Машински Факултет

• Креатор на темата Креатор на темата DimceY
  • Време на започнување Време на започнување
Здраво! Планирам да се запишам на машински факултет, па да прашам дали некој знае кој е подобар и поперспективен смер од мехатроника, моторни возила или индустриско инженерство, или пак ке ми препорача некој друг смер. Ви благодарам однапред!

Здраво на сите! Имам неколку прашања до членови што веќе завршиле или моментално студираат на Машински. Најпрво ме интересира дали е тешко да се влезе во државна квота на смерови како Енергетика и екологија, Моторни возила или Мехатроника? *имам 94,6 поени*. Исто така ме интересира дали испитите по Физика(и дргите слични предмети) се полагаат со задачи или есејски и колку е застапено диференцијално сметање во математиките? Инаку, Математика 1 и 2 најмногу ме плашат поради професорот, нели сите го опишуваат како прилично зафркнат. Би сакал да слушнам ваши искуства и мислења за него како професор. :):):):)

На ИИМ или на МВ,со колку бода најмалце има влезено некој во државна квота? Имам 79 бода :D

Имам неколку прашања во врска со запишување...
Дали може ако се запишам прва година на машински на индустриски дизајн и после тоа да имам шанса да одам во странство (пример во Холандија) да продолжам на друг факулет ?
И дали со запишување на машински со сите документи вклучувајки и ако донесам мое портфолио ќе смени нешто ?
Дали го препорачувате индустриски дизајн смерот за артисти како мене ?

Здраво! Планирам да се запишам на машински факултет, па да прашам дали некој знае кој е подобар и поперспективен смер од мехатроника, моторни возила или индустриско инженерство, или пак ке ми препорача некој друг смер. Ви благодарам однапред!

Здраво на сите! Имам неколку прашања до членови што веќе завршиле или моментално студираат на Машински. Најпрво ме интересира дали е тешко да се влезе во државна квота на смерови како Енергетика и екологија, Моторни возила или Мехатроника? *имам 94,6 поени*. Исто така ме интересира дали испитите по Физика(и дргите слични предмети) се полагаат со задачи или есејски и колку е застапено диференцијално сметање во математиките? Инаку, Математика 1 и 2 најмногу ме плашат поради професорот, нели сите го опишуваат како прилично зафркнат. Би сакал да слушнам ваши искуства и мислења за него како професор. :):):):)

На ИИМ или на МВ,со колку бода најмалце има влезено некој во државна квота? Имам 79 бода :D

Имам неколку прашања во врска со запишување...
Дали може ако се запишам прва година на машински на индустриски дизајн и после тоа да имам шанса да одам во странство (пример во Холандија) да продолжам на друг факулет ?
И дали со запишување на машински со сите документи вклучувајки и ако донесам мое портфолио ќе смени нешто ?
Дали го препорачувате индустриски дизајн смерот за артисти како мене ?

Прва година се истите предмети на сите 4годишни студии, па ако се мислите за смерот, можете во втора година да се префрлите на некој друг, и пак ќе бидете во државна квота.

@ACE11 - со многу помалку од 94 поени се влева државна квота :D инаку предмет физика нема, има предмети кои се учеле во средно како поглавија (теми) од физика - динамика, кинематика, термодинамика, механика на флуиди и др. Математиките се малку потешки од другите предмети од прва година, ама се поминуваат, со редовност и вежбање.

@KaWaGuChI - со 79 влеваш на МВ сигурно, а за ИИМ незз :D

@eXecutex - ако во странство (кај и да било) најдеш студиска програма која е слична на инд. овде, можеш да се префрлиш таму. Смерот е дизајн, ама имаш и математика и предмети од механика, па види си дали ти одговара.

Zdravo , dali kje moze nekoj da mi kaze neshto povekje za predmetot statika ( shto se uchi dali e premnogu tezok ...) i matematika zashto za mnogumina bila najtezok predmet ( kako i za profesorot mislam deka kje bide nekoj lazo dimov :unsure:) . A dali ovaa godina kje imam zensko drustvo na motorni vozila (neznam dali go odbrav vistinskiot no toa e :( ,dokolku me primat :)o_O).Blagodaram odnapret

Zdravo , dali kje moze nekoj da mi kaze neshto povekje za predmetot statika ( shto se uchi dali e premnogu tezok ...) i matematika zashto za mnogumina bila najtezok predmet ( kako i za profesorot mislam deka kje bide nekoj lazo dimov :unsure:) . A dali ovaa godina kje imam zensko drustvo na motorni vozila (neznam dali go odbrav vistinskiot no toa e :( ,dokolku me primat :)o_O).Blagodaram odnapret
Лозјето не бара молитва туку мотика, според тоа можеш да заклучиш што сакам да кажам. Инаку статиката е еден од најелсните предмети на машински факултет, ако ја учиш со разбирање, а ако ја учиш на памет си се заебал .... Инаку целата статика се сведува на 3 формули и 3 правила за одредени статички системи...Азбука на машинството, а инаку Лазо Димов е приказна самиот за себе, толкава флегма немам видено земјата по него се влече...Испитот кај него може да ти биде и фобар и лош, зависи од тоа како ќе се вклопиш со неговите предавања и вежби...А за девојките, си го заебал факултетот...

Spored toa shto sum se zapishalA tuka svesna sum deka molitvata nema da mi pomogne.Zoshto za devojkite sum go zaebal fakultetot eve jas sum edna od niv, no i vchera na upisite imase dosta,no me interesirase samo za ovoj smer ( zashto e nekako mashki pa sekoja godina se 1-3 devojchinja).Inaku blagodaram za sovetot/mislenjeto (osobeno za lazo nemozam da podnesam flegma profesor ,bidejkji povekjeto raboti gi ucham na chas i so razbiranje ,a ne napamet).:)

Здраво. Дали некој ќе сака да ми каже нешто во врска со предметите машински елементи и кинематика и динамика и околу професорите шо ги предаваат овие предмети. Посебно ме интересира за машински елементи дали има многу техничко цртање како што имам слушнато од некои и ако воопшто има дали се работи на хартија или во Autocad. Ви благодарам однапред за советите и мислењата.

Некој што завршил на смерот ПРОИЗВОДНА ИНФОРМАТИКА или што е 2-3 год ?

некој да каже нешто за професорот Јован Лазаров што предава, како предава, како оценува?

Статика 1 кај Златко , какви теоретски прашања дава ? кратки дефиниции или пример све за спрег на сили да се објасни (лекција ) ?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom