Математика + ЛОГИКА

• Креатор на темата Креатор на темата gerard
  • Време на започнување Време на започнување
Еве ви уште една од мене
Си биле двајца браќа. Постариот од нив до сега си го прославил роденденот 2 пати а помалиот 5 пати. Двајцата се сеуште живи. Како е тоа можно?

едниот има 8 години и е роден на 29 февруари, а другиот има 5 години

едниот има 8 години и е роден на 29 февруари, а другиот има 5 години
точен одговор ама не мора да значи дека постариот има 8 години може да има од 8 до 11.

Уште една од мене

Еден човек треба да пренесе три кугли преку мост на кој ''носивост''(крајна тежина што може да ја издржи) му е 80 килограми. Човекот има 79 килограми а секоја од тие кугли има по 1 килограм. Човекот смее еднаш само да го премине мостот и мора да ги однесе сите кугли наеднаш а да не се искрши мостот. Како е тоа можно??

п.с. не е некој виц па да испадне некое трето како одговор на пример ќе пројде преку река или ќе ги фрли куглите на другата страна или.....не е штосот таму туку во прашањето.

Уште една од мене

Еден човек треба да пренесе три кугли преку мост на кој ''носивост''(крајна тежина што може да ја издржи) му е 80 килограми. Човекот има 79 килограми а секоја од тие кугли има по 1 килограм. Човекот смее еднаш само да го премине мостот и мора да ги однесе сите кугли наеднаш а да не се искрши мостот. Како е тоа можно??

п.с. не е некој виц па да испадне некое трето како одговор на пример ќе пројде преку река или ќе ги фрли куглите на другата страна или.....не е штосот таму туку во прашањето.

Ќе жонглира со куглите, при што цело време само една има в рака.

Уште една од мене

Човекот има носивост од 80 килограми,јас мислам дека неговите килограми не спаѓаат у носивоста која ја издржуа чоекот,така да може да ги земе сите три и комотно да си го помине мостот. Па не значи дека ако јас тежам 50 килограми можам да издржам 50+ тие што можам реално да ги дигнам(еве нека се 15),не велам јас најмногу дигам 65 килограми туку 15 :) . Ако сум грешка и не се брои така,тогаш одговорот на фантом би требало да биде точен :)

Човекот има носивост од 80 килограми,јас мислам дека неговите килограми не спаѓаат у носивоста која ја издржуа чоекот,така да може да ги земе сите три и комотно да си го помине мостот. Па не значи дека ако јас тежам 50 килограми можам да издржам 50+ тие што можам реално да ги дигнам(еве нека се 15),не велам јас најмногу дигам 65 килограми туку 15 :) . Ако сум грешка и не се брои така,тогаш одговорот на фантом би требало да биде точен :)

Носивоста на мостот е 80 кила :)

Sonuvas deka si vo tunel.. Od ednata strana ti ide voz od drugata zmej.. Sto ke napravis?

Гаден е на кондиција ве фаќа...:)

Не видов дека пак сте ја разработиле темата. Ајде да решам барем една и да спијам. АјДЕ ХУ'с НЕКСТ(Надал style):vozbud:

Ако сакаш да одиш да спиеш, а никој не ти поставува загатка, што ќе направиш? :)

Sekoe dete vo familijata ima najmalku po 3 braka i 2 sestri.. Koj e najmaliot broj na deca sto bi mozela da gi ima taa familija?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom