Матура

• Креатор на темата Креатор на темата elektro
  • Време на започнување Време на започнување
Sigurno e taa,i toa sigorno vi kazale profesorkite i pokonkretno za sto da pisuvate.Kje bide razlicno formuliran naslovot ali ako ve spremale 4 godini ko nas kje znaete da se snajdete.

Дечки сигурно е ова со темава за хуманизам и ренесанса, или ептен шпекулација? Не знам за предходните години дали испаѓале точни информациите затоа прашувам. Инаку да прашам дали е нешто специјално тешко, бидејки имаме уште 2 дена а не сум книга фатил :D, но ги имам прочитано сите дела во овие 4 години. Мислам само дека ќе имам проблеми со известување/барање/молба пишувањето. :)
по сигурно неможе, на сајтот за матура од министерство е објавено дека ќе биде од хуманизам и ренесанса само како ќе биде точно формулирана не се знае :D

https://attachment.fbsbx.com/file_d...inline=1&ext=1401343977&hash=ASuxLg59npqjzJ2k

Еве си пишува се овде.[DOUBLEPOST=1401344332][/DOUBLEPOST]
Дечки сигурно е ова со темава за хуманизам и ренесанса, или ептен шпекулација? Не знам за предходните години дали испаѓале точни информациите затоа прашувам. Инаку да прашам дали е нешто специјално тешко, бидејки имаме уште 2 дена а не сум книга фатил :D, но ги имам прочитано сите дела во овие 4 години. Мислам само дека ќе имам проблеми со известување/барање/молба пишувањето. :)
Немаме ние таква работа како пишување на известување/барање/молба, освен ако е таа слободната тема. Читни нешто, не е тешко, ама ако не ја прочиташ барем еднаш скриптата, мислам дека нема да ти биде ни лесно.

Последно уредено од модератор:
https://attachment.fbsbx.com/file_d...inline=1&ext=1401343977&hash=ASuxLg59npqjzJ2k

Еве си пишува се овде.[DOUBLEPOST=1401344332][/DOUBLEPOST]
Немаме ние таква работа како пишување на известување/барање/молба, освен ако е таа слободната тема. Читни нешто, не е тешко, ама ако не ја прочиташ барем еднаш скриптата, мислам дека нема да ти биде ни лесно.
вчера ги решив сите тестови, и можам да кажам дека солидни 80% ги знам. И да не си ги читал делата можеш од извадокот да заклучиш какви емоции, чувства има ликот во делото(пошто тоа се најчестите прашања). Едноставно што ми е тешко е старословенската литература, панонски легенди, о писменех, црноризец храбар.
Инаку ако те разбрав добро, сакаш да кажеш дека пишуваш само една од понудените теми и ништо друго. Јас мислев дека ќе има да избереш една од понудените теми+барање/молба/соопштение.

вчера ги решив сите тестови, и можам да кажам дека солидни 80% ги знам. И да не си ги читал делата можеш од извадокот да заклучиш какви емоции, чувства има ликот во делото(пошто тоа се најчестите прашања). Едноставно што ми е тешко е старословенската литература, панонски легенди, о писменех, црноризец храбар.
Инаку ако те разбрав добро, сакаш да кажеш дека пишуваш само една од понудените теми и ништо друго. Јас мислев дека ќе има да избереш една од понудените теми+барање/молба/соопштение.
Да, види во последните матури како пишува за овој дел од матурата. Значи бираш една тема од две понудени. Едната е поврзана со хуманизам и ренесанса, а другата е слободна тема и ти ја даваат тогаш. Тоа можи да биди и барање/молба/што и да е, а можи и да биди обичен есеј. Есејот не треба да ги надминува границите од 350-500 збора, а во овие зборови се бројат и најмали сврзници и честички.

Освен ако не е нешто сменето, одамна не се пишува молба/барање...

Има онлајн тестови???

Има онлајн тестови???
Сите матурски тестови од минатите години заедно со клучевите ги има на страната на државна матура.
И добро бе, уште некој не ја знае темата? Чудно...

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk

Сите матурски тестови од минатите години заедно со клучевите ги има на страната на државна матура.
И добро бе, уште некој не ја знае темата? Чудно...

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk
Ја ко што знам хуманизам и ренесанса со осврт на Дон Кихот

Знае ли некој како правилно темата како ке биде формулирана

Во интерес за успешна подготовка и реализација на матурскиот испит по
македонски, албански и турски јазик и литература ве известуваме дека преку
содржината на тестот по овие наставни предмети ќе се испитуваат
постигањата на учениците во трите способности Книжевна анализа, Читање со
разбирање, Пишување (со прашања од подрачјето Јазик), како и во сите
испитни сесии досега.
Учениците ќе треба да пишуваат еден текст, при што ќе имаат можност да
изберат, на самиот ден на испитот, дали ќе пишуваат на слободна тема или на
тема извлечена од материјалот кој се реализира според наставните програми,
а се дел од испитната програма. ДПМК се одлучи за оваа испитна година
темата да ја извлече од периодот Хуманизам и Ренесанса во литертурата
(во испитните програми се наведени авторите кои припаѓаат на овој период).
Учениците задолжително ќе треба да изберат дела и автори од светската
книжевност кои го отсликуваат овој период , но во пишаниот одговор на
темата ќе може да дадат примери и од националната литература. Идејата
на Хуманизмот и Ренесансата треба да се претстави преку најмалку два
лика од различни дела.
Препорака за учениците – идни матуранти
Идните матуранти:
- не треба да препишуваат и не треба да дозволат друг да препишува од
нив;
- не треба да користат туѓи текстови или реченици;
- не треба да преземаат готови информации од различни извори, дури и
ако се работи за познати мисли од некоја книга, од некоја личност - тоа
се смета за литературна кражба-плагијат. За секој преземен текст ќе
треба да се наведе изворот.

Во процесот на прегледување на тестовите оценувачите се тие кои ќе го
воочат тоа, па во таква ситуација целиот тест ќе се вреднува со 0 поени.
Во интерес на успешна реализација на испитот и на остварување на
подобри резултати ве информираме дека со прашања и сугестии ќе можете да
се обраќате на координаторите за матура од ДИЦ, задолжени за овие
наставни предмети.

Де бе, не сум некој гениј,ама ја гледав матурата од лани,лесна беше ,повеќето е читање со разбирање е сеа ти треба малце да имаш некакви познавања дали граматика дали литература,другото може се да се одговори според извадокот погоре,како што спомна еден од членовите :)

Човекот како центар во хуманизмот и ренесансата.
- Влијанието на уметноста врз животот на човекот.
Неофицијално ова биле темите од некој македонист ова е од фемина па сеа незнам :D

Човекот како центар во хуманизмот и ренесансата.
- Влијанието на уметноста врз животот на човекот.
Неофицијално ова биле темите од некој македонист ова е од фемина па сеа незнам :D
Уште сега ќе почнам да си ги комбинирам ликовите :D Хамлет-Дон Кихот, Хамлет-Данте, па може и нешто од Канционер да има но не верувам.
Инаку низ моево школо се шушка дека ептен сличен ќе бил тестот со 2007 година. Не знам колку е точна оваа информација.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom