Матура

• Креатор на темата Креатор на темата elektro
  • Време на започнување Време на започнување
темата за романтизмот ја не го сметам за „погодување“ на темата, зошто таа тема ни ја кажа професорката зошто таа тема и не е тајна, ја знаевме лани, се знае и оваа година, вистинскиот предизвик е да се дознае слободната тема.

П.С. ти изглеа си бегал од часовите по македонски :D

Хм, не ми се верува :)

Btw ќе те прашам што е поважно темата дадена за некој правец ( дали за романтизам , модернизам , класицизам и така натаму ) или општата тема . Која е бодувана повеќе ? - се надевам знаеш.
А дали го сметаш или не тоа во ред е твое сметање е тоа некое си сметање демек пф . И што ти треба да ја знаеш општата тема кога темата која ти носе повеќе од таа ја имаш на располагање .
И уште нешто ќе те прашам ти која ја пишуваше ?

Има некој кој што воопшто НЕ се замара за матурава?

Искрено, не се замарам дотолку пошто не ми се потребни највисоките оценки за упис на факс. Влегувам во државна квота на правен и со 4ки. Не дека не се замарам воопшто, ама не учам турбо ко некои луѓе од клас кои планираат на медицина да идат. :D

Иначе, муабетов со Корчагин ви е....јас сум од Корчагин и одма ќе ви кажам дека никој ги нема тестовите. Ако некој има, а тоа се поединци (читај: не повеќе од 3-4 луѓе), никој нема да знае. Не се дотолку глупи да ги фатат и после да си полагаат следна година. Досега Корчагин беше најдобар по успехот од матура. Ќе видиме за годинава дали ќе го оправдаме тоа или приматот ќе го земе Орце/ЈБТ-Битола. За членот што тресна дека Корчагин е прв затоа што ја има матурата (нема логика нели), од каде тоа дека Корчагин бил убедливо прв? Ако си ја проверил последната година, ќе видиш дека разликата пред ЈБТ-Битола е само 0.04 ми се чини. Така да не трескај друг пат.
Матурата е пропаднат проект. Пак работат врските (сегде може да ги има), на самите испити има еден куп препишување, па штитење по етничка припадност и слично...

Иначе, околу есејот...лесно можете да се заебете ако изберете општа тема. Изберете само доколку имате доволен број на факти и аргументи. Да не кажам дека прилично субјективно може да се оценува. За темата од материјалот се знае. Ако напишеш школски, со воведен, главен и завршен дел, без правописни грешки и слично, со добра содржина, не ти бегаат барем 11 поени (вкупно се 13).

Не си правете филмови дека некој лани ги знаел темите за есеите...и нас ни кажуваја дека претходната генерација ги знаела..ама само се вртат муабети
Инаку сигурно имате некои правци кои ви се посочени..од нив ќе дадат не се плашете
Мое гледиште е дека матурата е срање и дека не е баш слика на вистинското знаење.

На сите гледиштето ни е дека матурава/екстерново се промашени.
Не се оценува вистинското знаење... ?! Чекајте бе малце, кое знаење?! Не сте свесни колку ништо не знаеме.
Џабе мрчиме за матури/екстерни/тестирања... Целиот образовен процес ни е катастрофа, така да ќе ја преживееме и матурава, ништо страшно.
Да не забегувам многу офф (ми дое само да промрчам, пошто секој втор го коментира ова), еве ви едно видео кое вреди да се изгледа

Хм, не ми се верува :)

Btw ќе те прашам што е поважно темата дадена за некој правец ( дали за романтизам , модернизам , класицизам и така натаму ) или општата тема . Која е бодувана повеќе ? - се надевам знаеш.
А дали го сметаш или не тоа во ред е твое сметање е тоа некое си сметање демек пф . И што ти треба да ја знаеш општата тема кога темата која ти носе повеќе од таа ја имаш на располагање .
И уште нешто ќе те прашам ти која ја пишуваше ?

тој што ти кажал дека темата од правците повеќе се бодува, опасно те излажал...
двете теми се бодуваат исто, а ако е нешто битно јас ја избрав потешката опција и пишував за слободната тема (потешка е зошто есејот не го спремаш од дома како што правеа многу матуранти за темата за романтизам)

Извинете, едно смешно прашање :).Со колку отприлика бодови се положува македонски .Знам дека е секад различно ама до сега како е било отприлика?

тој што ти кажал дека темата од правците повеќе се бодува, опасно те излажал...
двете теми се бодуваат исто, а ако е нешто битно јас ја избрав потешката опција и пишував за слободната тема (потешка е зошто есејот не го спремаш од дома како што правеа многу матуранти за темата за романтизам)

Па добро ти си барал предизвик и си добил , оние барале полесен начин и добиле така да фифти фифти :)

Па добро ти си барал предизвик и си добил , оние барале полесен начин и добиле така да фифти фифти :)

ја не се жалам, на крајот бев задоволен, иако можеше и подобро

Јас се надевам само на среќа па ке видиме иначе темата и нас ни кажаја дека отприлика е за Ками и Бекет односно Модернзмот во 20 век ...

so kolku rang se polozuva matura makedonski otprilika
--- надополнето: 4 јуни 2013 во 20:18 ---
so kolku rang se polozuva matura makedonski otprilika

Се
Искрено, не се замарам дотолку пошто не ми се потребни највисоките оценки за упис на факс. Влегувам во државна квота на правен и со 4ки. Не дека не се замарам воопшто, ама не учам турбо ко некои луѓе од клас кои планираат на медицина да идат. :D

Иначе, муабетов со Корчагин ви е....јас сум од Корчагин и одма ќе ви кажам дека никој ги нема тестовите. Ако некој има, а тоа се поединци (читај: не повеќе од 3-4 луѓе), никој нема да знае. Не се дотолку глупи да ги фатат и после да си полагаат следна година. Досега Корчагин беше најдобар по успехот од матура. Ќе видиме за годинава дали ќе го оправдаме тоа или приматот ќе го земе Орце/ЈБТ-Битола. За членот што тресна дека Корчагин е прв затоа што ја има матурата (нема логика нели), од каде тоа дека Корчагин бил убедливо прв? Ако си ја проверил последната година, ќе видиш дека разликата пред ЈБТ-Битола е само 0.04 ми се чини. Така да не трескај друг пат.
Матурата е пропаднат проект. Пак работат врските (сегде може да ги има), на самите испити има еден куп препишување, па штитење по етничка припадност и слично...

Иначе, околу есејот...лесно можете да се заебете ако изберете општа тема. Изберете само доколку имате доволен број на факти и аргументи. Да не кажам дека прилично субјективно може да се оценува. За темата од материјалот се знае. Ако напишеш школски, со воведен, главен и завршен дел, без правописни грешки и слично, со добра содржина, не ти бегаат барем 11 поени (вкупно се 13).

Го ценам твоето мислење, но никој не спомена Корчагин во разговорот... И да, не кажав дека тестовите таму масовно се делат како алва тоа е нормално.. кога ме влечете веке за јазик..кога една моја генерација која имаше над 80 петки по македонски јазик (не велам дека и тука нема врски) не успеа да ве симне од врвот кој го држите со години, нема никој да успее во следните години. Јас знам дека има деца што учат, но сите да се натпросечно ителигентни..се коси со реалноста едноставно...А дека матурата е пропаднат проект, да пропаднат е, бидејќи сите се прават дека е нешто легитимно и легално а од тоа нема ни Л. Но, најголем проблем не е средното, впрочем од таму почнува се. Она што ја дава вистинската слика за образованието како систем во државата е високото образование.. тоа е веќе друга тема.. неважна во моментов . Еден поздрав од поранешен ученик од ЈБТ - БИТОЛА

Можно е да се падне за Чехов на есејот?

Можно е да се падне за Чехов на есејот?

Не, реализмот е правец на 19. век. Ками/Бекет ќе се падне. Иако тука спаѓа и Бодлер да речеме, ама не верувам.

nin9s јас не би знаел да ти одговорам, нека каже некој од овие што прошле ова. :D

Иначе The Man X ти сам го спомна Корчагин со тоа што кажуваше дека се работи за гимназија која имала највисок скор. Иначе, што мислиш во Корчагин колку петки има по македонски? Реално, во Корчагин не постои лош професор по македонски. Сите имаат извонредно знаење, е сега некои се построги, некои помалку, зависи. Ај да не тераме оф-топик.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom