

Да. Јас не сум медар, но имам многу другари кои одгледуваат пчели и се фалат дека годинава е добра сезона за медот.

Тука важи правилото-што помалку дожд,подобра година за медот. Посебно е лош периодичниот дожд на 3-4 дена кој го измива поленот од цветовите.

А за дабовиот нектар ,и тука правилото е што потопло, дабот прави повеќе лачење на нектарот и повеќе работа за пчелите

каде во скопјево да се најде добар природен мед?

каде во скопјево да се најде добар природен мед?
077507077 Ace se vika deckoto od Skopje e. Ima prvoklasen med, vekje 3 godina si zimam od nego i nema utka.

ROMA ROMA ROMA

Здраво, можеби прашањево не ми е за тука но сакав да прашам каде можам да најдам матичен млеч и прополис за да ги ставам во мед, бидејки прочитав дека сето тоа било многу корисно. Фала :)
Maticen mlec i polen a ne propolis vo medot. Pogore pisav od kogo zemam jas za mene, ovaa smesa ja zemav za decata a bogami i za nas i malce e cudna no mnoguuu pomaga.

Последно уредено од модератор:
Kaде можам да најдам манука мед?
Не најде така? Не го носат кај нас за жал, ако имаш некој по Скандинавија, Германија, Австралија да ти прати.

Не најде така? Не го носат кај нас за жал, ако имаш некој по Скандинавија, Германија, Австралија да ти прати.

Не најдов. Им реков во Биокулт да донесат. Запишаа за што се работи, па ќе видиме. Инаку во Србија и Хрватска oдредени продавници го набавуваат online, додека во Словенија го има во малопродажба.

http://www.manukahoney.si/

Ако може помош во врска со медот од Кам. Го чувам во фрижидер и повеќе не е во течна состојба, туку се кристализира и има и бела боја. Дали вака реагира секој природен мед, или пак се работи за ,, копија ,, од шеќер ?

Ако може помош во врска со медот од Кам. Го чувам во фрижидер и повеќе не е во течна состојба, туку се кристализира и има и бела боја. Дали вака реагира секој природен мед, или пак се работи за ,, копија ,, од шеќер ?
Секој природен мед на ладно кристализира. Ако не кристализира на ладно или со тек на време е тогаш треба да се загрижиш.
Ништо ставиго во некој сад со топла( млака ) вода и ке си се врати во првобитна состојба.
Само немој да го свариш.

Секој мед на ладно кристализира. На мед со повеќе сахароза ( шекер кај вештачки или прекумерна прихрана ако се работи за природен ) му треба повеќе време . Кристализацијата кај вештачкиот мед е нерамномерна, повеќе личи на снегулки, кај природниот е похомогена.

А може овде ова...давам 50 тегли стандардни (оние што ги викаме од кило) за 1 кгр. мед.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom