Македонскиот народ е пред демографска катастрофа

Ова не е само наш Македонски проблем, ова е глобален проблем. Mакедонија т.е Македонците имаат ист наталитет како и сите други белорасни Христијани ........ тука мислам на Европјаните и на Американците, Канаѓаните, Австралијанците, НовоЗеланѓаните од бела раса кои се секако Христијани, ист наталитет имаат и припадниците на белата раса кои се Христијани и кои живеат во Африка(Јужна), како и во Латинска Америка, додека пак сите други раси имаат позитивен наталитет без разлика од која религија доаѓаат, а од белата раса само припадниците на Исламот имаат наталитет во плус !
Е сега причина за оваа состојба ............ причините се и од економска природа, но и поради помодарството и модерниот капиталистички брз и динамичен начин на живот, учење, работа, обврски, влегување покасно во брак и сл. Има голем број на луѓе кои сакаат да имаат многудетни семејства, но немаат финансии за тоа, но од друга страна постојат и лица кои имаат финансии, но сепак едноставно немаат желба да чуваат многу деца, значи ова си е веќе индивидуално и интимно прашање !
Никого со сила неможе да се натера да чува деца ако несака, нема желба за тоа, па дури и да има финансии, но мислам дека државата како и религиските институции треба да се погрижат за оние брачни парови кои навистина имаат желба да чуваат повеќе деца и да им им се даде парична помош како што кажа еден член претходно по неколку илјади евра за секое дете плус, само на овој начин може да се подобри наталитетот .......... јас на пр. немам доволно финансии, но и да имам доволно финансии немам многу желба за деца, едноставно такви ми се желбите и сфаќањата, но познавам луѓе млади лица што сакаат да чуваат по 3/4/5 деца, но немаат финансии за тоа, е баш на таквите луѓе треба државата или верските институции да им помогнат финансиски со цел подобрување на наталитетот кај Македонскиот народ, ова се мои лични размислувања, а мислам дека се реални .......... државата располага со скоро 3 милијарди евра буџет секоја година и наместо да се фрлаат пари за коњи, ангели, фонтани, порти и сл. секоја година по едно 100-200 милиони евра да се даваат на брачните парови кои имаат повеќе деца и да се стимулираат да имаат уште повеќе, само на овој начин може да се оправи веќе одамна опаднатиот наталитет кај Македонскиот народ !

Тие цифри дефинитвно би дале резултат, но ти се молам какво грујохулење и коцехулење е тоа да се одделат ~80 мил годишно за деца наместо за плус 3-4 барокни зданија и 4-5 споменици...или за џипови на владиците... (n)

На сите треба да ни биде јасно дека во случајов ѓаволот ја однесе шегата.Или ќе превземеме нешто или ќе не нема.
Не смееме да дозволиме овој проблем да се искористи за уште еден натпревар во плукање.Имаме доволно такви,околу ова мора да се обединиме.
Сега не е важно кој е крив што се најдовме во ваква ситуација,важно е да најдеме начин да ја добиеме оваа битка.

Тоа што почна се почесто да се зборува за проблемов дава надеж,но мора што поскоро да се одбере најдобрата можна стратегија и да се почне со нејзино спроведување.

Тоа што јас го предложив е вон-институционална мерка,која мислам дека би можела да даде многу добар резултат и за нејзино спроведување ќе треба да се употребат методи кои многу лесно,поради тесно партиски интереси, може да станат предмет за плукање.Се решава тоа.Има и други работи во таа стратегија околу кои би можеле да се јават одредени проблеми ама сите тие се решливи.

Како и да е,најлоша од сите можни опции е да не правиме ништо и без борба да и се предадеме на судбината.

На сите треба да ни биде јасно дека во случајов ѓаволот ја однесе шегата.Или ќе превземеме нешто или ќе не нема.
Не смееме да дозволиме овој проблем да се искористи за уште еден натпревар во плукање.Имаме доволно такви,околу ова мора да се обединиме.
Сега не е важно кој е крив што се најдовме во ваква ситуација,важно е да најдеме начин да ја добиеме оваа битка.

Тоа што почна се почесто да се зборува за проблемов дава надеж,но мора што поскоро да се одбере најдобрата можна стратегија и да се почне со нејзино спроведување.

Тоа што јас го предложив е вон-институционална мерка,која мислам дека би можела да даде многу добар резултат и за нејзино спроведување ќе треба да се употребат методи кои многу лесно,поради тесно партиски интереси, може да станат предмет за плукање.Се решава тоа.Има и други работи во таа стратегија околу кои би можеле да се јават одредени проблеми ама сите тие се решливи.

Како и да е,најлоша од сите можни опции е да не правиме ништо и без борба да и се предадеме на судбината.

Сето тоа убаво е смислено, но едноставно нема да се случи поради многубројни причини. А болдот е главна карактеристика на македонецот од турско до ден денешен, така да само на сон може да видиме државата да издвои ~80 па и 10 милиони годишно за деца. Македонците не се обединиле на многу поклучни прашања, па за ова не иди во предвид. Знам дека звучи грубо, ама тоа е тоа. Ако заминав офтопик се извинувам.

Се ок и стои,али ова болдираното не баш.Баш ако ти направиш не едно,него 3 на пример и повеќето Македонци го направат истото и почнат да се котат како браќава тој проблем за 10-15 години ќе го снема.

Што помалку деца прават Македонците,тоа поголем залет зимаат Албанците и повеќе и повеќе моќ добиваат.Ако сега дур се 20-25 вс. 60-65 % вака стигнуваат да не ебаваат,тогаш замисли што ќе стане кога ќе станат мнозинство.
На нас ни е многу полесно да ја свртиме работата во наша корист,не има 2.5 пати повеќе.......да го имаме нивниот наталитет и фертилитет одма ќе ги симнеме........
--- надополнето: 23 октомври 2012 во 22:46 ---

Аритметичка прогресија :D
Направи 2-3 деца и прекини ја ;)

Што правиме бе со луѓето кои едноставно не сакаат три, ма ниедно дете да имаат (познавам доста такви)? Проблемот ќе се дрзне некој да го решава со сила? Квази-патриотска омраза кон тие што не сакаат да остават свое потомство?

Што правиме бе со луѓето кои едноставно не сакаат три, ма ниедно дете да имаат (познавам доста такви)? Проблемот ќе се дрзне некој да го решава со сила? Квази-патриотска омраза кон тие што не сакаат да остават свое потомство?
Ме заболе дали ќе прават или не,дали некој ќе ги мрази или не........нивен избор.Нека прават што сакаат.
Ако сакаат нека имаат 15 деца,ако сакаат ниедно......

Ova prasanje e cesto postavuvano vo mojata okolina i generalno voopsto debatirano. Smetam deka odgovorot e kompleksen i ne e samo od edna tuku od poveke pricini, no sepak eve go moeto gledanje na taa tema.
Ja zapocnav 3-tata decenija od mojot zivot, napocetok sum ,no sepak e veke 3-ta, no ne razmilsuvam za potomstvo, a mozam da kazam i deka 90% od moeto opkruzuvanje se na istiot stadium. Prvicna pricina e sekako finansiskiot moment, posle stambeniot i na kraj momentot kariera. Poveke od polovina od prethodno spomenatoto ne mi e obezbedeno ili pak stabilno i voopsto ne razmisluvam za nesto drugo osven za resevanje na ovie problemi. Bidejki gledam deka se spomenuvaat nasite predci ili vo najmala raka nasite roditeli, mozam so sigurnost da kazam deka ima gooolema razlika vo mnogu tocki od togas do sega, na primer stresot od bukvalno sve vo denesno vreme e nesporedliv so togas(statistikite kazuvaat deke sme nacija na Diazepami)vo toa vreme site rabotea od 07 do 15h vikend bea slobodni, a sega site rabotat do 17h im treba poveke od 1 cas da stignat do svojot dom(bidejki sega gradot prenatrupan i gradskiot metez e nepodnosliv, no toa e druga tema) i sekako tuka sleduva rucek(koj veke stanal vecera, pa zatoa sega kako sto site zneme e pomoderno da se jade gotova hrana so sto se gubi tolinata na domot, tuku se stanuva samo kako vo hotel, jadi, prespij i povtorno na rabota) i potoa sleduvaat site onie domasni raboti koi treba da se sredat(zboruvam kako zena). Potoa, moze kolku saka da se kazuva deka oficijalnite brojki za prosecna plata vo MK se 21.000den, no jas sum ubedena deka taa iznesuva od 12.000 do 15.000 sto e apsolutno nisto vo sporedba kolku e skap zivotot denes. Potoa, vo minatoto vreme gragjanite vo celost imale nekoja finansiska sigurnost, mozebi toa odelo na steta na drzavata vo finansiska smisla, no zboruvame za gragjanite sega.
A kakva e situacijata denes, potpolno sprotivna ,brzoto tempo na zivot te "golta" i dokolku ne mozes da go stignes vo bilo koja smisla, se povlekuvas vo sebe i od se, poradi sto pocnuvame tolku da se otuguvame do neprepoznavanje! Sigurno deka mora da se napravi nekakov red vo bezredieto koe vladee so godini, no smetkata ja plakam jas i celata moja promasena generacija '78-'82. Iako site sme svesni deka mentalnoit sklop na ovaa teritorija e takov kakov sto e(pocnuvajki od toa deka nemame osnovna kultura za nisto, site se butkame prvi da bideme na red, vo banka, super market, vo soobrakajna lenta, ne znaeme kako na ulica da se odnesuvame, kade gjubre da frlame, kade da ne se parkirame, a za ponatamu veke i da ne zboruvam!!!!)
Za tie pak sto odlucile sepak da imaat deca, golem del od niv ziveat po nekolku generacii vo se pomali stanovi, a so pogolemi problemi i neminovni razliki koi pak pravat drug problem, se poveke razvodi(sto e uste pokompleksna tema, sto pragot na tolerancija na site im e opadnat i malku treba da se odlucat za razvod, kompromis neeee, odamna veke nema). Priznavam deka ima i mnogu koi imaat finansiskata sigurnost, no spagaat vo onaa kategorija pogore koja ja navedov luge koi odlucile da gradat kariera i za koi mesto za deca vo nivniot zivot nema. Ima i uste nesto koe i te kako potpomaga vo odenje na situacijata vo pravec vo koj e trganata, dostapnosta na se poveke informacii ni ovozmozuva da vidime mnogu raboti vo svetot, se da gledame niz prizmata na izmesteni vrednosti, materijalni zadovolstva, izmami, podelbi(za koi pak sme sampioni) a toa pridonesuva se pomalku da bideme vo sostojba da najdeme soodveten partner za i od LjUBOV(i tie od mojata okolina koi posakuvaat da imaat deca se socuvaat tokmu so ovoj problem) Tuka mnogu gledanje na turski serii nema da pomogne zatoa sto i tamu pokazuvaat deka sluginkata ceka i ke se omazi so gazdata na kukata i ke zivee vo raskos, a ljubov eeeee po toa ke patime cel zivot!
Mnogumina ke recat deka ova ne se pricini za globalniot problem koj go imame, no sevkupno zemeni i te kako pravat da se podrazmislime sto i kako ponatamu!
Pozz :)
--- надополнето: 30 октомври 2012 во 12:38 ---
Добар ќе ти беше постот , ако сите плаќате данок од кај вас , ако користите фискални каси, ако судот ви изрече пресуда да исплатите пари, да не бегате. Да не се шверцате по автобуси , да сфатите дека струја се плаќа не е бесплатна, дека вода исто се плаќа итн, откако овие проблеми ќе ги решите тогаш може да дискутираме за пресудата. Кога сте за користење права први сте , а кога треба да плаќате обврски бегате со брзина на светлината. Каде беше во Струшко рамковно село , го искршивте ЕВН зошто ви кажал дека треба да плаќате струја и сега ти ќе ми кажуваш за правна држава , не ме зафркавај.

(y)
--- надополнето: 30 октомври 2012 во 13:07 ---
Колку деца има експертов? Шест, седум или девет?
Знае ли дека Шведска има позитивен природен прираст?
Прошетал ли подалеку од центарот на Скопје, особено низ Источна Македонија, па да зборува за стандардот на младите?
Da, da bas taka i vo Svedska drzavata se grizi za svoite gragjani i nivnite deca potpolno, pa dolkolku i ne se vraboteni im dava socijalna pomos koja ne e pravi da se cuvstvuvas kako da si na prosjacki stap. Doduse kaj nas i postojano docnat so taa socijalna ili pomos za trudnici, pa treba eden kup papirologija da doneses da potvrdis dali si socijalen slucaj, uzas! I tamu drzavata gleda koe semejstvo kolku deca ima i kakov pol se, za da imaat soodvetno stambeno smestuvanje, sekoj clen od semejstvoto da ima svoj prostor vo domot. Vo Svedska rabotite se potoplno vo obraten pravec, NE treba ti da ja baras drzavata i nejzinite institucii, drzavata te naogja tebe kade i da si!!!!! Imase slucaj koj licno go znam kade sto ja najdoa svoja gragjanka vo edno zabutano grcko selo(odlucija devojkata tamu da zivee poradi ljubov) da i dadat zaostanata socijalana pomos, eeeeeejjjjj kolku sme nie daleku od svetot!!!!
I uste nesto imase eden komentar pogore koj veli deka site treba se da plakame, komunalii, danoci i slicno i sekako vednas posle komentari so politicka pozadina, zatoa sto site sme "eksperti" e i toa e sprotivno vo toj skandinavski del, SITE ama bas site se SVESNI deka treba toa da go napravat za da imaat potoa podobar zivot i tie i nivnite deca. Eve uste eden "plasticen"primer za NASATA KULTURA. Eve ne ocekuva ladna zima i bas ke vidam koga na prviot sneg site ke se blokirame kako po obicaj, nikoj nema da saka da go cisti snegot so naseto poznato, eee zosto jas neka iscisti komsijata ili toa e rabota na gradot, e pa dragi moi sogragjani i toa go nema vo Svedska site se dovolno svesni deka treba da go iscistat snegot za OPSTO DOBRO!

Абе мрсулковци едни....незнам уште како да ве наречам.....која социјална сигурност....кои пари....која влада....толку ли ви се имаат отапено сетилата за резонирање.

Во Франција,Белгија,Шведска,Швајцарија има беда.... сиромаштија????????????...или они се Европа, кај нив не е Груевски на власт...и со тоа не можете да јадете трици од типот,Груевски им ја поскапе векната на французите,затоа се анемични и неможат да мислат на размножување???

Знаете кога секој народ го доживува својот пик на наталитетот??....во периодите на беда и сиромаштија....затоа што тогаш луѓето не се себични,туку напротив раѓаат што е можно повеќе за секое дете да помага по нешто во домот и наоколу....но со доаѓањето на капитализмот и родителите почнаа да си гледаат повеќе за себе од колку за децата.

Секој почна да бара некоја награда за себе,бидејќи нели капитализмот ти вели "работи,ќе имаш"...ама луѓето заради таа работа,немаат доволно слободно време....и тоа ги притиска да одлучат дека не е време да имаат деца.....бидејќи деца= обврски x2.

Заклучок ......сите станаа алчни и себични си гледаат само за себе.

п.с не се плашете дека албанците се котат турбо.....бидејќи како одминува секоја година,нивните жени стануваат се по еманципирани....а со тоа,и тие почнуваат да ги следат западните трендови,со по едно дете у куќа.

Интересна теорија имаш овде...да видиме вака: викаш "во периодите на беда и сиромаштија....затоа што тогаш луѓето не се себични,туку напротив раѓаат што е можно повеќе за секое дете да помага по нешто во домот и наоколу"...ја би рекла дека во периодите на беда и сиромаштија владее хаос и очај. Владее безнадежност и суровост. Доминира само и единствено гол инстинкт за преживување-за ова се убива, се убива и сопственото дете, во услови на екстремна беда луѓето се спремни на екстремна суровост-без никакво воздржување, жал и каење, сопствениот живот станува повреден од се. Во бедата и сиромаштијата не постои никаква убавина и племенитост, напротив, само затапување на чувствата-па така врвот може да се достигне само во рамнодушноста и во суровоста. Како е можно во беда и сиромаштија да се бара спротивноста на себичноста т.е великодушност? Како е великодушно е да истресеш некого на овој свет, во беда и сиромаштија, нели, без никаква надеж за подобро? Само за да ти се вртка наоколу, пред очи? Да ти средува по дома, да ти ја изора нивата, со други зборови-смо заради тоа ТИ да не се осетиш сам? Само заради друштво и поддршка? Замо затоа што некој ти рекол дека така треба да правиш?
Ако свртиме на шала, нели ти текнало, на пример, дека нашите ПОМАЛКУ ОБРАЗУВАНИ ПРЕДЦИ (такви биле околностите тогаш), немале многу што друго да прават (ете, грубо кажано), или пак не знаеле што да прават после првата темница, со големо задоволство им се препуштале на брачните обврски. Можеби ваквите вечернии вежби (што во голем број случаи биле и денски) им давале оддишка од тешките животни моменти (работа во поле, чистење на штала, пасење на овци и др.), па без многу да мислат и да филозофираат околу животот (кој генерално го сфаќаке како што си е-роди се, живеј, е*и и умри), си прцале колку што им дозволувале приликите. Од сите тие вежби ќе се роделе 15 деца, од тие на раѓање умреле 5, уште 6 кое како (некое го каснало бесно куче, некое го покосила сипаница, шарлах, некое го ритнало говедо, некое паднало кај свињите и станало ручек и така), видиш, на крај останале 3-4...

Шала на страна.

Кога нашиот мудар водач ќе почне да плете за тоа колку треба да се раѓа, треба да помисли на некои мали проблемчиња што си ги има во државата:
-убиства (разноврсност од применети алатки; фасцинантини околности и релации: син убил татко, татко убил син, брат убил брат, син или ќерка убил/а татко/мајка, другари се испоубиле и др),
-силувања (силувања особено на деца, инцести и други облици на родосквернавење, педофилија, "класични" силувања и др);
-самоубиства (особено во мода во последно време)
-дрога и дрогаши (од надувани со лепак циганчиња до фиксирани снобчиња)
-трговија со луѓе и проституција (и тука разновидност од која боли глаа)

И така, сите овие убавини можеш да ги поврзеш со делот "беда и сиромаштија".

Другите проблеми (како проблемчето со најди-и-задржи-си-работа) уопште не го спомињам, бидејЧи е гола вода у споредба со погорниве. Исто така, проблемчето со не-примам-плата-на време нема да го спомнам од култура. Да не го вртам муабетот со далеку-сум-светлосни-години-од-можноста-да-купам-сопствен-стан...(или да-земам-кредит-за-стан)...ај да прекинам, зш почнува да ме фаќа смеа...

Едно дете чини колку гарсониера во метрополата
E8BC6FC53158B44E99838ADFAFB54283.jpg

Статистиката покажува дека четиричлено домаќинство просечно троши околу 360.000 денари годишно за да преживее, што значи дека секој од нив троши по 90.000 денари во годината, односно за 18 години се потребни 27.000 евра
Гарсониера во центарот на метрополата. Толку приближно статистички чини подигањето на дете до полнолетство, односно до навршување на 18 години. Статистички 27.000 евра се потребни додека се истурка на прав пат и не му се отвори вратата на иднината. Се разбира тоа е просекот, а вистинската сума си ја знае секое семејство за себе. Некои ги чини и најмалку трипати повеќе, а некои многу помалку. Но дали има вредност животот на едно дете? Се разбира дека не, тоа е непроценливо благо. И покрај парите, сепак преовладува тоа што со пари не се мери, а тоа е многу љубов, посветеност, нервози, непреспиени ноќи..

Интересна теорија имаш овде...да видиме вака: викаш "во периодите на беда и сиромаштија....затоа што тогаш луѓето не се себични,туку напротив раѓаат што е можно повеќе за секое дете да помага по нешто во домот и наоколу"...ја би рекла дека во периодите на беда и сиромаштија владее хаос и очај. Владее безнадежност и суровост. Доминира само и единствено гол инстинкт за преживување-за ова се убива, се убива и сопственото дете, во услови на екстремна беда луѓето се спремни на екстремна суровост-без никакво воздржување, жал и каење, сопствениот живот станува повреден од се. Во бедата и сиромаштијата не постои никаква убавина и племенитост, напротив, само затапување на чувствата-па така врвот може да се достигне само во рамнодушноста и во суровоста. Како е можно во беда и сиромаштија да се бара спротивноста на себичноста т.е великодушност? Како е великодушно е да истресеш некого на овој свет, во беда и сиромаштија, нели, без никаква надеж за подобро? Само за да ти се вртка наоколу, пред очи? Да ти средува по дома, да ти ја изора нивата, со други зборови-смо заради тоа ТИ да не се осетиш сам? Само заради друштво и поддршка? Замо затоа што некој ти рекол дека така треба да правиш?
Ако свртиме на шала, нели ти текнало, на пример, дека нашите ПОМАЛКУ ОБРАЗУВАНИ ПРЕДЦИ (такви биле околностите тогаш), немале многу што друго да прават (ете, грубо кажано), или пак не знаеле што да прават после првата темница, со големо задоволство им се препуштале на брачните обврски. Можеби ваквите вечернии вежби (што во голем број случаи биле и денски) им давале оддишка од тешките животни моменти (работа во поле, чистење на штала, пасење на овци и др.), па без многу да мислат и да филозофираат околу животот (кој генерално го сфаќаке како што си е-роди се, живеј, е*и и умри), си прцале колку што им дозволувале приликите. Од сите тие вежби ќе се роделе 15 деца, од тие на раѓање умреле 5, уште 6 кое како (некое го каснало бесно куче, некое го покосила сипаница, шарлах, некое го ритнало говедо, некое паднало кај свињите и станало ручек и така), видиш, на крај останале 3-4...

Шала на страна.

Кога нашиот мудар водач ќе почне да плете за тоа колку треба да се раѓа, треба да помисли на некои мали проблемчиња што си ги има во државата:
-убиства (разноврсност од применети алатки; фасцинантини околности и релации: син убил татко, татко убил син, брат убил брат, син или ќерка убил/а татко/мајка, другари се испоубиле и др),
-силувања (силувања особено на деца, инцести и други облици на родосквернавење, педофилија, "класични" силувања и др);
-самоубиства (особено во мода во последно време)
-дрога и дрогаши (од надувани со лепак циганчиња до фиксирани снобчиња)
-трговија со луѓе и проституција (и тука разновидност од која боли глаа)

И така, сите овие убавини можеш да ги поврзеш со делот "беда и сиромаштија".

Другите проблеми (како проблемчето со најди-и-задржи-си-работа) уопште не го спомињам, бидејЧи е гола вода у споредба со погорниве. Исто така, проблемчето со не-примам-плата-на време нема да го спомнам од култура. Да не го вртам муабетот со далеку-сум-светлосни-години-од-можноста-да-купам-сопствен-стан...(или да-земам-кредит-за-стан)...ај да прекинам, зш почнува да ме фаќа смеа...

Хммм,а тој мудар водач што плетел....па зар и во Франција,Белгија,Австрија,Шведска,Швајцарија не му текнало да се осврне да ги каже како пример дека и таму заради "бедата и сиромаштијата" не се раѓаат деца?

п.с си се изнатреска глупости во постот твој ама ај простено ти е.

Хммм,а тој мудар водач што плетел....па зар и во Франција,Белгија,Австрија,Шведска,Швајцарија не му текнало да се осврне да ги каже како пример дека и таму заради "бедата и сиромаштијата" не се раѓаат деца?

п.с си се изнатреска глупости во постот твој ама ај простено ти е.
Па тоа бе друже, сиромаштија му е мајката..
Како што реков сиромаштијата е богатство.
Нам и ова што го имаме ни е многу.. Помалку треба.
Ама држи вода и муабетот дека во такви времиња главата многу полесно може да летне од рамења.

Па тоа бе друже, сиромаштија му е мајката..
Како што реков сиромаштијата е богатство.
Нам и ова што го имаме ни е многу.. Помалку треба.
Ама држи вода и муабетот дека во такви времиња главата многу полесно може да летне од рамења.
Сепак се работи за нивото на свест и одговорноста кои што човекот ги поседува, како и ризикот кој што тој човек е спремен да го превземе во држава каква што е Македонија. А во Македонија тој ризик би бил неразумен. Знаеш колку релативно млади особи на 27 - 28 години се со завршени факултети и дипломи кои можат да им послужат само за у нужник и кои немаат ниту ден работно искуство и сонуваат да се иселат од државава? Ние денес сме дојдени во ситуација каде за нископлатена работа од 9000 ден. до 12000 ден., каде што душата ќе ти ја вадат 7 или 8 дена во неделата, потребни се врски. Па пичка му материна бетер сме од робовите у Египет. Тие барем, ако не друго, можеле да преживеат. Со тие пари тука, оставен сам на себе не можеш ниту да преживееш. Од друга страна го имаме Премиерот кој не убедува дека сме биле себични и не сме сакале деца да правиме (што секако е право на личен избор, не секој сака да има дете од разноразни причини), а истиот тој Премиер и целиот негов тим буквално ја бирократизираа Македонијава. Па да му се плукнам денес да прднеш на јавно место одма ќе ти пишат казна. Еве дали си знаел дека во случај ако навредиш/се скараш со јавен службеник и ако тој реши да те тужи, казна е 2700 евра? Па постојат луѓе кои со помалку од тие пари истеруваат цела година. Да не почнувам за нивото на сигурност во државава. Која хипокризија, да не беше хипокризија ќе беше сталинизам..

Сепак се работи за нивото на свест и одговорноста кои што човекот ги поседува, како и ризикот кој што тој човек е спремен да го превземе во држава каква што е Македонија. А во Македонија тој ризик би бил неразумен.
Нема врска, се е од аздисаност.:)

За оваа тема еднаш си правевме муабет со еден повозрасен човек и убаво ми објасни човекот ........
Порано луѓето чувале по неколку деца бидејќи едноставно морале, такво било времето, такви биле тогашните сфаќања, начин на живот, времето било такво ........... пред 100 год. ретко кој се замарал со науки такви работи, мнозинството население(Македонско) живеело по селски средини и секоја куќа преживувала од земјоделие и од сточарство и токму затоа сите морале да прават по неколку деца за да има кој да ја чува стоката, за да има кој да ги работи бавчите, тогаш немало како денеска школи, факултети, немало ни т од технологии, ни е од електроники...
Денеска секој има средно образование минимум, мнозинството живеат по градовите во конзерви од 60 квадрати во кои нема место ни да се сврти човек, а не па да чува неколку деца, секое сабајле сите по дома стануваат и трчаат на работа, вечер ќе си дојдат после 17/18ч .......... ОК и до економијата/финансиите е, но да признаеме дека и начинот на живот е таков денеска, сфаќањата кај луѓето, погледнете околу вас соседите како прво кој има денеска повеќе од 2 деца, зборам за кај нас Македонците, сите имаат макс.1-2 деца барем во Скопјево, лично и непознавам МК парови со повеќе од 2 деца, зборам за Скопјево конкретно !
И до економијата е но лично познавам и ситуирани семејства кои имаат по само 1 дете, но општо земено без разлика на економската положба на семејството грото од Македонците имаат по 2 деца како некој Социјалистички просек .......... но во денешниов систем и со денешниов брз и динамичен Капиталистички начин на живот веќе и тие 2 деца претставуваат терет за родителите !

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom