Матура

• Креатор на темата Креатор на темата elektro
  • Време на започнување Време на започнување
Па веќе имат истакнато (подолго време) ама кој да отиде да провери....:tapp:

ДПМК се одлучи за оваа испитна година темата да ја извлече од периодот - Книжевните правци во 20 век и современата литература (во испитните програми се наведени авторите кои припаѓаат на овој период). Учениците задолжително ќе треба да изберат дела и автори од светската книжевност кои го отсликуваат овој период , но во пишаниот одговор на темата ќе може да дадат примери и од националната литература.

Препоставувам дека се работи за делата на Шарл Бодлер, Албер Ками и Семјуел Бекет, па ако е така тогаш полесни теми за есеј не би можеле да добиете. ;) Полесен и поинтересен правец - здравје. Може да се пишува на долго и широко. :P

Абе нема потреба од паника, поради тоа што есејот ќе ви претставува најмал проблем околу решавањето на матурата. Според мене најмногу обрнете внимание на граматиката, поради тоа што ланската година најмногу грешки и најкомплецирани задачи се наоѓаа во граматичкиот дел на матурската задача. Што се однесува до есејот, предвреме ќе знаете од која област ќе биде есејот, како што минатата година беше романтизам, па мислам дека ова година има големи шанси да се добие есеј од литературата од XX век. Доколку некој не знае баш што треба да пишува за есејот од ова тема, слободно ќе може да пишува за онаа другата тема т.е. слободна тема, која што носи исто толку поени колку што носи и другиот есеи. Така да нема потреба од многу паника и уште еднаш повеќе внимание треба да се обрни на граматиката. :)

Ама не ја запоставувајте и литературата, зошто лани пример барем за мене многу потешки ми беа прашањата од литературата него од граматиката. Според мене треба посебно внимание на поезијата.

Јас полагав минатата година.

Можам да ти кажам само дека никој нема да ги знае темите, истото се случуваше и кога ние полагавме, само ќе се прават фраеришта и ќе шират дезинформации.
А како изгледа тестот англиски, што имаше конкретно?

Здраво нов сум на форумот(би рекол) и сакам да прашам нешто.
Значи 3 година сум во гимназија и наредната година завршувам е сега оценките ми се двојки-тројки(шарени) многу не учам во средно поради тоа што според мене не вреде да се учи, па за понатаму би сакал да одам на факултет е значи сега прашањето е дали оценките во средното образование влијаат на запишувањето на факултет.
Би сакал да се запишам на ''Универзитет "Св. Кирил и Методиј" - Скопје'' и поради тоа што не сум искусен со овие работи би сакал малку совети доколку е можно како на пример дали ќе можам да се запишам на тој универзитет со овој успех.

Нема никаква врска ова со матура но прашав во врска со ова на една друга тема и никој не ми одговори па да се обидам овде.

Значи 3 година сум во гимназија и наредната година завршувам е сега оценките ми се двојки-тројки(шарени) многу не учам во средно поради тоа што според мене не вреде да се учи, па за понатаму би сакал да одам на факултет е значи сега прашањето е дали оценките во средното образование влијаат на запишувањето на факултет.
Би сакал да се запишам на ''Универзитет "Св. Кирил и Методиј" - Скопје'' и поради тоа што не сум искусен со овие работи би сакал малку совети доколку е можно како на пример дали ќе можам да се запишам на тој универзитет со овој успех.

Нема никаква врска ова со матура но прашав во врска со ова на една друга тема и никој не ми одговори па да се обидам овде.
Секако дека влијаат, 60% од поените што се пресметуваат за упис на факултет се од успехот од средно и 40% од матурата. За тоа дали ќе можеш ќе знаеш на крај кога ќе завршиш со матурата и тогаш ќе си пресметаш поени, ќе си споредиш резултати пример со претходната година за да видиш како стојат отприлика работите и ќе знаеш имаш или немаш шанси.

Имам 17 години и мислам дека знам се па нема потреба да учам. Потчитнувам вечерта пред писмена колку ради реда и да не паднам, а плус и татко ми ќе ме тепа ако "не учам". Мајка ми ме тера да одам на факултет, не оти ми се оди мене ама ми вика срамота било ако не одам и плус синот на комшиите оди на факултет па сходно морам и јас да одам. Е сега, добивам само 2ки и 3ки, што викате, ќе ме примат на Харвард со оценкиве или да ги поправам во 4ки прво па после да му ја мислам?

Седни учи како што треба другар дури имаш шанса. Дури ми го читаш одговоров мој попаметно би ти било да пробаш некој есеј да напишеш за тоа време.

Јас полагам на 13ти..
--- надополнето: 27 мај 2013 во 18:54 ---
Јас полагам на 13ти..

На 8ми се полага македонски, а на 11ти англиски/математика. У цела држава е така.

За англиски има некој прирачник од кај треба да се учи?

викате дека никој не ги знае тестовите?
викате дека никој не ги знае есеите?
а што ако имам некој многу близок што ги прави тестовите :sneaky: и ги знам темите?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom