Математика + ЛОГИКА

runBABYrun

Секој ден НЕ е Велигден
Член од
1 февруари 2007
Мислења
724
Поени од реакции
0
Еве ви уште една од мене
Си биле двајца браќа. Постариот од нив до сега си го прославил роденденот 2 пати а помалиот 5 пати. Двајцата се сеуште живи. Како е тоа можно?

Fantom

Chikara
Член од
4 јуни 2006
Мислења
11.453
Поени од реакции
812
едниот има 8 години и е роден на 29 февруари, а другиот има 5 години

runBABYrun

Секој ден НЕ е Велигден
Член од
1 февруари 2007
Мислења
724
Поени од реакции
0
едниот има 8 години и е роден на 29 февруари, а другиот има 5 години
точен одговор ама не мора да значи дека постариот има 8 години може да има од 8 до 11.

runBABYrun

Секој ден НЕ е Велигден
Член од
1 февруари 2007
Мислења
724
Поени од реакции
0
Уште една од мене

Еден човек треба да пренесе три кугли преку мост на кој ''носивост''(крајна тежина што може да ја издржи) му е 80 килограми. Човекот има 79 килограми а секоја од тие кугли има по 1 килограм. Човекот смее еднаш само да го премине мостот и мора да ги однесе сите кугли наеднаш а да не се искрши мостот. Како е тоа можно??

п.с. не е некој виц па да испадне некое трето како одговор на пример ќе пројде преку река или ќе ги фрли куглите на другата страна или.....не е штосот таму туку во прашањето.

Fantom

Chikara
Член од
4 јуни 2006
Мислења
11.453
Поени од реакции
812
Уште една од мене

Еден човек треба да пренесе три кугли преку мост на кој ''носивост''(крајна тежина што може да ја издржи) му е 80 килограми. Човекот има 79 килограми а секоја од тие кугли има по 1 килограм. Човекот смее еднаш само да го премине мостот и мора да ги однесе сите кугли наеднаш а да не се искрши мостот. Како е тоа можно??

п.с. не е некој виц па да испадне некое трето како одговор на пример ќе пројде преку река или ќе ги фрли куглите на другата страна или.....не е штосот таму туку во прашањето.
Ќе жонглира со куглите, при што цело време само една има в рака.

СпаЈдеР

DissentiveMoron202
Член од
1 март 2006
Мислења
3.201
Поени од реакции
52
Уште една од мене

Човекот има носивост од 80 килограми,јас мислам дека неговите килограми не спаѓаат у носивоста која ја издржуа чоекот,така да може да ги земе сите три и комотно да си го помине мостот. Па не значи дека ако јас тежам 50 килограми можам да издржам 50+ тие што можам реално да ги дигнам(еве нека се 15),не велам јас најмногу дигам 65 килограми туку 15 :) . Ако сум грешка и не се брои така,тогаш одговорот на фантом би требало да биде точен :)

Fantom

Chikara
Член од
4 јуни 2006
Мислења
11.453
Поени од реакции
812
Човекот има носивост од 80 килограми,јас мислам дека неговите килограми не спаѓаат у носивоста која ја издржуа чоекот,така да може да ги земе сите три и комотно да си го помине мостот. Па не значи дека ако јас тежам 50 килограми можам да издржам 50+ тие што можам реално да ги дигнам(еве нека се 15),не велам јас најмногу дигам 65 килограми туку 15 :) . Ако сум грешка и не се брои така,тогаш одговорот на фантом би требало да биде точен :)
Носивоста на мостот е 80 кила :)

girlll

§įмθπŞ ďª φΪШ
Член од
28 јануари 2007
Мислења
3.418
Поени од реакции
111
Sonuvas deka si vo tunel.. Od ednata strana ti ide voz od drugata zmej.. Sto ke napravis?

Член од
20 март 2007
Мислења
8.493
Поени од реакции
308
Гаден е на кондиција ве фаќа...:)

Не видов дека пак сте ја разработиле темата. Ајде да решам барем една и да спијам. АјДЕ ХУ'с НЕКСТ(Надал style):vozbud:

Fantom

Chikara
Член од
4 јуни 2006
Мислења
11.453
Поени од реакции
812
Ако сакаш да одиш да спиеш, а никој не ти поставува загатка, што ќе направиш? :)

girlll

§įмθπŞ ďª φΪШ
Член од
28 јануари 2007
Мислења
3.418
Поени од реакции
111
Sekoe dete vo familijata ima najmalku po 3 braka i 2 sestri.. Koj e najmaliot broj na deca sto bi mozela da gi ima taa familija?

Kajgana Shop

На врв Bottom