Малолетни пушачи...

• Креатор на темата Креатор на темата Kiro Hametovski
  • Време на започнување Време на започнување
ај бе оладете со цигариве да му *** матер. пушече на 7 години на 10 незнам шо едно друго.. па 100 пати подобро да зеам да запалам цигара отколку џоинт у уста на 13 години. не викам дека не се штетни цигарите ама толку некогаш се фаќате за глупости тоа е чудо право. ај сеа ке им трубиме на малолетните колку се штетни цигариве па можда и ке дадеме предлог до владава за да напраи реклама дека се штетни цигарите ( ма да мислам дека има една ) и ке ја рекламираме. со тоа ке го намалиме бројот на пушачи за 30%.... Може вака?

Тоа го сватив и без да ми се каже...ама сеуште не го сваќам главното...

Вака синко, чичко Гордон да ти каже...
Супер е тоа што не пушиш, seriously, sarcasm free.
Само не се јачај многу ко останативе смртници на темава.
Не си ни прво ни единствено пиче што не пробало цигара и што кенка како димот од цигара му смрди и неможе да го поднесе, а небањат дише спреј за комарци навечер дур спие.
Nothing cool about that.
Не држиш ништо под контрола со тоа што не пушиш ил пиеш.
Не си ни за ронка подобар човек од некој што пуши и пие и ужива во тоа.
Мене тој кејф што цигарата ми го пружа после секс, јадење, џоинт, или уз мали количини добар алкохолен пијалок е бесценет.
Ситните работи како пороците го прават животот по убав.
А убав и среќен живот е здрав живот.
Муабетот дека живот без пороци е здрав живот е муабет измислен од реднеци како твоите дома на кои никако да им стане јасно како луѓето успеваат да најдат време за уживање во ситниците кога тие имат "Оооо, толку многу проблеми.". Безкичмењаци на кои им сметал димот од цигара ил фиљан, ама немаат забришано прашина на биро две недели.
Ме разбираш? :) Лицемерно е :) Смешно е :) Те разбирам сеа дека прибрани пичиња ти се ложат на истрајноста и твојот цврст, карактер. И дека ти е јако, оу, колку си јак што не пушиш.
Да ти каже чичко Гордон, ни од прибрани пичиња нема фајде.
Коа ќе потпораснеш, евентуално ќе имаш момент на инстант созревање коа ќе сфатиш дека нема фајде од живот без пороци. Прашање е само кои пороци ќе ги избереш. Дали тие што краткотрајно ти го праат кејфот до даска, ама после цел живот отплаќаш кредити, или пак тие што долго време ти го праат кејфот и често не ти ни зимаат лихва, или пак лихвата е неспоредлива со задоволството шо ти го пружаат.
Од искуство ти кажувам дека нај убави пороци ти се трева, кафе, грицкање нокти, пушење, пиење и пимпање, пропратени со зборот "умерено" пред нив.
Се што сакам да ти кажам е дека негирањето на своите животински инстинкти како би проектирал некоја квази убава слика од своето его врз добро закоренетите морални норми кои се in ze first place посадени од општеството as we know it, не само што е Богохулие, туку и те прави еден од нив.
Колку сакаш да бидеш еден од нив?

Само не се јачај многу ко останативе смртници на темава.
Не си ни прво ни единствено пиче што не пробало цигара и што кенка како димот од цигара му смрди и неможе да го поднесе, а небањат дише спреј за комарци навечер дур спие.
Nothing cool about that.
Не си ни за ронка подобар човек од некој што пуши и пие и ужива во тоа.
Мене тој кејф што цигарата ми го пружа после секс, јадење, џоинт, или уз мали количини добар алкохолен пијалок е бесценет.
Муабетот дека живот без пороци е здрав живот е муабет измислен од реднеци како твоите дома на кои никако да им стане јасно како луѓето успеваат да најдат време за уживање во ситниците кога тие имат "Оооо, толку многу проблеми.". Безкичмењаци на кои им сметал димот од цигара ил фиљан, ама немаат забришано прашина на биро две недели.
Ме разбираш? :) Лицемерно е :) Смешно е :) Те разбирам сеа дека прибрани пичиња ти се ложат на истрајноста и твојот цврст, карактер. И дека ти е јако, оу, колку си јак што не пушиш.
Да ти каже чичко Гордон, ни од прибрани пичиња нема фајде.
Коа ќе потпораснеш, евентуално ќе имаш момент на инстант созревање коа ќе сфатиш дека нема фајде од живот без пороци. Прашање е само кои пороци ќе ги избереш. Дали тие што краткотрајно ти го праат кејфот до даска, ама после цел живот отплаќаш кредити, или пак тие што долго време ти го праат кејфот и често не ти ни зимаат лихва, или пак лихвата е неспоредлива со задоволството шо ти го пружаат.
Од искуство ти кажувам дека нај убави пороци ти се трева, кафе, грицкање нокти, пушење, пиење и пимпање, пропратени со зборот "умерено" пред нив.
Се што сакам да ти кажам е дека негирањето на своите животински инстинкти како би проектирал некоја квази убава слика од своето его врз добро закоренетите морални норми кои се in ze first place посадени од општеството as we know it, не само што е Богохулие, туку и те прави еден од нив.
Колку сакаш да бидеш еден од нив?
Се тоа фино, порокџија сум такоџе и се слагам воглавно дека треа да се ужива во животот - секој како си го заредил, стварно не ме боле мене кој пуши, кој рока џоинти а кој е на вена. Секој со својот трилл.
Ама првото болдирано - факт е дека живот без пороци е здрав живот . Не викам дека е подобар ама е здрав. Тоа ти е мала грешка. И мало интермецо , својата прашина не е штетно ако ја дишеш , се ствара од мртви клетки, твоите.
Нема везе, то мало офтопик.
Вториот болд - „коа ќе потпораснеш“ е релативен поим.
Замисли сцена кога за 20 години имаш фамилија со 2 мали дечиња , жена и пријатели, а ти имаш рак на бели дробови да речеме (немора да е предизвикано од пушење директно) . Тогаш ти ќе „потпораснеш“ и ќе сватиш дека цигарите ти наштетиле, ќе се нервираш зашто си пушил или слично.
Можеби дечкото пушел па прекинал, потпораснал. Така беше случајот со мене.
Пушев, како копиљ знаеш маалското.
За 5 месеци завршив на клиника со туберкостатици. Е сеа вииш, тоа можда не било до цигарите или било шо ама чувството шо го имав тогаш и омразата кон самиот акт на пушење (лично) ми беше огромен. Од тогаш цигара немам пипнато. Ради лична сигурност.

Ебемга на крај краева сите ќе умреме, ќе завршиме под земја и ќе бидеме изедени од ларви без разлика кој пушел или не. Кој му се пуши нека си пуши, кој не му се пуши нека не пуши. Анти-пушачи и анти-непушачи ми се многу безвезни групи на луѓе, сите треа да си го гледаат својот фалус и да го негуваат кој како знае и сака.

Пушењето е навика која секој мора да се потруди да ја одстрани, јас под пушење не гледам ников животен стил ниту било што слично, гледам навика која може да се остави доколку се сака, но не се сака обично... со цигарите јасно е дека си штетите себе си, им штетите на околината, па и трошоците во домашниот буџет си ги зголемувате, цигарите не се ефтини, нема голема разлика во нивниот штетен ефект, било да пушите малборо или родео, можеби ова ќе ви звучи познато, но повеќе од 90% од случаевите со карцином на бели дробови кои се јавуваат кај нас на клинички се страсни пушачи, а и оние останати кои не биле пушачи биле во тесна врска со пушачи, да не ви набројувам сега и јас колку штетно дејство имаат врз срцето крвотокот мозокот, иницијатори на карцином на езофагусот, и ред други карциноми и сл. Целта ми е, читајќи ве на погорните постови, и ако пушите не ги охрабрувајте луѓето не им давајте совет дека тоа не е ништо дека ете некои си немат работа па не плашат или да посочувате личности како пример декапушењето не е штетно, јас знам и многу колеги врвни специјалисти кои пушат, сепак на своите пациенти како и на сите други им укажуваат на штетното влијание, а тоа дали сакаат или не да се откажат е нивно, што јас не го оправдувам и сметам дека треба да бидат пример.... сепак тоа е долга дискусија,,, Сакам само да кажам што е можно побрзо оставете ги цигарите со тоа само ќе добиете ништо ама баш ништо нема да изгубите.... дајте му можност на вашето тело да ДИШЕ....Немој некој погрешно да ме разбере јас не сум против пушачите, ниту сакам некого да заплашувам само ви давам мотив, и знам дека секој поединец пушач доколку навистина сака може да го остави пушењето....

Ама првото болдирано - факт е дека живот без пороци е здрав живот.

Ти ми викаш во здраво тело здрав дух, ја ти викам во здрав дух, здраво тело.
Тоа ни е разликата.
Ја ти викам дека доколку ја одржувам живот без без стресови и грижи и живот во кој настојувам да уживам во сите работи што ги правам, а притоа тука напомош ми се пороците, секако, во умерени дози, напоменав, тогаш јас и психички, и де факто физички ќе бидам по здрав човек од некој момак што не е подложен на ниеден порок али крши глава за секоја ситница.
Како еден од милион примери од секојдневието, ќе се издвојам баш јас и брат ми.
Брат ми има 27 години, во живот нема цигара во уста ставено, не пие кока-кола, не пие кафе, не дува, не пие алкохол, фактички, ништо не праи. Незнам ни дали дупи, искрено.
Дечкото барем еднаш во месецот има некакви здравствени проблеми од било кој вид, дали тоа ќе биде настинка (обично кај него се по сериозни), дали тоа ќе бидат главоболки, дали ќе биде крв од нос, матење, шо да е, се разбираме, така?
Од друга страна, ја дувам, пушам и пијам во умерени дози (дувам - последниов период стварно по често, и свесен сум дека треба да скратам, чисто ради кеш, не ради здравје, пушам - напоменав, една кутија во три дена, пијам - еднаш во 3-4 месеци дали ќе се случи здраво да се напијам) и немам ама абсолутно никакви здравствени проблеми. Никакви. Еднаш во годината мора да ја фатам онаа сезонска зимска настинка, и ми трае недела дена max, и тоа е све.
Вакви примери, милион, ја мојов го спомнав колку да не биде рекла-казала.
Здрав живот не е живот без пороци, туку живот со позитивна мисла во глава.
Ако ти можеш таа позитивна мисла во глава да ја одржуваш како што можам јас, притоа, без пороци, ондак, поштуем до даска и ја сум на твоја страна и дефинитивно те сметам за по цврт човек од мене.
Во спротива, абе...некако...не те глеам од димов... o.o

е, сеа кога се разбравме убаво....
Само не се јачај многу ко.......
Не си ни за ронка подобар човек од некој што пуши и пие и ужива во тоа....
Да ти каже чичко Гордон, ни од прибрани пичиња нема фајде....
Не држам ништо под контрола? Не би рекол... Пред се моето здравје, а за одлуките и слично додека сум под дејство на смирнов, да не коментирам.

За мене ситни работи се скокање со банџи, downhill од Водно, ловење риба со пријателите и слично, пороците не ми се баш ситни работи кои би ми го направиле животот поубав. Единствено можеби би ми го направиле животот зависен од нив, а јас цел живот се борам за независтност од нештата па ова би му дошло како сам себе го убијал.

Епа видиш, здрав живот е, поради горе наведените причини....

Ја ти викам дека доколку ја одржувам живот без без стресови и грижи и живот во кој настојувам да уживам во сите работи што ги правам, а притоа тука напомош ми се пороците, секако, во умерени дози, напоменав, тогаш јас и психички, и де факто физички ќе бидам по здрав човек од некој момак што не е подложен на ниеден порок али крши глава за секоја ситница.

Здрав живот е ако им е океј без пороците - ако не се форсираат да ги избегнуваат. Иначе за цитираното факат е така, мислам страшно чудно ми е некој кој е константно оно као депресивен и даун зашо пробуе да се самоубие радо него да земе да свитка едно двојче. Порок? Ебемга, бар жив ќе е и троа насмеан .
А и то дека боље да доживее 40 со заебани бели дробови него 22 без коса, здрав памет ама здрави бели дробови си е така.

Имам 19 години и немам ставено цигара во уста а ниту пак сум имала желба да пробам.(y) Секојдневно околу мене има чад од цигари и едноставно не можам да го поднесам мирисот! :sick:Ми имаат нудено да пробам ама не сум сеуште пробала ниту пак сакам да пробам.:pipi: А за тие малите што пушат нема да ми биде чудно доколку на 30 години ке имаат којзнае какви болести на дишните патишта.:tapp: (n)

Јас почнав да пушам цигари на 24 години. Претходно немав запалено цигар, едно од почит кон родителите друго од финанскиска страна. Но откако се вработив, јас си одлучив дека сакам да пушам цигари (не само тоа почнав и ракија да пијам на 24 години :P). Значи никој не ме нудеше, никој не ме принудуваше да запалам едноставно си отидов во продавница и си кажав „Дајте ми едно Rodeo меко“ :) Тоа си е сопствен избор и никој нема право да ти каже што да правиш со својот живот.

Дегустаторски, не сум зависен, бев неколку месеци кога првпат почнав негде 12-13 години (ма да ни тоа не беше некоја си голема зависност, повеќе потреба да се види зошо постарите батковци се замараат со тутун ), а сеа, коа ќе најдам некој нов неиспорбан бренд, глеам да видам на шо трошат пари луѓево...и ондак то.

Smoking is bad, m'kay...:) <3

Сум пробал цигара пред една година т.е кога имав 17 години, стигнав до пола и почна да ми се врти.:D
И од тогаш не почуствував желба да пушам, и не ми смета кога некој во мое друштво пуши.

Ich startet pushenzi cigareten at 15 jahre, cigareten zehr gud und ich kupenzi yesterday cvaj shteken of laki strajk. Zehr zehr gud!

Мислам не е лошо и малолетничка да ти го пуши али заебано е бе ако те фатат што ќе правиш...

Незнам што толку ве влечи цигарата да пушите, чудно ми е стварно, јас до ден денеска немам ни пробано цигара, а и не планирам, некако ми се гади од димот и разни глупости, гадни ми се.
Се чудам на тие што ги сакат, па да не зборам за малолетниците, уф, полно, сите средни школи пушац цигари, ги поштувам тие што не пушат и да не запалат ни една, глупо е. Нема ништо позитивно од тоа, само можеш да си наштетиш самиот на себе.
Пф.

купуваше тутун и сам си виткаше цигари
Прво: sorry for the delay. ;)

Второ: така и си мислев. :) Те прашав пошто ТУКА, а и на многу други места прочитав дека вистинската опасност од пушењето цигари (со тутун) доаѓа од токсичните хемикалии најдени во обичната купечка (преработена) цигара.
What's in a processed cigarette?
A typical cigarette contains a nasty cocktail of synthetic chemicals that don't exist in a tobacco leaf. A total of 599 chemical additives have been approved for use in cigarettes (http://quitsmoking.about.com/cs/nic...), and when those chemicals are lit up and smoked, they can produce up to 4,000 chemicals that the user inhales. Those are 599 chemicals that don't exist in a natural tobacco leaf...

Затоа мој совет кон сите решени сегашни и идни пушачи: најдете си природен органски тутун и виткајте си сами цигари. Алтернативно решение за виткањето е лулето, бонгот и сл. Додека пак алтернативи за тутунот (од лично искуство) ви се: Дамјана (Turnera difusa) [непрепорачлива за трудници], Карамфилче (Eugenia caryophyllata)..... :cool:

П.С. Доколку пак сакате да бидете 100% сигурни дека тоа што го пушите не штети [без разлика дали сте малолетни, полнолетни, трудни, болни, здрави....], тогаш снабдете се со висококвалитетен органски Коноп (Cannabis Sativa/Indica) и уживајте. (y)

Ти ми викаш во здраво тело здрав дух, ја ти викам во здрав дух, здраво тело.
Тоа ни е разликата.
Како еден од милион примери од секојдневието, ќе се издвојам баш јас и брат ми.
Брат ми има 27 години, во живот нема цигара во уста ставено, не пие кока-кола, не пие кафе, не дува, не пие алкохол, фактички, ништо не праи. Незнам ни дали дупи, искрено.
Дечкото барем еднаш во месецот има некакви здравствени проблеми од било кој вид, дали тоа ќе биде настинка (обично кај него се по сериозни), дали тоа ќе бидат главоболки, дали ќе биде крв од нос, матење, шо да е, се разбираме, така?
Од друга страна, ја дувам, пушам и пијам во умерени дози (дувам - последниов период стварно по често, и свесен сум дека треба да скратам, чисто ради кеш, не ради здравје, пушам - напоменав, една кутија во три дена, пијам - еднаш во 3-4 месеци дали ќе се случи здраво да се напијам) и немам ама абсолутно никакви здравствени проблеми. Никакви. Еднаш во годината мора да ја фатам онаа сезонска зимска настинка, и ми трае недела дена max, и тоа е све.
Вакви примери, милион, ја мојов го спомнав колку да не биде рекла-казала.
Здрав живот не е живот без пороци, туку живот со позитивна мисла во глава.
Ако ти можеш таа позитивна мисла во глава да ја одржуваш како што можам јас, притоа, без пороци, ондак, поштуем до даска и ја сум на твоја страна и дефинитивно те сметам за по цврт човек од мене.
Во спротива, абе...некако...не те глеам од димов... o.o

Тоа што твојот организам е поимун од организамот на брат ти не значи дека имунитетот ти го дале цигарите или нешто друго, јас се согласувам дека се разболуваат и луѓе што водат здрав живот сепак оние кои се склони кон пороци од пороците сигурно нема да добие имунитет, па колку и тие да се умерени, освен можеби со умерено пиење на црвено вино или слично. И јас познавам луѓе кои воделе опуштен живот не се замарале со ништо, се додека не им било дијагностицирано сериозно заболување од тогаш нивниот живот добива други димензии. Јас го разбрав твојот пост сакаш да кажеш подобро да уживаш во пороците и да си опуштен одколку да внимаваш на нив и да си под стрес, делумно се согласувам но сметам дека, можеш да се одвикнеш од нив и пак да си опуштен, понекогаш со неколку чашки алкохол кој според мене е единствен порок кој може ете по некој пат во годината да си го допуштиме, но само толку....
ПОЗДРАВ
--- надополнето: Jul 22, 2011 8:57 AM ---
Јас почнав да пушам цигари на 24 години. Претходно немав запалено цигар, едно од почит кон родителите друго од финанскиска страна. Но откако се вработив, јас си одлучив дека сакам да пушам цигари (не само тоа почнав и ракија да пијам на 24 години :P). Значи никој не ме нудеше, никој не ме принудуваше да запалам едноставно си отидов во продавница и си кажав „Дајте ми едно Rodeo меко“ :) Тоа си е сопствен избор и никој нема право да ти каже што да правиш со својот живот.
Секако дека нема право да те присилува, но има право да те советува со што ќе ти укаже на погрешниот избор, доколку тоа и понатаму остане твој избор, тогаш така и нека биде...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom