MaxTV IPTV телевизија (Македонски Телеком) генерална дискусија (новости, прашања, проблеми)

Член од
24 април 2008
Мислења
11.236
Поени од реакции
12.923
Здраво дечки, ги сменив и јас ресиверите со новиве боксчиња, имам некое прашање од некој што ги има веќе подолго време.

Многу ми е ограничен интерфејсот, до апликации се стига во повеќе чекори а не гледам никакво кастомизирање.
Дали користите некој ланчер или слично. Како е интерфејсот дали користите мапирање на копчиња.

Дали има опција за виртуелен џоистик.. маус.. пробав со телефон не сака да се закачи блјтутот.
На кабел сум мислам подобро е за телевизија и wifi не може да се закачи.

И други некој финти.. апликации.. да ги опаметам малку боксчињава.
За да може wifi-то да ти работи треба да го исклучиш мрежниот кабел така работи
И чисто информативно, кога рисиверот е жично поврзан со рутерот односно преку мрежен кабел, Интернетот кој рисиверот го троши не се пресметува во остварениот месечен Интернет сообраќај.

Но кога рисиверот е безжично поврзан со рутерот односно преку Wi-Fi, Интернетот кој рисиверот го троши се пресметува во остварениот месечен Интернет сообраќај.

Член од
15 јули 2007
Мислења
16.340
Поени од реакции
8.563
И чисто информативно, кога рисиверот е жично поврзан со рутерот односно преку мрежен кабел, Интернетот кој рисиверот го троши не се пресметува во остварениот месечен Интернет сообраќај.

Но кога рисиверот е безжично поврзан со рутерот односно преку Wi-Fi, Интернетот кој рисиверот го троши се пресметува во остварениот месечен Интернет сообраќај.
Дали кога е на LAN кабел од рутер поврзан и кога користиш апликации да речеме Max, Netflix, Gley.. троши интернет? Или тоа дека не троши е само при гледање тв каналите?

Член од
21 ноември 2011
Мислења
1.644
Поени од реакции
1.007

Мислам дека си грешка во врска со wifi-то. Ниту на кабел ниту преку wifi се троши месечниот сообраќај. Ама не сум во можност да пробам преку кабел како ќе биде, моментално само на wifi (2 тв-ја).
Истово прашаљње и во телеком го поставив лани (чат, маил, фејсбук) за потрошувачката и сите исти одговор имаа..дека не се трошело...
ама како би се деле сообраќајот преку вифи незнам...
Автоматски споено мислење:

Дали кога е на LAN кабел од рутер поврзан и кога користиш апликации да речеме Max, Netflix, Gley.. троши интернет? Или тоа дека не троши е само при гледање тв каналите?
Цел муабет за потошувачката е мислам за тв каналите (wifi или кабел)

Едит: проверив (грубо) колку имаат потрошено 2та твја (магента апликацијата)...500гб
Плус имам 2 лаптопи и 3 мобилни прилучени на иста мрежа. Во телеком апликацијата кажува дека март месец вкуипно потрошено 344гб.
Сепак мислам дека не се троши месечниот сообраќај...
пс пак ќе напоменам...2та андроид боксови се на wifi приклучени

Последно уредено:
Член од
15 јули 2007
Мислења
16.340
Поени од реакции
8.563
Не би требало да троши на Wi Fi зошто исти е интернето, не е различен барем за гледање тв канали.

Член од
21 ноември 2011
Мислења
1.644
Поени од реакции
1.007
Еве поточно како е во сликиве...

Не би требало да троши на Wi Fi зошто исти е интернето, не е различен барем за гледање тв канали.
Тоа и ми е поентата....

Attachments

Член од
24 април 2008
Мислења
11.236
Поени од реакции
12.923
Не можеш да пристапиш до апликациите доколку не е веќе стартувана Магента ТВ апликација и доколку не си веќе најавен на истата, па од тука можам само да претпоставам дека не ти го пресметуваат.

Но не ме држи за збор, јас не сум корисник на Магента ТВ и затоа не знам колку е точно ова.

Едит: проверив (грубо) колку имаат потрошено 2та твја (магента апликацијата)...500гб
Плус имам 2 лаптопи и 3 мобилни прилучени на иста мрежа. Во телеком апликацијата кажува дека март месец вкуипно потрошено 344гб.
Сепак мислам дека не се троши месечниот сообраќај...
пс пак ќе напоменам...2та андроид боксови се на wifi приклучени
Ако Магента ТВ апликацијата работи на специфична TCP/UDP порта, тогаш веројатно го решиле и тоа.

Јас само објавив што слушнав пред година дена кога ја пуштија Магента ТВ во употреба во март 2024.

Последно уредено:
Член од
21 ноември 2011
Мислења
1.644
Поени од реакции
1.007
Не можеш да пристапиш до апликациите доколку не е веќе стартувана Магента ТВ апликација и доколку не си веќе најавен на истата, па од тука можам само да претпоставам дека не ти го пресметуваат.

Но не ме држи за збор, јас не сум корисник на Магента ТВ и затоа не знам колку е точно ова.

Ако Магента ТВ апликацијата работи на специфична TCP/UDP порта, тогаш веројатно го решиле и тоа.

Јас само објавив што слушнав пред година дена кога ја пуштија Магента ТВ во употреба во март 2024.
Таман си, имаше многу муабети за потрошувачката. И тогаш прашв телеком и од како се префрлив. Првиот пат не знаеја точно ама после рекоа дека не се троши месечниот сообраќај преку вифи.
Па спрема она што го видов како месечна потрошувачка, магента апликацијата не троши од месечниот буџет :)

Член од
27 декември 2008
Мислења
1.672
Поени од реакции
806
Таман си, имаше многу муабети за потрошувачката. И тогаш прашв телеком и од како се префрлив. Првиот пат не знаеја точно ама после рекоа дека не се троши месечниот сообраќај преку вифи.
Па спрема она што го видов како месечна потрошувачка, магента апликацијата не троши од месечниот буџет :)
Мене кога ми го поставија на самиот почеток од call центарот на 122 ми кажаа дека се троши кога боксовите се поврзани на wifi мрежа , не сум проверил со сигурност да го тврдам тоа ми го кажаа , знам само дека МАХ доколку се закачиш на wifi мрежа а не на твојата можеш да ги следиш содржините но не можеш да ја следиш телевизијата инаку МАХ го имам во претплатата на телеком ,ова го имам проверено додека мигриравме од бакар на оптика неколку дена братми немаше интернет и му го дадов боксот за да гледа МАХ

Член од
9 јануари 2021
Мислења
1.123
Поени од реакции
1.191
Eve sto nudi telekom dajte vase mislenje
Одлична им е понудата, ако си заинтересирана јави му се и префрли се на Телеком. Само за VoLTE треба на 122 да им се јавиш за да ти активираат за да имаш интернет дури зборуваш на телефон.
Ова е за кај што има оптика, иначе интернетот на бакар максимум е до 30/5 Mbps.

Член од
16 јануари 2018
Мислења
223
Поени од реакции
69
Одлична им е понудата, ако си заинтересирана јави му се и префрли се на Телеком. Само за VoLTE треба на 122 да им се јавиш за да ти активираат за да имаш интернет дури зборуваш на телефон.
Ова е за кај што има оптика, иначе интернетот на бакар максимум е до 30/5 Mbps.
Da i mobilnata im e eftina zavisi koja tarifa e

Член од
9 јануари 2021
Мислења
1.123
Поени од реакции
1.191
Da i mobilnata im e eftina zavisi koja tarifa e
М тарифата е, по 100ГБ даваат секој месец на нови корисници во важност од 12 месеци, после тоа се 60ГБ интернет, супер им е понудата

Член од
16 јануари 2018
Мислења
223
Поени од реакции
69
Navistina li kolku e pretplatata subvencija kolku davaat

М тарифата е, по 100ГБ даваат секој месец на нови корисници во важност од 12 месеци, после тоа се 60ГБ интернет, супер им е понудата
Se javi I sto ti vikaat

Последно уредено:
Член од
9 јануари 2021
Мислења
1.123
Поени од реакции
1.191
Navistina li kolku e pretplatata subvencija kolku davaat

Se javi I sto ti vikaat
Толку е претплатата, субвенцијата можно е да е помалку, незнам сега како е, јави им се да прашаш за субвенциите или некои од домашните ако е заинтересиран нека го контактира агентот од Телеком.

Последно уредено:
Член од
15 јули 2007
Мислења
16.340
Поени од реакции
8.563
Уште си работи Sport klub на Tелеком МК. Дури вчера немаше затемнувања на Sport klub a два исти натпревари кошарка се пренесуваа и на Sport klub и на Arena Sport.

Kajgana Shop

На врв Bottom