Матура

• Креатор на темата Креатор на темата elektro
  • Време на започнување Време на започнување
Da ama tie sto gi sostavuvet prasanjata se profesori vo Korcagin :D

Па минатата година го погодија есејот за македонски јазик кога го кажаа по форумиве и сите се растурија од поени на тоа :D . Се надевам и оваа година треба точно да биде :) . Не сум сигурен дали англиски го кажаа оти не полагав јас тоа а и немав работа со тоа :)

абе не бидете смешни каков корчагон, никој не ги знае прашањата.
овие од корчагин ги мислите богови се? :pos:
па ај ако има некој од корчагин нека пише на темава и нека ви го каже насловот од есејот ако веќе знаат од таму. :facepalm:
како и секоја година така и оваа секако дека "знаат" која е темата.

За македонски не е страшно, барем делата се знаат, напишете неколку реченици општо за егзистенцијализам и за модернизам (за да можете да комбинирате зависно од темата), еден пасус за Мерсо како лик, еден за овие лудите од Годо ама критички да бидат, не раскажување. И пак некој универзален завршен дел. Колку толку спремни ќе отидете.

Ама затоа англиски би било многу, многу добро кога би се знаела темата за есејот, оти вака е малце заебано:unsure:
Дека некој ги има тестовите ги има. Секоја година ги има и ќе ги има. Вие да ги спремате тестовите на внук, на син, на вашиот клас нема да кажете? Корчагин ако ги немаат, кој ќе ги има. Јас:pipi:

Ама треба некој да се најде да каже на простата раја.. Тие што ги имаат не седат по форуми на вакви теми, туку си луфтираат мозок.:P

Веќе јавна тајна е дека ги има тестовите, тие можат и да се набават, но и од голем дел од училиштата особено во Скопје ги имаат...Јас имам двајца другари, многу добри од Скопје кои се со мене на факултет и ми кажаа дека едно средно училиште секоја година ги има тестовите. Тие така положиле, не е ни чудно што тоа средно училиште Х, секоја година е прво според резултатите и тоа убедливо над другите, на републичко ниво..Како демек другите училишта пијат нафта... А за набавувањето кружат муабети дека можеби ги има за пари во Ск...но многу е тешко да се влези во трагата и да се стигне до вистинските луѓе..Парите се најмал проблем во овој случај...

Баш така. Да знам каде можат да се купат, зошто да не?
Ионака целта на полагањето матура е пропадната уште одамна. Наместо да се филтрира квалитетот, се издвојуваат оние кои имаат врски и ги добиле тестовите, оние кои препишале или на друг начин го заебале системов.:tapp:

Веќе јавна тајна е дека ги има тестовите, тие можат и да се набават, но и од голем дел од училиштата особено во Скопје ги имаат...Јас имам двајца другари, многу добри од Скопје кои се со мене на факултет и ми кажаа дека едно средно училиште секоја година ги има тестовите. Тие така положиле, не е ни чудно што тоа средно училиште Х, секоја година е прво според резултатите и тоа убедливо над другите, на републичко ниво..Како демек другите училишта пијат нафта... А за набавувањето кружат муабети дека можеби ги има за пари во Ск...но многу е тешко да се влези во трагата и да се стигне до вистинските луѓе..Парите се најмал проблем во овој случај...

Корчагин има најдобри оценки(барем последниве 4-5 години, ако не грешам).
Која ти е логикава, мислиш дека на сите 300 души им се делат тестовите ли?

јас досега колку што сфатив по македонски за есејот најпрвин во воведниот дел да се каже нешто за модернизмот, после главен дел да се спомне едно или двете дела ( Годо и Странецот) и да се направи разлика со мак. современа литература и завршен дел пак нешто демек глупости за разликите......
ако е вака арно барем да почнам нешто од дома да спремам, ако не е така, нека ме поправи некој.

п.с. лани си ги дознаа есеите по англики. дај бе и сеа кажете што ќе ви кошта ако некој ги знае да каже?
:(

Па минатата година го погодија есејот за македонски јазик кога го кажаа по форумиве и сите се растурија од поени на тоа :D . Се надевам и оваа година треба точно да биде :) . Не сум сигурен дали англиски го кажаа оти не полагав јас тоа а и немав работа со тоа :)

како бе тоа лани ја погодиле темата на форумов ?
ја лани полагав и ја следев темава и цело време се вртеше „светло на крајот на тунелот“ и на крај не беше таа...
стварно незнам ти на кое лани мислиш...

абе остајте лани, било па поминало, дајте сеа помагајте

како бе тоа лани ја погодиле темата на форумов ?
ја лани полагав и ја следев темава и цело време се вртеше „светло на крајот на тунелот“ и на крај не беше таа...
стварно незнам ти на кое лани мислиш...

Не на општата тема зборувам за онаа тема што треба да се пишува а се пишуваше за романтичарските ликови . А општата тема заборавив што беше лани дали беше за денешницата нешто со интернетот поврзано со телевизија што ти знам . Знам убаво јас на кое лани мислам не се секирај и јас бев дел од ланската матура ( да ја речеме матура , оти само на тоа не личеше ) а повеќето од вас знаат зошто :)

А оти не изберете општа тема по македонски што напињате со Годо ?

Шо ви е вас како на колење да ве носат ццц не ви дават да управувате со фирмата на доналд трамп него одиш на матура (ЧИТАЈ - тест за ретардација).

Не на општата тема зборувам за онаа тема што треба да се пишува а се пишуваше за романтичарските ликови . А општата тема заборавив што беше лани дали беше за денешницата нешто со интернетот поврзано со телевизија што ти знам . Знам убаво јас на кое лани мислам не се секирај и јас бев дел од ланската матура ( да ја речеме матура , оти само на тоа не личеше ) а повеќето од вас знаат зошто :)

темата за романтизмот ја не го сметам за „погодување“ на темата, зошто таа тема ни ја кажа професорката зошто таа тема и не е тајна, ја знаевме лани, се знае и оваа година, вистинскиот предизвик е да се дознае слободната тема.

П.С. ти изглеа си бегал од часовите по македонски :D

Да де, а инаку од тоа средно училиште Х произлегуваат пропалици и неспособни деца без грам мозок.

Матурите ги добиваат предвреме оние со врски и тие се распределени на повеќе места. Крај на муабетот.

Има некој кој што воопшто НЕ се замара за матурава?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom