Македонскиот народ е пред демографска катастрофа

Се сложувам дека треба да биде обострано, но не мора да има прв чекор, не треба да се убедува едната страна од другата за такво нешто. Треба и двете страни да се залагаат за тоа.
но сепак се потребни акции/чекори/дејствија. кои се тие први работи кои треба да ги направат македонците, а кои се албанците?
тебе те прашувам пошто си албанец. какво е твоето видување? а после тоа би сакал да го знам и целокупниот став на албанците (не дека си овластен за збориш за сите нив, него пошто имаш најдобар увид)

но сепак се потребни акции/чекори/дејствија. кои се тие први работи кои треба да ги направат македонците, а кои се албанците?
тебе те прашувам пошто си албанец. какво е твоето видување? а после тоа би сакал да го знам и целокупниот став на албанците (не дека си овластен за збориш за сите нив, него пошто имаш најдобар увид)
Прв чекор треба да направат институциите, народот е само толпа на овци која чека да се манипулира. Не може народот да направи чекори, според мене никогаш народот не може да направи чекори. Чекорот треба да го направат елитите. Е албанската страна го нарави чекорот, имаат договор кој сакаат да се имплементира, а македонската страна не сака да се имплементира, ова јас го гледам.
Не дека само не сака да го имплементира, туку сака да најде и нови конфликти и *натпревари*, разни споредувања и манипулации со наталитетот, секое рамковно вработување се бомбардира со вести, а овие 13 год. никогаш ен сум видел на вести за вработување на македонци, а најмалку трипати повеќе македонци се вработувани во администација итн.
На секоја институција се краде (не викам дека и кај ДУИ не крадат) но никому ништо, многу лесно се оправдуваат со национализам. Читај го бастардот, вика треба да занемариме за корупцијата, затоа што може да биде полошо, може албанец да биде на таа позиција, и толку за народот... важно за татковината се работи....[DOUBLEPOST=1392627715][/DOUBLEPOST]
Колку ова само нема врска, секогаш се политичарите криви, тогаш за некоја идеологија, бидејќи само филозофирале, денес за маскирање на профитот. Било кои луѓе од планетата колку и да различни и антагонистички настроени (на пример Кинези и Јапанци), стави ги да живеат во заедница, после одреден период ќе исчезне антагонизамот и ќе има соживот, затоа што знаат дека заедно може полесно да ги преминат тешкотиите
Поентата ми беше тоа што во балканските војни креираните држави почнаа да ги чистат териториите од малцинствата, од тогаш почнаа омразата во балканот.
Се разбира, да на беа фрките кои континуирано се употребуваа од политичарите како што викаш маскирање на профитот до денеска Балканот ќе беше Шведска.
Подобро кажано немамо богата печена елита, овие кој се сите до еден се новопечени.

Последно уредено:
Прв чекор треба да направат институциите, народот е само толпа на овци која чека да се манипулира. Не може народот да направи чекори, според мене никогаш народот не може да направи чекори. Чекорот треба да го направат елитите. Е албанската страна го нарави чекорот, имаат договор кој сакаат да се имплементира, а македонската страна не сака да се имплементира, ова јас го гледам.
Не дека само не сака да го имплементира, туку сака да најде и нови конфликти и *натпревари*, разни споредувања и манипулации со наталитетот, секое рамковно вработување се бомбардира со вести, а овие 13 год. никогаш ен сум видел на вести за вработување на македонци, а најмалку трипати повеќе македонци се вработувани во администација итн.
На секоја институција се краде (не викам дека и кај ДУИ не крадат) но никому ништо, многу лесно се оправдуваат со национализам. Читај го бастардот, вика треба да занемариме за корупцијата, затоа што може да биде полошо, може албанец да биде на таа позиција, и толку за народот... важно за татковината се работи....
не се сложувам, институциите се во служба на народот, а ако тие НЕ превземаат ништо тогаш се иде на штрајкови или слични форми на изразување незадоволство. е сега, .... насилство никако!!!
е сега, околу предлозите. тоа се работи “кој како ги толкува“. албанците велат НЕ се прави ништо, македонците велат спротивното.
а тоа дека “само вести за албански вработувања“ слушаш, ДА, тоа ти е “расчепи се усто....... пофали се!!!“ исто ко за со реформите како сме поблиску до европа и сл. секој сака сам да си се пофали.
да се вратам на почетокот, да не избегам од поентата, НЕ се институциите тие кои треба да ги направат потезите.

не се сложувам, институциите се во служба на народот, а ако тие НЕ превземаат ништо тогаш се иде на штрајкови или слични форми на изразување незадоволство. е сега, .... насилство никако!!!
е сега, околу предлозите. тоа се работи “кој како ги толкува“. албанците велат НЕ се прави ништо, македонците велат спротивното.
а тоа дека “само вести за албански вработувања“ слушаш, ДА, тоа ти е “расчепи се усто....... пофали се!!!“ исто ко за со реформите како сме поблиску до европа и сл. секој сака сам да си се пофали.
да се вратам на почетокот, да не избегам од поентата, НЕ се институциите тие кои треба да ги направат потезите.
:pos: Според што викаш дека институциите се во служба на народот? Според изборите?:pos:

Што е решено во историјата на македонската држава нешто со мирен протест? Ајде да речеме без насилство...

