Имав прочитано пред некое време нешто слично (анкета за утврдување среќа) и неможев да се изначувам. Како тоа ги спроведуваат анкетите?
На скала од 1-10 колку си среќен во твојот живот?
Шала на страна, за Американците можам да сфатам зашто се толку ниско. Има преголем број на задевања во школо, за разно разни причини. И нормално, задеваните не се среќни, дури е толку лошо што доаѓа до самоубиства, а ни тие што задеваат не верувам дека се нешто многу среќни, зашто најчесто тоа се деца што имаат проблеми дома.
Во Македонија можеби има проблеми со Албанци, ама не е толку лошо како во Америка. Ама ние тоа си го земаме за готово.
Друга работа, парите може не носат среќа, ама во анкетава се уклучени. И пишува дека оние кои немаат многу пари, најчесто се класифицирале како помалку среќни.
Трета работа, пишува дека децата се од 8 - 17. Дали се еднаков број (пример, 10% од секое годиште)? Затоа што нормално е дека деца што уште не влегле во тинејџерски години, не се толку свесни за паричната состојба (со исклучоци). Исто така, колку се помали, толку повеќе не се замараат со надворешниот изглед. И општо, колку се помали, толку се посреќни зашто немаат многу грижи (како што некој веќе нагласи).
Јас лично имав супер детство, и сигурно ќе сум одговорела како повеќето на анкетата. Ама дека би биле на прво место ич не ми штима. Од друга страна пак, не мислам ни дека е толку многу лошо за да бидеме последни, иако има сиромаштија.
П.С. Многу ми е интересно како никој од веб страниве нема никаков линк до анкетата и резултатите. Пробав и на гугл да најдам, амa ништо.