Ме касна куче, а докторите ме пратија да го уловам...

• Креатор на темата Креатор на темата emmy007
  • Време на започнување Време на започнување
Озбилно, додека е пациетот во животна опасност, наместо ако веќе се мора да се најде кучето, да се јават во Вардариште, тие пациетот го праќаат во потрага.... Не можам да се дочудам.
Муабетов, одам во полиција: Ме силуваа!!! Ај трк најди си го силувачот и донеси го, да видиме дал има сида, психичко нарушување.....
Да не е толку трагично, смешно ќе е.

Човек умре пред амбуланта, а докторка од амбулантата не сакаше да го погледне додека умираше... И таа кокона се' уште е на работа.
Што очекуваш повеќе од здравството во оваа држава?

Иако докториве знаат да бидат Животни, сепак - ја префрлам темава во Здравје.

Половична информација е полоша од лажна информација.

„Надлежните“ ја пропишале процедурата по која што докторите постапиле во случајов.
Процедура во која пациентот станува шинтер? :)))
Истото важи и за каснување од змија, или?

Пред неполни 3 часа ме касна куче во сред центар. Веднаш отидов во градската болница, таму ми направија преврска и ми дадоа упат за во државна болница е тука почнува револтот. Влегувам таму нема ниту доктор ниту жива душа доаѓа еден студент и ми вика ништо ќе одиш да го бараш кучето му викам како да го барам ми вика така му реков има ли тука доктор може ли да дојде некој и и се јавува на таа доаѓа и почнува да ми вика ( сум ја прекинала во некоја кафе дискусија ) што да ти правам јас сега и викам вие мене каже ти ми што јас да правам ништо ми вика иди најди го кучето и јави се на ветеринар да дојде да го види и викам а кучето ќе стој таму и ќе го чека веретинарот да дојде да го види и што ако случајно повторно ме нападне ми вика па што јас да ти правам сега тебе имаш 24 часа и тоа е тоа. Каков е овој закон, каквов е тој однос доктор-пациент? Колкави се шансите на површина од 50км да пронајдеш куче скитник? Срамно е и жално, бедно и патетично каков третман добиваат пациентите од оние во кои што го гледаат единствениот спас..
Најубаво е да си го тужиш градот заради нивната незаинтересираност за расчистување со кучињата скитници, пред некој месец една си лапна на 10к Е

Напис во Вест од пред три години
ВОДИЧ: ШТО ДА ПРАВИТЕ АКО ВЕ КАСНЕ КУЧЕ-СКИТНИК
Фатете го кучето што ве каснало
Тони Киранџиски од Ветеринарната управа вели дека во случај да ве касне куче, за да бидете сигурни дека не ви пренело беснило првата работа што треба да ја направите е да го фатите кучето и тоа да се стави во изолација.
"Ако е можно, потребно е да се фати кучето и да се однесе на испитување. Ако во рок од десетина дена кучето не покаже клинички знаци на беснило, значи дека не е заболено од оваа болест. Но за да бидете на сигурно дека навистина ја нема болеста, кучето се жртвува и потоа се испитува. Во случајов се жртвува животното, бидејќи човечкиот живот е пред животот на кучето", вели Киранџиски.
Во случај ако не е можно да се фати кучето, тогаш, како што објаснува Киранџиски, луѓето веднаш треба да се јават на лекар, каде добиваат соодветна вакцина и антисерум.
"Според статистиката само во 20 отсто од случаите кај луѓето се развива болеста беснило, ако биле сигурно каснати од бесно куче и ако при тоа не добиле медицинска помош. А ако навреме е интервенирано, односно добиле лекарска помош тогаш можностите да се развие болеста се минимални", вели Киранџиски.
понатаму:
Во Македонија нема беснило

Ветеринарната управа тврди дека во Македонија нема беснило, бидејќи последниот случај бил регистриран во 1999 година. Тони Киранџиски, раководител на сектор за здравствена заштита во Ветеринарната управа, вели дека никогаш не може сто процентно да се тврди дека оваа болест воопшто ја нема во земјава, но бидејќи десетина години не е забележан случај на заболени животни, се смета дека ја нема.
Доста фрлате камења по докторите. Написов е од пред три години. Таа процедура не е регулирана од докторите, регулирана е од министерството за здравство. Обратете се таму. Докторите не се боксерска вреќа за секоја фрустрација од системот што ќе се појави.

Напис во Вест од пред три години

понатаму:

Доста фрлате камења по докторите. Написов е од пред три години. Таа процедура не е регулирана од докторите, регулирана е од министерството за здравство. Обратете се таму. Докторите не се боксерска вреќа за секоја фрустрација од системот што ќе се појави.

Тоа е одлична идеја. Ако те нападне и касне некој доберман или питбул, сигурно првата реакција што ќе ја имаш е да го фатиш...

:D

Тоа е одлична идеја. Ако те нападне и касне некој доберман или питбул, сигурно првата реакција што ќе ја имаш е да го фатиш...

:D
Дебилно е 102.5%, ама пак ќе кажам, докторката што била на смена не ја смислила процедурата. Исто како што се сите дебилни процедури (на пример со упатите, сегашната организација на клиниките итн..) што ги прави толку комплицирани работите за пациентите, сите тие се наметнати од друга инстанца, а сите се нафрлаат на докторите како тие самите да се криви за тоа. Ни на нив не им одговара, но, за жал, нема сила што ќе го смени тоа.

Дебилно е 102.5%, ама пак ќе кажам, докторката што била на смена не ја смислила процедурата. Исто како што се сите дебилни процедури (на пример со упатите, сегашната организација на клиниките итн..) што ги прави толку комплицирани работите за пациентите, сите тие се наметнати од друга инстанца, а сите се нафрлаат на докторите како тие самите да се криви за тоа. Ни на нив не им одговара, но, за жал, нема сила што ќе го смени тоа.
Зошто по процедурата девојчето не добило антисерум? Зошто нели:
„Во случај ако не е можно да се фати кучето, тогаш, како што објаснува Киранџиски, луѓето веднаш треба да се јават на лекар, каде добиваат соодветна вакцина и антисерум.“

Она не го фатила кучето, се јавила на лекар и не добила вакцина и антисерум. Ама затоа искасана, наместо да добие грижа, била упатена да го брка кучето во темница... Свашта.

Да, истото.
--- надополнето: 30 октомври 2012 во 12:11 ---
Зошто по процедурата девојчето не добило антисерум? Зошто нели:
„Во случај ако не е можно да се фати кучето, тогаш, како што објаснува Киранџиски, луѓето веднаш треба да се јават на лекар, каде добиваат соодветна вакцина и антисерум.“

Она не го фатила кучето, се јавила на лекар и не добила вакцина и антисерум. Ама затоа искасана, наместо да добие грижа, била упатена да го брка кучето во темница... Свашта.
Добила, прочитај погоре.

:icon_mrgr:,,,,nekoj ke si skrshi zabche ,,shto se dofatil so ovaa fela,,struka da se poigruva ,,,
,,,ne ja znaete onaa od staro ,,,so ekim ,,kadija ,,,i muftija ,,,samo na kafe da si ,,,
,,,samo shto se se mislam deka tretiot komita shto ke shtrajkuva ke bide kodosh,,,,

Па добро што ако имаш некоја болест па кучето да се зарази? Срамота, оди најди го греота е.

Со оглед на тоа што пред некоја година отидов со дупка на уста отворена како кратер од (боксирач ваљда ..) во 6 сабајле и дежурната докторка ја прати чистачката да ми каже дека докторката е зафатена (а во цела државна немаше ниеден ебан човек , него си пиеше кафе кретенката) ....СЕ ама баш СЕ можам да очекувам од нашиве т.н доктори.

пс;и да , иам лузна ради неа сеа :D

и сеуште мислите дека треба да и се даде покачување на плата?
сеуште сметате дека се доктори за да помагаат, да прават добри дела, и дека треба да се поише ценети од останатите нас кои работи сосема друга работа за која исто зимаме плата?
ова ти е исто како нашите ценети пејачи што идат да пејат на хумантарни концерти за кои бараат пари :) а послем се перчат со тоа што имале учество на таков концерт :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom