Машински Факултет

• Креатор на темата Креатор на темата DimceY
  • Време на започнување Време на започнување
значи на кој смер и да се запишеш математика не ти бега
е сега, машински факултет ти е се поврзано со математика ФАКТ
ако не сакаш да си изгубиш +2-3 години на овој факултет тогаш запиши се и бори се, не спиј, нервирај се плакај приватни професори итн
а ако веке си одлучил цврсто дека одиш на овој факултет тогаш најлесно ке поминеш на индустриски дизајн
критериумите на професорите се од полабави до екстремни како и на сите факултети, но овде пак ке ти кажам тоа лабаво кај нас, е еднакво на екстремно кај некои

Меѓутоа кога прашав за полесен смер за разлика од другиве мислев за овие 4 годишниве (мислам дека индустриски дизајн е 3 годишен, ако не се лажам).Инаку јас колку што се распрашав Екологија бил така полесен за разлика од другиве.И за математиката знам дека се е поврзано со математика на машински, и не сакам смер со кој ќе ја прескокнам, затоа што знам дека таков нема :D . Малце ја имам подзаборавено математиката и тоа си е така, но уште како дете покажував многу потенцијал за математика, и затоа мислам дека со приватни часови и повеќе труд ќе ја надохнадам изгубената основа.
Фала на одговорот бато, се надевам дека ќе ми одговориш и на ова последново <3

Последно уредено:
Меѓутоа кога прашав за полесен смер за разлика од другиве мислев за овие 4 годишниве (мислам дека индустриски дизајн е 3 годишен, ако не се лажам).Инаку јас колку што се распрашав Екологија бил така полесен за разлика од другиве.И за математиката знам дека се е поврзано со математика на машински, и не сакам смер со кој ќе ја прескокнам, затоа што знам дека таков нема :D . Малце ја имам подзаборавено математиката и тоа си е така, но уште како дете покажував многу потенцијал за математика, и затоа мислам дека со приватни часови и повеќе труд ќе ја надохнадам изгубената основа.
незнам сега новиве смерови по колку год се, најдобро да си провериш на страната
А за смерот екологија е ( беше) со енергетика и памтам дека се полагаше и транспорт и турбини а тука има учење
провери си на страната и разгледај кои предмети ги има, па ако сакаш да прашаш за некој конкретно ке ти кажам
www.mf.edu.mk

Може ли некој да ми каже како е на индустриски дизајн. Дали е тешко, какви се професорите и што можеш понатаму да работиш со овој факултет. :)

Што поточно се учи на смерот моторни возила, тешко ли е и може ли лесно да се најде работа со тој смер во Македонија?

Што поточно се учи на смерот моторни возила, тешко ли е и може ли лесно да се најде работа со тој смер во Македонија?
не е тежок смерот, слободно може да се каже дека е од полесните и да работа можеш одма да најдеш

http://www.mf.edu.mk/mk/content/моторни-возила-0

а работа

Идентификација на потребите и можностите за вработување - индустрија, мали и средни претпријатија од областа на моторните возила и нивни уреди и опрема,
- експлоатација и одржување на моторните возила,
- инспекциски служби од областа на возилата и сообраќајот,
- трговија од областа на возилата и резервните делови.

Основни компетенции на профилот: - познавање на градбата и перформансите на возилата,
- проектирање и конструирање на моторните возила,
- прописи и испитувања,
- експертизи и вештачења во областа на моторните возила
- менаџирање на трговски, транспортни и сервисни организации[DOUBLEPOST=1404591435][/DOUBLEPOST]
Може ли некој да ми каже како е на индустриски дизајн. Дали е тешко, какви се професорите и што можеш понатаму да работиш со овој факултет. :)
професорите ги има секакви
да прашаш за некој конкретно па да пробаме да ти одговориме
1 година се учат скоро сите предмети како и другите смерови ( -2,3 постручни)

вработување

Идентификација на потребите и можностите за вработување - конструкторско – консултантски фирми
- производни претпријатија (индустрија, мали и средни претпријатија)
- агенции за маркетинг на производи
- владини агенции
- образовни установи
- телевизиски и издавачки куќи
- трговија

Основни компетенции на профилот: - познавање и користење на современ софтвер за тридимензионално моделирање, анализа, анимација и симулација на производи
- индустриски дизајн на функционални, естетски, ергономски и еколошки производи
- компетентен член на тим за развој на нови производи,
- подготовка на техничка документација,
- презентација, маркетинг и продажба на производи,
- дизајн на веб-страници за претпријатија и производи,
- техничко илустрирање на книги, проспекти и изработка на реклами

еве ти ги предметите

http://www.mf.edu.mk/mk/content/индустриски-дизајн[DOUBLEPOST=1404591505][/DOUBLEPOST]фала многу за одговорите :)

не е тежок смерот, слободно може да се каже дека е од полесните и да работа можеш одма да најдеш

http://www.mf.edu.mk/mk/content/моторни-возила-0

а работа

Идентификација на потребите и можностите за вработување - индустрија, мали и средни претпријатија од областа на моторните возила и нивни уреди и опрема,
- инспекциски служби од областа на возилата и сообраќајот,
- трговија од областа на возилата и резервните делови.

Основни компетенции на профилот: - познавање на градбата и перформансите на возилата,
- проектирање и конструирање на моторните возила,
- прописи и испитувања,
- експертизи и вештачења во областа на моторните возила
- менаџирање на трговски, транспортни и сервисни организации

А во која фирма можам да се вработам? Во авто салоните може ли на пример? И колкава е најмалата плата?

А во која фирма можам да се вработам? Во авто салоните може ли на пример? И колкава е најмалата плата?
малку прашањево ти е ...
ок
ако гледаме на државно да се вработиш и со подобра плата и редовна тоа би било на пример во МВР, Царина, итн има еден куп државни ( со партиска книшка ) и еден куп привати места

малку прашањево ти е ...
ок
ако гледаме на државно да се вработиш и со подобра плата и редовна тоа би било на пример во МВР, Царина, итн има еден куп државни ( со партиска книшка ) и еден куп привати места

А на пример во Порше Скопје, Тојота, Еуроимпекс, може да се вработам имаат ли таков кадар?

А на пример во Порше Скопје, Тојота, Еуроимпекс, може да се вработам имаат ли таков кадар?
da imaat i toa odlicni mesta so odlicni uslovi i dobro plateni
ti prvo zapisi se, zavrsija 1va god, pa i da se premislis lesno e da se prefrlis na dr smer
aj pa krsi noga kolega

Енергетика и екологија не е воопшто лесен смер, ја ти препорачувам ИИМ(индустриско инженерство и менаџмент) ама овде има многу конкуренција така да тешко да влезеш државна, ако не тоа можеш да идеш на ТМЛ(транспорт механизација и логистика) ете според мене само овие 2 смера се релативно лесни од 4 годишните.

кој од смеровите на машински има најмногу физика ?

ПМФ Физика

Здраво, имам едно прашање до вас сега завршив средно и сакам да се запишам на машински (имам околу 88 бода, се надевам ќе влезам во државна квота) но се двоумам помеѓу смеровите енергетика и екологија, и моторни возила, може ли некој да ми каже нешто повеќе за нив кој смер е потежок? кој е по вреднуван ? кој се бара повеќе ? ии дали на моторни возила има женски :rolleyes: Фала однапред.

Lani na mptorni imase edno Zensko.

Здраво, имам едно прашање до вас сега завршив средно и сакам да се запишам на машински (имам околу 88 бода, се надевам ќе влезам во државна квота) но се двоумам помеѓу смеровите енергетика и екологија, и моторни возила, може ли некој да ми каже нешто повеќе за нив кој смер е потежок? кој е по вреднуван ? кој се бара повеќе ? ии дали на моторни возила има женски :rolleyes: Фала однапред.
Со тие бодови сигурно ке влезеш во државна
Енергетика и екологија е многу потежок од моторни возила. На ЕЕ има повеке женски од колку на МВ, но во сите смерови има женски. На крај што е битно дали има или не. Во мојот смер кога јас студирав имаше само едно женско запишано во последните 15 год и од тогаш до сега наредните 6 немаше друго женско, ама ни најмалку не и сметаше.
За повреднуван смер е ЕЕ нели тоа и е иднината, но кај нас побрзо ке најдеш работа со МВ.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom