Мед

• Креатор на темата Креатор на темата rossonerka
  • Време на започнување Време на започнување
порано бегав ко којзнае од што да бегам . многу гаден ми беше:pos2: низ цела куќа ме бркаа за да ми дадат ( кога бев болен или сл.) а сега може во млеко и тоа малку пола лажица :toe:

Мед највеќе во палачинка со мелени ореви и во чај! А вака од тегла ретко за жал!

Го обожавам само мед да го јадам.

Мед ммм не сакам кога е многу течен ме нервира така во чај со лимон мх мх еве сега ќе одам да сркнам малце како ме потсетивте со темава:back:

Јас мед јадам со млеч.Скапо е 2500 ден 1кг.Ама енергија дава

Мммммм... Секој ден си лапнувам по некоја лажичка и стално си имаме дома :)
Од многу малечка се имам научено така... :)
Нај убаво ми е некогаш кога ќе си намачкам на лепче и со чаша млекце..
Милина :) :) :)

Убава тема, како за мене.
Медот го конзумирам секое утро - по 2 или 3 лажици. Го земам од кај Чичко Пере од Скребатно, поубав мед амин.

Почна да ме скокотка нешто во грлото додека ги читав постовите, бидејќи јас сум зависник од мед:vozbud:(друго благо никако не јадам и затоа...:toe:) Секоја ден јадам приближно околу 1/5, порано јадев 1/4 ама сега го намалив малце бидејќи може и не е толку препорачливо по толку да се јаде.Го мачкам на црн леб,во млеко во чај со бисквити и така го сркам по многу со пластична лажичка.Моментално јадам ливадски мед, полесен е некако за јадење, а шумскиот на зимо но тој е погус и заситува побрзо.

јадам мед.најчесто кога имам шлајмови.велат деја од медот се раскапувале :pos2: рекорд ми е 1 мала тегличка за 2 дена :vozbud:

мед сакам посебно во чај на лебче со путер од кикирики одлична комбинација сакам цветен и боров мед па уште од берово ако е мммм

Знам дека темава е стара, али може ли некој поискусен,медар да ми одговори на неколку малце покомплицирани прашања?

1. Дали хлорот во водата ги уништува минералите во медот (пијам вода со мед бидејќи читав дека е најдобра комбианација а и најлесно е некако може да се конзумира повеќе)

2. Како да се дознае дали медот е чист или има шеќер? дали има некој "тест" што може барем приближно да ни каже нешто повеќе.

3. Дали мешањето на медот со лимон исто така уништува некои од својствата во него (лимонската киселина можеби?)

4. Знам дека ова е релативно но сепак, каде во Македонија, поточно Скопје или околниве села како и да е може да се најде (чист високо квалитетен мед, не ми пречи да дадам некој денар повеќе за вистиски добар,прав мед)

Знам дека темава е стара, али може ли некој поискусен,медар да ми одговори на неколку малце покомплицирани прашања?

1. Дали хлорот во водата ги уништува минералите во медот (пијам вода со мед бидејќи читав дека е најдобра комбианација а и најлесно е некако може да се конзумира повеќе)

2. Како да се дознае дали медот е чист или има шеќер? дали има некој "тест" што може барем приближно да ни каже нешто повеќе.

3. Дали мешањето на медот со лимон исто така уништува некои од својствата во него (лимонската киселина можеби?)

4. Знам дека ова е релативно но сепак, каде во Македонија, поточно Скопје или околниве села како и да е може да се најде (чист високо квалитетен мед, не ми пречи да дадам некој денар повеќе за вистиски добар,прав мед)

1. Не
2. Од око неможе да се дознае. Ни вкусот не е поразличен. Само може шекерот да кристализира. Ако е чист мед нема шанси тоа да се случи.
3. Не
4. Незнам тоа...
...али имаш страна само за пчеластво. линк
има и форум, слободно прашувај ги што сакаш

Сакам мед, но не го јадам редовно. Не ми текнува да купам.:wink: Не знам дали е спомнато на темава, но медот е една од ретките, можеби и единствена храна која никогаш не се расипува. Може да кристализира, но тоа не е никаква пречка за конзумација, напротив. :vozbud:
Инаку сакам да пробам специфични видови мед (можеби и сум пробал ама сум заборавил) - од багрем, липа и тн. Сум јадел и пита, т.е. саќе со мед, мед измешан со ореви и лимон (за лек), но најмногу го сакам кога ќе кристализира, т.е. побели. Највкусен е!

Сакам мед, но не го јадам редовно. Не ми текнува да купам.:wink: Не знам дали е спомнато на темава, но медот е една од ретките, можеби и единствена храна која никогаш не се расипува. Може да кристализира, но тоа не е никаква пречка за конзумација, напротив. :vozbud:
Исто и јас:aplauz::aplauz::aplauz:

мед со маргарин, бе, залепени (мачкани) на леб, хум, јами.
197026-2.jpg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom