Имав еден соученик албанец во средно, многу сакаше да има петка по македонски. Многу. Не можам да ти опишам колку ја сакаше таа петка. Се бореше страствено за таа петка, вербално. Беше многу гласен. Додека се расправаа со професорот, иако одвај го разбрав, мислам дека му објаснуваше како го фалеле наставниците во неговото етнички чисто село Подрумово, дека многу течно и чисто зборувал македонски.
Кога го оставија на полагање, се отпиша.
Тоа е тој проблем кој ние го имаме тука. Дечкото го направи чекорот и инсистираше неговата иницијатива да биде имплементирана. Професорот не сакаше да ја имплементира петката затоа што, според него, а и остатокот од класот, дечкото од село Подрумово всушност зборуваше есперанто, со по некој уфрлен македонски збор. Затоа, си окрка кец и си замина.
Единствен начин за тој фраер од село Подрумово да добие петка беше да земе калаш, да му отиде со браќата дома на професорот, да му го стави калашот во уста, пенкало во рака, дневникот на маса и да го присили да му стави петка. Е, таква петка имаш ти. Не во дневник, не на рачето, туку на челото.
А јас ќе ти одговарам со вистински случај.
Мојот татко и чичко имаат речиси две години разлика, но сепак се запишале на исто одделение, тато една година пред, чичко една год задоцнил.
Но во средно не биле веќе во ист клас, не знам зошто се разделиле, но училе на македонски јазик.
Чичкото, но и мојот тато особено се добри во физика, тато и по математика е добар, тоа и во класот можело ептен лесно да се забележи, дури инсистираа тие самите дека беа најдобри на клас, колку е вистина не знам, јас никому не му верувам, но и не ги принудив да лажат...
Иначе имало и паралелки каде се учи и на албански, но овие сакале таму...
Но професорот не можел да издржи да албански деца да се истакнуваат пред македонските, почнал да ги малтретира со зборови секако, во осумдесетите било во мода да се носи долга коса но на професорот долгата коса му пречило, меѓу другото. И така мојот чичко не зеде калаш, пошто тогаш уште не се занимававме со дрога и органи тој се отпиша од наставата на македонски јазик и се запиша на паралелките на албански.
Тој професор денеска е пријател со тато, иако имаат добри 20 год разлика, станаа колеги на средно...
Иначе мојот татко е електроинженер а мојот чичко не успеа да заврши машински поради недостиг на пари.
Во Косово студираа... Сум ги прашал зошто во Скопје не сте студирале? - Ми одговорија дека тогаш другчије било, не си смеел да се отиде таму слободно...
Не морав со измислени случаеви, не дека немам бујна фантазија...