Мислиш дека ќе постигнуваа албанците рамковен договор каков што е со протести и мирни маршови?
Не оправдувам насилство, требаше со договор да се заврши се...

Институциите(политичарите) се криви за се, полесно е да се краде во општество какво што е нашето...

:pos: Според што викаш дека институциите се во служба на народот? Според изборите?:pos:

Што е решено во историјата на македонската држава нешто со мирен протест? Ајде да речеме без насилство...

Мислиш дека ќе постигнуваа албанците рамковен договор каков што е со протести и мирни маршови?
Не оправдувам насилство, требаше со договор да се заврши се...

Институциите(политичарите) се криви за се, полесно е да се краде во општество какво што е нашето...
бодот: ДА, иако како контра прашање, ДАЛИ беше, и дали е потребен тој рамковен?
едно е да се има мирни протести кои ќе вршат притисок на власта, а друго е насилство кое иако декларативно велиш дека си против, сепак во твојот пост се гледа оправдување на истото
и згора на тоа, ако и воопшто треба да има насилство (како крајна форма на незадоволство), тоа треба да биде насочено само кон институциите, а не и кон народот.

На секоја институција се краде (не викам дека и кај ДУИ не крадат) но никому ништо, многу лесно се оправдуваат со национализам. Читај го бастардот, вика треба да занемариме за корупцијата, затоа што може да биде полошо, може албанец да биде на таа позиција, и толку за народот... важно за татковината се работи....[DOUBLEPOST=1392627715][/DOUBLEPOST]
Ако на војна гледаш чекор напред тогаш е повеќе од јасно зошто сме на ова дереџе, чекор е да но наназад. Извинувањето за војната би било чекор напред.

бодот: ДА, иако како контра прашање, ДАЛИ беше, и дали е потребен тој рамковен?
едно е да се има мирни протести кои ќе вршат притисок на власта, а друго е насилство кое иако декларативно велиш дека си против, сепак во твојот пост се гледа оправдување на истото
и згора на тоа, ако и воопшто треба да има насилство (како крајна форма на незадоволство), тоа треба да биде насочено само кон институциите, а не и кон народот.
Што ти кажав јас, институциите те манипулирале тебе дека не е потребен рамковниот, дека албанците треба да се избркат итн. За тебе тоа е правилното, затоа не те обвинувам тебе.

Па да, добро си ме читал во постот, јас лично бунтот го оправдувам затоа што бил насочен кон институциите, а не ако бил насочен кон народот, уверен сум дека секој албанец го мисли истото.
Конфликтот беше меѓу албанските граѓани и институциите, и да, институциите сакаа да ги инволвираат и македонците во конфликтот...

Кој црни институции во конфликтот го јадеа сиромашни луѓе без врски присилно мобилизирани како резервисти и полицајци по селата,да не утепавте некој командир или ги изменивте институциите?
Ете ти ги истите политичари истиот државен механизам не чепнат само убивте 100тина луѓе и биди сигурен дека некој ќе ти го заборави тоа.

Цивилите од тетовско, на кои уште гробот не им се знае беа дел од институциите. Во право е Пуно кога кажува дека секој Албанец го мисли истото. Тоа кажува многу за Албанците и лицемерието нивно.

Чекорот треба да го направат елитите. Е албанската страна го нарави чекорот, имаат договор кој сакаат да се имплементира, а македонската страна не сака да се имплементира, ова јас го гледам.

Имав еден соученик албанец во средно, многу сакаше да има петка по македонски. Многу. Не можам да ти опишам колку ја сакаше таа петка. Се бореше страствено за таа петка, вербално. Беше многу гласен. Додека се расправаа со професорот, иако одвај го разбрав, мислам дека му објаснуваше како го фалеле наставниците во неговото етнички чисто село Подрумово, дека многу течно и чисто зборувал македонски.
Кога го оставија на полагање, се отпиша.
Тоа е тој проблем кој ние го имаме тука. Дечкото го направи чекорот и инсистираше неговата иницијатива да биде имплементирана. Професорот не сакаше да ја имплементира петката затоа што, според него, а и остатокот од класот, дечкото од село Подрумово всушност зборуваше есперанто, со по некој уфрлен македонски збор. Затоа, си окрка кец и си замина.
Единствен начин за тој фраер од село Подрумово да добие петка беше да земе калаш, да му отиде со браќата дома на професорот, да му го стави калашот во уста, пенкало во рака, дневникот на маса и да го присили да му стави петка. Е, таква петка имаш ти. Не во дневник, не на рачето, туку на челото.

Имав еден соученик албанец во средно, многу сакаше да има петка по македонски. Многу. Не можам да ти опишам колку ја сакаше таа петка. Се бореше страствено за таа петка, вербално. Беше многу гласен. Додека се расправаа со професорот, иако одвај го разбрав, мислам дека му објаснуваше како го фалеле наставниците во неговото етнички чисто село Подрумово, дека многу течно и чисто зборувал македонски.
Кога го оставија на полагање, се отпиша.
Тоа е тој проблем кој ние го имаме тука. Дечкото го направи чекорот и инсистираше неговата иницијатива да биде имплементирана. Професорот не сакаше да ја имплементира петката затоа што, според него, а и остатокот од класот, дечкото од село Подрумово всушност зборуваше есперанто, со по некој уфрлен македонски збор. Затоа, си окрка кец и си замина.
Единствен начин за тој фраер од село Подрумово да добие петка беше да земе калаш, да му отиде со браќата дома на професорот, да му го стави калашот во уста, пенкало во рака, дневникот на маса и да го присили да му стави петка. Е, таква петка имаш ти. Не во дневник, не на рачето, туку на челото.
А јас ќе ти одговарам со вистински случај.

Мојот татко и чичко имаат речиси две години разлика, но сепак се запишале на исто одделение, тато една година пред, чичко една год задоцнил.
Но во средно не биле веќе во ист клас, не знам зошто се разделиле, но училе на македонски јазик.
Чичкото, но и мојот тато особено се добри во физика, тато и по математика е добар, тоа и во класот можело ептен лесно да се забележи, дури инсистираа тие самите дека беа најдобри на клас, колку е вистина не знам, јас никому не му верувам, но и не ги принудив да лажат...
Иначе имало и паралелки каде се учи и на албански, но овие сакале таму...
Но професорот не можел да издржи да албански деца да се истакнуваат пред македонските, почнал да ги малтретира со зборови секако, во осумдесетите било во мода да се носи долга коса но на професорот долгата коса му пречило, меѓу другото. И така мојот чичко не зеде калаш, пошто тогаш уште не се занимававме со дрога и органи тој се отпиша од наставата на македонски јазик и се запиша на паралелките на албански.
Тој професор денеска е пријател со тато, иако имаат добри 20 год разлика, станаа колеги на средно...

Иначе мојот татко е електроинженер а мојот чичко не успеа да заврши машински поради недостиг на пари.
Во Косово студираа... Сум ги прашал зошто во Скопје не сте студирале? - Ми одговорија дека тогаш другчије било, не си смеел да се отиде таму слободно...

Не морав со измислени случаеви, не дека немам бујна фантазија...

Сигурно татко ти бил тој што пукал во војната:icon_lol: а не некој Љурзим со незаврешна осмолетка и специјализација во пасење овци по планини.

Сигурно татко ти бил тој што пукал во војната:icon_lol: а не некој Љурзим со незаврешна осмолетка и специјализација во пасење овци по планини.
Да да пукаше мојот татко немаше да остане проф. во средно...

А јас ќе ти одговарам со вистински случај.

дури инсистираа тие самите дека беа најдобри на клас, колку е вистина не знам, јас никому не му верувам, но и не ги принудив да лажат...
...
Но професорот не можел да издржи да албански деца да се истакнуваат пред македонските, почнал да ги малтретира со зборови секако, во осумдесетите било во мода да се носи долга коса но на професорот долгата коса му пречeла, меѓу другото.

Не морав со измислени случаеви, не дека немам бујна фантазија...

Јас пуно се сеќавам од раните девеести па наваму, не се сеќавам како било во Југославија. Тогаш сум викал гугу, сум серел во пелени, сум цицал млеко, сум спиел, негде во меѓувреме Македонија станала самостојна. Тој дел ми го раскажаа(заедно со делот дека албанците не излегле на референдум, со што сами се исклучиле од државотворност, со која потоа се китеа).. Јас не сум виновен за политиките на некојси Ранковиќ, некојси Тито или Милошевиќ. Она на што јас се сеќавам, о Пуно, е еднострана агресија, обиди за мајоризација и нивно успешно, бадентерово спроведување, транзиција од земја на еднакви шанси до земја на "правична застапеност", уставни амандмани кои се косат со ебаната декларација за човекови права и слободи и намерна или генетски оправдана игнорантност не само кај албанскиот народ, туку и кај елитите во толкувањето на тој бизарен, дискриминирачки договор кој се коси со една цела историја на цивилизациски прогрес, во светски рамки.

Ќе ти пратам фб од дечкото во ПП. Не сум јас Алсат, да објавувам имиња и адреси.

Да да пукаше мојот татко немаше да остане проф. во средно...
Не ме разбра,татко ти и пред војната и сеа си е професор според муабетов.Да имале желба и останатите твои сонародници да се образоваат а не да дилаат дрога и шверцаат органи сеа немаше да праиме никаков муабет за војна.Веројатно борбата за права би се водела на друго ниво.
А колку беше борба за права е друг муабет што џабе ќе го разглабаме,ја сум убеден дека војна се води за ослободување/територија според примерит од герилски војни низ светот борец за права да убива до сеа не сум сретнал.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom