Македонскиот Цар Самоил

• Креатор на темата Креатор на темата Бат'Киро
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
shopski напиша:
Мисирката лаже наj-безсрамно.
Скилица нарекува насекаде жителите на Самуиловото царство Бугари и никаде мизи. Термнинот 'мизи' за Бугари се користи од Лео Диакон и поетот Jоан Геометар /он користи и двата термина - и Бугари, и Мизи/. Темата Бугариja е од 1018 г, името Бугари се однесува за поранешни собитиja.

И воjниците на Цар Самуил се нарекуват од Лео Диакон мизи..при това мизите нападат и пустошат "областта на Македонците", като се има предвид не темата Македониja около Одрин, a териториjaта на аничка Македониja

Има jaсна разлика мегу Мизи /Самуилови воjници/ и Македонци - Мизите нападат Македонците. А Мизи = Бугари. "вистинските Бугари ги нарекуваат Мизи! " - според Мисирката. Точно е.

Скилица пише и за Срби /водат преговори со Василиj II против Самуил/,демек Србите не са Бугари, а са си Срби. Никаде кнезот на Дукльа Владимир не е наречен Бугарин, он е не Бугарин.

НИКОJ МАКЕДОНЕЦ ДО СЕГА НЕ ОДГОВОРИЛ НА ПРАШАНЬЕТО ВО KOJ СРЕДНОВЕКОВЕН ИЗВОР САМУИЛОВаТА ДРЖАВА Е НАРЕЧЕНА МАКЕДОНСКА, А НАРОДОТ МАКЕДОНСКИ.
МАКЕДОНЦИТЕ СЕ НАПИНЬАТ ДА ДОКАЖУВАТ ДЕКА САМУЛОВАТА ДРЖАВА НЕ Е БУГАРСКА И ТОЛКУ. ДОКАЗИ ОБАЧЕ НЕМАТ, САМО ЛАГИ.

Мисирката, не лажи с фалшиви цитати од Лео Диакон :)))

Tatar, a ti ruski li Leo Gakon ni citiras????? :baeh:

Aj najdi mi te molam KADE Skilica pishuva za Srbi vo Samoilovoto Carstvo? Takvo neshto nema i TI LAZHESH, oti takva e bugarskata propaganda.

A kral Ivan Vladislav Dukljanski e narechen Bugar i se slavi kako Buagrski svetec vo bugarskata pravoslavna crkva. I toa li e laga? O di vidi go pravoslavniot kalendar na BPC! I sin mu zaedno so Kosovarite i negovata vojska od Crnogorci od site vizantiski avtori se narecheni BUGARI! Site li se bugari na Balkanite? Georgi Vojteh e proglasen za car vo Srbija, vo Belgrad, a site Srbi vo vizantijskite izvori se narecheni Bugari vo 11 vek. I srbite li se bugari?

Ti Shupak, nemash poima od istorija.,..daj istoriski izvori, a ne rekla-kazala! :pop:

shopski напиша:
Да уточниме коj е Острогорски, па белким стане jaсно дека тоа е порачана тоталитартна историja
Острогорски, руски емигрант во кралска Jугославиja, станува византолог од 1947 г, по Титовo време.

Та Острогорски чисто и просто игнорира изворите кои jaсно укажуват за бугарско царство и прави соответните заклучоци, според пораката на другарот Тито и компаниja. По това време друго не е било можно.

Jaсен преглед на историската литература, без да се крие и игнорира ништо дава сега Пириватрич. И неговиот заклучок е само еден - бугарско царство.
Известно е дека белградската византоложка школа е добра, а сега не е должна да политизира историjaта како по Титово време.

Izgleda i Skilica i Kedrin se beogradska shkola.

Skilica pishuva deka Mizite (Bugarite) i Bugarite (Makedoncite) BILE GOLEMI SPROTIVSTAVENI STRANI I SE BORELE EDNI PROTIV DRUGI
(Skyl.328f).

pONATAMU veli deka vo 970 godina Komitopulite OD TEMA BUGARIJA VOSTANALE VO BORBA PROTIV MIZITE (BUGARITE), ja SOLOBODILE TEMA BUGARIJA (NE PARISTRION, PRAVA BUGARIJA), pa , Византија е исплашена и во 970 г. ги ослободува бугарските принцеви Роман и Борис Втори, за да ја обноват Бугарија, а воедно ги наоружува во борбата против Македонците (Skylitzes.255.73-80). Roman i Boris bile plenici na vizantiskiot dvor, no tie se borele protiv Samoil.

Koavtorot na Skilica, Kedrin veli deka koga zborat za Samoil i Bugarija, ne mislat na prava "aemus" Voulgaria, ami mislat na temata Bugarija i tematski Bugari.(Kedrinos II 462,468.1,652).

Кедрин, најголемиот хроничар на средновековната македонска држава и Црногорците ги нарекува Бугари, а црногорскиот принц Константин Бодин, син на црногорскиот кнез Владимир и Самоиловата ќерка Косара го нарекува „Цар на Бугарите”, а целата негова војска составена од црногорци, која потоа собирала и косовари, е, окарактеризирана како војска на „Бугари” (Georgius Cedrenus loannis Scylitzae ope ab L Bekkero suppletus et emendatus 11, Bonnae, 1839, pp 714-719) т.е. војска составена од жители на темата Бугарија. Според бугарската историја, ова би значело дека и Црногорците се Бугари. Не само Бодин, туку и неговиот татко Јован Владимир, кнез црногорски, византиските хроничари го нарекуваат секогаш Бугарин (жител на тема Бугарија), па затоа и бугарската црква побрза да го прогласи црногорецот за бугарски светец и денеска неговото име се слави од БПЦ на 22 мај (Види православен календар на Бугарската Православна Црква).

Od presudno znacenje e pravilno da se svati terminot "Bulgarija" i "Servia" koristeni vo toa vreme... Nitu edniot nitu drugiot imaat nacionalna konotacija, se raboti za POGRDNI ZBOROVI, koi gi oznacuvaat odmetnicite, sto so parite na Vatikan go podrivaat Konstantinopol, a se raboti voglavno za Makedonci po poteklo ili Tatari, Huni , Anti i koj zna sto uste ne....

Abe otkoga e makedonski car? Az znam Car Samuil car na vsem bolgarom. I toi li stana makedonec? Koi sa "makedonskite" mu roditeli? Otkude reshihte che e makedonec? To i az moga da kaja che Bush e bulgarin. Abe kvo li se zanimavam...:toe:

[
4.jpg

Ovaa karta ne e vistinska se gleda deka e konstruirana i lazna od ednostavni pricini sto Carot Samuil i negovata drzava ne izleguvala na Egejskoto more.NIkade ne pisuva deka ja osvoil i Kavala i Aleksandropolis. A osvojuvanjeto na Bosna i del od Dalmacija ja nema nigde na kartava.:baeh:

Вгледај се внимателно в картата!
С'с зелено е дадена територијата на Б'лгарија к'м . . . 927г.

Ај прво ЗДРАВО на сите!!! Е сега да ве прашам вас татарчиња од каде вие да зборувате за историја кога и самите сте збунети. Па нели до 1948 год. на МАКЕДОНЦИТЕ во ПИРИНСКИОТ ДЕЛ од МАКЕДОНИЈА која да напоменам е окупирана од бугарија (намерно е со мала буква) му е дозволено да учат на МАКЕДОНСКИ јазик и за тоа биле испратени учители од ВАРДАРСКИОТ ДЕЛ од МАКЕДОНИЈА (во состав на СФРЈ)?????????? Исто така да напоменам му било и ветено право на соединување со МАКЕДОНЦИТЕ од ВАРДАРКИОТ ДЕЛ од страна на вашето раководство.

Друго, ај ти докажиму на дедо ми дека е бугарин кога ги мрази и нив и србите и за сите вели дека не биле ништо друго освен окупатори.

Туку за вас татарчиња ич не ме боли ку*ов туку ми е криво за чупенцено Катја за кое сум сигурен дека нема баба или дедо оти ако имаше че ја знаеше вистината за тоа што е самата (МАКЕДОНКА).

А тоа Пиринка, Егејка(Беломорка), Вардарка, Малопреспанчанка се сведува само на МАКЕДОНКА и никако поинаку.

Македонец: темата е за Цар Самоил. И заеби тoa татарите, изгубено време е тоа.

Дјасна рака на цар Самуил е бил кавхан'т Доместиан.Тази титла КАВХАН да ви напомнја нешто? Това че сега се чувствате отделен от нас народ е ваше право.Да сте живи и здрави.Но ако искате да ви взимат на сериозно не лупајте глупости.
А за окупацијата на Пирина-отиди им го кажи на тјах.ште изпопадат от смех. Навсјак'де има хора които не знајат на кој свет са,ама вашите са повечко.

царот самосветлина е многу мистична фигура во историјата

за да бидеш цар треба да имаш обединети кралства

ако ја сакате вистината тогаш не форсирајте податоци

Дјасна рака на цар Самуил е бил кавхан'т Доместиан.Тази титла КАВХАН да ви напомнја нешто?

Tи изгледа лева нога си му бил. Tа нели се крстивте 100 г. пред тоа?

A 7 анти? Oд каде сега ка(ф)кан?

Tи не си од антите...

Не само сме се кр'стили ами и вас сме покр'стили. Или и свети цар Борис е бил македонец.:helou: :helou: :helou: А може да сте били кр'стени вече.Нали Исус е бил разпнат в Охрид.:nesvest: :nesvest: :nesvest:
А кавхани е имало и след Самуил.При ГаврилРадомир и ИванВладислав.В'в второто Б'лгарско царство вече не.

Tи изгледа лева нога си му бил. Tа нели се крстивте 100 г. пред тоа?

A 7 анти? Oд каде сега ка(ф)кан?
Tи не си од антите...

Самуловата д'ржава е прод'лжител на д'ржавата от времето на Борис, Симеон и Пет'р - и затова в неја има титли като кафхан и ичиргубоил след приемане на христијаството - за това пише в прав текст в историјата на Скилица, нај-подробнија извор за Самуилово време
да се отрича, че е било така си е чиста просташтина и неграмотност

ДА ПОГОДАМ д'ржавата от времето на Борис, Симеон и Пет'р е прод'лжител на ИМПЕРИЈАТА НА АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ...

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom