Македонскиот народ е пред демографска катастрофа

Кога еден албанец на друг си вика "ш.и.п.т.а.р" - тоа е меѓусебна почит и етничко препознавање на својата култура, кога македонец ќе се обрати на некој таков како "ш.и.п.т.а.р", тоа е одраз на непочит, некултура, навреда и етничко подгревање на тензии и сл. - Јебига, тоа е тоа - ДВОЈНИ СТАНДАРДИ.

Кога ќе се научите вие на ред прво, тогаш ќе заслужите поинаков третман - бидејќи овде сте буквално гости, и може да летате секој миг (доколку ја подгреете водата доволно да летне капакот, so to speak).

За тоа расистичкото и навредливото именување неколку пати го објаснив........

Пази сега што читам, расистот му вика на црнецот биди бел ако сакаш да те прифаќам........
Ако јас сум гостин, тогаш ти воопшто не постоиш........

Од херојство и од љубов кон нацијата и државата не се живее, потребни се пари односно средства за нормален живот, а да им обезбедиш нормален живот на 8 деца(ко овие на претходнава страна) со просек плата мало морген, треба некој да е јак буџа пун пари ко брод па да им обезбеди пристоен живот(од денешна перспектива) на тие 8 деца, но сите знаеме дека баш ситуираните луѓе прават макс. по 1-2 деца преку сила така да не верувам дека овие со 8ве деца се доволно ситуирани и еманципирани родители така да кад-тад ќе се појават на телевизиските екрани со апел за помош од државата ......... навистина неможам да ги сфатам овие семејства од една страна направиле 10 деца а од друга страна тврдат дека немале средства за да им обезбедат оптимум живот :facepalm:
На планетава сеуште има голем број на тупи луѓе кои никако да сфатат дека поголема популација=поголема мизерија, таквото демографско ширење(најизразено во суб-Сахарска Африка како и во јужна и југо-источна Азија) и ќе ја уништи планетата во иднина кога светот ќе отиде преку 10 милијарди жители !

Од каде знаеш јас па што планирам или не планирам? Дај седи си мирен и мудро молчи си во иднина, може?

А, извини, не сме некоја богата нација, па некој да може да издржува цела глутница деца. Во ек на економска криза да донесеш на свет 8 деца е во најмала рака неодговорно, незрело, и идиотски. Не паѓаат далеку од тоа и тие што ги подржуваат ваквите постапки. А, ако она сака, нека раѓа уште плус 8 (само криво ми е за децата, не за неа, она одамна куртулила со здрав разум).

.

Tи немоеш да раѓаш бе Шкорпи не си Шварценегер,немаш матка..ни па твојот партнер.Можеш да посвоиш ако недај боже ви дозволат таква глупост,ама неможеш на свет да донесеш дете. А дали некој ќе роди 1 или 8 деца не е твое,секој си има право на избор. Ти ќе и кажуваш на жената дека е рецесија,она незнае? Глеј за себе,не за други.
--- надополнето: 3 јануари 2013 во 20:15 ---
Зошто не го следиш?
--- надополнето: 3 јануари 2013 во 15:42 ---

Цитро, спушти ја казмата, одмори малку и откако рацете (грубите твои рачиња од работа) ке ти се смират, напиши „браво за херојот“.

Кој дел од постот ти смета,првиот или вториот?

Не ,види сега Цитро,женава требала да си го исфура животот,знаеш да се изрока со што повеќе мажи,да излегува секој ден по кафиќи,па тек онака да родела едно дете на 35 г.колку да не е без ич,абе да одговара на капиталистичково доба.Сега вака на 8 деца нема да може да им обезбеди услови,да им купи Ај-Фони,Ај-Пади,Лаптопи најскапи,да ги носи на одмор во Париз,Хаваи,да им купи бесни коли,абе она нема да може да им обезбеди капиталистички живот.
Кај овај народ се изгубија основните вредности на една фамилија,традиционалните вредности.Сега Цитро брате не е доволна љубовта кон чедото,правилното образование и воспитување,обезбедување топол и сакан дом.Денеска брате ако на дете не му обезбедиш скапа играчак(Ај-фон и сл. срања),скап одмор(Париз,Хаваи..),бесна кола и сл .тогаш си лош родител и треба да одиш на бесилка.
Е затоа нас ќе не нема,затоа одиме надолу со наталитетот,затоа што ги изгубивме традиционалните семејни вредности.

И едно дете да има човек па пак тешко дека со плативе во оваа држава ќе му обезбеди макар и само еднашка да отиде таму каде што ти си набројал Хаваи бе еј .......... :facepalm:
Какви бесни коли друже ............ голф 4 половно купена ја сметаш за бесна кола(ова ко пример) или Опел Астра(исто така половна) или нешто слично !
Лаптоп ............. немора да е лаптоп, нека е и обичен компјутер но секако дека на моето дете ќе морам да му обезбедам компјутер, мобилен, интернет и сл. па 21 век сме да му ибам мајката не сме 15 век, зарем не сфаќате дека имањето на компјутер, мобилен и интернет не е луксуз туку потреба, денеска без овие работи човек ќе биде слеп при очи !
И не е само тоа каде се ранците, книгите, гардеробата(макар и од пазар да е и таа кошта), храната, па ете да излезат со другарчиња некогаш, па ако човек има две деца тоа значи дека треба и посебни две детски соби да им обезбеди, па кога ќе завршат средно потоа ќе сакаат на факс да продолжат а и тоа кошта, па и кола ќе бараат и триста други ствари ...... и не не зборувам за луксузи, не зборувам за ултра скапи гардероби, одмори по монденски места/летувалишта, шопинзи по Солуни, бесни коли, шљокање и 24/7 дремење по кафани, кафичи, диска и сл. да тоа е луксуз но сето она што го набројав погоре се оптимум услови гледано од денешна(21 вековна) перспектива !

За тоа расистичкото и навредливото именување неколку пати го објаснив........

Пази сега што читам, расистот му вика на црнецот биди бел ако сакаш да те прифаќам........
Ако јас сум гостин, тогаш ти воопшто не постоиш........

Мене не си ми го објаснил, нити некој од вашите ми го има објаснето. Окезени менувате тема кога ќе се спомне такво нешто.

Токму така, гостин. Не сум ти ја крив што си се родил овде или ако ти или твоите предци мислеле дека е добра идеја овде да надојдете и да го терате меракот како ќе ви текне. И ако бараме да си ги зауздате малку тоа неандерталските нагони, не бараме многу. Не е прашање на расистот да бара од црнецот да стане бел. Ако така гледаш на работите, дефинитивно ни оваа, ни било каква држава заслужувате да имате. Заслужувате да живеете во хорди, племиња, бидејќи така и гледам ви одговара да се однесувате. Не ви треба демократија.

Tи немоеш да раѓаш бе Шкорпи не си Шварценегер,немаш матка..ни па твојот партнер.Можеш да посвоиш ако недај боже ви дозволат таква глупост,ама неможеш на свет да донесеш дете. А дали некој ќе роди 1 или 8 деца не е твое,секој си има право на избор. Ти ќе и кажуваш на жената дека е рецесија,она незнае? Глеј за себе,не за други.

Јас ако сакам не морам да посвојувам, можам да добијам генетски мое дете на неколку различни начини. Веројатно ако не се промени тековната глобална економска ситуација, нема ни да имам деца, немам намера да ги зачнувам во вакви услови. Дури и за посвојување да се работи ќе треба добро да си обезбеден, и да имаш повеќе од доволно за да можеш да се грижиш за уште една личност плус. Но батали ме мене, јас не сум тема на дискусија овде. Ниту е мојата сексуална ориентација. Не знам зошто воопшто ги мешаш во темава.

Да имаш дете е најголемата одговорност било кој од нас ја има/ќе ја има во својот живот, и не смее човек да си дозволи да прави грешки од небрежност, неодговорност, незрелост. Неодговорноста и мискалкулациите што ги прават голем број овдешни родители е тоа што ме иритира. Не критикувам само за да критикувам, туку критиката се должи затоа што вестите се полни со вакви случаи, каде рандом лица што не можат за себе да се грижат, направиле 6 до 12 деца и ајде сега луѓе помагајте.

Повеќе луѓе спомнаа, и јас спомнав неколку пати. Освен ако не лежат на пари луѓево, тешко дека ќе можат да покријат се и да им пружат оптимален живот на 8 деца (без притоа и себе си да се запоставуваат драстично). Живееме во држава и доба каде за да живееш во рамки на нормала треба да трошиш огромни суми пари како да си висока класа социо-економски гледано. Луѓе гледам по маркетиве враќаат производи кога ќе видат колкава е тоталната цена на тоа што сакале да го купат (основни работи во просек), а овде некои ќе се најдат да прават деца на две години затоа што мислат дека можат, дека е правилно, традиционално, патриотски, духовно и што ти е знам што друго, што е пласирано како добро соџвакана пропаганда за јавноста да го испие.

Мене не си ми го објаснил, нити некој од вашите ми го има објаснето. Окезени менувате тема кога ќе се спомне такво нешто.

Токму така, гостин. Не сум ти ја крив што си се родил овде или ако ти или твоите предци мислеле дека е добра идеја овде да надојдете и да го терате меракот како ќе ви текне. И ако бараме да си ги зауздате малку тоа неандерталските нагони, не бараме многу. Не е прашање на расистот да бара од црнецот да стане бел. Ако така гледаш на работите, дефинитивно ни оваа, ни било каква држава заслужувате да имате. Заслужувате да живеете во хорди, племиња, бидејќи така и гледам ви одговара да се однесувате. Не ви треба демократија..

Тогаш прашај, ако пак не ти одговарам тоа не ти дава право да навредуваш, мене целиот Е.БАН свет ме вика АЛБАНЕЦ, и ти викај ме така........ако пак сакаш да навредиш, тогаш признај дека си к..... син........
Би сакал јас да ве викам како ве вика целиот свет.......

Од каде сме дојделе??

Тогаш прашај, ако пак не ти одговарам тоа не ти дава право да навредуваш, мене целиот Е.БАН свет ме вика АЛБАНЕЦ, и ти викај ме така........ако пак сакаш да навредиш, тогаш признај дека си к..... син........
Би сакал јас да ве викам како ве вика целиот свет.......

Од каде сме дојделе??

Вонземјани ве исрале, кој ве знае.

Што се однесува до називот - Затоа вашите жени ќе бидат означувани дека се котат ко зајци, а нашите жени како херои, за горе доле иста работа. Реков, додека вие не си го промените начинот на однесување и дејствување, не очекувај домаќинот во земјава да те третира поинаку. Ние ќе бидеме расистите, а вие ќе бидете движечката контрадикција и крај.

Јас ако сакам не морам да посвојувам, можам да добијам генетски мое дете на неколку различни начини. Веројатно ако не се промени тековната глобална економска ситуација, нема ни да имам деца, немам намера да ги зачнувам во вакви услови. Дури и за посвојување да се работи ќе треба добро да си обезбеден, и да имаш повеќе од доволно за да можеш да се грижиш за уште една личност плус. Но батали ме мене, јас не сум тема на дискусија овде. Ниту е мојата сексуална ориентација. Не знам зошто воопшто ги мешаш во темава.

Да имаш дете е најголемата одговорност било кој од нас ја има/ќе ја има во својот живот, и не смее човек да си дозволи да прави грешки од небрежност, неодговорност, незрелост. Неодговорноста и мискалкулациите што ги прават голем број овдешни родители е тоа што ме иритира. Не критикувам само за да критикувам, туку критиката се должи затоа што вестите се полни со вакви случаи, каде рандом лица што не можат за себе да се грижат, направиле 6 до 12 деца и ајде сега луѓе помагајте.

Повеќе луѓе спомнаа, и јас спомнав неколку пати. Освен ако не лежат на пари луѓево, тешко дека ќе можат да покријат се и да им пружат оптимален живот на 8 деца (без притоа и себе си да се запоставуваат драстично). Живееме во држава и доба каде за да живееш во рамки на нормала треба да трошиш огромни суми пари како да си висока класа социо-економски гледано. Луѓе гледам по маркетиве враќаат производи кога ќе видат колкава е тоталната цена на тоа што сакале да го купат (основни работи во просек), а овде некои ќе се најдат да прават деца на две години затоа што мислат дека можат, дека е правилно, традиционално, патриотски, духовно и што ти е знам што друго, што е пласирано како добро соџвакана пропаганда за јавноста да го испие.

Aбе Шкорпи,колку години имаш бе баци? 20 и нешто така..? Па твоите те зачнале у време на распаѓање на златнава биша Југославија,а може и за време на конфликтните години послем тоа,кога у воздух висело што ќе биде со Македонија и другите околни држави..кога за млеко се чекало у редици и колони,кога немало памперси него си какал у пелени кога на северна граница стоеле српски тенкови а на јужна грчки...и што ти фали бе мил,еве денес и здрав прав..си го ладиш и си бркаш дечковци.. А замисли и твоите така да мислеле,па денес ќе ми те немаше тебе...што ќе правевме без тебе,ќе требаше од епрувета да те измиксаме:eek:

Не знам дали веќе има, ако има не сум ја нашол...
Порано нашите прадедовци или дедовци имале по многу деца, сега... сите знаете како е.
Што е причината за тоа? Освен модерниот живот и ред други работи, ми дојде на мисла дека сепак една мала работа придонела да во денешно време една фамилија има помалку деца - кондомот. Може звучи малце смешно, ама мислам дека има голема вистина во ова

Порано деца се требаја за работа... двајца да ги пуштиш по дрва, еден на едната бафча, друг на другата, па треба некој и ручек да му напрај... народски речено борба за опстанок. Полесно е кога се има помош.

Што е причината за тоа? Освен модерниот живот и ред други работи, ми дојде на мисла дека сепак една мала работа придонела да во денешно време една фамилија има помалку деца - кондомот. Може звучи малце смешно, ама мислам дека има голема вистина во ова
Причината? Мрза. Сите сакаат да имаат $ никој несака да работи. А можеби и борбата за опстанок е помала...

Миграцијата село-град, немањето кеш и еманципацијата си го направија своето.

Бројот на ученици во основните училишта ширум Македонија е намален за повеќе од 46.500 ученици, односно за цели 19 проценти во последната декада, покажуваат официјалните податоци од образованието.Во Македонија во учебната 2011/2012 година биле запишани 198.856 ученици, а за споредба, во учебната 2001/2002 биле запишани 246.773 дечиња.

За само 10 години, безмалку 48 000 основци помалку..Катастрофа.

http://pravodaznaes.mk/

Проблемот е во тоа што денеска сите сакаат да живеат модерно и да си трошат за себеси, сфаќам дека има луѓе кои навистина немаат пари(оправдано), но има и такви кои имаат солидни приходи и пак имаат по само едно дете ... ама тоа е така бидејќи господата сакаат да си ги трошат парите за себеси, за модирање, за шетање по странство, шопинзи и.т.н.
Колкумина познавам лица со огромни приходи а сепак имаат по само едно дете ...
За да еден народ повторно демографски застане на нозе потребни се по 3 деца(2 минимум), секако за да се чуваат 3 деца потребен е и простор, а и пари/приходи, но и треба тоа помодарството малку да се скуси ... гледање фамилија не иде заедно со терање моди, со терање луксузи, кафанчење, шетање по странство...
Нашите претци беа и поробени и заостанати и неписмени па и сиромашни но создадоа нација, а ние сега сме образовани, модерни, слободни... а неможеме ни едно камче да поместиме !
Инаку падот во демографијата е еден сериозен проблем кој не ни се случува само на нас, туку на сите Европски држави(кои се со Христијански предзнак) освен Ирска која бележи пораст на населението сето останато е во пад со години... секако бројот на Муслиманите и понатаму расте(Албанци, Турци, Бошњаци, Роми...), а исто така и бројот на оние дојденците од Африка и Азија... кои веќе се бројат во милиони ширум земјите од западна и северна Европа !

Aбе Шкорпи,колку години имаш бе баци? 20 и нешто така..? Па твоите те зачнале у време на распаѓање на златнава биша Југославија,а може и за време на конфликтните години послем тоа,кога у воздух висело што ќе биде со Македонија и другите околни држави..кога за млеко се чекало у редици и колони,кога немало памперси него си какал у пелени кога на северна граница стоеле српски тенкови а на јужна грчки...и што ти фали бе мил,еве денес и здрав прав..си го ладиш и си бркаш дечковци.. А замисли и твоите така да мислеле,па денес ќе ми те немаше тебе...што ќе правевме без тебе,ќе требаше од епрувета да те измиксаме:eek:

Ако ме немало мене, ќе најдеше за друг да кењаш, simple as that, my dear friend Citrus Sapiens. Мене таквата хипотетичка ситуација не ми менува ама баш ништо, дека можело и да ме нема. Можело и да се родам и со плава коса, или со трет тестис, па не сум се родил. Замисли! Тоа твоево не е аргумент зошто некој не треба да критикува, напротив, да беше во право, немаше да се фатиш за хипотетички ситуации.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom