- Член од
- 18 октомври 2010
- Мислења
- 523
- Поени од реакции
- 164
НЕ БРЕ ЛУЃЕ ТОЈ Е ОД 19ВЕК РАЗБЕРЕТЕ !
Не мора толку да се нервираш, само прашав нешто што не знам. Relax.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
НЕ БРЕ ЛУЃЕ ТОЈ Е ОД 19ВЕК РАЗБЕРЕТЕ !
so kolku rang se polozuva matura makedonski otprilika
--- надополнето: 4 јуни 2013 во 20:18 ---
so kolku rang se polozuva matura makedonski otprilika
Хм, не ми се верува
Btw ќе те прашам што е поважно темата дадена за некој правец ( дали за романтизам , модернизам , класицизам и така натаму ) или општата тема . Која е бодувана повеќе ? - се надевам знаеш.
А дали го сметаш или не тоа во ред е твое сметање е тоа некое си сметање демек пф . И што ти треба да ја знаеш општата тема кога темата која ти носе повеќе од таа ја имаш на располагање .
И уште нешто ќе те прашам ти која ја пишуваше ?
Нам професорката ни рече дека најголеми се шансите за Странецот, Чекајќи го Годо и Проклета Авлија, со можност за корелација со останатите наши македонски дела (на пр. Пустина, Пиреј и сл.), но овие би биле главните.Можно е да се падне за Чехов на есејот?
Не, реализмот е правец на 19. век. Ками/Бекет ќе се падне. Иако тука спаѓа и Бодлер да речеме, ама не верувам.
nin9s јас не би знаел да ти одговорам, нека каже некој од овие што прошле ова.
Иначе The Man X ти сам го спомна Корчагин со тоа што кажуваше дека се работи за гимназија која имала највисок скор. Иначе, што мислиш во Корчагин колку петки има по македонски? Реално, во Корчагин не постои лош професор по македонски. Сите имаат извонредно знаење, е сега некои се построги, некои помалку, зависи. Ај да не тераме оф-топик.
Веќе јавна тајна е дека ги има тестовите, тие можат и да се набават, но и од голем дел од училиштата особено во Скопје ги имаат...Јас имам двајца другари, многу добри од Скопје кои се со мене на факултет и ми кажаа дека едно средно училиште секоја година ги има тестовите. Тие така положиле, не е ни чудно што тоа средно училиште Х, секоја година е прво според резултатите и тоа убедливо над другите, на републичко ниво..Како демек другите училишта пијат нафта... А за набавувањето кружат муабети дека можеби ги има за пари во Ск...но многу е тешко да се влези во трагата и да се стигне до вистинските луѓе..Парите се најмал проблем во овој случај...
Јас прашав и ми рекоја дека есејот НАЈВЕРОВАТНО ќе биди за "Чекајќи го Годо" од Албер Ками и Странецот, нешто за апсурдот, значи 2 писатели во еден есеј треба да бидат обработени...
Друга работа овај есеј треба да биди од 350-500 збора !!!
А тој другиот есеј на слободна тема шо бил до 150 збора, разбрав дека НЕМА ДА ИМА !!! Значи највероватно ќе се оди со еден есеј, сега колку е точно ќе видиме, така разбрав така ви кажвам !
А од каде ти е информацијата? Во самата програма пишува дека имаме избор за две теми, и тоа двете со ист фонд на зборови.Јас прашав и ми рекоја дека есејот НАЈВЕРОВАТНО ќе биди за "Чекајќи го Годо" од Албер Ками и Странецот, нешто за апсурдот, значи 2 писатели во еден есеј треба да бидат обработени...
Друга работа овај есеј треба да биди од 350-500 збора !!!
А тој другиот есеј на слободна тема шо бил до 150 збора, разбрав дека НЕМА ДА ИМА !!! Значи највероватно ќе се оди со еден есеј, сега колку е точно ќе видиме, така разбрав така ви кажвам !
А на слободната тема ние имаме избор за што ќе пишуваме или они ќе ни дадат тема? Ако е тоа второто, знае ли некој нешто повеќе за темата?
Не сум поминала, ама за тие што се дадени барем имаш претходно идеја што отприлика да пишуваш, а другото е повеќе на среќа, каква ќе биде темата...Како матурант што ќе полага во сабота, што ќе ми биде поарно слободна тема или да пишувам за тие што се дадени?
Се моли некој што поминал матура да каже.
--- надополнето: 5 јуни 2013 во 00:07 ---
Како матурант што ќе полага во сабота, што ќе ми биде поарно слободна тема или да пишувам за тие што се дадени?
Се моли некој што поминал матура да каже.![]()
јас еве што сум ја поминал матурата ти кажувам да си пишуваш за оваа тема што ви е дадена. плати му на човек 100-200 денари и нека ти напише за од прилика да знаеш што да пишуваш.Како матурант што ќе полага во сабота, што ќе ми биде поарно слободна тема или да пишувам за тие што се дадени?
Се моли некој што поминал матура да каже.
--- надополнето: 5 јуни 2013 во 00:07 ---
Како матурант што ќе полага во сабота, што ќе ми биде поарно слободна тема или да пишувам за тие што се дадени?
Се моли некој што поминал матура да каже.![]()